Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
Da sam nomalan, poludio bih.
|
 |
« Reply #5979 on: February 04, 2021, 08:40:27 am » |
|
Ovo nije ispitivanje vibracija po JUS.N.A5.730. Samo sliči. U ispitivanju na klimomehaničku izdržljivost po JUS.N.A5.730 postoji ispitivanje na povišenu i sniženu temperaturu, povišenu vlagu, ispitivanje na vibracije, potrese, udare, prevrtanje, slobodan pad, kovitlajuću prašinu, gljivice, pljesan, zaptivenost, povišen i snižen pritisak,slanu maglu, itd, itd. A ima i ispitivanja gdje se ovo radi kombinovano, naprimjer, svi vojni avio uređaji prolaze ispitivanje na +100 stepeni Celzijusa sa vlagom 100% (to smo zvali kuvanje), ili -70 stepeni Celzijusa sa potpritiskom koji odgovara visini 15 kilometara. Ili ubrzanje od 12 G u centrifugalnoj mašini.
Ovo prije liči na ispitivanje na potrese nego na vibracije. Ovo je nišanska sprava za M84 sa termovizijom.
Prije pet godina radio sam za Kuvajćanina koji je trebao da dobije tender za održavanje M84 u Kuvajtu. Bili smo na razgovorima u dosta "vojnih" firmi sa područja SFRJ i u Ministarstvu odbrane Srbije. Tender na kraju nije objavljen zbog toga jer je parlament Kuvajta zbog smanjenja svjetske cijene nafte skresao vojni budžet. Tender je trebao biti 1.800.000.000 dolara, a odnosio se u paketu na "istočnu" vojnu tehniku, tenkove M84AB, raketni sistem Smerč i ruska borbena vozila pješadije.
Za potrebe tog posla (samo za dio M84AB plus potrošna ulja i maziva za sva vozila) uspostavio sam kontakte sa jako puno firmi na području SFRJ i dobio skoro sve što sam tražio. Rezervne dijelove, potrošni materijal, pokretne radionice, ispitnu opremu, itd. Sva ulja su prošla ispitivanja u kuvajtskim laboratorijama. Itd.
Za ovoga Kuvajćanina, sada, poslao sam upite na puno adresa, neki su već poslali cjenovnike, neki su spremni na saradnju, neki zovu na razgovore, neki nude više od onoga što sam tražio, neki mi nisu ni odgovorili, a neki su me uputili na SDRP. Neke firme više ne postoje, ali imam prijatelja koji su radili u tim firmama, te su obećali pomoći, uputili me na firme koje rade dijelove. Neki imaju zalihe, neki mogu da naprave dijelove na zahtijev, a neki više ne rade dijelove za tenkove. Promijenili su proizvodni program firme, ili ih je kupio gazda koji je fabrici dao drugačiju namjenu.
Tako da polako zaokružujem "sakupljanje" rezervnih dijelova, opreme, alata, itd. Imam prijatelja sa čitavog područja SFRJ. Ko hoće da radi i zaradi neka radi, ko neće žao mi je. Idemo dalje. Za sakupljanje ekipe još je rano.
Idemo dalje.
Pozdrav
Vlado
|