Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
Da sam nomalan, poludio bih.
|
 |
« Reply #5624 on: October 05, 2020, 10:55:04 am » |
|
Pomenuta gospođa je o kapiji vatre čula od nekog ko se bavi tenkovima, a ko nije naučio lekciju do kraja Opet neko površno znanje. Ta gospođa to sigurno nije izmislila.
Pogledaj bilo kakve izvještaje iz Hrvatske, tj, iz Hrvatske vojske. Od svih stotina i stotina izvještaja, snimaka i slika, samo sam na jednom čuo zvuk izlizanih gusjenica (objevio ga je neko ko je bio na paradi) i jednom, samo jednom, je Jan Ivanjek, da ga nazovem portparolom hrvatske vojske pogriješio u izvještavanju o tenku M84, i to zato što nije znao tehnologiju proizvodnje tenka u ĐĐ. A onda usporedi to sa stranicama MO i Vojske Srbije. Govore o M84 i posadi od četiri člana, o poslužiocu u tenku M84, govore o M84 a stave sliku T72, stotine slika pokvarenih tenkova, o nišanskoj spravi uljepljenoj sa selotejpom, itd. Na Palubi smo pisali o sajtu Vojske Srbije gdje je na naslovnoj strani kolona neispravnih tenkova.
I sada tekst u Vojnotehničkom glasniku koji nije tačan.
Na jednom ručku u Kuvajtu, prije koju godinu, sam o kapiji vatre, razlozima zašto se kapija vatre pojavi i ako nisu ispunjeni uslovi za opaljenje i zašto se izgubi iako su ispunjeni uslovi za opaljenje ( zbog toga ima dosta elektronike u sistemu, da bi tako bilo) razgovarao sam sa pukovnikom (mislim da je u penziji) Mensurom Šaćirovićem, najpoznatijim konstruktorom municije u SFRJ. Već je o njemu pisano na Palubi, kao najboljem pitomcu Vojne akademiju u JNA i čovjeku koji je nakon ovih naših vojnih akademija otišao u Moskvu gdje je završio sedmogodišnju Politehničku vojnu akademiju gdje je studirao konstrukciju municije velikih kalibara. Nakon razgovora sa njim i kad mi je rekao podatke o razlici municije napravljene u u SFRJ i one ruske, možda bi trebalo mjenjati ova vremena pojavljivanja i gubljenja kapije vatre. Inače se on spominje kao glavni i odgovrni za konstrukciju municije za tenk M84, za ove tri granate. Prije rata je bio tehnički direktor firme Pretis Vogošća. Nakon ovog razgovora tadašnji ambasador BiH u Kuvajtu Mehmed Halilović, sjedio sam između ambasadora i Šaćirovića, zamolio me je da se slikamo zajedno. Pitam ga da li je ova slika za one neke njihove službe. A on se nasmija i reče: "Šta ima da se lažemo, jeste". Halilović je završio vojnu akademiju u Sudanu.
Učestvovao sam u raznim ispitivanjima tenkova. Nekoliko u SFRJ i nekoliko u nekim drugim zemljama. I uvijek je bilo laganja, skrivanja informacija, straha od nadređenih, tužnih i sretnih lica, a često je bilo i lažnih izvještaja, tj, laganja u izvještajima, jer je neko davao pare, a neko ih trošio. A takvi izvještaji gdje neko daje pare i ima očekivanja su uvijek frizirani i našminkani. Prošao sam tu školu, a ako nešto ne uspije uvijek se traži krivac i uvijek je onaj drugi kriv.
Početne serije M84 su imale nekih problema sa elektronikom. I dobro se sjećam, došla velika delegacija Direkcije Kapela, i ide pukovnik Milorad Dragojević, tadašnji glavni i odgovorni. I njemu nekoliko ljudi iz VTI-ja govori da Čajevac lemi sa lemilicama sa neodgovarajućom temperaturom i zbog toga tenkovi u Kraljevu ne rade. Nakon toga se pola godine pisalo i dopisivalo o lemilicama i Čajevcu. A Čajavec je još tih davnih godina usvojio vojni standard američke vojske o kvalitetu proizvoda MIL-STD-883C, nekoliko godina prije početka proizvodnje tenka. Milion dopisa i gubljenja vremena i skretanja sa problema. Kad smo utvrdili gdje je problem odem u Kraljevo i zamjenim softver u tenkovima i rješim problem. Softver je pravio VTI, ali nisu smjeli reći da su oni uzročnici.
Opet, kasnije, svi su se žalili na netačnost balistike tenka. I opet velika delegacija na Krivolaku, gađa se i opet lažni izvještaji. A balistički sofver je pravio VTI.
Kasnije, kad nije bilo pritiska VTI-ja, kad smo otišli raditi tenk u Kinu, proračun balistike je radio p.puk Dragan Opačić. Softveraš iz VTI-ja, i napravio dobar proračun, te smo imali nevjerojatno dobre rezultate gađanja u Kini. Bukvalno smo napravili snajper od tenka. Bilo bi puno bolje da Dragan Opačić napravi za M84 proračun balistike nego neke od ovih modifikacija. Isti čovjek je napravio i softver za neka druga oklopna vozila koja se ovih zadnjih godina proizvode u Srbiji.
Pozdrav
Vlado
1353068
|