čovjek koji mi je pričao to je bio tenkist dvije godine. Rekao je da su se nabavljali dijelovi iz Ukrajine. Svi važniji elementi kojih nema kod nas. Čovjek kaže "od gusjenica do motora", a i jedan koji radi na BVP-u mi je rekao da su gusjenice na hrvatskim M-84 srednja žalost jer su slabije kvalitete pa pucaju non stop, a one iz SFRJ su vrhunske. Prije parade 2015. su kupovali nove motore i radili reparaciju postojećih pa su se nakon proba za paradu mnogi prekuhavali i procurivali na brtve. To su njegove riječi, mislim da sam to možda i pričao. Danas ta naša rasprava u komentarima više ne postoji jer je obrisana.

Mislim da je veći deo delova koje nije mogao nabaviti od ex Yu država ĐĐ nabavljao od Poljaka.
Kvalitet delova iz poljske je bio nešto lošiji ali su oni početkom 90 krenuli intezivno sa razvojem i poboljšanjem rada tenkovskog programa.
Bio sam tih godna nekoliko puta u njihovoj fabrici, prilično me iznenadila efikasnost stručnost i odgovornost njihovog kadra u odnosu na vreme polovine 80-tih kad sam iz ĐĐ dolazio.
Znam da ni Poljaci nisu mogli obezbediti neke delove od T-72 koji se koriste na M-84 a tu onda na scenu stupa crno tržište koje privatnim ilegalnim kanalima obezbeđuje robu koja može biti iz raznih izvora pa se tako proturi i nešto loše. Šta da se radi morate biti spremni na to, ja sam takve stvari pokušavao dodatno da testiram kako bi finalni proizvod izašao kvalitetan.
U to vreme roba iz Ukrajine je najlakše dolazila crnim kanalima jer su se mnogi biznismeni dokopali veliki skladišta rezervni delova a verovatno su kontrolisali i proizvođače.
Mnogi misle da je dovoljno zameniti oštećeni deo na tenku i da su tako završili posao pa kad nešto nevalja žale se na kvalitet ugrađenih delova i skidaju odgovornost.
Imao sam takvu jednu raspravu u Kuvajtu sa našom ekipom, naučena rutina stvara samouverenost to posebno važi kod kadrova koji su se kasnije uključivali, oni nemaju dovoljno iskustva pa se nisu ni sreli sa svim opcijama i iznenađenjima.
Moj stav je na kraju rasprave bio ako ja stanem na stranu proizvođača sklopa verujte da nećete bit u pravu pa su ipak odustali od reklamacije delova.