PALUBA
February 25, 2024, 07:21:48 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik za prenošenje vesti na forumu PalubaInfo
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 [435] 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 ... 472   Go Down
  Print  
Author Topic: Tenk M-84  (Read 2135801 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 470

malo je generala u toku bitke, previše posle bitke


« Reply #6510 on: March 06, 2022, 11:31:59 am »

Tenk je prilično složen pa su zbog toga napravljene procedure da bi se izbelo gubljenje vremena na moguća iskakanja pojedinaca što bi moglo izazvati kašnjena samog procesa.
Nisam primetio da je postojalo nekakve ozbiljnije sujeti već su oni koji odlučuju preuzimali odgovornost kako bi proces nesmetano tekao.

Nisu svi učesnici u procesu bili na istom tehničko-tehnološkom nivou pa je i tu bilo potrebno nešto korigovati.
 Mi na montaži smo zbog nekih uvodili dodatne kontrolne provere nakon ugradnje sklopova do kojih se posle montaže teško dolazi.
Izmene na svakoj sledećoj seriji su vršene
- na bazi izmena dobijeni na osno prispele licencne dokumentacije.
- na osnovu izmena koje je odobrio VTI bilo da su potekle na njihov predlog ili predlog proizvođača komponenata i sistema.
-Kad je reč o našim razvojnim sistemima izmene su bile češće zbog poboljšavanja njihovih karakteristika  i pouzdanosti.
Da bi se neka izmena pokrenula pored tehnički argumenata vodilo se računa i o finansijskoj komponenti jer vi morate biti konkurentni na tržištu.

Da bi ste napravili valjanu izmenu morali ste dobro analizirat kako to utiče na kompletno vozilo i da li su ostali elementi i radni uređaji na vozilu spremni da to prihvate.
Jedan od primera na mom delu:
Podešavanje pritisaka na razvodnim mehanizmima za hidroupravljanje menjačima radio sam na osnovu propisa u izvornom TU (tehničkom uslovu ruski tekst). Nije bilo problema u probnoj partiji i nultoj seriji.
Kasnije se problem pojavi ode naša kontrola u PPT, problem se ponovo pojavi, ode ponovo moj kolega Poleksije i kontrolor, problem i dalje nije rešen.
Setim se da su mi je ruski instruktor rekao da smo mi pre naše proizvodnje već isporučivali u SSSR iste te razvodne mehanizme.
Kad se ponovo pojavio problem demontiram te razvodne mehanizme i sa njima odem u PPT.
Stavimo ih na njihov ispitni sto sve OK, tražim da proverim geometriju sklopa prema tehničkoj dokumentaciji i utvrdim da ima odstupanja kod uglova.
Objasne mi proces i pokažu odobrenje o izmeni VTI.
Znam autora izmene magistrirao je na tom delu ali i znam da se problem naknadno pojavio.
Nisam mogao ubediti stručnjake iz PPT, napravimo kompromis daju mi novi par mehanizama sa geometrijom po licencnoj dokumentaciji proverimo ih bez pomeranja graničnika.
Njihova stručna ekipa i ja se vratimo na isti tenku ĐĐ, ugradimo njihove opet problem ugradimo moje sve OK  a samo podešavanje je trajalo prilično kratko.
Moj kratak komentar na sve to bio je:
-verovatno je tačno da ta izmena tehnički zadovolava sam sklop ali kad tome dodate odstupanja na korpusu , i prenosnim polugama vi izlazite iz parametara koji obezbeđuju sigurno podešavanje i i funkcionisanje uređaja.
-Izmenu stornirajte a problem je rešiv korekcijom vašeg ispitnog stola jer vaša podešavanja moraju biti strožija od mojih ako želimo da sve dobro funkcioniše.

Predpostavljam da je to danas drugačije:
YUGOIMPORT ima drugačiju ulog, tada je to bila trgovačka kuća za izvoz naoružanja i vojne opreme a kao stručni organi su korišćeni VTI i Vojna kontrola.
-Danas oni imaju svoje stručnjake, vlastitu proizvodnju a po potrebi koriste usluge stručnih instituta.
Danas se više bavimo vilj. Ključ - šafciger poslovima  i u manjem obimu pa kad šta upali, bez validni finansijski analiza.
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #6511 on: March 07, 2022, 11:53:38 am »

Владо, мени никако није јасно зашто сте ви конструктори и како искомпликовали одржавање тог тенка модификацијама.Или можда неко трећи, немам појма. Заправо, ако се и уводила модификација зашто паралелно није  одмах рађена  и на старијим серијама.

Preključe je u Banja Luku došlo neko društvo, pa smo malo pričali o tenku i o budućim poslovima.

Pokojni Anastas Paligorić je 2003 godine, u ime SDRP-a tražio od Čajevca kompletnu rekonstrukciju SUV-a. Izračunao je kompletne potrebe tržišta, domažeg i stranog, te buduća strana tržišta, ulaganje i prodajne cijene i odlučio je da će SDRP finansirati digitalizaciju SUV-a.

Tada je na SUV-u radilo još 17 radnika u Čajevcu. Potpisani su neki papiri o tome, te se je počelo raditi.  Međutim, ubrzo po početku radova izvjesni Baća (dobro poznati mutni tip, tad je radio u SDRP-u) zaustavlja sav projekat.

Sistem se je trebao raditi u DSP varijanti (Digital signal processing). Tada bi se sav sistem mogao staviti u jednu manju kutiju, te bi se dobilo prostora za još municije u tenku.

Napravljen je takav sistem za jednu verziju tenka T72 u jednoj stranoj zemlji, a rezervni SUV u tom istom tenku je (radi, može se koristiti) u BMS-u koji je u tom tenku. Normalno, sve je urađeno sa današnjom tehnologijom.

Molim prijatelje kojima sam poslao kompletan opis sistema, šeme, slike i dio softvera da ne komentarišu ovaj tekst.

Nedugo nakon što je posao obustavljen Čajavec ide u privatizaciju, dosta radnika ide u penziju i prelazi u druga preduzeća. Ekipa koja je radila na SUV-u je rasturena i svi projekti su ugašeni.

Sada je ( u odnosu na 2003 godinu) urađen na drugačiji način, ima puno više funkcija, navigaciju (GPD i Glonas) itd, itd.

Ono što se je nekad predviđalo da se uradi na SUV-u sa konektorom P22 na računaru, urađeno je sada. Konektor P22 na računaru služi zs spajanje sa radio stanicom i za daljinsko upravljanje SUV-om, tako da tenk postane daljinsko upravljano artiljerijsko sredstvo. Takođe je iskorištena mogućnost za spajanje sa konektorom P11 na računaru (spajanje sa nišanskom spravom komandira tenka), te preuzimanje upravljanja SUV-om od strane komandira tenka.

Međutim, te mogućnosti su iskorištene, ali je sve napravljeno na drugačiji način.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Na računaru se nalazi pet konektora, P22 je za spajanje sa interfejsom za radio opremu, P12 je za spajanje sa komandnom tablom računara, P10 je za spajanje sa pojačavačkom kutijom, P11 je za spajanje sa nišanskom spravom komandira, a P13 za spajanje sa nišanskom spravom.


Pozdrav

Vlado


* balistic computer (1).JPG (3408.63 KB, 4320x3240 - viewed 25 times.)
Logged
Dus510
razvodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 64« Reply #6512 on: March 10, 2022, 08:46:38 pm »

Friške slike, poligon Slunj. A varijanta i čista varijanta M-84. A mnogi me uvijek uvjeravaju da su apsolutno svi u OSRH-u A4 verzija Grin


* FB_IMG_1646941127857.jpg (97.6 KB, 1079x720 - viewed 31 times.)
Logged
kosmonaut
Guest
« Reply #6513 on: March 11, 2022, 12:26:00 am »

Ne znam., pratim vec godinama i nadam se da ce svi svoje "my litlle tank M84" modernizirati. Ocito nista ne ide u tom smjeru.
Tema je izlizana, modernizacija je izlizana i bez-predmetna, nema ljudskih i tehnickih potencijala, tako i financijsikh potencijala, da.se ovaj tenk unaprijedi. Steta ulozenog ljudskog truda, mislim da je M-84 vec primjerak za muzej-muzeje.
Mozda bi bilo najbolje ovo zakljucati ?
Logged
HrcAk47
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 695« Reply #6514 on: March 11, 2022, 08:59:19 am »

Mozda bi bilo najbolje ovo zakljucati ?

Izvoli, slobodno se zaključaj, gde god ti volja.

Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #6515 on: March 11, 2022, 11:31:23 am »

Na FB stranici Hrvatski vojnik objavljeno je 38 slika sa gađanja sa Slunja.  Slunj je nablatnjaviji od svih blatnjavih poligona u bivšoj nam državi. Blato, ilovača, na Slunju je ljepljivije od tutkala. Teško se hoda sa tim blatom na čizmama i jako se brzo zamara zbog otežanog hodanja. Svaki korak je napor.
Najvjerovatnije su zbog toga sa tenkova demontirani blatobrani.

I nakon dužeg vremena se vidi neispravnost na tenku M84 hrvatske vojske. To se veoma rijetko dešava, ali ipak se je desilo. Za razliku od drugih vojski nastalih od JNA, HV ima ekipu koja pregleda sve slike koje se objavljuju i objavljuju samo one "dobre" slike. Što bi se reklo, cenzura.

Ponekad je dobro imati nezategnute gusjenice na ovakvom terenu, a to se i vidi na slikama.

Na slikama se vidi više vrsta, verzija, M84. Sa čajavečkim i sa iskrinim (Fotona) SUV-om, sa M84 i M84A, te ima i jedan T72 prepravljen u M84A4. Tj, upitna je ova oznaka M84A4. Taj prepravljeni tenk T72 ima standardni motor V46-6, dok M84A ima motor V46-TK, a šasija mu nije A verzija.

Na slikam nisam primijetio tenk M84AB, tj, kuvajtsku verziju M84 prepravljenu za HV.

Na tenkovima se vidi i prijemnik laserskog ozračenja. O tom prijemniku je na Palubi pisao i direktor fabrike Đuro Đaković, Specijalna vozila, Bartol Jerković

gospodo,
 zaboravite bilo kakvu zajedničku proizvidnju. To je utopija u koju netreba vjerovati, jer budimo realni. Uostalom tko bi radio tenkove? Djeca danas iz tehničke skole dolaze u proizvodnju a neznaju (niti ih zanima) osnove proizvodnje.  poanta im je uzeti lovu i kupiti BMW a ne proizvesti tenk.
Ja se sjećam kao da ke jučer bilo kad je prva 84-ka sklopljena nas 10 (uključujući direktore) se sjurilo iz svih ureda i boxeva u halu da napravimo krug i uopće čujemo i vidimo kako to izgleda kad radi. A nek g. Vlado kaže kako to izgleda kad prvi put "upali"... Pa taj dan nemožeš više zaboravit, od čistaćice do portira svi gledaju šta smo to napravili. To ko kad zabiješ za 1:0 u 93. u gostima...
 Što se tiče moje tihe patnje M-95 Degmana, nažalost i od toga ništa.
 Prije Oluje, znaci 94. ili 95. su napravljena 3 protutipa, sada u sastavu HV-a, međutim, tja da previše ne blebećem, budimo realni to su poboljšane, recimo moderne verzije 84-ki.
 Veliki napreci su učinjeni u pitanju termovizije, laserskog detektora, ugrađen je reaktivni oklop, poboljšana okretnost kupole, novi SUV koji prati više ciljeva istovremeno,mozda malo  poboljšana otpornost na mine, kontraokretnik laserskih zraka je inovacija po meni izvrsna, ostale pozitive sa 84-ke su ostale, niska silueta, masa, brzina mozda malo poboljšana i mislim da su motori u nekoj maloj prednosti, u Šibeniku su "navučeni" na nekih 1000 KS ali nakon par godina su dušu ispustili... Znam da su u sva 3 mjenjani... dali zbog neodržavanja ili ovog "tuniranja" neznam, nije moje područje.
 Nakon tih protutipova, bilo je nekih početaka 2002-2003 ali ostalo je na tome, prvo su slovenci definitivno odustali od projekta (SUV, oklop, KLZ,termovizija komplet!), (mislim da je to bio dio politike ulaska u EU), navodni intres Kuvajta se spominjao ali kao sto sam rekao nakon 95-te nijedan u kompletu nije napustio Đ.Đ.
A i ova tri kao sto sam rekao medu redovima, sastavljena su od ostataka 84-ki sa nekim inovacijama (vise iz razloga sto je to falilo, manje iz želje i naposljetku mogućnosti  za nekom promjenom).
Ali šta reći, kada nakon 19 godina vidim da netko poput Vlade radi na televiziji, onda gospodo svi skupa, bez obzira na nacionalnost NE zaslužujemo da čačkalice proizvodimo. Recimo i da nešto i napravimo, kome bi prodali? Prije par godina je u HRV proizveden potpuno novi tramvaj, dizajnom i kvalitetom ravan svakom europskom (imaju jos samo 3 proizvođača), cijenom 25% povoljniji, jedino Zagreb ga je kupio. Nigdje nije prošao, trebao je ići u Finsku u paketu 1:1 s Patrijom, naravno da su Finci povučeni...
 Dva od tri tvorca tog tramvaja danas rade u Njemačkoj (jedan mi je vjenčani kum) SIEMENS je bacio lovu na stol i rekao u ponedjeljak počinjete. Danas rade njemačke tramvaje i prigradske vlakove...


Na nekim tenkovima se vidi dodatak na kupoli ispred nišandžije, a više BDK, koji može da nalikuje na nosač radio antene. Odavno je bilo poznato da sadašnji položaj antene na M84 ima probleme sa zapinjanjem NSV mitraljeza. Ili je tu planirana antena za neki drugi uređaj, recimo za navigaciju.

A i Oružane snage BiH pripremaju se za gađanje na poligonu Manjača ove godine. Pripreme su u toku, trenutno se pregledaju topovi, zatvarači, HES-ovi, te oba mitraljeza i to na tri tenka M84 i na pet komada OT M113 A2.

Itd, itd.

Pozdrav

Vlado

1667608
Logged
kosmonaut
Guest
« Reply #6516 on: March 11, 2022, 03:02:32 pm »

Mozda bi bilo najbolje ovo zakljucati ?

Izvoli, slobodno se zaključaj, gde god ti volja.


Zivio!
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #6517 on: March 11, 2022, 09:04:49 pm »

Danas pišem o gađanju hrvatske vojske na poligonu Slunj, te sam napisao da na jednom, samo na jednom, tenku M84 postoji neispravnost i da sam to uočio nakon dugog vremena, jer izgleda da se sve slike koje se objave u HV-u kontrolišu, pregledavaju od stručnjaka, pa tek onda objavljuju.

A juče je objavljen i tekst na

 https://www.mod.gov.rs/cir/18513/obilazak-obuke-tenkovskih-jedinica-na-poligonu-oresac-18513

sa obuke tenkovskih posada na poligonu Orašec Vojske Republike Srbije.

Tenkovi čisti, oprani, uredni, doduše malo nekompletni, ali na nekoliko slika se uočava neispravnost.

Tenk iz prve serije M84 21096, šasija 0006-037D, 1985 godište, nekad bio u Kraljevu u VP 8977, dosta oštećen u borbama u Vukovaru, u Nuštru, pa popravljen.

Možda neko ne smatra da je u pitanju kvar, ali se radi o tome da su isti nomenklaturni brojevi JNA (VS), ali se radi o velikim razlikama u uređajima iako imaju iste nomenklaturne brojeve, a ovdje se radi o pogrešnim kombinacijama ispravnih nomenklaturnih brojeva, ali izgleda da to neko namjerno tako radi.Valjda je neko za 40 godina ovog tenka shvatio kako se uparuju uređaji na M84.

Pozdrav

Vlado
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 055


« Reply #6518 on: March 11, 2022, 09:16:44 pm »

Hoćeš da kažeš da ovi tenkovi nisu ispravni? Ne može da se gadja njima?
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 436


« Reply #6519 on: March 11, 2022, 09:38:34 pm »

Hoćeš da kažeš da ovi tenkovi nisu ispravni? Ne može da se gadja njima?


Može se gađati njima, ali samo "iz izbačaja", tj. naglo!
Logged
kukimiro
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 385


« Reply #6520 on: March 11, 2022, 09:41:27 pm »

Ponekad se pitam zašto su pisane dopune TU 1 i 2? Valjda da stoje u knjižnicama ili u ladicama stolova.
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 055


« Reply #6521 on: March 11, 2022, 09:57:08 pm »

Hoćeš da kažeš da ovi tenkovi nisu ispravni? Ne može da se gadja njima?


Može se gađati njima, ali samo "iz izbačaja", tj. naglo!

Ne lupaj, leba ti.
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #6522 on: March 12, 2022, 07:31:12 am »

Pa može da gađa, i da pogađa, ali na malim daljinama, a za to mu i nije potrebna ovolika elektronika.  Ovakva konfiguracija, kao na slikama, daje pogrešne proračune potrebne za tačno određivanje balističkih parametara. Već preko 2000 metara mala je vjerovatnoća pogodka.

Ovdje se radi o tome da uređaji koji imaju isti nomenklaturni broj u magacinu i isto izgledaju rade na drugačiji način.
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 055


« Reply #6523 on: March 12, 2022, 02:37:46 pm »

Ma eno, sve im granate padaju odmah ispred usta cevi...
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #6524 on: March 12, 2022, 02:58:40 pm »

Možda padaju, ali sa neispravnim balističkim parametrima slabo će šta da pogode.
Logged
Pages:  1 ... 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 [435] 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 ... 472   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.033 seconds with 22 queries.