Bilo je svakakvih mišljenja o našem TOMS-u, kao i njegovoj upotrebljivosti na tenku.
Izgleda da su ipak naši inženjeri bili malo pametniji od većine onih koji su iznosili mišljenja, uključujući neke njihove precenjene kolege.
Posle sprave slične TOMS-u na novom Panteru, pojavljuje se i varijanta uređaja sada na M1A2 kao deo sistema veštačke inteligencije koji treba da omogući automatsku akviziciju i gađanje ciljeva iz tenka:
https://www.thedrive.com/the-war-zone/m1-abrams-tank-tested-with-artificial-intelligence-targeting-systemIzgleda da su naši stručnjaci pre dvadeset do trideset godina prilično dobro predvideli pravce razvoja u industriji naoružanja, pogotovu u artiljeriji, i izviđačko-osmatračkim platformama.
Iskustva iz ratova devedestih su tu svakako odigrala veliku ulogu, ali s obzirom na stanje industrije, odliv kadra, i sve ostalo što je istu snašlo, predviđanja pravaca razvoja je bilo neverovatno.
I bilo bi dobro da počnemo da malo više poštujemo svoju pamet i sebe same, a ne da idemo logikom da je uvek "U tuđega tatka pogolema alatka".
TOMS u suštini ima integrisanu kameru visoke rezolucije,GPS/INS,laserski daljinomer i u suštini to je MIP-3 (ili MIP-1 na nekim drugim vozilima) kamera samo "blindirana" (
https://www.mod.gov.rs/lat/16471/optoelektronska-oprema-u-vojsci-srbije-16471) .
Hteo sam još na početku ove "seanse" započete stranicu - dve ranije da se "uozbiljim" i da napišem nešto konkretnije ,ali se sve vreme nećkam da li to da učinim ,jer tok može biti turbulentan
Apropo sistema vizuelizacije (ili ti "povećanja svesnosti posade") u tenku ,poenta je da posada tenka ima mogućnost da uz pomoć računara detektuje pokrete vozila ili pešadije i rasppzna svog vojnika ili vozilo od tuđeg . To se može nazvati i "veštačka inteligencija " ali to nije baš to u pravom smislu .
Druga dimenzija"povećanja svesti" je i komunikacija izveđu dva tenka (prvi nivo),komunikacija na nivou čete (drugi nivo) ,komunikacija između dve čete (treći nivo) i komunikacija sa višim nivoima komandovanja (četvrti nivo) i prenos informacija među njima. To znači da je tenk na bojnom polju zapravo pokretni senzor za prikupljanje i distribuciju informacija do i od viših nivoa.
Vladimir Ivanović je pisao o potrebi okretanja kupole na tenku M-84 elektomotorima (Rusi to već imaju ali to ne odgovara našem tenku) ,a to je bitno da bi gađanje moglo biti u saglasnosti sa elekto-senzorskom opremom na tenku. Ako kamere detektuju neprijatelja DUBS može brzo da reaguje ali na maloj daljini ,međutim računar ne može da automatski okrene kupolu ka cilju koji je veličine vozila a nalazi se na većoj daljini.
Detektor radarskog zračenje je upravo samo senzor koji sa tenka digitalnim radio signalom prenosi iformaciju dalje o uočenom pokretu (helihoptera ili aviona) ,ka višim nivoima komande koji posle odlučuju da li je cilj vredan za dodelu PVO jedinicama . A ako DUBSom ili kerteč municijom tenk može da ga dočeka ,onda cilj dodeljuju tom tenku.
Sve to je deo "centralizovanog upravljanja i komandovanja bojišnicom" koji se teži uvesti u VS. Ovu centralizaciju su već prošli razni sistemi (na primer Gvozdike su tako uvezane ,Nora samohodne haubice,Oganj,PVO,avijacija,radaraši....i drugi).
Na temi o M-80,ovde na Palubi ,Vlado je pre nekog vremena postavio link ka istraživačkom radu koji su sproveli Milićević ,Blagojević i Muždeka ,o hibridizaciji tog vozila. Muždeka je preminuo u međuvremenu, a Vlado je tamo kada je postavio link zapisao da ga je jedan od njih zamolio da to objavi jer je on "zaboravio lozinku" na Palubi (?!?!) . Ne znam da li je gospodin Muždeka bio član na Palubi ali ako jeste trebalo je da mu odamo barem počast (a ako jesmo onda se izvinjavam jer nisam to video na vreme ) .
Međutim i nakon toga rad na hibridizaciji je nastavljen i publikovana su još dva rada istih autora (bez Slavka Muždeke). Poenta radova je bila da se već postojeći motor na guseničnom vozilu adaptira na pravilan način tako da se smanji potrošnja goriva ,a da se zadrže ili povećaju performanse. Sve ovo su kao ogled izvodili u programskom paketu "Simulink".
Ja ću vrlo grubo skicirati šta su oni opitovali :
Na početku su želeli da provere da li će gusenično vozilo moći da postigne željene performanse time što bi mu na već postojeći motor dodali dva elektromotra iz kojih bi proizvodili el.struju ,koju bi skladištili u baterijama i koristili za pokretanje vozila. Prednosti su što bi se gusenice na elektopogon bolje kretale i prijanjale uz podlogu ,vozilo bi bilo brže (ovde se nadovezuje priča o trci tenkova ) ,smanjilà bi se potrošnja goriva ,a mana je prostor za skladištenje masivnih baterija koje su i zapaljive .
U poslednjem radu "konklužn" ili ti Zaključak je da oni nakon dodatnih simulacija predlažu da se motor "daunsajzuje"(smanji po performansama) i koristi kao agregat ,a predlžu i tačan model kako taj motor treba da se i kada aktivira di proizveo maksimum.
https://scholar.google.com/citations?view_op=view_citation&hl=sr&user=qFhBK7gAAAAJ&sortby=pubdate&citation_for_view=qFhBK7gAAAAJ:u5HHmVD_uO8CZašto sam ovo spomenuo?
U mnogo navrata ovde je govoreno o unapređenju motora na tenku M-84 . Meni zapravo kada pišem o tome nije u glavi slika M-84,nego T-55 kog su u IMK 14.Oktobar pokušali da "unaprede" ,pa odustali od te ideje . Nešto mi je ta slika (video sa YT) pred očima kaò neki totalno suprotni primer kako se to (ne)treba raditi.
Palestinac spomenu i V-84 ruski motor kao jedan od primera.
Evo mog mišljenja/sugestije.
Još od školskih dana imam usađenu jednu rečenicu ali sam u međuvremenu zaboravio koji tačno profesor je to izrekao na času pred svima nama ,a to je da "svaki SUS motor emituje u vazduh 90% energije,a samo 10% prenese na pogon". I bio je čovek u pravu.
Druga bitna stvar jeste "što više zupčanika,poluosovina,vratila i sličnih prenosnika između SUS motora i točka (gusenice) to je veća razlika između snage na izlazu iz motora i snage na točkovima (gusenicama)". Drugim rečima ako je snaga na motoru 100 ,na točku (gusenici) je uvek manja ,jer "ode u vetar".
Postoje dve "Škole" unapređenja SUS motora. Prva je "škola friziranja (budzenja motora)",a druga "škola iskorišćenja postojećeg motora". Raniji pokušaji koji se i dan danas spominju kao "modernizacije " na motoru tenka se zasnivaju na "budzenju". Ja predlažem i zalažem se za drugi pravac .
Greška u radu (prvobitno) Muždeke,Milićevića i Blagojevića je što pokušavaju da nađu naj adekvatniji način da još opterete vozilo baterijama ,a ne bave se SUS motorom i iskorisljivošću njegove energije "bačene u vetar".
Da bi se izvela hibridizacija na tenku M-84 (pa i vozilu M-80) i drugim vojnim ,borbenim i ne borbenim vozilima,moraju se razvijati dva pravca. Prvi : -razvoj "paketa opreme" (englezi ga zovu "modernisation kit ") . I drugi : -Razvoj potpuno novog hibridnog motora .
Ni jedno ni drugo nije teško,ni jedno ni drugo nije bauk.
Za trenutne potrebe tenku treba "modernisation kit"(paket opreme). Bez baterija (ovo je naj bitnije).
Za neka nova vozila mora motor od nule da se razvije (ni to nije bauk ,samo treba malo mašte ,a ja to da iznosim javno ne mogu i neću).
Ovim sam napravio mali pregled o svemu onom o čemu smo svi napisali makar i po jednu reč do sada . Za centralizovano bojište je bitan i detektor radarskog zračenja. Za smanjenu vidljivost tenka potreban je nov dizajn potpuno novog tenka tako da ima manji radarski odraz (takozvani stelt - imamo mi u Srbiji doktora nauka koji je sam finansirao i napravio o svom trošku "gluvu sobu " gde se to može testirati ). Za unapređenja na motoru potrebno je umesto da se turbina gura da uduvava vazduh u motor,ista ugura u izduvnik i da od protoka gasova pravi struju (ovo je samo jedan banalan primer "izobrta",ne zaboravimo da se na motoru može ispržiti jaje koliko se zagreva ). Dakle treba razviti "hibridni modernizacioni kit bez baterija".
Apropo toga što se komentarisalo da na temi nema Vladimira Ivanovića, te da je razlog tome to što je pisao da u SDPR rade lopovi,a u istom postu pisao kako su on i njegov prijatelj pronašli DNNS sprave u podrumu i probali da ih "izdiluju na crno"...mislim da je ipak Vladimir vrhunski stručnjak i da to što je bilo,bilo je . Ovo je njegova tema na njegovom forumu ,pa bi i ja voleo dae i on vrati ovde ako i kad bude mogao.
Toliko.
P.S. još jednu stvar treba da dopišem ,a to je : da bi posada tenka imala potpun osećaj "povećane svesti" može se razmotriti čak i da svi nose naočare za virtuelnu realnost (to opituju u Izraelu trenutno) . Ali kod nas bez obzira što je na meteo senzoru kamera 360 stepeni (120 stepeni zahvat) slika ide na monitore za sada. Da li mi zaostajemo za svetom i koliko...videćemo...trka još traje...