Vlado iz koje JNA jedinice su tenkovi M-84A u sastavu VRS? Po nekim mojim podacima mogu biti iz 4.okbr - Jastrebarsko ili 51.mbr - Pančevo.
Imaš dobre podatke. Samohodno, Pančevo, Bijeljina, Modriča, Derventa, Banja Luka, itd. Jedan tenk je vozio i član ovog foruma, sada visoki oficir Oružanih snaga BiH, a tada oficir JNA.
Čitao sam više puta na ovom forumu o slovenskim M-84. I bilo je dosta slika slovenskih tenkova gdje ste razgovarali o tenkovima za Libiju zato što su slovenski tenkovski sa slike imali slovo T na kraju serijskog broja
Već nekoliko sati pregledavam moju privatnu dokumentaciju (još nikad javno objavljeno) i nalazim da ima tenkova M84 sa oznakom T u Vojsci Slovenije. Ostali su došli u Banja Luku, ali ipak jedan broj je ostao u Sloveniji. Sad je teško utvrditi kolio ih je još "aktivno" u slovenačkoj vojsci. Ostali tenkovi iz Vrhnike, nekoliko je uništeno, nekoliko je oštećeno u kasarni (kako kaže jedan oficir iz Vrhnike "Krampovao sam nišansku spravu", tj razbio ju je krampom), a nekoliko je zarobljeno. Kasnije su tenkovi koji su ostali u Sloveniji, dio njih, modifikovan sa elektronikom Fotone. Dio tenkova M84 je rashodovan i ti rashodovani se nalaze u Sloveniji. Na svom FB profilu sam objavio slike iz Pivke sa čovjekom koji je rukovodio modifikacijom slovenačkih M84 i T55, te sa jednim članom foruma iz Slovenije.
Slika iz kafane u Pivci.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Od preostalih tenkova M84, dio se nalazi u Njemačkoj gdje glume protivničke tenkove u vojnim vježbama NATO pakta.
Redovno dobijam slike sa vježbi u Njemačkoj. Član ovog foruma, trenutno na školovanju na Komandno štabnoj akademiji u Beogradu je nekoliko puta bio na toj vježbi sa tenkovima.
U Đuri Đakoviću se rade "revizije" i tenkova iz pete serije (0150-XXX) i šeste serije (0160-XXX)