Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
Da sam nomalan, poludio bih.
|
 |
« Reply #670 on: January 27, 2011, 05:26:53 pm » |
|
Dobre su ove dvije slike iz T80. Koliko vidim ovo je komandni tenk. Ispred komandira se nalazi zavučen uređaj za navigaciju. Komandir može da na svom monitoru vidi sliku koju nišandžija ima ispred sebe, a i da preuzme komandu topa i kupole, te da gađa. Ovo je otprilike termovizijska kamera koja reproducira sliku i komandiru. Izgleda da imaju problema sa projekcijom končanice na nišanskoj spravi, te su nacrtali na ekranu okvir u kojem treba biti meta.
Interesantno je to što nema čeonog naslona za noćnu nišansku spravu nišandžije. To je isti nišan i za vođenje rakete. Dakle, nišandžija ne naslonjen u sjedištu nišandžije i izdaleka gleda u ekran i vodi raketu. Iz ove fotografije lako se može zaključiti da tenk mora da stoji kad gađa raketom ili po noći. To znači laka meta. Pošto je laka meta, morao se zaštiti sa vana sa dodatnom maskaradom ili nekom dobrom zaštitiom. Da bi razumjeli o čemu govorim trebali bi da znate kako je gađati iz tenka u pokretu gdje glava mora biti veoma čvrsto pritisnuta na čeoni naslon ili će biti razbijena. Normalno da se cilj neće ni vidjeti ako se glava ne pritisne na čeoni naslon. A ovdje ga nema. Lako se zaključuje da se ova sprava koristi samo kod tenka koji stoji. Sa lijeve strane nišandžije se vidi pult BDK. Bacača dimnih kutija.
Kod komandira je klasično. PKT, uvodnik redenika, sakupljač praznih čaura. Pored je navigacioni uređaj. radio stanica velike snage.
Solaris, daj mi link gdje si našao slike. Može biti da ću vidjeti neka detalje koji tebi baš puno ne znače.
LPV
Pošto nišandžija ima dosta nisko ekran za projekciju slike, noćna i raketa, samo po sebi se zaključuje da mora biti dosta malen građom. Ja sa preko 100 kila veoma lako ulazim u T72. Kad sam ulazio u T80 bilo mi je veoma tjesno. Ali ovo što se vidi na ovoj varijanti T80 zahtjeva nišandžiju od oko 60 kila.
Malen nišandžija puno lakše vodi raketu, a ima i manju paralaksu na ovako razmještenoj spravi.
|
|
|
|
|
|
|
Solaris
kapetan bojnog broda
#vragu i rat#
|
 |
« Reply #671 on: January 27, 2011, 06:22:58 pm » |
|
Dva detalja sa bozinog videa gdje se vidi rad otvora na kupoli jako loše se vidi ,između 1 i 2 sec. videa
poz.
|
|
|
|
|
|
|
Andrei_bt
mladji vodnik
|
 |
« Reply #672 on: January 29, 2011, 11:32:05 pm » |
|
Ооо??? [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] ?
|
|
« Last Edit: January 30, 2011, 01:03:33 am by Broker, Reason: ubačena slika u atačment »
|
|
|
|
|
trpe grozni
Stručni saradnik - KoV
kapetan korvete
|
 |
« Reply #673 on: January 30, 2011, 05:59:01 pm » |
|
Yugoimport photoshop. 
|
|
|
|
|
|
|
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
Last Login:February 16, 2023, 08:29:39 pm
|
 |
« Reply #674 on: February 03, 2011, 10:32:51 pm » |
|
Malo detaila automatskog punjača na tenku M84
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
LPB
|
|
|
|
|
|
|
Sin
mornar
Last Login:August 06, 2018, 08:45:20 pm
|
 |
« Reply #675 on: February 12, 2011, 03:28:53 pm » |
|
Setio sam ove izuzetno kvalitetne diskusije. Pa da podelim par amaterskih fotografija sa Usca...
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Bilo bi i vise fotografija, ali i razgovor sa VP je bio interesantan i kolicina zabavnih informacija o M84, no pretpostvaljam netacnih sa namerom... A onda se ispostavilo da sam u pravu i da jeste Jugoimportov testbed, to je vec bilo sumnjivo.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Pozdrav!
|
|
« Last Edit: February 12, 2011, 03:39:01 pm by Bozo13, Reason: Slike ubačene u attachement »
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
Da sam nomalan, poludio bih.
|
 |
« Reply #676 on: February 12, 2011, 03:52:27 pm » |
|
Prva slika, prsteni, protutegovi, za balans topa. Tri komada.
Druga slika. Kamere za vozača tenka. Šta će biti kad ga blato zapljusne. Mrak i tama. Na nišanskoj spravi nišandžije postoji sistem za pranje i otprašivanje nišanske sprave. Ima i brisač. Ovo su kao kamere za videonadzor.
Treća slika. Ima li ovaj tenk karike u motoru. Curi mu ulje na auspuh. Kad je bio prikaz tenka M84 u Pakistanu ni jedna kap ulja nije pala na pustinjski pjesak. Ni jedna. Ovaj izbacuje živo ulje. Nije zgodno biti pored ovog auspuha. Ulje pršti na sve strane. Klima uređaj koji se vidi je šarena laža. Taj treba da radi danonoćno da bi se tenk ohladio. Na kuvajtskom suncu, kad je bila prezentacija, sigurno je bilo neko muvanje oko rashlađivanja tenka. Kad je tenk na suncu, u sred kuvajtske pustinje u avgustu, dovoljno je uključiti sve ventilatore i kompresor za izduvavanje i nakon pet šest minuta može se ući u tenk. Nakon desetak minuta u tenku dođe do aklimatizacije. U toku rata malo je koji tenk imao bočni sanduk. Svi su bili izrešetani.
Sve u svemu napreduje se prema ruskoj verziji tenka M84.
|
|
|
|
|
|
|
trpe grozni
Stručni saradnik - KoV
kapetan korvete
|
 |
« Reply #677 on: February 12, 2011, 04:40:53 pm » |
|
Drustvo, jel mi mozete reci gde se ovo upotrebljava na tenkovima ??
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
|
|
|
|
|
|
|
Sin
mornar
Last Login:August 06, 2018, 08:45:20 pm
|
 |
« Reply #678 on: February 12, 2011, 05:28:16 pm » |
|
Prva slika, prsteni, protutegovi, za balans topa. Tri komada.
Druga slika. Kamere za vozača tenka. Šta će biti kad ga blato zapljusne. Mrak i tama. Na nišanskoj spravi nišandžije postoji sistem za pranje i otprašivanje nišanske sprave. Ima i brisač. Ovo su kao kamere za videonadzor.
Treća slika. Ima li ovaj tenk karike u motoru. Curi mu ulje na auspuh. Kad je bio prikaz tenka M84 u Pakistanu ni jedna kap ulja nije pala na pustinjski pjesak. Ni jedna. Ovaj izbacuje živo ulje. Nije zgodno biti pored ovog auspuha. Ulje pršti na sve strane. Klima uređaj koji se vidi je šarena laža. Taj treba da radi danonoćno da bi se tenk ohladio. Na kuvajtskom suncu, kad je bila prezentacija, sigurno je bilo neko muvanje oko rashlađivanja tenka. Kad je tenk na suncu, u sred kuvajtske pustinje u avgustu, dovoljno je uključiti sve ventilatore i kompresor za izduvavanje i nakon pet šest minuta može se ući u tenk. Nakon desetak minuta u tenku dođe do aklimatizacije. U toku rata malo je koji tenk imao bočni sanduk. Svi su bili izrešetani.
Sve u svemu napreduje se prema ruskoj verziji tenka M84.
Ne znam pre koliko godina diskutovao sam na jednom tehnickom forumu (koji se ne bavi naoruzanjem) sa covekom koji je imao imao impresivno znanje, bez presedana o ovom tenku. Bilo bi cudno da to nije isti covek, odnosno Vladimir_16. U svakom slucaju, postovanje. Kada sam pravio fotografije, setio sam se tih diskusija i ljudi kojima je jos uvek stalo do pravih vrednosti ... Ovo su kao kamere za videonadzor. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] p.s. ne smeta mi licno, ali dodavanje potpisa "Paluba.info" ispod tudjih fotografija bi bar trebalo biti stvar izbora, a ne automatizma.
|
|
« Last Edit: February 12, 2011, 05:31:46 pm by trpe grozni »
|
|
|
|
|
trpe grozni
Stručni saradnik - KoV
kapetan korvete
|
 |
« Reply #679 on: February 12, 2011, 05:33:40 pm » |
|
Mali off Zbog veoma losih iskustva sa razlicitim web serverima na kojima se cuvaju fotografije, kao forum, odlucili smo se da se sve fotografije na forumu stavljaju kao attachment, a stim ide i logo Palube kao zastita fotografija, kako za autora, tako i za forum. Zavrsetak off-topicka.
|
|
|
|
|
|
|
|