Gledao sam jedan film. Zove se "Izgubljeni u prevodu". Sad gledam neke slike, pa mi se svašta mota po glavi.
Svojevremeno je (1989) tada KIK Mate Raguž napisao skriptu o sistemu upravljanja vatrom za tenk M84. Koristila se u nastavi u VP 3566/2 tj, u Srednjoj vojnoj školi u Tehničkom školskom centru Ivan Gošnjak, u Zagrebu, na Črnomercu. Ove su slike otprilike iz te njegove knjige. I on je imao lutanja u pisanju te knjige, jer je morao da napiše nešto što nije znao najbolje. Meni je došao u jedinicu vodnik koji je završio ovu školu i nije razlikovao T55 od T72, ali nećemo sad o tome. Taj isti sad prodaje parfeme po Banja Luci. I ide mu dobro. Ima firmu za to.
Ovo mi liči na takvo nešto. Fotografija je od nišanske sprave DNNS-1 (tenk T55), a spominje se DNNS-2 (M84). Odnosno nešto prevedeno.
Veoma loše opisana optika sprave. Kao za generale koji će to vidjeti jednom u prolazu, glupo i ozbiljno se osmjehnuti i otići dalje. Na ručak o nečijem trošku. Kad se uporedi ovo šta je nacrtano i ovo šta je napisano vidi se da onaj ko je to radio ne zna o čemu je pisao i šta je opisivao.
Još gore nacrtana unutrašnjost kupole tenka. Baš me interesuje zašto nije označen uređaj PP28 kad je nacrtan. Valjda nisu znali zašto služi i kako se zove. Da objasnim. Zove se "uređaj za dovođenje (topa na ugao punjenja)" i u našoj (SFRJ) tenkovskoj literaturi se označava sa PP28, a u ruskoj PP 28.000 i služi za određivanje smjera u kojem će se top dovesti na ugao popune topa. Može mu se naći slika na
http://www.excaliburarmy.com/editor/image/stranky3_soubory/nd-a.pdf Nisu ni navedeni svi dijelovi sistema za upravljanje vatrom. Ovo je inače crtež jednog od pet prototipskih tenkova M84. Na nekim je šasija bila od T72.
Ima puno bolje nacrtanih unutrašnjosti kupole tenka M84. Ovo sve kao da su radili vojnici za dva dana odsustva. Na ovom opisu dijelova sprave navodi se dio koji služi za zaštitu očiju nišandžije kod laserovanja. Taj isti dio služi i za zaštitu očiju nišandžije od bljeska kod opaljenja. Baš me interesuje šta bi neko zaključio iz ovog crteža. Šta je to i kako radi. Samo da kažem da je na crtežu dosta pogrešno.
Nišanska sprava košta oko 100.000 dolara. Nešto malo više, zavisno od verzije. A ima i jeftijinih verzija. Kao za indijsku vojsku.
Sprava je skupa jer su dijelovi izuzetno skupi. Noćna optika se pravi u firmi Sova u Nišu. Fabrika ima posla za idućih nekoliko godina jer su velike porudžbine za noćnu optiku. Uglavnom se radi o modifikacijama starijih tenkova.
Eto malo za ove izgubljene u prevodu.
Vlado