Jedno je sigurno. O SUV-u M-84 ima nedovoljno podataka i još uvek ga prati mistika. Možda je to dobro sa stanovišta čuvanja tajne i intelektualne svojine, ako se u svetu naoružanja uopšte može pričati o tako čemu. Ali sa stanovišta opsluživanja i održavanja preoblem je nedostatak dokumentacije i iskusnih ljudi sada posle 40 godina. O modernizaciji ili modifikaciji bar i da ne pričamo a razlog je upravo to.
Ostati če još puno toga nenapisao i neobjašnjeno. Puno toga će se pogrešno učiti.
Sjećam se jednog pukovnika sa Katedre vatrene obuke koji je one nomograme za korekciju balistike na T72 ( sa komandirske strane topa u tenku) ubacivao u SUV M84. I taj je predavao starješinama, a oni dalje obučavali vojsku.
Sjećam se nekoliko starješina koji su u Zagrebu predavali M84, a imali su jako tanko znanje o tenku. Kažu "nismo mi krivi što su nas ovdje prekomandovali".
Sjećam se starješina iz rata. Kažu mi "*ebo ti ovaj svoj tenk, čitav dan gađamo i nemožemo ništa pogoditi". Pitam ih šta gađaju, uđem u tenk i pogodim to iz prvog zrna na oko 4000 metara.
Sjećam se predavanja u VP 4001 Petrovaradin. Od njih 30 koji su bili na predavanju, možda me je petoro razumjelo. Pričam o saosnosti ose topa i žiroskopa, govorim kako je dovoljno otpustiti vijak na žiro bloku i ponovo stegnuti (jer postoji negdje napisano da se to radi sa moment klučem i određenom silom), pa da se smanji tačnost sistema, a onda me pitaju šta je to žiro blok. Onda propitam ko je ikad ušao u tenk i ko šta radi u kasarni, kad ono ložioci kotlova, rukovaoci akumulatorskih stanica itd.
Na Youtube ima snimak iz TRZ Čačak (posjeta Šutanovca TRZ Čačak) gdje je skinuta kupola M84 i usput je zbog nestručnog dizanja kupole polomljen pogon kupole. Treba nekome ugurati u glavu da M84 nije T55.
Pa zar je toliko teško shvatiti kako sistem daje dozvolu za opaljenje iako nisu ispunjeni uslovi za opaljenje, zar je toliko teško shvatiti kako se traže početne nule kupole i topa, i kako se sve to vidi na komandnoj tabli računara.
Prošle godine je umrlo sedam, osam članova našeg tima koji su radili na SUV-u. U ponedeljak je umrla još jedna gospođa iz tima. Polako nestajemo. Jako nas je malo ostalo.
Što bi rekao moj bivši komandir čete u susretu sa još "bivšijim" komandirom čete (generalom).
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
ali, moje zdravlje je jako loše, već sam četiri godine na bolovanju, na Kliničkom centru sam se odomaćio, a za koji dan će biti još jedna operacija.
Itd, itd.
Pozdrav
Vlado