Bandzi
zastavnik
Last Login:December 01, 2024, 07:37:46 pm
|
|
« Reply #5680 on: October 15, 2020, 08:37:34 pm » |
|
Daleko od toga da treba da se ukine ali da se definiše šta se želi od modernizacije i da se odrede rokovi. To i to sredstvo moramo da modernizujemo ugradnjom novog nišana, dodatnog oklopa, ugradnjom novog sistema veze, novog jačeg motora i imate dve godine to da odradite.
Ako si pratio Miloradovićeve izjave, onda si mogao da čuješ da tako nešto postoji. Naravno, detalje nećeš naći na internetu. Rekoh, nešto se radi, a videćemo šta će biti od svega ovoga. Mnogi su smatrali da pojedini projekti neće odmaći dalje od planova, a dogurali su do nulte serije i uvođenja u naoružanje. Ма супер је, само му треба нова муниција, бољи оклоп, аутоматски снажнији погон, па даље у круг. Једно без другог, а ово без трећег - не бива.
Na svemu što si nabrojao se radi i to već duže vreme. Sačekajmo finalni proizvod, pa ćemo da vidimo.
|
|
|
|
|
|
|
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
|
|
« Reply #5681 on: October 15, 2020, 08:40:19 pm » |
|
Ako si pratio Miloradovićeve izjave, onda si mogao da čuješ da tako nešto postoji. Naravno, detalje nećeš naći na internetu. Rekoh, nešto se radi, a videćemo šta će biti od svega ovoga. Mnogi su smatrali da pojedini projekti neće odmaći dalje od planova, a dogurali su do nulte serije i uvođenja u naoružanje.
Sve je to divno i krasno, ali to slušamo već 25-30 godina od kada se modernizuje sve i svašta.
|
|
|
|
|
|
|
torpedo011
poručnik bojnog broda
Last Login:December 04, 2022, 07:26:34 pm
|
|
« Reply #5682 on: October 15, 2020, 09:20:54 pm » |
|
Тако је модернизован Југо 45, уградњом јачег мотора, па шире лајсне, па нове конзоле, па раткапне, па поново јачег мотора, па нове пластике, св е док неко није дошао и упалио светло и саопштио им је да су се доста играли, пошто је модел превазиђен.
Уградњом јачег мотора, југо 45 је постао 55. Још јачег - 60. Још јачег - 65. Још јачег - EFI. Њима нико није упалио светло, већ им је изгасио. Зна се ко и како. Не само њима, већ и многим другима. Застава је направила два прототипа југа на струју: први је био направљен 1999, а други 2008. Та кола су могла да служе сврси: у фабрикама, у касарнама, на аеродромима, као кола за поштаре и инспеквије, као кола за доствљаче. Али некоме то није одговарало. Лично сматрам да повлачење паралеле између југа и м-84 није на месту. Umesto što se Hrvatska i Srbija igraju igrice trka u naoružavanju, daleko bi bilo bolje da sarađujemo. I ne samo Srbi i Hrvati, ima nas dovoljno iz Juge da možemo uradi modernizaciju tenka M-84 a da to ne bude šminka, zapravo to bi bio novi tenk na temelju starih iskustava i novih tehnologija ali ne dozvoljavaju.
Хрватска не играникакву игрицу. Ја колико видим, Хрвати су купили 12 ПЗХ 2000, купили су патрије, купили су Ми-8, набавили су кајове и још доста тога. Не мислим да их треба потцењивати нити то називати игрицом. Што се тиче тенкова и Хрвата, нама они нису потребни. М-84 је модификација Т-72 и Србија може да сарађује са Русијом и др. земљама које су производиле тај тенк. Да убаци јачи мотор, да убаци други СУВ и да са Хрватском нема ништа. Ни са њом, ни са Босном. Што се пре Србија оалободи југоносталгије и схвати да су то све сада засебне државе са својом политиком, својим интересима и својим циљевима, биће јој боље, јер се интереси Србије и ХР не поклапају. Далеко од тога да ја некоме желим зло и наопако, али мислим да ми морамо да престанемо да гајимо илузије.
|
|
|
|
|
|
|
torpedo011
poručnik bojnog broda
Last Login:December 04, 2022, 07:26:34 pm
|
|
« Reply #5683 on: October 15, 2020, 09:56:53 pm » |
|
Зашто сам све ово написао?
Искуства из прошлости су показала да Србија не треба да зависи од суседних земаља када су у питању наорижање и војна опрема као и неки други производи од стратешког значаја (машине за производњу, генератори, трансформатори, локомотиве, авиони и сл.). Већа је вероватноћа да ће се Србија сукобити са неком суседном земљом него са деугим државама и због тога зависност Србије и њених ОС од суседних земаља мора бити сведена на миниму. Погледајте пример Оркана: ми не правимо цеви за њега, не правимо муницију, немамо СУВ. Имамо четири хибрида на шасији ЗИЛ-а зато што зависимо од Братства из Новог Травника, од Претиса и ко зна још од чега Зашто би исту ствар понављали и код М-84? Што би ми морали да зависимо од Кончара, од ЂЂ-а, од Железаре Равне, од Чајевца у стечају, од ФАМОС Храснице и др. привредних субјеката који нису из Србије? Као што је написао Пвања, Русија је дошла и дала да се уграде системи активне заштите у М-84, дали би и муницију, и топове и све по реду. Могли би да добијемо и лиценцу ако платимо. Сви ти склопови су бољи и напреднији од онога што нуде БиХ и Хрватска или Словенија. Ако се већ плашимо запада и НАТО, онда дај да се другачије дефинише стратегија одбране и политичко усмерење па да се ради са западом (иако сам ја за то да се ради са РФ).
Србија не може да сарађује како хоће ни са Републиком Српском јер је и то део друге државе. Не може да пренесе и преузме авионе који су некада припадали РВ и ПВО РС, а јавља се идеја о сарадњи са БЈР-овима на војном плану.
Видели сте како је прошла Русија са Украјином и који су све проблеми настали око снадбевања и како Русија тешко превазилази недостатак делова. Надам се да ће се људи опаметити и окренути себи и престати да траже сарадњу која није нужна.
|
|
|
|
|
|
|
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
Last Login: Today at 12:48:34 am
|
|
« Reply #5684 on: October 15, 2020, 11:31:05 pm » |
|
U proizvodnji naoružanja na zapadu je decenijama unazad na snazi društveno samoupravljanje, tj. više jakih firmi sa vekovnim renomeom se udružuje sa istim takvim firmama iz susednih zemalja po principu OOUR-a i organizacijom proizvodnje istovetnom SFRJ namenskoj industriji sa stotinama kooperanata koji ne moraju uvek znati šta proizvode. A mi smo pametni pa će svako svoj projekat zasebno. Zar ne vidite uticaj stranog faktora i na ovaj segment privrede i seme razdora koje su posejali a koje još uvek daje plodove! Švabe, Englezi i Francuzi čiji međusobni ratovi u stvari čine istoriju Evrope zajedno prave borbeni ali i putnički avion a mi ćemo svaki svoj. Budalaštine....
|
|
|
|
|
|
|
BSD
vodnik
Last Login: Today at 01:00:12 am
|
|
« Reply #5685 on: October 16, 2020, 01:45:13 am » |
|
Ма супер је, само му треба нова муниција, бољи оклоп, аутоматски снажнији погон, па даље у круг. Једно без другог, а ово без трећег - не бива.
Rade, sve ste rekli u ovom i prethodnom komentaru . Svi vide ovo sto je ocigledno osim nama koji zivimo ovde i koristimo konkretno M-84, u jednom trenutku covek pomisli da zivimo u nekom paralelnom univerzumu. Pa ja bih najsrecniji bio kada bi taj SDPR bio kao Raytheon, ali nije, jednostavno je tako. Slusam pricu o TRZ Cacak, skoro kada su bili tamo, pa covek da pomisli da je to Uralvagon zavod, ali opet nije i ako bih ja voleo da jeste. Cak i bivsa SFRJ o kojoj nemam neko misljenje, ali to nije bitno, nije imala Miloradovica da modernizuje T-34 trideset godina, nego je kupovala tenkove i znanje, a na kraju tog procesa je izasao M-84, pa ne moze sada jedna devastirana i bombardovana Srbija da izdrzi takve eksperimente nekih modernizovanja, kada mora kupuje se. Kada bi vojska brala pare na drvecu mozda bi ovo i proslo. Godine prolaze nervoznim korakom Godine prolaze mi stojimo Jesmo li sretniji i jesmo pametniji Godine prolaze mi gledamo...
|
|
« Last Edit: October 16, 2020, 01:56:24 am by BSD »
|
|
|
|
|
BrankoBananko
vodnik I klase
Last Login:October 18, 2021, 12:36:35 am
|
|
« Reply #5686 on: October 16, 2020, 03:28:44 am » |
|
Bolja municija, bolji oklop, bolja pogonska grupa.
Ajde sada iskreno, recimo da ima sva tri poboljsanja vec sutra. Koliko bi to uticalo na izvrsavanje borbenih zadataka i koliki skok efektivnosti bi se dobio sa tim?
|
|
|
|
|
|
|
miodrag2
desetar
Last Login: Today at 07:59:47 am
|
|
« Reply #5687 on: October 16, 2020, 05:04:11 am » |
|
Koliki je skok efektivnosti dobila Rusija modernizacijom postojecih T-72 na T-72B3?
Koliko je T-72B3 sa francuskom termovizijskom kamerom koja je dve generacije iza u odnosu na aktuelne u svetu, lcd displejima, SUV-om koji je po svedocenjima nasih tenkista gori od postojeceg SUV-a Cajaveca u M-84, bolje resenje od osavremenjavanja koje nasi predlazu?
Da li su nasi osavremenjeni tenkovi, ukoliko se projekat istera do kraja, losiji od T-72B3? Koji je za Ruse dovoljno dobar da guraju to osavremenjavanje umesto da stancuju nove T-90? Ili Armata-e?
Cesto se na ovom i drugim forumima svako kacenje opreme na neki primerak koji sluzi za ispitivanje elemenata osavremenjavanja nekog sredstva komentarise kao da ce ta oprema na osavremenjom primerku biti upravo na tom mestu, i tako ugradjena. Zasto bih se ja, kao inzenjer, sa opremom koju ispitujem, bavio njenom konacnom lokacijom, sekao korpus tenka ili kupole da bih je ugradio kako treba, ako jos uvek ne znam da li dati komad opreme zadovoljava zahteve, i da li ga mogu usaglasiti sa ostatkom opreme predvidjene za ugradnju u osavremenjeno sredstvo?
Nakacicu ga kako god mi je volja, usaglasiti linije sa ostalim sredstvima sa kojima treba da radi u sprezi i ispitivati. Tek ako sam zadovoljan rezultatima ispitivanja, gledacu kako i gde da ga ugradim u korpus tenka/BVP-a, ili neceg treceg.
Isti oni koji su ovde pisali kako su tokom razvoja M-84 napravili 50 gluposti pomerajuci razne podsisteme tenka, pa onda pojedine vracali, a za pojedine menjali mesta dok nisu nasli optimalna resenja, sada pri prikazu predloga osavremenjavanja tenka, za koje se jos ispituju podsistemi, kao i njihova integracija, i koji je prikazan da se politicarima pokaze kuda prica ide, i da se obezbede sredstva za dalji rad, vriste sta je ovo, sta je ono, poremeceno je ovo, poremeceno je ono, to nista ne valja.
Pitam se koliko je takvih prezentacija bilo dok su oni radili na tenku predstavnicima ministarstva odbrane. Samo sto u to vreme to nije objaviljivano na sva zvona tokom izborne kampanje. I koliko su izmena dalje radili na tenku posle svakog takvog predstavljanja.
Smem da se kladim da ih je neko pozvao da oni rade na tenku, kao sto nije, da li bi ovakvu prezentaciju za politicare, koja je pri tom prikazana javnosti kao deo kampanje pred izbore, isto tako komentarisali? Ili bi rekli da tu nista nije konacno, da su pojedini sistemi napravljeni i testirani kao zasebne celine, da se sada ispituju na samom tenku sa ostalim podsistemima, da je to jos uvek projekat u razvoju, i da ce se konacan izgled osavremenjene verzije videti tek kroz par meseci kada se krene sa nultom serijom. Kao da ce i tada biti prikazana prva faza osavremenjavanja, da ce se deo tenkova osavremeniti prvom fazom odmah, da ce druga faza doci kasnije kada ce se ugraditi ostali sistemi koji su deo druge faze osavremenjavanja.
Ali je bitno da se nesto napljuje u samom startu. I da se gura prica kako bilo kakav rad na razvoju bilo cega u Srbiji treba obustaviti, da je sve neisplativo, i da treba kupiti ovo ili ono iz inostranstva, jer zaboga neki drugi znaju da naprave sve. A mi nismo sposobni da proizvedemo ni cackalicu kako treba.
A da za promenu pustimo ljude da rade, i da donosimo zakljucke kada neki rad zavrse, i kada proizvedu i prikazu nultu seriju? Pa da onda komentarisemo kako je i sta ugradjeno, i da li je to dobro ili ne?
Ja znam da je u Srbiji otkad je sveta i veka u tudjega tatka pogolema alatka. Ali, hajde da za promenu mi Srbi budemo malo pametniji, i da malo verujemo u sebe.
Sto se tice Juga, igrom slucaja je jedan rodjak radio na nekim pod sistemima razvijanim za Yugo Floridu. I razvoj je bio zavrsen, a onda je sve napusteno i uslo se u neke druge price. Sa svim razvijenim podsistemima ta nova Yugo Florida bi sigurno bila bolja od Punta koji su nam Italijani uvaliili kada su preuzeli Zastavinu fabriku. Imao sam prilike da pogledam i da se vozim u Fiat-u 500L, i popricao sa taksistima koji su me njime vozili. Prema svemu onom sto sam cuo, a znajuci sta je planirano i zavrseno za tu novu Yugo Floridu, a nije nikada zazivelo kao konacan porizvod, i Punto i 500L su isto sranje, drugo pakovanje. Ta Florida bi bila bolja od oba auta koja su se proizvodila i proizvode se i danas pod zastavom Fijata u Kragujevcu.
Prema tome, pustite ljude da rade. I kritikujte kada posao zavrse, i izbace nultu seriju.
Ako negde treba da bude kritike, onda mora da bude usmerena na to zasto je nesto sto je u ovoj fazi rada uopste prikazano javno. Ali, sta cete, nije vise vreme jednopartijskog sistema, a neko hoce da dobije izbore.
Ajd u zdravlje.
|
|
|
|
|
|
|
BSD
vodnik
Last Login: Today at 01:00:12 am
|
|
« Reply #5688 on: October 16, 2020, 06:51:18 pm » |
|
Ja ne znam kako neko ne moze da shvati prostu analizu.
Ako Srbiju kosta modernizacija tenkova oko 200 miliona i to traje narednih deset godina, a trajalo bi duze, posto evo od prikaza onog Orla „samo sto nije” je proslo cetiri i kostalo bi vise, zato sto je potrebno da se ulozi u ljude i remontne kapacitete koji su 20% u odnosu na one pre 1999. godine, a nakon svega toga dobijemo tenk u najboljem slucaju u rangu B3. Kada poslednji izadje sa remonta svi zajedno su vec debelo zastareli, a drzava vise nema onih 200+ miliona koje je dala. Pored svega toga broj ljudi u OMJ se smanjuje sto znaci da nama treba mnogo bolji tenk od B3 u nekom razumnom broju. Nikako modernizovati M-84 i neka idu do kada mogu, kao sto je ulogu nekada imao T-55, ali dokupiti npr. 50 Leklerka koji mogu da mi omoguce da prezivim ako dodjem u situaciju stani-pani i ne mogu da cekam Miloradovica i ekipu.
Kome je trebao onaj G-4M sto je poleteo par dana pre agresije NATO, pa bolje da smo imali jos jedan Mi-24 ili Mi-8. Kome su trebale one Grom rakete i nezavrseni Bumbari kada je poceo rat. Ko sad ima nesto od toga?
|
|
« Last Edit: October 16, 2020, 06:56:24 pm by BSD »
|
|
|
|
|
kosmonaut
Guest
|
|
« Reply #5689 on: October 16, 2020, 07:01:01 pm » |
|
O cemu bi se pisalo na ovom forumu da nije takvih pikanterija.:-)
|
|
|
|
|
|
|
|