Transmisija je sa dva bočna planetarna menjača, elektro-hidrauličnim upravljanjem i novim prenosnikom snage. Na tenkovima M-84 se prenos snage od motora ka transmisiji obavlja mehanički, putem multiplikatora. Prenos snage na Vihoru je modifikovan, kako tačno, ne znam. Možda S.Palestinac zna nešto više o tome.
Mnogo vremena je proteklo od tada. Razvojem se bavio VTI koji je imao dobre kontakte u svetu, dobru opremu i stručnjake sa zavidnim poznavanjem ove problematike.
Zbog prepotentni napisa na ovom i sličnim forumima stvara se pogrešna slika kako su neki proizvođači komponenata maltene autori vihora a oni su samo učestvovali u razvoju onog dela što su proizvodili pod nadzorom VTI-a.
Da vihor je imao multiplikator i dodatni mehanički prenosnik za dva ventilatora, motorni prostor je povećan za nekih 0,7m3 a težina tenka za 3,5t
To je bio ozbiljan projekat a sam tenk je trebalo da se razlikuje za preko70% od orginala i 60% od M-84.
Prema zadanim taktičko-tehničkim zahtevima 95god. trebali smo imati tenk koji bi nas svrstao u sam vrhu svetski proizvođača.
Kako bi se ubrzao proces napravljen je prototip sa modifikovanim hodnim i mototransmisionim delom sa njim je pređeno oko 3000km kako bi se proverile sve vozne karakteristike.
Lansirana je proizvodnja komponenata za 2 probna komada koja su trrenbala biti završena i ispitana do karaja 94g.
Dosta od tih delova je već bilo stiglo u ĐĐ do kraja 91 god.
Aktivnosti na ovom programu bile su dostupne samo onim koji su se bavili time tako smo i mi u ĐĐ kada se radio prototip ogradili prostor u koji su ulazili samo oni koji su se time bavili.