Ok, ako je 160. To je šesta serija tenka M84.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Sad sam uslikao ovaj detalj iz moje radne beležnice. Pored ovih količina tenkova postojao je i jedan komad prototipa i pet komada prototipske partije, koji su kasnije rastavljeni i od njih su napravljeni presjeci i učila.
U prevodu to je šasija namjenjena za Kuvajt, ali nije u Kuvajtu. Bio je ugovor na 200 komada tenkova za Kuvajt, isporučeno je 149 komada. Tako da je šasija 137 ostala u ĐĐ.
Međutim, preko broja šasije se vidi navarena površina, tako da je broj šasije sigurno promjenjen.
Na ovom tenku se vidi još "kuvajtskih detalja".
Kao što sam i rekao, ovaj ušminkani tenk ide po prikazima i TT zborovima. Suviše je uglancan i sređen.
Malo je glupo da u HV-u na kutiji sa municijom stoji zvijezda petokraka.

Na gornjoj slici piše da za drugu seriju ima oznaka T, 40 komada. To je onih 40 tenkova koji su rađeni za Libiju, pa nisu otišli, te su skladišteni u Vrhniku. Po povlačenu JNA iz Slovenije svih tih 40 tenkova M84 su pridodani u Prvu oklopnu brigadu Vojske Republike Srpske.
Ti tenkovi su bili kao ovi sa gornje slike, miksano. Neki natpisi na engleskom, neki na ruskom, a negdje domaći natpisi. Po sistemu ugradi šta imaš. Čerupali su se pokvareni, uništeni i pogođeni i popravljali oni koji se mogu popraviti.
Kupola tenka bi mogla biti od zarobljenog tenka T72 registarski broj JNA 20646, broj šasije Я05БТ5211 zarobljenog kod Donjeg Malovana. Pripadao je Drugoj oklopnoj brigadi Vojske Republike Srpske, a zarobljen je u operaciji Oluja. Nalazio se je jedno desetak kilometara od Kupresa prema Livnu, sa desne strane ceste, uvučen u jedan bočni put. Prije rata je bio u VP 6565 Zalužani pored Banja Luke.
Pozdrav
Vlado