Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
Da sam nomalan, poludio bih.
|
|
« Reply #6250 on: December 10, 2021, 08:26:31 pm » |
|
Upravo sam pričao sa komšijom. SD sa MCM foruma. Nekad je radio u VP 6565 Zalužani i obučavao vojsku, a dužio je, između ostalog, i tenk T72 registarski broj 20641. To je komandni tenk T72. Dakle T72K. Tenk koji sam sastavio nakon "rastavljanja" od strane VTI-ja i pokušaja kopiranja za komandni tenk M84K.
T72K registarski broj 20641 [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Dužio je i tenk T72 registarski broj 20642
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
itd.
Dužio je i tenk T72registarski broj 20644
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] T72 20644 (uslikao sam ga prije sedam godina) [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
T72 registarski broj 20644, nekad u kasarni Zalužani.
Nastaviću kasnije. Došli su mi unuci.
Vlado
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
|
|
« Reply #6251 on: December 11, 2021, 08:25:07 am » |
|
U komandnom tenku T72, u drugom sanduku su se nalazila dva pakovanja kaporita Kalcijev hipoklorit (Ca(OCl)2) težine po jedan kilogram. U bocu na kupoli tenka se je dodavao taj kaporit, jedna trećina, druga trećina vode i treća trećina je ostajala prazna. Na bocu se je navrtalo malo crijevo iz individualnog rapa, a na kojem je bio sigurnosni ventil. Na to crijevo se je navrtalo dugačko crijevo iz sistema za vanjski start vazduhom, a drugi kraj tog crijeva se je navrtao na sistem za punjenje boca vazduhom. Kad kaporit počne da kuva, otvara se ventil na boci i vrši se prskanje po tenku i sa tim se tenk čisti od ABHO prljavština.
To je namjena boce na komandnom tenku T72.
Pozdav
Vlado
PS
Uz pomoć SD i nekoliko prijatelja koji su nekad radili u JNA uspjeli smo napraviti spisak svih tenkova T72 u JNA, počev od prvih dva komada T72 pod oznakom V1 i V2 koji su u najvećoj tajnosti 1979 godine dopremljeni u stanicu Čop na mađarsko jugoslovenskoj granici. V1 je isječen po naredbi SFOR-a, a V2 se nalazi u Muzeju u Pivci.
|
|
|
|
|
|
|
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
Last Login: Today at 04:49:55 pm
malo je generala u toku bitke, previše posle bitke
|
|
« Reply #6252 on: December 11, 2021, 12:47:24 pm » |
|
Čop bi trebalo da je na granici Ukraine (tada SSSR-a) i Mađarske tu se menja širina koloseka pa se tereti prebacuju sa vagona na vagon. Jedan tenk je leta 81g prebačen u ĐĐ Slavonski Brod, čuvan je u posebnom prostoru a nas 5-toro je dobilo specijalne propusnice za pristup da bi mogli izraditi tehnologije za montažu tenka.
|
|
|
|
|
|
|
milena braco
stariji vodnik
Last Login: Yesterday at 07:16:59 pm
|
|
« Reply #6253 on: December 11, 2021, 04:24:21 pm » |
|
Tenkovi T-72 su primljeni u Pancevu.
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
|
|
« Reply #6254 on: December 11, 2021, 05:19:19 pm » |
|
Tenkovi T-72 su primljeni u Pancevu.
Izgleda da ne znaš ko su Franjo Bunčić i Ivan Židov. Oni su primili ova dva prva tenka T72, a Franjo (moj komšija) mi je pričao detalje o tome kako ih je primio. Kako ih je primio u Subotici, pa kako su prebačeni u Pančevo, pa u Banja Luku, pa na Manjaču, pa je onda iedan otišao u Slavonski Brod. Sad su njih dvojica u penziji, a oba žive u Pančevu. Oba su oženjeni iz Banja Luke, pa često svrate u tazbinu. Franjo je bio ovdje prošle sedmice. Ivan Židov radi honorarno za SDRP. Ima dosta slika gdje je on na ovome najnovijem pokušaju modernizacije tenka M84. Njih dvojica su prva posada M84 na podvodnoj vožnji na Manjači. U jezeru. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Moje komšije. Franjo je bio tri sprata više mene, a Milan vrata do mojih. Prva posada koja je gađala sa M84 na Manjači sa M84. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Milan Božić kraj mene na gađanju sa tenkom T59 na Kašmiru. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Ivan Židov i moja malenkost. Na prvom pokaznom gađanju vozač M84 je bio Ivan Židov. Kasnije je prekomandovan u Slavonski Brod, u ĐĐ, pa je kao prva ekipa u Pustinjskoj oluji otišao u Saudi Arabiju, kad je došla moja ekipa, njegova se je vratila nazad, ubrzo nakon toga je odselio u Pančevo gdje je i sada. Dugo godina je bio u Kuvajtu u ekipi za M84. Pozdrav Vlado
|
|
|
|
|
|
|
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
|
|
« Reply #6255 on: December 11, 2021, 07:00:57 pm » |
|
Mnogo toga ja ipak znam... Židov je u ĐĐ došao sa tim tenkom 81 god i ostao u ĐĐ sve do odlaska u Kuvajt sa SDPR -ovom ekipom za održavanje. Ponovo se vratio nešto kasnije u našu privatnu ekip u Kuvajt.
Prvi sastavljen tenk u ĐĐ on je palio a ja sedeo pored njega na tenku sa svojom tehnologiom za ispitivanje. Još se sećam tog detalja okolo je bilo rukovodstvo saradnici a filmadžije iz Zastava film su snimale. Pošto je bilo prvo startovanje a motor bio uvozni kad je motor upalio pojavio se veliki dim svi su se razbežali samo nas dvojica smo ostali on u tenku a ja naslonjen na cev topa. Kad smo radili na identifikaciji delova tenkova koje smo predhodno rastavili bilo je prilično hladno a posao je bio obiman za nas kojismo tek počinjali pomalo smo se šalili i pevušili tada sam od Židova dobio nadimak ,,Paša,, i svi su me kasnije zvali tako a mnogi nisu ni znali kako se stvarno zovem.
Sretao sam i kontaktirao star.vodnika Bunčića u Kasarni Zalužani a možda i M. Stojanoviću malo pre sam pogledao notes imam njegov broj telefona i lokal ako je to Franjo pozdravljam ga. Njega ne bi prepoznao inače slabo pamtim ljude a dosada sam menjao mnogo sredina a i sreo mnogo ljudi.
|
|
|
|
|
|
|
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
|
|
« Reply #6256 on: December 12, 2021, 11:23:21 am » |
|
A ko je ,,Paša,,? Po kononkursu došao u SV ĐĐ Sl Brod 19.01.81g. -počeo crtajući lay out plan za izradu oklopnog tela, -startovao sa grupom inženjera za izradu tehnolgije montaže tenka kao pomoćnik vođe tima, -preuzeo i izradio veći deo tehnologija za montažu i ispitivanja tenka od vođe tima koji je prešao u rukovodioce, -izradio tehnologije i definisao prostor za profilaktiku i stacionarna ispitivanja moto-transmisionog dela tenka, -u ime finaliste zajedno sa kolegom u leto 1983g. rešio problem otkaza Automata punjenje topa na prototipskom tenku koji je testiran na Krivolaku, -u toku verifikacioni ispitivanja probne partije na Krivolaku proveo zadnji 6 meseci kao šef ekipe za tehničko održavanje tenkova, -u ŠC. M. Stojanović B.Luka 1985g. proveo 3 meseca kao šef tima ĐĐ praktično obučavao Libijske majstore za tenk, -bio rukovodilac pogona profilaktike, oformiio i vodio servis SV ĐĐ za tehničko održavanje tenkova, -dugo godina bio glavni tehnolog i zamenik šefa tehnologije montaže (služba imala 20-25 radnika sa 5-7 dipl. inženjera), -rešio probleme sa komandama u TRZ Čačak, sa razvodnim mehanizmima U PPT Trstenik, sa sistemom za podmazivanje tenka na A-varijanti, -ispred finaliste tenka učestvovao u ekspertizama sa proizvođačima komponenata i VTI-o na složenijim problemima koji su se povremeno pojavljivali, -u ime finaliste preuzeo koordinaciju na projektu za transver tehnologije za montažu tenka u stranoj zemlji. Ukupno proveo 10 g. i 10 meseci u ĐĐ ozbiljno radeći i baveći se osvajanjem i montažom tenka.
Po dogovoru prihvatio ulogu tehničkog koordinatora novog finaliste ,,14 oktobar,, i startovao sa radom 15.11.1991 g. -definisao i prikupio dokumentaciju, obezbedio specijalni alat i definisao isporuku montažnih jedinica za tenk za izvlačenje, -preusmerio ugovorenu isporuku delova iz Poljske obezbedio njihovu dokumentaciju za nadgradnju, definisao i dogovorio dodatnu isporuku nedostajući delova. -napravio bazu podataka sa montažnim jedinicama i definisao redosled i ugradbene jedinice po tehnologijama ugradnje, -koordinirao izradu tehnologija montaže, rešavao tehničke probleme što je dovelo do iznenađujuće efikasne proizvodnje 5 tenkova za izvlačenje M-84AI, -Učestvovao u tehnološkoj obradi MPG grupa, dao sugestije za neke funkcionalne izmene izrazijo sumnje u neka rešenja je neštood mojih ideja realizovane na MPG 1000. Moglo bi se reći da je moja uloga bila značajna, a to je omogućilo da ,,14 Oktoba,, prilično ovlada ovom proizvodnjom.
Od 28.02.98-01.03. 2001 po privatnom ugovoru sa Kuvajtskom kompaniom EIE radio na praktičnoj obuci njihovi majstora. -izradio plan obuke i vodio obuku mehaničara za moto-transmisioni i hodni deo, koordinirao grupu inženjera koja je vodila praktičnu obuku za ostale delove tenka. -bio vođa stručnog tima koji je rastavio dva havarisana motora, napravio analizu, podneo izveštaj i predlog za remont motora. -od poslodavca dobio saglasnost i ovlašćenje da sa firmama iz EX YU dogovorim remont motora i menjača iako je to bila prilično dobra ponuda oni to nisu prihvatili. -na osnovu podloga napravoi tehno-ekonomsku analizu za remont motora i menjača u Kuvajtu što je trebalo da uđe u naš novi ugovor do koga ipak nije došlo...
|
|
|
|
|
|
|
HrcAk47
stariji vodnik
Last Login:October 22, 2024, 02:13:18 am
|
|
« Reply #6257 on: December 13, 2021, 09:46:26 am » |
|
Vlado, trebalo bi da još postoji i DNNS-30 za Vidru, koja bi trebalo da ima istu ergonomiku i komponente (valjda), naravno prilagođene za top 30 mm. Isto bi trebala da postoji (makar konceptualno) i varijanta te sprave sa termovizijom za IBV M90 (izviđačka varijanta Vidre).
|
|
|
|
|
|
|
PakleniVuk
zastavnik I klase
Last Login: Yesterday at 12:59:03 am
Ko laje zlo ne misli
|
|
« Reply #6258 on: December 13, 2021, 10:43:57 am » |
|
^ HrcAK47 hoće da pravi samostalno novu kupolu za M-80 pa mu trebaju podaci (cirteži, skice, preseci...) ,ali ne zna da je DUBS 20mm usvojen kao konačno rešenje zauvek
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
|
|
« Reply #6259 on: December 13, 2021, 03:57:42 pm » |
|
Vlado, trebalo bi da još postoji i DNNS-30 za Vidru, koja bi trebalo da ima istu ergonomiku i komponente (valjda), naravno prilagođene za top 30 mm. Isto bi trebala da postoji (makar konceptualno) i varijanta te sprave sa termovizijom za IBV M90 (izviđačka varijanta Vidre).
Evo je Vidra. Sa mnom je gospodin pukovnik T.D. , član foruma Paluba, trenutno na školovanju na Komandno štabnoj akademiji Vojske Srbije. Vozilom Vidra upravlja major S.C. takođe član forma Paluba. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Sjećam se ove nišanske sprave još dok se je radila prva Vidra. Rađena je u istoj hali gdje je rađen i radar Žirafa, a u to vrijeme sam radio na povezivanju radara Žirafa i topa Bofi, pa sam često "uskakao" i na tenk, i na Žirafu, a i na Orkan. Sve u istoj hali. I u toku ispitivanja Orkana odem sa lansirnim vozilom na Manjaču, sa one druge strane preko Manjače (preko Bistrice) i dođem do jezera na Manjači, tamo gdje se je uvježbavala podvodna vožnja tenka, a ono tenk M84 ostao u vodi. Potopljen. Pozdrav Vlado
|
|
|
|
|
|
|
|