Da li moze da se zadnjak doradi da bi primao cevi sa bajonet sistemom ili ipak mora da ide kompletno novi top?
Tehnički da, tehnološki dosta složeno jer se radi o termički obrađenim (tvrdim) delovima čija je obrada komplikovana a još su i masivni!
Međutim to ne bi donelo neka ozbiljna poboljšanja, naš top je rađen dosta davno po licenci koja je bila lošija od one koju su Rusi tada imali.
Danas bi se top trebao dovesti na nivo T-90 a to znači bolja krutost, dinamička stabilnost i korekciju balistički podataka merenjem iskrivljenosti cevi usled zagrevanja.
To su Rusi postigli izmenom geometrije cevi, boljim i preciznijim oslanjanjem u ramenima topa, produženjem kolijevke, strožijim tolerancijama, izmenama na hidroelastičnom sistemu....
Bajonet veza cevi i zadnjaka topa je svakako dobro rešenje jer se cev može zamenito zakretanjem za 45 stepeni uz pomoć dizalice od 2 tone i sve to stručna ekipa odradi za oko 4h
Što se tiče ispaljivanja raketa iz topa to je u to vreme bila prednost i privilegija rusa jer su mogli iz topa prilično precizno oko 80% pogoditi i manje ciljeve na oko 3km
U privoj polovini 90-tih sam se sreo sa sistemom za upravljanje raketama ,,Kobra,,u tenkuT-80 sa turbinom kompletan sistem ( nekoliko kutija kablaža ) je lepo intetrisan u kupolu .
Domaćini su bili ljubazni pa su nam malo objasnili, trebalo je da radimo zajednički na tenku za isporuku u Pakistan. Naša delegacija je predstavljala tenk M-84a koji je u Pakistanu imao dobre reference a oni su imali delove koji su nama trebali.
Rusi su nastavili sa razvojem sistema za ispaljivanje raketa iz tenka sada je aktuelan sistem refleks čiji domet je oko 5km sa usavršenim raketama i preciznošću, gađanjem ciljeva koji se kreću do 70km iz pokreta brzina tenka do 30km ako je verivati pisanju Odbrane ovaj sistem poseduju i naši tenkovi koje smo dobili donacijom.
Ovaj sistem ima ograničenje zbog vidnog polja pa ga zapadna konkurencija ozbiljno ugrožava.
Koliko sam ja obavešten Rusi su radili na izradi samovođene rakete po sistemu ispali i zaboravi dometa do 12km koja bi se i dalje ispaljivala iz tenkova.
Ispaljivanje raketa iz tenka nije osnovna namena ali kao mogućnost je svakako dobro došla ako ne ugrožava osnovne namene tenka.
Srećan Božić, Hristos se rodi!