Pa Zastava je pravila mehaniku i mitraljeze NSV i PKT. Elektromagnet opaljenja mitraljeza PKT 6P7 pravio je Čajavec. Ako se sada bude uvelo daljinsko upravljanje, iz zatvorene kupole, sa NSV mitraljezom tu sigurno ima posla.
Šta Zastava može da radi to zaista ne znam. Može puno toga. Znam da samo nije napisana remontna dokumentacija za tenk. To je jako velik zalogaj i ogroman posao. Kad neko kaže šta sve uključuje remont, pa se onda nadležni i ovlašteni usaglase i slože, pa se donesu određena rješenja, pa se napravi dokumentacija, pa se onda vide greške u nacrtima remontne dokumentacije, pa se onda ponovo pišu papiri, pa se ponovo usaglašavaju itd. Problem je tu što šefovi misle da su najpametniji. Svi znamo da su šefovi i direktori glupi i da su budale kojima je stranka dala to mjesto da rade za stranku i partiju i da im je zadatak punjenje kase stranke ili partije. Pa onda direktori postave svoje poslušnike na mjesto .....
Pa pročitajte samo vijest
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=01&dd=15&nav_id=486026i sve će vam biti jasno. Koje valjanje gluposti.
I dok se to tako radi na sastanke oko usaglašavanja idu ozbiljni i namrgođeni majori i potpukovnici. I onda donesu dokumenta u firmu i stručni ljudi ih uzmu i nađu milion gluposti. Pa se onda ovi namrgođeni opet usaglašavaju. I tako to ide. Onda će se ići jedno dvadesetak puta u Kuvajt na dobre dnevnice, pa će se falsifikovati cijene u avio kartama, pa računi hotela. Znam tu školu. Završio i prošao. Cijena koja se napiše na aviokarti nije ni približna onoj koja se plati. Svi avioprevoznici daju popust, a na aviokartu napišu dogovorenu cijenu udruženja avioprevoznika. Račun hotela se dobije blanko za 50 dolara, pa se onda napiše iznos po želji. A toga se nabere svaki put po koja hiljadarka dolara. I to se sve naplati na blagajni firme. E zato na te puteve idu glavonje koje pojma nemaju, ali uzimaju pare. Stručnjaci im telefonom iz zemlje objašnjavaju detalje. Kasnije dobiju bocu viskija iz Kuvajta (?). Opet ti isti šefovi ponesu viski u Kuvajt. Tamo se on prodaje na crnom tržištu za 120 do 150 dolara. Sa mnom je radio major Taborin Borivoje koji je
autom išao od Njujorka do Los Anđelosa, a broj računa za gorivo iz Njujorka je bio za jedan manji od broja računa iz Los Anđelosa. I naravno, "platio" je rent-a-car. U stvari išao je auto stopom. Pukovnik Dragutin Bošković spavao je u Štokholmu 1983 u hostelu sa studentima, jeo jeftinu hranu za koju nije znao da je za pse, dobio proljev nekoliko dana i propali mu pregovori sa Boforsom. Sad je taj isti pukovnik predsjednik Udruženja potrošača Republike Srpske u Banja Luci.
Nakon usaglašavanja opet ništa nije jasno. Tu se opet prepliću razni interesi. Remontna dokumentacija kaže jedno, ali treba prodati novi dio glupim arapima. Naprimjer, siguran sam da NSV nije ispalio stotinjak zrna, i dovoljno je da se očisti, da mu se zamjene opruge, osvježi nanos fosfora na nišanu ili neki sitni dio, ali tu nema para. E sad treba reći da ga treba zamijeniti 87 % da bi bio u funkciji, a stare dijelove će firma ponovo da sredi i da nekom proda. Dva puta se prodaje roba.
Ko što kaže jedan moj prijatelj, kurve i profesori su u odličnom položaju kao trgovci. Imaju robu, prodaju robu i opet imaju robu.
Pošto znam da je u Kuvajt prodano i ono što se nikad nije koristilo, prodavaće se opet. Prodaja magle najbolji je posao. Onaj koji plaća posao zainteresovan je da to bude što skuplje, jer je provizija veća. U mojoj državi je poznata skraćenica IMT. Nije to fabrika traktora , nego "ima li mene tu"?
Koja je svrha remonta tenkova. U Kuvajtu je američka vojska. Veoma skupo naplaćuje Kuvajtu usluge čuvanja. Bili su im ispostavili račun za Pustinjsku oluju koji su Kuvajćani platili. Sad su Kuvajćani okupirani. Plaćaju stalni reket americi. Tenkove M84 koriste po odobrenju Velikog brata. Od koga su ugroženi sada. Od Irana. Pa on bi ih zgazio za jedno prije podne. Da imaju deset puta modernije tenkove Iran bi ih zgazio za prije podne.
Koliko se i kako koriste tenkovi M84 u Kuvajtu. Za zabavu vladajuće klase. Postave tenk olupinu na 1500 metara i gađaju je iz tenka koji stoji. Za to im nisu potrebni skupi sistemi. I kad pogode olupinu tenka vesele se kao mala djeca. Naprave paradu i svi se vesele.
Posade nepismene, čitav dan u molitvama, krivina se koristi kad se god može. Nađe se neka hladovina, pije se čaj i čeka se da prođe radno vrijeme. Sitno roblje, Pakistanci, Indijci i Bangle im čiste tenkove i nose čaj.
Da se vratimo na remont sa tehničke strane. Dakle, napokon se usaglase svi nadležni (nemojte mješati nadležne i stručne) i sada treba napraviti remontne alate i napisati postupke remonta i ispitivanja remontovanih uređaja. Konstrukciona dokumentacija tenka je ostala u firmama bivše SFRJ. Nema više te države. Kopije sve konstrukcione dokumentacije su bile skladištane u Đuri Đakoviću. Tu dokumentaciju nema VTI. Nije imao gdje da je skladišti. Nema tehnološke dokumentacije. Na osnovu tehnološke se pravi remontna dokumentacija. Puno tih ljudi koji su to pisali nema više. Nema više ni puno firmi koje su to pravile. Koliko znaju novi. Oni koji nisu prošli sve dječije bolesti tenka dok se pravio. Oni koji su ga pravili, prve komade, znaju svaki, pa i najmanji problem koji se pojavio u toku izrade prvih komada. Kasnije su se problemi lako rješavali. Najteže je bilo napraviti prvu stotinu tenkova. Kasnije je išlo lako. Sad su ti stručni daleko odavde.
Veliki dio opreme dolazi iz Rusije i sad to treba usaglasiti sa remontovanim dijelovima tenka. Ko će ugrađivati rusku opremu. Treba napraviti papire i oko toga. Koliko su Rusi sakrili podataka oko opreme. Nisu valjda glupi pa da daju sve podatke na izvolte, pa sa Srbija dogodine počne izvoziti njihovu (svoju) robu. Opekli su se puno puta kod Kineza. Šta raditi sa starim dijelovima koji se skidaju. I kao stari koštaju bogastvo. Hoće li dati Srbija da ih neka druga država demontira, pa da tamo ostane. Koja firma uzima koji posao i koliko na tome dobija SDPR. Ko će raditi raspodjelu posla u Srbiji. Opet se vraćamo na IMT. Hoće li SDPR poslati u Kuvajt nekoga sposobnog ili će to opet biti ljubavnica nekog od direktora.
Nedavno su se sreli dva predsjednika susjednih nam država. Ima li tu dogovora oko posla.
Puno pitanja, a za sada malo odgovora. Vrijeme će pokazati.
Pozdrav
Vlado