S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
Last Login: Yesterday at 07:17:17 pm
malo je generala u toku bitke, previše posle bitke
|
 |
« Reply #5610 on: September 26, 2020, 04:16:24 pm » |
|
Tekst se odnosi na stanje od pre 20 god. Motori se obično šalju na remont a moguće su i delimične popravke u radionicama za održavanje. U jednoj takvoj radionici u Kuvajtu smo se malo igrali pa smo rastavili dva motora.
Dok smo čekali da se oformi prva grupa kuvajćana za našu obuku (prvo teoretsku pa praktičnu) dobili smo nalog da rastavimo dva motora i napravimo našu analizu. Ekipu su činili 3 inženjera i dva iskusna mehaničara a meni su džentlmenski prepustili koordinaciju. Nakon 3 dana prišao mi je poslovođa te radionice Pakistanac i rekao da je jedna ekipa pre nas tu rastavljala motor te mi pokazao i neke alate koji su ostali. Uglavnom mi smo motore rastavili utvrdili oštećenja, jedan smo možda i mogli popraviti a drugi je zahtevao ozbiljan remont kod proizvođača, Napisao sam izveštaj koji je preveden i dostavljen poslodavcu sa mojim predlogom.
Nakion toga poslodavac mi je napisao ovlašćenje i poslao me na Pale da pregovaram o remontu motora i menjača. Ponudio sam rukovodstvu FMSN i Famos menjača solidne cene za remont i dogovorili smo se da pošalju svoje ponude što su i obećali. Vreme je prolazilo ali ponude nisu stigle. Kasnije sam saznao da su taj remont odradili preko neke kiparske firme.
Sadašnje stanje oko potrebe za motorima nije mi poznato ali koliko sam ja obavešten Yugoimport je nedavno trebao da potpiše ugovor za isporuku rezervnih delova pa možeš da im ponudiš te motore. pozdrav,
|
|
|
|
|
|
|
times12
razvodnik
Last Login:February 10, 2025, 07:50:50 pm
|
 |
« Reply #5611 on: September 26, 2020, 04:42:48 pm » |
|
Prevodioc Želčević Jovan, rođen u Kairu, odrastao u Ambasadi SFRJ u Kairu, tamo završio osnovnu i srednju školu. Још један из чувене породице преводилаца. Илија Желчевић (не знам шта дође Јовану) ми је предавао арапски некада. Нажалост, само један семестар. Хвала на видеу, а и на фотографијама са теме "Сви моји тенкови". Права ексклузива 
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
Da sam nomalan, poludio bih.
|
 |
« Reply #5612 on: September 26, 2020, 06:00:13 pm » |
|
Sadašnje stanje oko potrebe za motorima nije mi poznato ali koliko sam ja obavešten Yugoimport je nedavno trebao da potpiše ugovor za isporuku rezervnih delova pa možeš da im ponudiš te motore. pozdrav,
Moje lično mišljenje je da je SDRP skup kriminalaca, prevaranata i lažova, te sa njima neću da imam nikakve kontakte. Prije nekoliko godina odem kod prijatelja koji je bio magacioner u jednom vojnom skladištu. A imao je i firmu za održavanje nekih sistema, a tu spadaju i vojni sistemi. Registrovana firma. Popravljao je i prije koju godinu vojnu opremu na vojnom aerodromu Pleso u Zagrebu. Trebao sam mu popraviti ćerkin računar. I tako, riječ po riječ, kaže on meni da odemo da pogledamo jedan dio negove kuće. A tu vidim jedan veliki magacin vojne opreme, a koji je on "skupljao" tokom svog radnog staža. Kao magacioner. "Viškovi" vojne opreme koju je on iznosio iz vojnih magacina i skladištio sebi kod kuće. Jako puno dijelova za M84 itd. Tad mi to nije bilo interesantno. Kasnije mi je trebalo nekih dijelova, makar da sastavim zbirnu listu u slučaju da nekom zatreba, ali taj moj prijatelj je umro, sin mu je u zatvoru (ne znam da li je pušten), žena i ćerka su otišli u Njemačku. Tako da ne znam više šta je sa tim, a ponekad viđan kuma od mog prijatelja, pa ću da ga pitam ima li iko u kući. Možda bi se moglo šta izvući i prodati. Pozdrav Vlado
|
|
|
|
|
|
|
pvanja
kapetan korvete
|
 |
« Reply #5613 on: October 02, 2020, 04:17:26 pm » |
|
Clanak o 15. okb iz Sr. Mitrovice. Interesantan detalj je da je formiran novi tenkovski bataljon u Nisu koji je podredjen komandi KoV-a, a koji ce primiti tenkove iz ruske donacije.
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
|
 |
« Reply #5614 on: October 02, 2020, 08:28:06 pm » |
|
Zbunjujuće vojnotehnicki_glasnik_vol_56_no_3_jul_septembar_2008.pdf
misliš da je tekst iz 2008 godine, pa na kraju vidiš da je novi test.
Na Palubi ima nekih pripadnika ove Jedinice, pa neka nešto napišu o ovome.
|
|
|
|
|
|
|
pvanja
kapetan korvete
|
 |
« Reply #5615 on: October 02, 2020, 09:20:12 pm » |
|
Bice da sam ja zeznuo naziv fajla.
|
|
|
|
|
|
|
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
Last Login:March 13, 2025, 12:19:10 am
|
 |
« Reply #5616 on: October 02, 2020, 10:02:51 pm » |
|
Tekst je apsolutno novijeg datuma. Major Novičić je odnedavno aktuelni k-dant i sve stvari opisane u tekstu su verodostojne.
|
|
|
|
|
|
|
Bandzi
zastavnik
Last Login:February 18, 2025, 04:38:13 pm
|
 |
« Reply #5617 on: October 03, 2020, 01:29:00 pm » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
|
 |
« Reply #5618 on: October 03, 2020, 03:03:37 pm » |
|
Čitam ovaj tekst iz Vojnotehničkog glasnika.
Кад прође колона осамдесетчетворки, пут избраздају чланци од гусеница и заиграју прозо-ри на околним зградама, а кад на полигону после команде „Пали!” у тенку засветли зелена лампица, отвори се капија ватре и из топова 125 mm полете ка циљу пројектили, мете падају као покошене.
Ne znam da li je ovo pisao neki tenkista, ili neko iz VTI-ja. Ili je ovo možda priča za široke narodne mase. Ali ovo je Glasnik i to Vojnotehnički glasnik. Kapija vatre je samo jedan od uslova za opaljenje. Ali kapija vatre se javlja kad i kad nisu ispunjeni uslovi za gađanje, a i gubi se (gasi se lampica) iako su ispunjeni svi uslovi za gađanje.
Izgleda da pisac teksta ne shvaća, ili ne zna, kako radi kapija vatre, od čega zavisi, kad se javlja i kad se gubi. Što je najgore, ovo je napisano u Vojnotehničkom glasniku. Dakle, nije pisano u nekim dnevnim novinama za domaćice i penzionere.
I nadam se da pisac teksta ovo što je napisao nije naučio na Vojnoj akademiji, jer bi to bilo zabrinjavajuće.
Pošto se o mojim tekstovima na Palubi raspravljalo u vrhovima Generalštaba, što bi se reklo da "neko odozgo" ovo čita mislim da bi trebali povesti računa o tome ko šta gdje objavljuje, jer ovo ne čitam samo ja.
Prošle godine sam pisao o doktorskoj disertaciji na temu tenka M84. Poslao sam ispravljeni tekst Načelniku Vojne akademije. Rečeno mi je da će se pomenuta doktorska disertacija ukoričiti i sa druge strane da se više nikad ne otvori.
Nadam se da taj pukovnik ne predaje pitomcima Vojne akademije, jer bi pisali ovako kao što je u gornjem tekstu o kapiji vatre.
Pozdrav
Vlado
|
|
|
|
|
|
|
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
Last Login:November 23, 2022, 11:38:10 am
|
 |
« Reply #5619 on: October 03, 2020, 03:05:29 pm » |
|
Gađanje iz modernizovanog tenka M-84 u rejonu Vojnog kompleksa "Pasuljanske livade"
|
|
« Last Edit: October 03, 2020, 03:41:40 pm by Dreadnought »
|
|
|
|
|
|