BSD
vodnik
Last Login: Yesterday at 11:04:50 pm
|
|
« Reply #6140 on: July 29, 2021, 12:47:31 pm » |
|
Taj tenk sto Vi kazete da je zarobljen, je ostavljen, kada su dosli da ga izvuku linija je pomerena i Hrvati su ga izvukli, cisto da kazemo kako je bilo. Sto se tice Belog pre neki dan sam cuo da se zeni, a godina ima hvala Bogu ! Nemam njegov broj, ali mogu da ga dobijem za deset sekundi, mada nece on po forumima da pise, mada bi trebalo, a posebno bi mogao Karadza posto vise ne radi u VS. Ja nisam tenkista vec sam bio izvidjac i diverzant, a njima sam sto puta rekao da samo kreteni poput njih mogu da udju u to njesra. Zajebavali smo se cesto na te teme. Sta cete da radite ako ovi posalju bilmeza sa RPG-om i naprave vam kabrio od toga za dve sekunde, oni mi kazu da su i na to nasi konstruktori mislili zato sto je bolje da se toplota oslobodi u vazduhu bez kupole nego da izgore sa kupolom u tenku. Onda se smejemo tamo, a skoro da niko od nas nije bio bas cist . Mozda je sad drugacije, svi su stariji. Bez zezanja, opasna je bila ekipa gore u Jarcujku nekada, od rezerve do profesionalne ekipe, dosta je bilo obrazovanih ljudi iz rezerve gore, kao i sportista, pa je sa takvima i moglo da se ratuje.
|
|
« Last Edit: July 29, 2021, 12:52:59 pm by BSD »
|
|
|
|
|
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
Gde je sloga tu je i pobeda!
|
|
« Reply #6141 on: July 29, 2021, 03:33:09 pm » |
|
Sto se tice Belog pre neki dan sam cuo da se zeni, a godina ima hvala Bogu ! Nemam njegov broj, ali mogu da ga dobijem za deset sekundi, mada nece on po forumima da pise, mada bi trebalo, a posebno bi mogao Karadza posto vise ne radi u VS. Znam, poslao sam mu ja jednom poziv preko druga, a sa Belim se znam iz viđenja, i baš tako, teško je i zamisliti da Belac sedi i piskara, takav je tip. Neka mu je srećna ženiba. Zovi Karadžu, što da ne.
|
|
|
|
|
|
|
BSD
vodnik
Last Login: Yesterday at 11:04:50 pm
|
|
« Reply #6142 on: July 29, 2021, 05:48:46 pm » |
|
Probacu sa Karadzom. On sada radi za jednu privatnu kompaniju koja opet ima veze sa ovim ovde na forumu, poslovi po inostranstvu.
|
|
|
|
|
|
|
atma
mornar
Last Login:November 07, 2024, 11:41:04 am
|
|
« Reply #6143 on: July 30, 2021, 07:51:38 am » |
|
Tu su dva tenka za koja znam da su zarobljeni, a znam i koji su, tj, znam im registarske brojeve. Međutim, u priči saznajem da je zarobljen još jedan tenk M84, i to u avgustu 1995 godine, od Petog korpusa BiH. Quote sa jedne Facebook stranice: Armija BiH je u toku rata od VRS zaplijenila 4 tenka M-84.Dva na Tešanjskom ratištu,dva su zaplijenili Borci 5.Korpusa prvi u borbama na Krivaji,općina Cazin augusta 1995.godine a drugi u Bosanskom Petrovcu u operaciji "Sana 95" Taj korpus nije bio dio Armije BiH. Za to nisam znao. Pozdrav
Vlado
Jeste bio dio ARBiH i imao je sjedište u Bihaću.
|
|
« Last Edit: July 30, 2021, 03:48:42 pm by Brok, Reason: izmenjena jedan reč jer je uvredljiva »
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
Da sam nomalan, poludio bih.
|
|
« Reply #6144 on: July 30, 2021, 05:05:38 pm » |
|
Pratim dosta FB stranica koje se bave ovom tematikom. Pošalji mi privatnom porukom na kojoj je to FB stranici napisano.
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
|
|
« Reply #6145 on: August 10, 2021, 01:03:14 pm » |
|
I dalje tragam za tenkovima M84 koji su "promijenili vlasništvo" za vrijeme sukoba u SFRJ.
Saznao sam za dva tenka u kasarni Butilo pored Sarajeva, i dva tenka u kasarni Lukavica pored Sarajeva. To je na području Federacije BiH.
Znam za dva tenka koji su zarobljeni pored Tešnja, jedan pored Bihaća i jedan pored Bosanskog Petrovca.
Dobio sam i ratne video snimke i nedavne slike tih tenkova.
Na nekim tenkovima ne mogu da odredim seriju, godinu i pripadnost jedinici gdje je bio zbog toga jer je veći dio tenka pokriven sa ljudstvom na tenku.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Za neke tenkove znam svaki detalj.
Tenk koji se je zvao "Garavi zeko". Bio je u SSSR-u, pa je vraćen iz SSSR-a, tenk iz druge serije je kasnije otišao u SSSR. Taj se tenk iz druge serije sada nalazi u tenkovskom muzeju u Kubinki.
Zahvaljujem prijateljima koji su mi poslali slike i video zapise.
Video zapise ne objavljujem, jer bi moglo doći do neželjenih komentara.
Pozdrav
Vlado
|
|
|
|
|
|
|
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
Gde je sloga tu je i pobeda!
|
|
« Reply #6146 on: August 10, 2021, 05:22:58 pm » |
|
I dalje tragam za tenkovima M84 koji su "promijenili vlasništvo" za vrijeme sukoba u SFRJ.
Hoćeš da otvorimo zasebnu temu "Gde su tenkovi M-84", ili nekog drugog naslova? Ovde to sve možeš dokumentovati fotografijom, šta se može, ima stvari kod zarobljavanja tenkova (eufemizam bi bio menjanje vlasnika , kako god) koje nije moguće fotografijom dokumentovati, ali se jako dobro zna gde su ili gde su završili. Ima i drugih modela kako se može izvesti da ta tema opstane, da ne bi bilo suvišnih komenata, u temi bi mogli da pišu samo pojedini članovi, koji ovim stvarima prilaze bez suvišnih emocija. O samim borbama, recimo kako su OMJ JNA tako naivno ušli u neke delove, recimo čuveni slučaj ovde i kako je to druga strana iskoristila.., ili isto dobro poznat slučaj zarobljavanja tenka od VRS ovde ali nećemo još o tome, nije još uvek vreme nažalost... Sada vidim da je naš stručni saradnik Bojan Dimitrijević napisao knjigu (ili je ovo članak, ne znam kako se tertira): Upotreba oklopnih jedinica JNA u ratu u Hrvatskoj 1991.
APSTRAKT: Na bazi raspoloživih izvora, literature i vojne štampe, članak daje pregled angažovanja oklopnih snaga JNA u ratu u Hrvatskoj tokom 1991, od prvih akcija početkom godine, preko upotrebe u tzv. tampon zonama, do otvorene upotrebe u podršci snagama JNA u borbama sa hrvatskim jedinicama u jesen 1991. godine. Osnovna poenta članka jeste da upotreba velike količine oklopne tehnike nije dovela do željenog cilja, nije zaustavila proces osamostaljenja Hrvatske (i Slovenije) i nije donela željene borbene uspehe shodno količini angažovane tehnike.
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
|
|
« Reply #6147 on: August 10, 2021, 08:50:38 pm » |
|
Nisam znao za ovaj tekst od Bojana Dimitrijevića, te ga sad čitam.
Ima dosta netačnih podataka.
Imam jako puno slika uništenih tenkova M84, te složenih po državama, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Srbija. Zahvaljujući prijateljima sa svih strana. Puno slika nikad nije objavljeno.
Tek sam nedavno saznao da je moj komšija, pukovnik OMJ, bio glavni i odgovorni za uništavanje ratne tehnike nakon rata po naredbi SFOR-a. Morati ću sa njim popričati uskoro.
Međutim, interesuju me za sada samo oni tenkovi koji su "promijenili vlasništvo".
Možda ću kasnije praviti spisak uništenih tenkova u ratu, a kasnije, uništenih po naredbi SFOR-a i ostalih naredbi, te rashodovanih kasnije.
Naprimjer, ovakvih.
Pozdrav
Vlado
|
|
|
|
|
|
|
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
|
|
« Reply #6148 on: August 20, 2021, 04:37:02 pm » |
|
Učiti, učiti i samo učiti....
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
|
|
|
|
|
|
|
bristova
vodnik
Last Login: Today at 07:55:06 pm
|
|
« Reply #6149 on: August 20, 2021, 06:55:46 pm » |
|
I dalje nije jasno što ta generalna revizija znači u odnosu na generalni remont. Tu je lijepo rečeno da se baš sve skida i rastavlja, pregledava, zamjenjuje potrošeno i sklapa. Što je onda remont?
Ponovit ću svoj post s ove teme iz 2017. godine ... Generalni remont (GR) i revizija kao pojmovi iz održavanja tehničkih materijalnih sredstava (TMS) su vrlo slični ali nisu jednoznačni.
Generalni remont obuhvaća postupke i radove propisane tehničkom remontnom dokumentacojom za određenu vrstu TMS. Provodi se u cilju održavanja tehničke ispravosti i resursa TMS do narednog GR ili kraja životnog vijeka. Remontna dokumentacija definira potrebne dijelove, alate, mjerne instrumente, kvalifikacije radnika, tehnologiju, propisane adaptacije i modifikacije na TMS kad ih ima. GR se provodi nakon isteka vremenskih ili satnih resursa. Ako postoji potrebna mjerno-dijagnostička oprema, može se pristupiti generalnom remontu "po stanju" TMS, odnosno kad se po izmjerenim parametrima rada TMS stvarno ukaže potreba za istim.
(Generalna) Revizija ima isti cilj kao i GR. Revizije se radi u slučajevima kad za TMS (tenk M84) ne postoji prethodno usvojena tehnička remontna dokumentacija i/ili nije poštivana dinamika i obujam propisanog održavanja. Tad se TMS rastavlja "do zadnjeg šarafa" i vrši se detaljna defektacija. Na osnovu rezultata defektacije propisuje se posebna tehnologija dovođenja sredstva u ispravo stanje. Ona uključuje ali se ne ograničava na radove GR, često uz brojne tehničko-tehnološke modifikacije na sredstvu. Zbog svoje složenosti i obima revizije se rade u kapacitetima proizvođača TMS ili velikim specijaliziranim remontnim poduzećima.
Iz navednog je vidljivo da je revizija nešto složenija i neizvjesnija od generalnog remonta. Naime, tek po defektaciji se može utvrditi da li je TMS tehnološki i financijski uopće remontabilno ili ide u otpis.
Navedeni pojmovi su bili usvojeni i Pravilima tehničke službe JNA.
|
|
|
|
|
|
|
|