Bilo je nekih razgovora da održavam tenkove u Sloveniji, ali nisam prihvatio posao. Vidio sam na nekim slikama na ovom forumu kako se tenkovi u Sloveniji rashoduju. Fotona ima već dugo svoj sistem upravljenja vatrom koji je modularan i može se ugraditi u dosta vrsta tenkova. Zadnji put sa radnicima Fotone sam se sreo u Teheranu gdje sam ja radio američke tenkove, a oni ruske.
Prije rata je bio plan da se sa u JNA tenkovima M84 naoruža jedna trećina oklopnih brigada, a sa ostatak sa tenkovima T72 modifikovanih sa Fotonim sistemom upravljanja vatrom. Fotona ina razvijen svoj sistem za T55, T72 i M84. A i druge tenkove.
Dosta dijelova za tenk se može nabaviti iz Rusije, Ukrajine i drugih zemalja koje su imale ili prave neke derivate tenka T72. I municija je kompatiblina sa domaćom. Može čak i kineska municija za top 125 mm. Malo je drugačija balistika, ali i to se može riješiti. Kuvajt je svojevremeno htio uvesti kinesku municiju za tenk M84 i bio je dogovor da rješim promjenu balistike, ali onda je Kuvajt nabavio municiju iz Rusije. Htio sam samo da zeznem onaj SDPR jer mi nije platio hiljade dolara za poslove koji sam im napravio. Ne bi mi bilo teško dodati u balistiku tenka i kinesku municiju.
Prije rata u Sloveniji je bila jedna oklopna brigada. Prva oklopna u VP 5312 Vrhnika. U toj brigadi su bili skladišteni i tenkovi koji su trebali biti isporučeni u Libiju. 80 komada tenkova druge partije druge serije. To su tenkovi sa natpisima na engleskom jeziku. Po povlačenju JNA iz Slovenije ovo tenkovi su dovezeni u Banja Luku i od njih je napravljena Prva oklopna brigada Vojske RS.
Tenkovi koji su ostali u Vrhnici su onesposobljeni. Popravku je radio Iskra CEO, kasnije znana kao Fotona.
Nišanske sprave su promjenili sa Fotonim EFCS, isto tako su barem u nekoliko tenkova ugradili i Taridan radio stanice.
Da ne bude zabune radi se o firmi Tadiran.
Oko tenkova koji su ostali u Vrhnici i oko onih koji su otišli iz Slovenije bilo je dosta raznih priča. Nemojte vjerovati novinarskim pričama. Cilj im je da povećaju tiraž.
http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/8915/Default.aspxAli ne zaboravite ono: Gdje ima dima ima i vatre.
Održavanje tenkova je veliki zalogaj za svaku od bivših država SFRJ. Nemogućnost nabavke rezervnih dijelova i jako malo raspoloživih stručnjaka je veliki problem. Do nedavno su tenkove u Srbiji (dio tenka) održavali ljudi iz moje bivše firme, ali 31.12.2010. godine je zadnji dan postojanja moje bivše firme. Nas nekoliko je taj posao radilo, ali vrijeme čini svoje.
Tada nastupaju ekonomske zakonitosti: Kad poraste potražnja i cijena skače.