PALUBA
June 16, 2024, 12:36:17 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik za prenošenje vesti na forumu PalubaInfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 [409] 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 ... 473   Go Down
  Print  
Author Topic: Tenk M-84  (Read 2262786 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 862


« Reply #6120 on: July 19, 2021, 11:52:36 pm »
   Prosto rečeno remont je popravka onoga što je neispravno i u većoj meri dotrajalo. Revizija je zamena svih elemenata i sklopova po resursu, tj. iako je neki sklop ispravan i potpuno u funkciji on se menja zato što je određeni broj sati proveo u radu.


Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 288« Reply #6121 on: July 20, 2021, 08:14:05 am »

Pitanje da li su Srpski tenkovi, polse 40 godina u upotrebi za remont ili za revziju?
Logged
Lox
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 469


« Reply #6122 on: July 20, 2021, 09:12:19 am »

Ako sam dobro shvatio, onda je revizija veći obim posla i tenk je nakon iste vraćen u nulto stanje?
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #6123 on: July 20, 2021, 12:04:51 pm »


Imali smo 2016. jedan članak - reportažu o generalnoj reviziji. Ovdej ću ponoviti veći dio članka, a ostatak i slike možete vidjeti u originalnom postu (ovdje i ovdje).

Broj 493 | 11.02.2016

Generalna revizija tenkova

Posjetivši proizvodne hale tvrtke Đuro Đaković Specijalna vozila d. d. (ĐĐSV), Hrvatski vojnik dobio je detaljan uvid u projekt koji je već ušao u četvrtu godinu i vrlo je važan ne samo za Oružane snage RH i njihove tenkiste, nego i za samu slavonskobrodsku tvrtku koja je sačuvala stare sposobnosti, ali i razvila neke nove...


Nakon što je realizirala najveći projekt opremanja Oružanih snaga RH u povijesti: konstrukciju, opremanje i isporuku borbenih oklopnih vozila Patria, tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila d.d. (ĐĐSV) fokusirana je na buduće projekte vojnog programa. S nestrpljenjem se očekuje odluka Kuvajta o nabavi borbenih oklopnih vozila. ĐĐSV kandidirao se na natječaju kao samostalni nositelj cijelog posla, oslonjen na potporu svojih strateških partnera, finske Patrije i norveškog Kongsberga. Prema raspoloživim informacijama, ĐĐSV ušao je u samu završnicu natječaja.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Tenkovi OSRH M-84 koje smo vidjeli na mimohodu u Zagrebu 4. kolovoza 2015. odreda su prošli proces revizije u Slavonskom Brodu

Nadalje, Kuvajt bi trebao odlučiti i o mogućoj reviziji ili nadogradnji svojih tenkova M-84AB kupljenih od ĐĐSV-a. Slična je stvar s Oružanim snagama Republike Hrvatske: Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske za razdoblje od 2015. do 2024. godine donesen u prosincu 2014. predviđa proces modernizacije tenkova koji bi trebao početi do kraja 2020. godine.

Aktualni projekt

Dok su svi ti projekti još u fazi ako, postoji jedan koji je itekako aktualan, ali je nezasluženo ostao malo zamijećen u javnosti, makar je započeo još 2013. godine i kontinuirano traje i danas. Generalna revizija tenkova M-84 koji su na popisima OSRH bila je glavni razlog posjeta Hrvatskog vojnika tvorničkom kompleksu u Slavonskom Brodu. Revidiran, potpuno ispravan tenk, naravno, vrlo je bitan za učinkovito djelovanje naših oklopnih snaga, ali cijela je revizija jednako bitna za ĐĐSV ne samo zbog jednokratne, tj. financijske strane projekta dogovorenog s MORH-om. "To je spasilo jedinstvene sposobnosti naše firme, kakve nema nitko u Hrvatskoj, a rijetko tko u susjednim zemljama.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Dolazak tenka u tvorničke hale Đure Đakovića. Revizija u idealnim uvjetima traje barem dva mjeseca (Foto: ĐĐSV)

Primjerice, sustav upravljanja paljbom koji je primijenjen na našem M-84 nema niti jedna inačica T-72, iz kojeg je M-84 i nastao, i raditi na njemu može se samo kod nas," kaže nam u svojem uredu Darko Grbac, član Uprave ĐĐSV-a, dobro poznat svim analitičarima i drugima zainteresiranima za hrvatsku obrambenu industriju. Kroz dosadašnji je životni vijek M-84 u sastavu OSRH, od isporuke zadnjeg novog tenka M-84A4 tijekom 2003. godine, ĐĐSV dosad rijetko kad bio uključen u njihov popravak i održavanje. U takvim je okolnostima bilo teško uvoditi novo osoblje i opremu u program M-84. Srećom, tvrtka je ipak uspijevala održavati osnovne sposobnosti koje je početak revizije potpuno oživio. Što se tiče osoblja, u velikoj je mjeri pomlađeno zahuktavanjem programa BOV-a. "Sad, nakon dodatne obuke, koju su proveli ljudi s iskustvom na tenku, mnogo njih sudjeluje u reviziji," objašnjava Miroslav Gložić, zamjenik direktora za proizvodnju i montažu, još jedan dobro poznat sugovornik Hrvatskog vojnika. Znakovito, krajem siječnja u vojni program i reviziju uključeno je šest novih, mladih inženjera.

Usvajanje novosti

Osim ljudi, posao revizije vratio je u pogon i neke strojeve koji se dulje vremena nisu koristili nakon što je proizveden i zadnji od 700-tinjak tenkova koji su izišli iz Đurinih hala. No, najzanimljivije su nove, mnogima možda i neočekivane činjenice: revizija je natjerala ĐĐSV da usvoji i tehnologije za koje nekad pri proizvodnji tenkova tvornica nije bila nominirana. Zajedno s kompletnom konstrukcijskom dokumentacijom samog tenka te dokumentacijom njegove montaže i ispitivanja kojima tvrtka raspolaže, sve to omogućuje potpunu uslugu. "Sad radimo sve u kompletu," napominje Gložić, inženjer elektrotehnike kojeg, unatoč zvučnoj funkciji u tvrtki, znamo kao čovjeka koji velik dio radnog vremena rado provodi u hali ili na ispitnim poligonima. Stotinama tehnoloških postupaka i radnih instrukcija vezanih uz proizvodnju tenka M-84 kojima je ĐĐSV raspolagao i koje je razvio, kroz taj su posao pridodani i novi, njih više od od 260.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Pogled u potpuno ispražnjeno tijelo tenka. Generalna revizija tenkova za OSRH znači i novu, vrlo korisnu referenciju za ĐĐSV

Novi se tehnološki postupci odnose u prvom redu na aktivnosti revizije sklopova koje tvrtka dosad nije radila. Revizija obuhvaća i, primjerice, optoelektroniku, cjelokupan sustav za upravljanje paljbom... Za elemente koji su se nekad nabavljali od dobavljača iz cijele bivše države, sad se kontaktira s hrvatskim proizvođačima kooperantima, uredno certificiranim i pozitivno ocijenjenim, s iskustvom sudjelovanja u projektu BOV-a. Dakle, što se tiče tenka M-84, ĐĐSV na trećim tržištima može nastupati potpuno sam, s hrvatskim kapacitetima i znanjem.

Preduvjet za nadogradnju

Sjećate li se prošlogodišnjeg svečanog mimohoda? Kao i uvijek, tenkovi su bili među najatraktivnijim sredstvima koja su građani mogli vidjeti. Svi koji su prošli zagrebačkim ulicama prije toga su bili na reviziji pa otud i sjajan dojam koji su ostavili. Ali, samo stručno oko može primijetiti da je revizija daleko složenija stvar od "prebojavanja" ili "zatezanja nekoliko vijaka". Važna stvar koju vrijedi povezati s generalnom revizijom jest da je ona preduvjet za kasniju eventualnu nadogradnju ili modernizaciju. Modernizacija tenka na kojem nikad nije napravljena generalna revizija nema smisla, tenk koji se modernizira mora biti na nultom stanju ispravnosti i funkcionalnosti. Što se tiče revizije, ona nije samo stvar ĐĐSV-a, nego i OSRH. S tvrtkom surađuje i cijeli proces nadgleda, često i na licu mjesta, komisija za provedbu generalne revizije OSRH bez čije se suglasnosti ne provodi niti jedan zahvat koji nije predviđen fiksnim dijelom ugovora. Tehničke detalje precizno nam je objasnio diplomirani inženjer strojarstva Mirko Siničić. Stručnjak za konstrukciju i testiranje vojnih vozila, jedna od ključnih karika u reviziji, cijeli program ima u malom prstu i M-84 poznaje u dušu. Usmjerava posao ostalih tehnologa i tu je da rješava nepredviđene probleme koji bi se mogli pojaviti tijekom revizije. Svoje nam je znanje pokazao kad smo u njegovu društvu obilazili Đurine hale.

Potpuno rastavljanje

Dakle, nakon što Oružane snage izaberu i dostave tenk na reviziju, započinju defektažna stacionarna ispitivanja, a zatim se pristupa ulaznim defektažnim ispitivanjima na poligonu "Kindrovo" kod Slavonskog Broda. ĐĐSV raspolaže cijelom dokumentacijom i vlada procesima koji omogućuju ocjenjivanje stanja svakog dijela tenka. Tenk se potom vraća u tvornicu i ondje se demontira, što podrazumijeva rastavljanje na jedinice montaže, do zadnjeg vijka. "Ostaje golo tijelo, gola kupola," slikovit je Siničić. Slijedi proces revizije jedinica montaže: automatski se mijenjaju svi gumeni dijelovi, sve brtve, svi dijelovi izrađeni od prirodnih materijala te oni kojima je istekao rok uporabe.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Prije i poslije: koliko je proces revizije složen i sveobuhvatan najbolje se uvjeriti u samoj tvornici

Nadalje, gleda se istrošenost ili neispravnost trajnijih dijelova i ako je potrebno, oni se popravljaju, a ako to nije moguće, zamjenjuju se. Tek kad je svaka sitnica riješena slijedi ponovna montaža. Zanimljivo je da se provodi po jednakom sustavu kao da je riječ o potpuno novom tenku: "To je jedini način da damo potpuno jednogodišnje jamstvo ispravnosti za cijeli tenk." Potom se opet pristupa ispitivanjima na poligonu i to rigoroznim, u kojima se tenk isprobava do krajnjih granica. Prođe li, ponovno ide put tvornice, rade se profilaktički radovi (izmjena ulja, podmazivanja, zatezanja), završno ličenje, i napokon, predaja naručitelju. Duljina procesa uglavnom je podjednaka od tenka do tenka, u idealnim uvjetima traje dva mjeseca.

Prije i poslije

Cijelu priču, međutim, može potvrditi samo obilazak tvorničkih hala. Prvo što nam je upalo u oči u prvoj hali, onoj za pripremu proizvodnje, jesu novi plazma i laserski strojevi za rezanje limova velikih gabarita. Zahvaljujući njima, ĐĐSV u tom temeljnom koraku više nije ovisan o vanjskim uslugama. Potom smo sreli radnike koji su ubrzano pripremali prostor u kojem će uskoro, tijekom ovog mjeseca, biti montiran novi robot za zavarivanje, prvi te vrste u tvornici. Sama traka za reviziju ima dosta sličnosti s proizvodnom, samo što započinje i završava cijelim tenkom koji dolazi na reviziju odnosno s nje odlazi. Tenkovi su u raznim fazama rastavljanja ili sastavljanja, a najzanimljivije je vidjeti kako neki dio, npr. tijelo tenka, izgleda prije i poslije revizije. Dugo terensko korištenje i mnogo prijeđenih kilometara tako posebnog vozila troši sklopove i u njegove najsitnije pore taloži velike količine blata, ulja, čađe i raznih drugih nečistoća. Svaka revizija osamdesetčetvorke podrazumijeva nekoliko stotina stranica dokumentacije, djelatnici ĐĐSV-a upisuju svaki detaljni korak, vezan uz svaki vijak, svaku gumicu, pa sve do sustava transmisije, tijela, kupole ili topa. U pokrajnjim, manjim prostorijama, rade se sofisticiraniji zahvati koji uključuju i računala ili precizne instrumente: mjerenja, radovi na optoelektronici, na elektroničkim sklopovima... ĐĐSV uložio je i u novu ličionicu u kojoj tenkovi dobivaju svoj konačni, revidirani izgled.

...

Domagoj Vlahović; foto: Tomislav Brandt, Hrvatski vojnik
Logged
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 471

malo je generala u toku bitke, previše posle bitke


« Reply #6124 on: July 21, 2021, 11:32:04 am »

Vojna industrija je unosan posao za moćne i sposobne države, samo ako ste vešti i efikasni možete dobiti delić kolača.

Kako god opisi zvučali generalni remont je isto što i ovde opisivana generalna revizija a krajnji ishod ipak zavisi od sposobnosti izvršioca i uloženih sredstava.
Upitno je ulagati samo za remont-reviziju puno sredstava za tenkove stare preko 35 godina jer oni po svojim karakteristikama prilično zaostaju za današnjim vremenom i konkurencijom.

Racionalno je da se remont (revizija) radi istovremeno sa dobro osmišljenom modernizacijom tako bi smo dobili tenkove koji bi zadovoljili naše potrebe za narednih15 -20 godina.

Puno je jftinije zameniti dotrajale delove, otkloniti prijavljene i uočene nedostatke dok se ne bude spremno za neki oblik modernizacije.
To što radi ĐĐ a delimično i TRZ Čačak (demontaža i pregled svih ugradbeni delova) je skup proces i ima prvenstveno svrhu za obuku stručne snage a dobro bi došlo ukoliko bi se upecao posao za Kuvajt.
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #6125 on: July 21, 2021, 02:01:32 pm »

Od Kuvajta neće biti ništa.
Vrh Ministarstva odbrane radi na tome da te tenkove, na poklon, dobije Jovan Čeković, te da ih on onda proda Pakistanu.
Nekoliko oficira koji su radili na ovim tenkovima u Kuvajtu su na zahtjev Jovana Čekovića napisali presjek stanja ovih tenkova te mu to dostavili.
Jovan Čeković je poslao pismo namjera Ministarstvu odbrane Kuvajta za preuzimanje ovih tenkova, na poklon, besplatno, a istovremeno je poslao pismo namjera Ministarstvu odbrane Pakistana o prodaji ovih tenkova.

Prije nekoliko godina Vojsci Srbije su ponuđeni rezervni dijelovi za tenk (oko 30 kompleta SUV-a), ali nisu prodani. Bilo je neko glasanje u vrhu Vojske Srbije za kupovinu ovih dijelova, ali, kako mi kažu moji prijatelji generali koji su bili na tom glasanju, bio je žestok otpor jednog pomoćnika Ministra odbrane oko te kupovine.Tačno znam kako je ko glasao, ali nećemo sad o tome.

Prije šest godina raspisan je tender u Kuvajtu za održavanje "tehnike istočnog porijekla", a gdje spadaju ovi tenkovi, BMP-3 i Smerč, i to u iznosu 1.800.000.000 dolara.

Dovodim kuvajtskog biznismena koji je konkurisao na ovaj tender u Kuvajtu kod pomoćnika Ministra odbrane Srbije na razgovore, a gdje je taj biznismen tražio podršku Ministarstva oko saradnje sa vojnom industrijom Srbije oko rezervnih dijelova za tenkove, pokretnih radionica, alata itd. Pomoćnik odbija saradnju.

Prije nekoliko godina bio je prikaz modifikovanog tenka M84 u Kuvajtu. Otišla je tamo dosta neiskusna ekipa (VTI i TOC su uglavnom mamini i tatini sinovi i ćerke), te nisu primjetili da je monokular netačan, neispravan.  Dolazilo je do promašaja, dok nisu primijetili da je neispravan monokular. Zbog tog neispravnog monokulara  dolazi do svađe generala Ahmeta (a koji je nadležan za uvođenje novih tehnologija u kuvajtsku vojsku, a sa tim i uvođenja modernizacija tenka M84AB u Vojsku Kuvajta) i pomoćnika Ministra odbrane Srbije. Malo je trebalo da dođe do fizičkog obračuna ove dvojice. Mogao bi da o ovom sukobu još toga napišem, ali nije za javnost.

I kad se sve podvuče i sabere, sve je jasno. Ovaj odavde ne želi da se bilo šta radi na tim tenkovima, a bivši direktor SDPR-a hoće te tenkove, a koji se ne održavaju zahvaljujući ovom prvom. Hoće da ih Čeković dobije jeftino. Itd, itd.

Ima tu još detalja o kojima bi se moglo pričati.

Pozdrav

Vlado


Logged
kosmonaut
Guest
« Reply #6126 on: July 21, 2021, 08:36:21 pm »

Svugdje manje vise slicna prica.
To je ovaj lik sa osebujnim zivotnim iskustvima?
https://www.vreme.com/cms/view.php?id=324704
Ne znam kada misli trositi pare kada mu je vec 75 godina?
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #6127 on: July 22, 2021, 05:01:37 am »

Ostaviće unucima. Grin
Logged
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 471

malo je generala u toku bitke, previše posle bitke


« Reply #6128 on: July 22, 2021, 11:32:52 am »

Kuvajćani su malo teži sa poklanjanjem, možda naprave neki izuzetak sa nekom islamskom zemljom ali koliko sam ja čitao nisu oprostili dug Iraku nakon svrgavanja Sadama.
Oni su gostoljubljivi domaćini, dobro procenjuju ko odakle dolazi, vole da putuju po svetu pa to koriste i njihova vojna lica.

Čest problem naši novokomponovani menadžera je što misle da se vojni poslovi lako dobijaju i da se tu brzo stiču velike zarade (moža to polazi za rukom onima koji se bave švercom).
Što se tiče Čekovića on je kada su tenkovi upitanju ozbiljan i uspešan igrač, bio je to u SDPR-u a nakon penzionisanja ima samostalnu firmu koja u svetu ima zapažene rezultate. Jedan od mojih bivši kolega je radio preko njega u Angoli iz njegove priče sam zaključio da vodi računa o kvalitetu radnika i da ga domaćini cene i poštuju.
Svako ima pravo da iznese kritiku o nekome, da bi kritika imala težinu treba biti zasnovana na činjenicama, iznesena od kredibilne ličnosti koja ako ima vlastite rezultate onda će svakako uvažavati i rezultate onoga koga kritikuje.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 326


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #6129 on: July 23, 2021, 07:23:22 pm »

Svugdje manje vise slicna prica.
To je ovaj lik sa osebujnim zivotnim iskustvima?
https://www.vreme.com/cms/view.php?id=324704
Ne znam kada misli trositi pare kada mu je vec 75 godina?
Od tenka do konoplje.
Logged
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 471

malo je generala u toku bitke, previše posle bitke


« Reply #6130 on: July 24, 2021, 08:16:29 am »

Kuvajt trenutno modernizuje Abramse,
M-84A je potisnut u drugi plan,
Oficirska struktura koja je obukama kod nas i u Kuvajtu dobro ovladala našim tenkom danas je u penziji.
 Dok su oni bili aktivni u njihovom interesu je bilo da se ti tenkovi održavaju.
Tu su bili i njihovi mehaničari koje je naša ekipa 98-2001 obučila ali prema mojim zadnjim informacijama niko od njih se danas ne bavi tenkom.

Zbog pada cene nafte a iz politički razlog Kuvajćani su za 2001g za nastavak održavanja angažovali deo naše ekipe iz BiH i njihove obučene kadrove.
To su bili priučeni majstori bez nekog ozbiljnog iskustva na tenku.
To je moglo funkcionisati par godina jer su posle naše ekipe tenkovi ostali prilično osveženi i doterani.

Kasnije je ta ekipa pojačavana sa kadrovima iz BiH koji su do 91 radili na izradi komponenata ali ne i na tenkovima tako da su njihive mogućnosti bile ipak ograničene.
Sve je to srozalo sliku o M-84A tako da su vojne strukture izgubile interesovanje za njega.

Stvar se ponekad pokrene kada neko od kuvajtski posrednika-biznismena preko vojnih struktura pokuša da progura posao uz adekvatne provizije.
Zbog raznih okolnosti sam proces u Kuvajtu obično traje dugo pa se sve završi po onoj narodnoj a meni omiljenoj ,,pametniji popušta,,
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #6131 on: July 27, 2021, 07:15:00 pm »

Maloprije sam dobio video snimke tenkova M84 koji su za vrijeme sukoba u ovome prošlom ratu zarobljeni od Armije BiH. Tenkovi se sada nalaze u logističkoj bazi u Visokom. Povučeni su iz upotrebe. Tu su dva tenka za koja znam da su zarobljeni, a znam i koji su, tj, znam im registarske brojeve. Međutim, u priči saznajem da je zarobljen još jedan tenk M84, i to u avgustu 1995 godine, od Petog korpusa BiH. Taj korpus nije bio dio Armije BiH. Za to nisam znao.

Znam da je zarobljen jedan tenk M84 na Vukovaru, iz prve serije, od strane HV. Tenk je bio iz VP 8977 Kraljevo.

Znam za jedan T72 zarobljen u operaciji Oluja kod Donjeg Malovana.

Znam za nekoliko tenkova M84A zarobljenih na Petrovoj gori u operaciji Oluja.

Zna li još neko za neki zarobljeni tenk u ovim zadnjim sukobima.

Pozdrav

Vlado
Logged
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 327« Reply #6132 on: July 27, 2021, 07:42:45 pm »

Ovaj tenk će još biti u funkciji na ovim prostorima dok bude dijelova po buvljoj pijaci, odnosno dok "Đuru" država bude držala na životu i to će biti kraj priče. Ne zaostaje puno za ostalim strojevima na tržištu, samo 30 godina. Razuvjerite me slobodno  angel
Logged
BSD
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 385« Reply #6133 on: July 28, 2021, 01:42:52 am »Znam da je zarobljen jedan tenk M84 na Vukovaru, iz prve serije, od strane HV. Tenk je bio iz VP 8977 Kraljevo.


Ovo definitivno nije tacno (sta je bilo sa posadom, ako je zarobljen), kao i kada ste napisali na nekoj strani da u videu nije vozac koji je bio u Rusiji i koji je povredio kicmu, a jeste taj bio, zato sto ga licno poznajem, ali da Vam ne kvarim diskusiju. Da li namerno povremeno pisete greske ili stvarno nagadjate, ne znam.
Logged
Lox
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 469


« Reply #6134 on: July 28, 2021, 08:38:29 am »

Mislim da su u Vukovaru zarobljena 2-3 tenka T55, ili se varam.
Logged
Pages:  1 ... 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 [409] 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 ... 473   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.035 seconds with 22 queries.