Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
Da sam nomalan, poludio bih.
|
 |
« Reply #580 on: November 24, 2010, 08:43:07 am » |
|
Dakle, ipak me se sjećaju u fabrici tenkova u Slavonskom Brodu. Pa nisam tamo bio od januara 1991 godine. Dakle, ostavio sam utisak.
Pozdrav
|
|
|
|
|
|
|
Đ.Đ. D-man
mornar
Last Login:November 25, 2010, 04:41:36 pm
|
 |
« Reply #581 on: November 24, 2010, 01:15:40 pm » |
|
ma kako da ne, stručnost nikada nije bila upitna kod tebe (nadam se da se ne ljutiš sto te ne persiram, ali koliko se sjećam rastali smo se na TI), kod tebe kao sto sam rekao mi je samo jedna stvar (osobina) smetala, al zaboravimo to. Pa nemogu da vjerujem da nakon 19 godina razgovaram sa dr. Vladom! Zaista ti kažem bezbroj puta sam se sjetio tebe u ovih 19 godina, imao sam problema na strojevima kojima nitko nije znao razlog... Gledaš mu sve, sve štima a neki jarac mu smeta. Nego zar zaista si se maknuo iz ovog posla? Nije mi jasno, zaista nije mi jasno. Znaš, baš sam prije jedno 6 mjeseci bio na jednoj večeri i krenila tema o nekim predratnim prijateljstvima i kolegama pa netko pita jel bi voljeli znati, viditi nekog od tada, netko spominje tajnicu iz BG koju je prašio, netko kolegu iz JNA, netko nekog i ja kažem, znao sam čovjeka čak nismo ni neki "drugovi" bili, eto samo znao sam čovjeka koji bi od 10 manipuliranih "kvarova" na tenku u 45 minuta nasao 9! E s njim bi volio sjest pojest janjetinu i popit butelju vina, da ga pitam 50 pitanja kojima nisam nasao odgovor, da ga pitam zasto nam se nije pridruzio prije svega ovog (ko da si znao sta će doć) i (eto u to sam do jučer vjerovao) koliko si mil. $ od arapa u svoj džep spremio na zadnjoj narudžbi. Eto izgleda da si prazna džepa ostao, nemogu da vjerujem, zaista nemogu da vjerujem Vlado. Pozdrav P.S. Volio bi ti reći navrati kad-kad, al eto obojca znamo da vjerojatno nebi, a i neznam dali bi volio da ti sada pokazem tvornicu, eto osim par remonta nista ni nemamo osim patrije.
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
|
 |
« Reply #582 on: November 24, 2010, 02:18:10 pm » |
|
Pa nisam dugo bio u ĐĐ. Mogao bih je obići ponovo. Ionako sam prije rata makar jednom sedmično bio u Specijalnim vozilima. Kad god neki problem, ajde Vlado rješavaj.
Znao sam sve prolaze kroz žicu, portiri su mislili da radim u ĐĐ, znali su me konobari u svim okolnim kafanama.
Dakle, linija kupole na kojoj si radio je sada prazna. Šteta. A imali smo još poručenih 250 tenkova za Kuvajt, Saudija je bila zainteresovana, sa Indijom desetogodišnji ugovor, sličan i sa Pakistanom. Iran bi bio najveći kupac. Egipat se veoma zainteresovao nakon probnih gađanja. JNA ili domaće armije su ga trebale. Mogli smo imati pune džepove para. Šteta.
Vidim da je Bartol postao direktor firme. Ante Hrskanović je otišao u neku drugu firmu. Šta je sa Tipurom i Borom. Tuborgom. Klarićem.
U toku rata je bio razgovor o primirju na toj regiji i na razgovorima je bio Načelnik Generalštaba Vojske RS. Nazvao me je nakon razgovora i prenio pozdrave od ekipe iz Specijalnih vozila. Kaže: "Možda ste na suprotnim stranama, ali te puno pozdravljaju iz Specijalnih vozila". Mene i Milovana. Njega sigurno znaš. Bio je uvijek sa mnom. I u miru i u ratu.
Pozdrav Vlado
|
|
|
|
|
|
|
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
Gde je sloga tu je i pobeda!
|
 |
« Reply #583 on: November 24, 2010, 05:17:54 pm » |
|
Pozdrav Đ.Đ. D-man.
Ima li šta od zajedničke proizvodnje tenkova M-84 na realaciji Hrvatska, BiH i Srbija? Nešto su pominjali novinari ali šta je od toga sada ili u bližoj budućnosti realno.
Malo istorije. Tenk M-84 objedinjavao je neverovatan spisak fabrika: „Đuro Đaković“ u Slavonskom Brodu, „Famos“ Pale (motor), „Iskra“ Bugojno (laser), „Zrak“ Sarajevo (optika), „Slovenske železarne“ Ravne (čelik/oklop), „Prva petoletka“ Trstenik (hidraulika), „21. maj“ Rakovica (sistem za ručno pokretanje kupole), „Bratstvo“ Travnik (top), „Sever“ Subotica (automat za punjenje topa), „Jugoturbina“ Karlovac, „Radoje Dakić“ Podgorica, „Industrija ležajeva“ Kotor... U direktnoj proizvodnji delova, sklopova i agregata tenka M-84 bilo je neposredno angažovano 240 fabrika, a posredno još oko 1.000 firmi iz cele nekadašnje Jugoslavije.
|
|
|
|
|
|
|
trpe grozni
Stručni saradnik - KoV
kapetan korvete
|
 |
« Reply #584 on: November 24, 2010, 05:57:04 pm » |
|
Jos da dodam Ruen Kocani (korpa-lamela), MZT Skoplje, planetarna menjacka kutija).  Inace kada je hrvatska vojna delegacija bila kod nas, pre nekoliko godina, isto tako se spominjala saradnja na proizvodnji tenkova. Na zalost jos uvek nista od toga.
|
|
|
|
|
|
|
švercer011
potporučnik
Last Login:December 28, 2022, 04:03:11 pm
|
 |
« Reply #585 on: November 24, 2010, 06:07:41 pm » |
|
Tenk M-84 objedinjavao je neverovatan spisak fabrika: „Đuro Đaković“ u Slavonskom Brodu, „Famos“ Pale (motor), „Iskra“ Bugojno (laser), „Zrak“ Sarajevo (optika), „Slovenske železarne“ Ravne (čelik/oklop), „Prva petoletka“ Trstenik (hidraulika), „21. maj“ Rakovica (sistem za ručno pokretanje kupole), „Bratstvo“ Travnik (top), „Sever“ Subotica (automat za punjenje topa), „Jugoturbina“ Karlovac, „Radoje Dakić“ Podgorica, „Industrija ležajeva“ Kotor... U direktnoj proizvodnji delova, sklopova i agregata tenka M-84 bilo je neposredno angažovano 240 fabrika, a posredno još oko 1.000 firmi iz cele nekadašnje Jugoslavije.
Koliko je od ovih fabrika prezivelo devedesete,jesu one uopste u stanju da se suoce sa izazovom ponovne proizvodnje tenka,jer glavni ljudi tj mozgovi sigurno nisu vise u zemljama bivse Jugoslavije. Drugo pitanje jel se nama uopste isplati da proizvodimo tenk, kome cemo da ga prodamo jer Ukrainci i Rusi neznaju sta ce sa tenkovima a mislim da bi nas izbacili iz igre zbog cene samog tenka jer neverujem da bi mi bili jeftiniji od njih.
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
|
 |
« Reply #586 on: November 24, 2010, 06:39:14 pm » |
|
U MZT-u je radio Tavče. Tako smo ga zvali. Kad su neka okupljanja svih firmi oko tenka i on je bio tu. Uvijek je vozio veliki službeni kamion radionicu. I trebao seliti jedan naš drugar iz Niša, VP 6592 za Zagreb, VP 3566. Tada kapetan. Kasnije je postao general. Spominjao sam ga u svojim tekstovima. I Tavče nekoliko tura sa kamionom Niš Zagreb. Kilometraža se uvijek mogla opravdati sa nekim neispravnostima. A papiri za ići na put uglavnom nisu bili potrebni. Uvijek se moglo izvlačiti na hitnosti.
Na drugom dijelu foruma sam pisao o telefoniji. Moje prvo bavljenje telefonijom je počelo sa ratom i ovim, tada, kapetanom. Početkom rata iz i u BiH se moglo zvati telefonom u druge republike. Nije se moglo zvati iz Srbije u Hrvatsku i obrnuto. Tada me je zvao ovaj drugar iz Srbije na telefon, a ja njegovu ženu u Hrvatsku. Onda sam napravio elektroniku, moje prvo bavljenje telefonskom elektronikom, koja je omogućavala povezivanje dvije fiksne telefonske linije tako da su preko mojih telefona razgovarali ljudi iz tada zaraćenih država. I tako je to krenulo sa telefonijom.
Al se nekad jelo baš što bi rekao Đorđe Balašević. Ja bih rekao Al se nekad radilo baš Snimak sa linije korpusa ĐĐ
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
|
|
|
|
|
|
|
bitanga
mornar
Last Login:March 10, 2018, 08:54:38 pm
|
 |
« Reply #587 on: November 24, 2010, 07:06:59 pm » |
|
jedno pitanje za g. ĐĐ-d-man-a.. ako zbog eventualnog odgovora može dospjet u neki problem, nek ga (pitanje) ignorira.
dosta se pisalo o tenku degman sa 120mm topom, da li je to ikad bilo urađeno ili bar planirano ili je to patka/propaganda? i znači ništa od modernizacije hr m84?
|
|
|
|
|
|
|
Bandzi
zastavnik
Last Login:February 18, 2025, 04:38:13 pm
|
 |
« Reply #588 on: November 24, 2010, 07:31:54 pm » |
|
@trpe grozni, samo jedna mala ispravka. Koliko je meni poznato, na tenku M-84 nema klasične korpe sa lamelom, već se prenos od motora ka transmisiji vrši preko multiplikatora (MZT). Planetarne menjače je u početku radio FAMOS, a kasnije 14. Oktobar.
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
|
 |
« Reply #589 on: November 24, 2010, 08:22:38 pm » |
|
Ruen Kočani je pravio neke dijelove, ali se ne sjećam koje. Bilo je toga. MZT je pravio multiplikator. Tu je bilo stalnih otkazivanja na nekoj opruzi. Mjenjače je radio Famos, ali je zbog stalnih otkazivanja mjenjača posao prebačen u 14 oktobar Kruševac.
Ponovna proizvodnja tenka je utopija. Zaboravite to. Toga neće biti više. Postali smo banana države. nemamo pravo glasa u svojoj državi. Dođe američki ambasador i raspusti vojsku u Republici Srpskoj, bombarduju Srbiju, razruše kapacitete, otmu dio teritorije, posvađa sve sa svim, stručnjake odvuče sebi u Ameriku, osiromaši naciju, uništi svako razmišljanje o razvoju. Možemo sa proizvodimo balvane, kartonsku ambalažu i čačkalice. Kukuruz i paprike. Tenkove zaboravite.
Vozila tipa Lazar ćemo izvoziti ako Veliki brat da dozvolu. Inače će presresti brod sa transportom i potopiti ga. Kao što presretne brod koji ide iz Sjeverne Koreje u Iran na sred Indijskog okeana i zarobi ga. Tamo gdje se je proizvodio prvi mikroprocesor u SFRJ sad se uzgajaju kaktusi. Gdje su se pravili dijelovi za avione i tenkove je fitnes klub. Neko je zbog toga sretan, a neko nostalgičan. Zaboravite na buduću proizvodnju tenka. Taj se mikroprocesor koristio u Orkanu. TDY-52B po licenci Teledyne
|
|
|
|
|
|
|
|