Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
Da sam nomalan, poludio bih.
|
 |
« Reply #5586 on: September 12, 2020, 01:39:24 pm » |
|
Malo znani detalji oko trke tenkova M84AB i Abramsa u pustinji Saudi Arabije 1991 godine.
Pošto je najveći lažov sa ovih prostora (trenutno je negdje u Rusiji) govorio o ovoj trci tenkova na Happy televiziji, TV Happy 10.01.2019, (da je on organizovao trku tenkova) da napišem malo detalja o ovoj trci.
Ekipa od nas pet, moja malenkost, Goran Prijić iz ĐĐ, Slavonski Brod, Željko Mladar, ĐĐ Slavonski Brod, Danko Matinović, Famos, Pale, Sarajevo i Zvonimir Baretić, prevodioc za nekoliko jezika iz Beograda, smo 30.01.1991 godine odletjeli iz Beograda, preko Zagreba i Londona u Džedu, u Saudi Arabiju. U Džedu smo stigli 31.01.1991 godine. Na aerodromu nas je sačekao p.puk Krsta Grujović, te smo posle nekoliko sati administrativne procedure i nakon rješavanja drugih problema (alat i oprema nisu stigli sa nama, nego su negdje zalutali na nekom aerodromu) došli smo u hotel Crveno More u Džedi. Tu je bila prethodna ekipa koju smo trebali smjeniti. Od prethodne ekipe ostali su u Saudi Arabiji p.puk Grujović Krsta i major Bekić Ljuban (obojica su inače radili u ĐĐ). Bio je tu i predstavnik Ministarstva odbrane SFRJ, p.puk. Vlatko Marinčević koji je inače radio u Direkciji projekta Kapela, VP 9599 Beograd.
Vlatko Martinčević, Boro Pecić i ekipa su nekoliko dana prije nego što će prva ekipa otići iz Saudi Arabije vadili Lažanjskog iz saudijskog zatvora.
Prethodna ekipa je 03.02.1991. godine odletjela za SFRJ.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Na slici, s lijeva na desno, Danko Martinović, Željko Mladar, Goran Prijić, Zvonimir Baretić, Ljuban Bekić, radnik iz ĐĐ, električar, ne sjećam se imena, a crnac desno je Hamud Sagiri, Kuvajćanin, profesionalni bokser koji inače živi u SAD, a ovdje je pridodat nama kao naše lično obezbijeđenje.
Dana 06.02.1991 godine je došao brod u luku Džeda sa tenkovima, te vršimo istovar tenkova, ukrcavanje na vučni voz, te prebacivanje u neku kasarnu u blizini luke.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Nakon toga smo nekoliko dana vršili dekonzervaciju tenkova u toj kasarni.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Ljuban Bekić u sredini [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Goran Prijić [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Moja malenkost sa šljemafonom i Pepsi kolom
Nakon završene dekonzervacije 10.02.1991 godine krećemo prema Kuvajtu. Autom idemo nas četvorica, preko Meke, Buraide prema Hafrl Al Batimu (popreko preko Saudi Arabije) gdje je bio najveći saveznički logor. Ja, Danko Martinović, Zvonimir Baretić i Kuvajćanin Hamud Sagiri. U logor KKMC pored Hafr Al Batima, negdje 70 kilometara daleko od granice sa Kuvajtom smo stigli 11.02.1991 godine. Bili smo smještenni u oficirske apartmane u logoru. Tu nas je sačekao p.puk Krsto Grujović koji je prije nas otišao iz Džede u ovaj logor.
Ostali dio ekipe, Bekić Ljuban, Željko Mladar i Goran Prijić su krenuli na put sa tenkovima i vučnim vozovima. Oni su krenuli iz Džede u KKMC dan prije nas, a došli su u KKMC dva dana nakon nas. Ipak konvoj sa vučnim vozovima i tenkovima ide sporije. P.puk Vlatko Martinčević je ostao u Džedi i vidio sam ga kasnije 1993 u Ministarstvu odbrane, u Tehničkoj upravi Vojske SRJ. Ne znam kad se je vratio iz Saudi Arabije.
U toku trasporta tenkova vučnim vozovima, jedna prikolica puca i konvoj se zaustavlja. U blizini logora KKMC. Ljuban Bekić uz pomoć Željka i Gorana skida taj tenk sa polomljene prikolice vučnog voza sa namjerom da ga prebace na drugi vučni voz. Bio je jedan prazan vučni voz kao rezerva.
U tom trenutku nailazi konvoj tenkova Abrams koji je predvodio tadašnji pukovnik, a kasniji general kuvajtske vojske Ibrahim Habib, te je on tražio da se trkaju Abrams i M84. M84AB je vozio Ljuban Bekić i daleko je ostavio Abramsa. I tako je nastala legenda.
To veče Ljuban dolazi u KKMC sa Goranom i Željkom.
Sutra ujutru se Ljuban vraća sa konvojem u Džedu po drugu turu tenkova. U hotelu Crveno more u Džedi sreće Lažanjskog sa kojim je razgovarao i ispričao mu kako se je trkao sa Abramsom.
Sutradan u Politici Ekspres izišao naslov "M84 pobijedio Abramsa".
Novinarima je bilo zabranjeno da izlaze van gradova i sve podatke su dobivali u pres centru.
Nakon tri dana Ljuban dolazi u KKMC sa drugom turom tenkova. Neke detalje oko ove priče nisam ni ja znao iako sam bio tu, te sam prije nekoliko dana razgovarao sa Ljubanom (inače se redovno čujemo) oko trke tenkova. Bilo je o ovoj trci tenkova razgovora na drugim mjestima, pa da sve ne ode u zaborav sam dodao detalje koji se nisu znali.
Ljuban Bekić je sada penzioner i živi u seocetu Ašanja pored Beograda. Prije dvije godine u januaru se je vratio iz Kuvajta gdje je bio 27 godina. Jedna ćerka i unuk su u Kuvajtu, a druga ćerka je sa njim.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Prije koju godinu kad sam bio u Kuvajtu, Ljuban, Ambasador BiH u Kuvajtu i moja malenkost. Ambasador Mehmed Halilović je trenutno ambasador u Indoneziji.
Danko Martinović je još u Kuvajtu Zvonimir Baretić je u Novom Beogradu, karatista, crni pojas peti dan, penzioner Goran Prijić se je u maju 1991 godine vratio nazad. U Slavonski Brod. Željko Mladar se je u junu 1991 vratio nazad, u Slavoski Brod. Nisam više vidio Hamuda Sagirija Vlatka Marinčevića sam zadnji put vidio 1993 godine u Beograu Krsta Grujović se je 1998 vratio u SRJ. Radio je u SDRP-u i otišao u penziju. Ja sam se u avgustu 1991 godine vratio kući. SDRP smanjio platu (retroaktivno), a ja za siću ne radim, te sam se vratio kući.
Lažanjski na 10.30 LAŽE da je organizovao trku tenkova u Saudi Arabiji.
Pozdrav
Vlado
|