S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
Last Login: Yesterday at 06:31:18 pm
malo je generala u toku bitke, previše posle bitke
|
 |
« Reply #6090 on: June 16, 2021, 02:59:37 pm » |
|
Bio je to nastavak realizacije Kuvajtskog ugovora, zato su tenkovi prvobitno farbani u pustinjsku boju. Nakon uvedenih sankcija i prekida izvoza za Kuvajt tenkovi su obojeni u maskirnu boju i isporučeni našoj vojsci. Još malo karakteristika:
|
|
|
|
|
|
|
Solaris
kapetan bojnog broda
#vragu i rat#
|
 |
« Reply #6091 on: June 16, 2021, 05:52:01 pm » |
|
Zašto ta vozila nisu isporučena Kuvajtu zajedno sa ostalima?
poz.
|
|
|
|
|
|
|
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
|
 |
« Reply #6092 on: June 16, 2021, 06:19:46 pm » |
|
Ugovor sa Kuvajtom je bio na 200 tenkova i 15 kom tenkova za izvlačenje. Zbog malog broja tenkova za izvlačenje i kratkog vremena mi smo napravili kompromis i ugovor sa Poljskom da oni dorade njhova oklopna tela prema našoj dokumentaciji radi ugradnje našeg motora. Poljaci su takođe isporučili i njihovu nadogradnju (dizalicu vitla, multiplikator...) a mototransmisioni i hodni deo je naš.
Jedan komplet je isporučen u ĐĐ i služio je da napravimo dorade kako bi to sve uklopili, Zbog izbijanja sukoba u Yugi sve je stalo. Nakon mog prelaska u 14 oktobar ubedio sam tadašneg direktora da moramo otići u Poljsku preusmeriti isporuku u Kruševac i da ja to mogu realizovati da se sve efikasno i kvalitetno završi. Pošto se sukob proširio a tražila se brza realizacija dodatno sam definisao isporuku hodnog dela. Tako smo uspeli da obezbedimo delove za 5 komada i iznenađujuće brzo sve montiramo.
Pošto su već bili plaćeni poljacima dopremljena su i još 4 kompleta standardnog ugovora. Kuvajt je stopirao isporuku i program je obustavljen
|
|
|
|
|
|
|
torpedo011
poručnik bojnog broda
Last Login:January 27, 2025, 09:49:58 pm
|
 |
« Reply #6093 on: June 16, 2021, 08:38:44 pm » |
|
Зашто је Кувајт стопирао испоруку ако није добио све што је било уговорено?
|
|
|
|
|
|
|
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
|
 |
« Reply #6094 on: June 16, 2021, 10:10:52 pm » |
|
Situacija u Yugi je bila prilično komplikovana, agresivna politika je preuzela kontrolu nad privredom pa je došlo do zastoja u proizvodnji. SDPR je pokušao da to nastavi sa alternativnim finalistom. 14 oktobar je kroz efikasnu realizaciju prvog komada M-84TZI ovladao dobrim delom tehnologije i pokazao da se uspešno može nositi sa ovim poslom. I.L.R. Beograd je okupio ekipu za montažu kupole i ozbiljno se pripremao.
Kada su Slovenci i Hrvati otkazali saradnju mi smo napravili prilično dobar aranžman sa poljacima da realizujemo prostale obaveze iz ugovora ( 51 tenk i 15 kom. M84-TZI. Kada je došlo do sukoba u Bosni problem se pojavio oko nišanskih sprava (Zrak Sarajevo). Zbog toga sam ja preko nadležnih institucija isforsirao da krenemo sa tenkovima za izvlačenje kako bi dobili na vremenu a kupcu ponudili nešto.
Sukobi u Bosni su uticali i na političke odluke Kuvajta da se program zamrzne a i Srbija je bila pod sankcijama. Oni koji su ozbiljnije radili sa Kuvajtom znaju da je tamo i uticaj politike veoma bitan a često i odlučujući faktor. Raspadom zemlje pojavio se i problem duga za kuvajtsku naftu što je takođe otežavalo stvar.
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
Da sam nomalan, poludio bih.
|
 |
« Reply #6095 on: June 23, 2021, 10:37:19 am » |
|
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Nekad davno su se i strani vojnici slali pored tenka M84AB koji se je nekad davno koristio u Kuvajtu.
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
Da sam nomalan, poludio bih.
|
 |
« Reply #6096 on: June 25, 2021, 12:43:01 pm » |
|
Jedna od verzija nišanske sprave za tenk. DNNS-R.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Pozdrav
Vlado
|
|
|
|
|
|
|
galeb
zastavnik I klase
|
 |
« Reply #6097 on: June 25, 2021, 02:14:29 pm » |
|
Ugovor sa Kuvajtom je bio na 200 tenkova i 15 kom tenkova za izvlačenje. Zbog malog broja tenkova za izvlačenje i kratkog vremena mi smo napravili kompromis i ugovor sa Poljskom da oni dorade njhova oklopna tela prema našoj dokumentaciji radi ugradnje našeg motora. Poljaci su takođe isporučili i njihovu nadogradnju (dizalicu vitla, multiplikator...) a mototransmisioni i hodni deo je naš.
Jedan komplet je isporučen u ĐĐ i služio je da napravimo dorade kako bi to sve uklopili, Zbog izbijanja sukoba u Yugi sve je stalo. Nakon mog prelaska u 14 oktobar ubedio sam tadašneg direktora da moramo otići u Poljsku preusmeriti isporuku u Kruševac i da ja to mogu realizovati da se sve efikasno i kvalitetno završi. Pošto se sukob proširio a tražila se brza realizacija dodatno sam definisao isporuku hodnog dela. Tako smo uspeli da obezbedimo delove za 5 komada i iznenađujuće brzo sve montiramo.
Pošto su već bili plaćeni poljacima dopremljena su i još 4 kompleta standardnog ugovora. Kuvajt je stopirao isporuku i program je obustavljen
Izvinjavam se unapred, ako je ovaj komentar van teme. A htio bih samo reći, da se u ovom kratkom postu jako dobro vidi, kako se "skrenulo s puta". A da nije završilo, kako je završilo, da se moglo pametno dogovoriti za razlaz iz federacije, mogli bismo zajedničkim tehnološko ekonomskim snagama mnogo toga postići (ne samo M-84 ; i u civilnoj sferi. A ako pričamo o vojnoj industriji, mogao bi postat odličan posao npr. i avion G-4. Ili npr. SOKO, koji je bio kooperant Airbusa itd.). Šteta ali šta je, tu je, hbg.
|
|
|
|
|
|
|
pvanja
kapetan korvete
|
 |
« Reply #6098 on: June 25, 2021, 03:15:11 pm » |
|
@vladimir
Koja je bila namena ove (DNNS-R) nisanske sprave
|
|
|
|
|
|
|
Bandzi
zastavnik
|
 |
« Reply #6099 on: June 25, 2021, 03:45:14 pm » |
|
Nisam siguran, ali moguće da je bila namenjena za komandni BVP M-80A VK (Viša Komanda). Ovo borbeno vozilo je trebalo biti dodeljivano komandantima mehanizovanih brigada.
|
|
|
|
|
|
|
|