PALUBA
March 20, 2025, 03:49:29 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Ovde možete pogledati te poručiti knjigu "Samohodni raketni sistem 2K12 Kub-M/Kvadrat - Od SFRJ do Srbije", jedan od autora je srpski podoficir i naš global moderator Kubovac

Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 [638] 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 ... 714   Go Down
  Print  
Author Topic: Tenk M-84  (Read 2431356 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*

Last Login:July 25, 2022, 08:46:17 pm

Da sam nomalan, poludio bih.

« Reply #6370 on: January 17, 2022, 11:33:04 pm »

der Baugruppe des passiven Infrarotbildverstärkers und dem Laser-Entfernungsmesser,

Ovo je pojačavač svjetlosti, a ne samo pojačavač infracrvenog svjetla.

Das Wischen des Schutzglases wird durch eine pressluftbetriebene.

Na zaštitnoj kapi nišanske sprave nalazi se elektro motor brisača. Brisač se uključuje na panelu nišanske sprave. Iza nišanske sprave nalazi se rezervoar sa tekućinom za pranje zaštitnog stakla nišanske sprave. Ispred nišanske sprave, sa vanjske strane kupole se nalazi čep na koji se dolijeva tekućina za pranje stakla. Pored nišandžije, na obrtnom transporteru se nalazi boca sa komprimovanim vazduhom. Iza nišanske sprave se nalazi ventil i mješač vode i vazduha za pranje nišanske sprave. Tako da se zaštitno staklo nišanske sprave može brisati, brisati i prati, a i čistiti prašina sa nišanske sprave sa komprimovanim vazduhom.
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*

« Reply #6371 on: January 17, 2022, 11:43:55 pm »

Der geschützte Mast für die Aufnahme des Meteo-Sensors ist außen auf dem Turm und unmittelbar vor der Walzenblende der Kanone aufgeschweißt.

Nosač meteo senzora za drugu seriju i kasnije serije je spojen sa kupolom sa četiri vijka. Nije zavaren. Jedno od najglupljih rješenja na tenku, jer se u taj nosač sakuplja voda i onda nastaju problemi.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

* IMG_20160908_135528.jpg (835.8 KB, 1944x2592 - viewed 8 times.)

* IMG_20160913_110500.jpg (993.88 KB, 2592x1944 - viewed 9 times.)
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*

« Reply #6372 on: January 18, 2022, 12:09:11 am »

Der ursprüngliche Meteo-Sensor A20XMBL war für das Messen des Quer-und auch des Längswindes von bis zu 40 m/s und die Bestimmung des Luftdruckes vorgesehen.

Meteo senzor mjeri vjetar, model A20XMBL uzdužni i popečni vjetar, pritisak vazduha i temperaturu vazduha.

Nach Erprobungen hatte sich das als völlig ausreichend erwiesen und die Vereinfachung kam auch der

Najgluplje moguće rješenje na tenku, jer je zbog ove konstrukcije otkazalo oko 200 meteo senzora.

Opet greška. Ovo je DNNS-2. Prva generacija pojačavača slike i koristi se u tenkovima M84, i ne koristi se u Kuvajtu.
Bild 6 - Frontseite des DNNS-2 Ausführung für Kuweitische M-84

Postoje greške na slici. Označio sam ih crvenom bojom.

Na donjoj slici je elevacioni senzor, u krugu, a paralelogram, spoj topa i nišanske sprave je označen pored njega.

Za večeras dosta. Ode spavati.

Pozdrav

Vlado

* DNNS-2_ Frontseite.jpg (132.31 KB, 700x469 - viewed 12 times.)

* DNNS-2_rechte-seite.jpg (80.22 KB, 700x464 - viewed 7 times.)

* IMG_20170314_ 124749.jpg (1020.71 KB, 2592x1944 - viewed 8 times.)
StefanK
razvodnik
*

Last Login:March 03, 2025, 04:32:45 pm

« Reply #6373 on: January 18, 2022, 12:43:26 pm »

Vlado, veliko hvala na trudu. Odmah sam ispravio greške. Sigurno će biti nekih netočnosti.
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*

« Reply #6374 on: January 18, 2022, 02:12:07 pm »

Da nastavimo.

Ne znam šta je izmjenjeno u odnosu na juče.

Aktualisierungsstand 18.01.2022 12:00

Idemo dalje.

Na slici je panel nišanske sprave DNNS-2, a ne panel nišanske sprave DNNS-2A kako je napisano na slici.

Blokirana daljina, potenciometar i podešavanje. Sa ovim se potenciometrom podešava daljina ispod koje računar ne uzima ciljeve u razmatranje. Dakle, cilj može biti samo dalje od one koja je definisana u blokiranoj daljini.

OSVETLJAVANJE POKAZ. je osvjetljavanje displeja u nišanskoj spravi, a ne osvjetljavanje noćnog kanala. Kod DNNS-2 noćni kanal je prve generacije i može se samo uključiti i isključiti. Ne može se podešavati osvjetljenost. Kod nišanske sprave DNNS-2A je noćni kanal druge generacije i može se vršiti podešavanje osvjetljenja noćnog kanala.

Das DNNS-1 ist allerdings noch nicht unabhängig stabilisiert. Es befinden sich deshalb auch keine Stabilisierungskreisel im DNNS.

Razlika između DNNS-1 i DNNS-2 je samo u panelu nišanske sprave i izgledu pomoćnih končanica. DNNS-1 je na isti način stabilizovana kao i DNNS-2, tj DNNS-2A.

Ogledala nišanskih sprava DNNS-1, DNNS-2, DNNS-2A su stabilizovana na isti način, sa istim signalima. DNNS-1 je rađena za tenk T55. U sistemu upravljanja vatrom za tenk T55 se nalazi žiroblok za tenk T55, a koji je od originalnog žiro bloka za tenk T55 zadržao samo kučite. Unutra je sve novo i urađeno na drugačiji način. Žiroskopi za SUV T55 su sa još jednim stepenom slobode i mjere brzinu promjene položaja u svojoj osi, dok kod tenka T55 žiroskopi mjere promjenu položaja u  svojoj osi.
U žiro bloku SUV M84 se nalaze tri apsolutno ista žiroskopa i dva klatna, kao i pripadajuća elektronika kao u SUV T55. Sva razlika u elektronici ova dva žiro bloka je u fazi azimutnog žiroskopa. I to je jedina razlika.

Mit dem Umschalter für die Strichplatten wählt der Richtschütze die zu verwendende Strichplatte aus.

Rezervne končanice na nišanskoj spravi se koriste isključivo kad kompletan sistem otkaže, te se gađa u ručnom režimu rada. Inače nije potrebno koristiti pomoćne končanice.

Das linke Ziffernfeld zeigt dabei die Entfernung zum ersten reflektierten Laserstrahl oberhalb der eingestellten maximalen Messentfernung an.

Minimalnog rastojanja, a ne maksimalnog rastojanja.

Das rechte Ziffernfeld zeigt die Entfernung die vom ballistschen Rechner automatisch übernommen wird.

ballistischen or ballistschen

U računar se unosi ona daljina sa displeja nišanske sprave ispod koje su tačkice, a ne desna daljina u okularu nišanske sprave.

Die rechte Ziffer der linken Ziffernguppe zeigt in dieser Betriebsart die ausgewählte Munitionsart (1,2,3,4 bzw. 8) an. Mitraljez je broj 7, a ne broj 8.

Mora da si za ovaj dio teksta koristio ono smeće od doktorske disertacije onog pukovnika koji nikad nije ušao u tenk.

Die rechte vierstellige Zifferngruppe zeigt nun die eingestellte maximale Entfernung an die vom Laser-Entfernungsmesser gemessen angezeigt werden kann.

Daljina u desnom displeju pokazuje daljinu ispod koje je zabranjeno gađanje. Računar ispod te daljine ne dopušta opaljenje iz topa. To može biti daljina ispred tenka gdje se nalazi naša pješadija ili naše snage.

Die linke rote Leuchte leuchtet auf, wenn die an den Rechner übergebene Entfernung innerhalb der eingestellten maximalen Messentfernung liegt.  
Stalno griješiš oko ove minimalne daljine ispod koje nema dozvole za opaljenje. Laser mjeri do 9999 metara.. Blokirana daljina znači da računar ne daje dozvolu za opaljenje ispod te daljine.

Daljine koje su definisane u balističkom računaru u za potkalibarno zrno APFSDS 4000 metara, za kumulativno zrno 4000 metara i za trenutno fugasno zrno 9400 metara. Maksimalni otklon ogledala nišanske sprave je 79,59 hiljaditih. Dakle, ako se gađa sa trenutno fugasnim zrnom, a daljina je takva da je računar izračunao da je korigovani tablični ugao veći od 79,59 hiljaditih, ogledala nišanske sprave se isključuju i tada se mora gađati na posredni način gađanja, preko tablica gađanja i koristeći mjesnu spravu koja se nalazi na topu, jer se cilj na toj daljini ne vidi preko nišanske sprave.

Die grüne Leuchte zeigt an, wenn die Kanone feuerbereit und der Abfeuerungsstromkreis geschlossen ist.

Zelena lampica se zove i "kapija vatre" i to je dozvola računara za opaljenje iz topa.

Werden die Sicherheitsschalter losgelassen, ist das elektrohydraulische Richten durch den Richtschützen blockiert
Ako se ne drže dlan prekidači nije moguće upravljati top, kupolom i nišanskom spravom.

und der Schalter zum Zuschalten der automatischen Vorhalteberechnung.

U slučaju da se naš tenk ili cilj kreću, potrebno je uključiti prekidač "PRETICANJE".

Links befinden sich ein Taster zum Auswählen einer der beiden gemessenen Entferungen und der Auswahlschalter für Kanone bzw. koaxial Maschinengewehr.

prekidač za izbor balistike u računaru. To može biti jedno od zrna za top, 1,2,3 i4, u položaju prekidača na lijevo ili mitraljez (oznaka 7) u položaju prekidača na desno.
U ovoj verziji sistema za upravljanje vatre ovo nije odabir okidača tpa ili mitraljeza, nego samo odabir balistike. U nekim drugim verzijama sistema sa ovim se prekidačem zabranjuje top ili mitraljezu opaljenje sa neizabranom vrstom municije.

Der ballistische Rechner berechnet die Einstellungen für den Schuss und verstellt entsprechend der errechnten Angaben für den Schuss automatisch den Kopfspiegel.

U ovom se režimu rada može pokretati ogledalo nišanske sprave, računar izračunava šta je potrebno, ali NE DODAJE TU MATEMATIKU u nišansku spravu.

* DNNS-2_Bedienpaneel_tm.jpg (85 KB, 800x354 - viewed 8 times.)
« Last Edit: January 18, 2022, 02:21:50 pm by Vladimir Ivanović » Logged
StefanK
razvodnik
*

Last Login:March 03, 2025, 04:32:45 pm

« Reply #6375 on: January 18, 2022, 03:52:32 pm »

Dobro. Već sam napravio neke stvari. A sve ostalo bi sada trebalo biti točno. Hvala vam opet

(Morao sam učiniti da Firefox također prihvaća promjene u predmemoriji ... Bojala sam se da ću dobiti sijedu kosu)

___
U ovom se režimu rada može pokretati ogledalo nišanske sprave, računar izračunava šta je potrebno, ali NE DODAJE TU MATEMATIKU u nišansku spravu.
odnosno zrcalo mijenja položaj u odnosu na top i kupolu. Ali top i kupola se ne miču?
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
*

Last Login:March 18, 2025, 12:04:46 pm

malo je generala u toku bitke, previše posle bitke

« Reply #6376 on: January 18, 2022, 05:17:28 pm »

Dobro je što koristote i navodite orginalnu literaturu.
Hvala Vam što to objavljujete na Nemačkom jeziku istina današnji , Google Translate, prilično dobro prevode pa oni koji su u materiji  mogu razumeti.

U  to vreme Vojna proizvodnja bila je dobro čuvana vojna tajna.
Jugoslavija je iskoristila svoju poziciju i neutralnost pa je od Rusa uzela licencu za Tenk T-72 a od Zapada elektroniku.
Svesni smo bili da nam ni istok ni zapad nije dao svoje najnovije varijante.
Potencijal je svakako postojao pa je dobrom organizacijom, praćenjem proizvodnje i troškova uz dobro organizovanu kontrolu kvaliteta napravljen proizvod koji je po kriterijumu ,,cena-kvalitet,, postao konkurentan proizvod.

Solaris
kapetan bojnog broda
*

Last Login:April 24, 2022, 02:45:13 pm

#vragu i rat#

« Reply #6377 on: January 18, 2022, 06:49:35 pm »

Nije dobijen softver za sistem, nego su obavještajne službe JNA ukrale softver od radnika Boforsa, koliko se sjećam u avgustu 1982 godine.

Ne znam zašto ali obožavam čitati ovu temu, samo hrabro naprijed. 

poz.
Maklaš
mornar
*

Last Login:April 29, 2024, 09:42:21 pm

« Reply #6378 on: January 18, 2022, 07:25:14 pm »

Da li kupola M-84 imala је neki nemetalno deo u joj, ili nemetal je se pojavio samo u M-84A?
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*

« Reply #6379 on: January 18, 2022, 07:51:15 pm »

Nije dobijen softver za sistem, nego su obavještajne službe JNA ukrale softver od radnika Boforsa, koliko se sjećam u avgustu 1982 godine.

Ne znam zašto ali obožavam čitati ovu temu, samo hrabro naprijed.  

poz.

Mogao bi još i da napišem detalje, jer sam bio prisutan u toj "akciji". Možda jednom napišem kako se je Šveđanima probušila guma, "slučajno" na Volvu (onaj ko pozna Manjaču, na prvoj uzbrdici kad se krene sa poligona u Banja Luku, pored kontrolne tačke, tamo u blizini nekadašnjeg magacina municije), pa im se nakon nekih kilometar "slučajno" probušila i druga guma na Volvu, pa su onda prešli u naš kombić (mi smo išli malim kombijem), a neki "majstori" iz kasarne su preuzeli njihovo auto da zakrpe i zamjene gume. Tu onda ulijeće izvjesni Simo iz Beograda (izletio je tu negdje iz šume gdje se je drugi put probušila guma), otvara gepek od njihovog auta (brzinom najvećeg kriminalca iz auto mafije), uzima njihov softver i sjeda u auto koje ga tu čeka i vozi u Beograd. To veče smo imali zajedničku večeru (VTI, TOC, SSNO, Bofors, Čajavec, starješine iz kasarne, nišandžije tenka, kapetan Milijan Bogičević, tada stariji vodnik Milan Božić, vezisti, municijaši, oružari, neki profesori sa Mašinskog fakulteta iz Beograda, neki čika Branko (predavao je optiku na Mašinskom fakultetu u Beogradu) kojeg su svi nešto pitali i koji je sve znao, itd, itd)  u hotelu Bosna u Banja Luci gdje su bili i Šveđani. Pošteno su se napili, tako da su sutra krenuli na poligon oko podne. Za to vrijeme sva "akcija" je bila završena. Ali tu su bili i neki iz nekih službi o kojima se ne priča. Ti koji su "zbavili" softver.

Ispitivanja balističke tačnosti sistema SUV T55 vodio je pukovnik, magistar, Petar Vasković iz VTI-ja. Magistrirao je na meteorologiji, tj uticaju meteorologije na balistiku leta zrna.

Međutim, Šveđani su "razmišljali unaprijed", i očekivali su ovako nešto, te su u softver na veoma komplikovan način sakrili namjernu grešku u softveru. Ta namjerna, sakrivena, podmetnuta greška u softveru nas je veoma skupo koštala. Bofors je tražio 8.000.000 švedskih kruna za softver. To je bilo otprilike oko 8.000.000 tadašanjih njemačkih maraka. Zbog ovog softvera su izgubljeni poslovi u nekoliko država gdje bi zaradili ogromne pare, a gdje je na prikazima SUV T55 bilo jako loše gađanje. Sve dobro urađeno, sve dobro podešeno, sva matematika ispravna, ali tenk promašuje.
I negdje u februaru, martu 1992 godine sam pravio neku elektroniku da bi ubrzao ispitivanje sistema M84 u proizvodnji, a koristio sam mješano, uređaje od T55 i M84. I tad sam našao, uz pomoć sada pokojnog softveraša Rajka, grešku u softveru SUV T55.

Kasnije, kada sam radio u Kini na tenku T85-III imao sam takve neke greške u papirologiji, jer sam očekivao da će ukrasti šeme. U Kini, frka, trka, rokovi da tenk završimo, a oni nas vode nekih stotinjak kilometara daleko čitav dan na izlet.  To sam već doživio u Pakistanu kada sam radio na T59. Slična priča je bila i u Iranu kad sam radio na tenku M60. Svaki dan smo išli na ručak u lovačku kuću Šahovog brata u Teheranu koja je bila nekih 25 do 30 kilometara daleko od njihovog Vojno tehničkog instituta gdje smo radili, a nazad smo išli u tačno određeno vrijeme, iako smo ručak završavali oko pola sata ranije. Isto je bilo i kad sam predstavljao modifikaciju tenka M84 u Kuvajtu gdje smo predstavljali novi softver za tenk i elektroniku sa kojom je onemogućeno da top udari u zemlju ispred sebe, jer sam očekivao da će hijene iz SDRP-a ukrasti moje šeme i softver. I isto se je ponovilo kad sam ponio moje šeme u Iran kad smo radili na tenku Al Karar. Vode nas na bazen, u grad, nekih desetak kilometara daleko u šetnju, na spomenik palom vojniku itd.

Pozdrav

Vlado
« Last Edit: January 18, 2022, 07:58:59 pm by Vladimir Ivanović » Logged
Pages:  1 ... 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 [638] 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 ... 714   Go Up
  Print  

Jump to: