Kad je upitanju remont tenkova M-84ab koji se nalaze u Kuvajtu mnogi mešetari jureći za dobrom zaradom godinama pokušavaju da ubodu ovaj posao, to ste često mogli pročitati i na ovom forumu, ali to neće proći tako lako.
Ovo je ozbilljan posao na tuđem terenu na složenom i zahtevnom a prilično loše održavanom i dotrajalom proizvodu.
Morate imati dobro izbalansiranu ponudu, ubedljiv nastup pri prezentaciji i spremnost da u razgovorima odgovorite na većinu dodatnih pitanaja.
Ljdi sa ovih prostora koji su ozbiljnije radili na montaži ,ispitivanju, održavanju i popravci tenkova su danas u poodmaklim godinama.
Niko od nekadašnjih privrednih subjekata na ovim prostorima se danas ne bavi ozbiljnije ovim poslom, ako neko ponešto i radi to je zanemarivo na nivou statističke greške.
Remontni zavodi istina rade ponešto ali to svakako nije na nekom tržišnom nivou da bi mogli efikasno i kvalitetno odraditi ovaj posao.
Nisi mi jasan.
Kad sam te pozvao da odemo u Iran, u fabriku tenkova u Dorudu zbog posla oko novog iranskog tenka Al Karar, prihvatio si. Tad niam bio mešetar, jer si zaradio neke dolare.
Kad sam kasnije otišao u Kuvajt zbog tenka M84AB, sva ekipa koja je otišla sa mnom je zaradila dobre pare, a i dogovorili su poslove i uspostavili poslovna poznanstva, a to je možda još mnogo važnije.
Urađeni su dobri poslovi u arapskim zemljama i u zemljama Srednjeg istoka i Sjeverne Afrike.
Skoro svo vrijeme sa nama je bio i ambasador BiH u Kuvajtu. Ambasador ne radi sa mešetarima.
A sad, kad se ponovo formira ekipa i ponuda za održavanje tenka M84AB u Kuvajtu, ti me nazivaš mešetarom.
Već sam uspio sakupiti i sve ponude za dijelove, alate, opremu, rezervne dijelove, potrošni materijal, itd. Za poslovne ljude nisam mešetar. Neki nebitni, koji se boje i svoje sijenke, mi nisu odgovorili.
Vlado