PALUBA
July 14, 2024, 08:47:17 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 [452] 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 ... 473   Go Down
  Print  
Author Topic: Tenk M-84  (Read 2296310 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 571


« Reply #6765 on: March 30, 2023, 08:01:36 pm »

Лепо описан процес "склапања" тенка.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 535


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #6766 on: March 30, 2023, 08:27:55 pm »


Toliko za sada od jednog  penzionera , ako neko želi nešto više može me pitati pošto se još uvek sećam dosta toga!

Mogao bi ti i sam da počneš o nekim sklopovima tenka M-84 koji do sada nisu opisani u temi.
Inače kao član posade i komandir tenka itekako sam čitao tehničku dokumentaciju tenka. To su dosta obimne knige, sa dosta korisnih šema, iako se dobro sećam korice su bile u sivoj nijansi.
Generalno, nama u brigadi u VJ je nedostajalo pravih stručnjaka naročito za elektroniku i SUV.
Bilo je nekoliko majstora koji su se prilično dobro razumeli u motor (uspešno su završili generalno poravljanje motora koji je u toku marša ostao bez pritiska motornog ulja), kao i top, PKT i NSV, ali za ostalo smo se dovijali, sami učili, čak i sami popravljali neke kvarove koje smo mogli da osposobimo bez specijalnih alata.
Logged
kukimiro
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 390


« Reply #6767 on: March 30, 2023, 09:12:09 pm »

Pored osnovne literature TU I i II postojale su 4 dopune tih istih knjiga a zasebno su bile knjige radioničko održavanje. Bilo bi dobro kada bi netko pobrojao sva pravila koja su bila vezana za tenk M-84. Koliko sam čuo da je na jačim motorima bilo problema oko uljne pumpe motora (otkaz) jer vratilo koje prenosi okretaje razvodnog mehanizma na uljnu pumpu je ostalo isto iako je zapremina pumpe povećana  (zubci su se izlizali i došlo je do prekida pogona uljne pumpe).
Logged
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 873


« Reply #6768 on: March 31, 2023, 12:06:42 am »
   Sada posle 40 godina eksploatacije i nikad osvojenog generalnog remonta kompletnog M-84, čini se da možemo dopuniti pravila i TU. Pod uslovom da vojska nije oterala one koji su to znali. A neće da plati one koji to sada znaju i mogu. U trupi počinju da se javljaju otkazi koji su svojstveni za zamor materijala a koji nisu opisani u originalnom, prvonapisanom TU. Rezervni delovi koji pripadaju po nekad napisanom normativu za Tehničko održavanje u nadležnoj jedinici ne sadrže delove i sklopove koji su sada usled višedecenijskog rada počeli da otkazuju. Očigledno je potrebno kapitalno ulaganje sa modifikacijom na nivo novije generacije od osnovne. I unifikacija pojedinih sklopova, prvenstveno SUV-a i svođenje na jedan isti tehnološki nivo u celoj vojsci.

   Rusi svoje T-72B3, od kojih su neki bili pogođeni i oštećeni tokom sadašnjeg sukoba u Ukrajini, su remontovani i prevedeni na verziju T-72B3M. Kažu oko 100 komada koji će uskoro biti predani jedinicama na frontu. Nisam uspeo konkretno da saznam u čemu se sastoji modifikacija ali se navodi da su svi segmenti unapređeni počev od mototransmisije, preko novog efikasnijeg oklopa do modernijih elektronskih uređaja. Tako rade ozbiljne armije koje imaju resurse predviđene za to.


Logged
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 471

malo je generala u toku bitke, previše posle bitke


« Reply #6769 on: March 31, 2023, 08:35:09 am »

Koliko sam čuo da je na jačim motorima bilo problema oko uljne pumpe motora (otkaz) jer vratilo koje prenosi okretaje razvodnog mehanizma na uljnu pumpu je ostalo isto iako je zapremina pumpe povećana  (zubci su se izlizali i došlo je do prekida pogona uljne pumpe).
Dobro sam baratao ovim sistemima, ispravio sam neke konstruktivne propuste koje sam uvideo na liniji montaže ali su mi ostale još neke sumnje.
Dimenzije pogonskog vratila na A varijanti su povećane i tu sam izrazio sumnju jer stručnjaci iz VTI-a nisu imali logiku kao ruski konstruktori.
Obrađujući rusku dokumentaciju naučio sam da morate razumeti šta je ,,pesnik,, hteo da kaže, a to možete samo ako potpuno baratate problematikom.

U Kuvajtu sam koordinirao stručnu grupu koja je rastavila dva havarisana motora, na jednom od njih je bio stradao ovaj pogon ali na drugom mestu, vratilo i zupčanici su bili OK.
Kad sam to sve analizirao zaključio sam da su moje ranije pretpostavke verovatno tačne, smislio sam i način kako to da utvrdim i verovatno rešim.
Kad sam se vartio u Kuvajt sa razgovora na Palama (sve bilo u tajnosti) mnogi iz naše grupe to nisu dobro prihvatili (plata mi nije povećana a bilo je obećano, za vozačku sam se morao sam snalaziti) zadržao sam svoja razmišljanja za bolja vremena.
Da to realizujem drugu priliku nisam dobio tako da je to ostao moj nedovršeni posao!
Logged
sremac
mornar
*
Offline Offline

Posts: 42


« Reply #6770 on: March 31, 2023, 02:14:25 pm »

Potpuno ste u pravu u vezi zamora materijala i vršenja tzv. "remonta".Medutim,vremena se menjaju ,i vise nema entuzijazma i volje da to neko radi dzabe!
Logged
stef74
zastavnik
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 158


WWW
« Reply #6771 on: March 31, 2023, 06:37:12 pm »

Hvala na iscrpnom odgovoru!

I možda jedno trivijalno pitanje, da li je montaža obavljane u jednoj ili dve smene (mislim na radno vreme), te koji je godišnji maksimalni kapacitet montaže, pod uslovom i da su dobavljači komponenti na visini zadatka.
Logged
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 471

malo je generala u toku bitke, previše posle bitke


« Reply #6772 on: March 31, 2023, 09:05:34 pm »

U serijskoj proizvodnji radilo se u 2 smene.
Druga smena je manje efikasna ali smo imali dobre rezultate pošto smo uveli dežurnog direktora koji je imao obavezu da rešava eventualne zastoje.
Svaka tehnologija je bila normirana a radnici su na osnovu predatih radni naloga dobijali stimulaciju, rasponi su bili stimulativni.
85 godine sam bio prvi šef pogona profilaktike i servisa, vodio oko 60 radnika pa znam kako je to funkcionisalo.

Projektovani kapaciteti su bili za 120 kom. godišnje, ali montaža zavisi od dobavljača, oni redovno kasne na početku serije pa smo se morali snalaziti.
Da bi ispunili rokove u kritičnim momentima uvodili smo sedmodnevnu radnu nedelju u toku koje su radnici imali 2 dana odmora.

Naša tehnologija je bila prva služba koja je ozbiljno počela da koristi kompjutersku tehniku, sve ugradbene (montažne ) jedinice imale su ident (kompjuterske) brojeve. Sve smo to pokrili preko tehnološki postupaka gde su pored specifikacije delova bile i specifikacija specijalnig i standardnog alata, potrošnog materijala tako da majstori nisu gubili vreme na sakupljanju toga.
Kad smo u kompjuter uneli i mrežni dijagram montaže pokušali smo da planiramo sutrašnji radni dan, prilično moćnom računaru za to vreme je trebalo oko 4h da proveri sve uslove i izbaci plan.
Ako se još sećam negde 83 god imao sam monitor na mom radnom stolu.
Logged
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 873


« Reply #6773 on: April 01, 2023, 01:04:22 am »   ''Ako se još sećam negde 83 god imao sam monitor na mom radnom stolu.''

   Vau! To Vas skoro dovodi u liniju sa komšijom zastavnikom u penziji, inače tih 80-tih godina referentom intendantske službe u brigadi koji je u kancelariji imao TIM 102 radnu stanicu sa zeleno-crnim  Iskrinim monitorom, Oliveti tastaturom i Canon matričnim 9-pinskim štampačem za čaršafe! Koristio se supertajni program POMAK koji je radio pod UNIX-om.


Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 066


« Reply #6774 on: April 01, 2023, 08:19:26 am »

Који је рок трајања тенка?
Logged
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 471

malo je generala u toku bitke, previše posle bitke


« Reply #6775 on: April 01, 2023, 10:20:17 am »

Đuro Đaković je u to vreme imao moću informatičku opremu IRC ( u 14oktobru su mi stručnjaci rekli da je ona nekoliko puta moćnija od njihove).
Dr. N. Majdančić tada je slovio kao jedan od najboljih stručnjaka iz ove oblasti, svojom pričom o tome šta bi mogli da napravimo odmah nas je pridobio.
Formirao je posebnu grupu svojih operativaca koji su samo radili sa nama.
Vođa našeg tima u tehnologiji montaže se prilično posvetio tome, a pošto je trebao obraditi priličan broj složenijih tehnologija to je prepustio meni.
Tako sam ja kao njegov pomoćnik preuzeo i izradio sve njegove tehnologije (on zadržao samo 3) to je bila moja prilika koju sam iskoristio i tako postao značajan igrač na montaži.

Kad smo se preselili u nove prostorije iznad hala za montažu odma do nas postavljeno je istureno odeljenje IRC-a kako bi nam bilo tehnička podrška a mi smo u svaku kancelariju dobili po monitor koji je bio povezan sa IRC-om.
Često pričam jednu anegdotu ,,ja sam pokušao nešto da radim ali nikako mi nije uspevalo primeti to njihov stručnjak (kancelarija do mene odvojeni staklom) i pošalje mi poruku ,joj joj pa to me boli, naravno ja nisam znao da to tako može i onako prilično zbunjen odustanem od daljih pokušaja.

Mnogo toga smo zajedno radili ja sam davao tehničke algoritme a oni su to prevodili ha jezik računara, moj šef je otišao u rukovodioce drugi dobar i sposoban oficir se kasnije posvetio informatičkoj obradi a ja sam ostao u tehnici ali sam i oblikovao svoje zahteve i pravio preglede za sebe i službu.
Sve sam to ponovo formirao u  14 oktobru u novim okolnostima sa njihovim stručnjacima i to fakturisao kroz cenu pri prodaji tenkova za izvlaćenje u vrednostoi od 5.000& po komadu.
Logged
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 873


« Reply #6776 on: April 02, 2023, 12:52:05 am »

Који је рок трајања тенка?


   Mislim da niko ne može precizno da odgovori na ovo pitanje. Prvo, da li se misli na tenk koji nije uopšte remontovan niti unapređen tokom svog veka ili na sve tenkove određenog tipa?

   Ako znamo da se T-55 proizvođen od 50 do kasnih 70tih godina prošlog veka još uvek nalazi u operativnoj upotrebi u zemljama trećeg sveta bez neke veće modifikacije i bez remonta i da se npr. amfibijski transporter Aligator koji koristi Marinski korpus takođe još uvek koristi iako je telo proizvedeno tokom drugog sv. rata a sve ostalo više puta zamenjeno i unapređeno, onda ispada da je njegov vek skoro 80 godina!

   Ukoliko se misli na generacijsku starost tenka onda je to oko 30 godina, nakon čega se projektuju novija, savremenija vozila. Bitan podatak je i učestalost sukoba u kojima se koriste tenkovi u tom roku jer se upravo u sukobu ceni oružje i ako je potrebno, unapređuje. Razvoj tehnologije je taj koji diktira promene jer npr. masovno uvođenje POVR iziskuje uvođenje sendvič oklopa i sistema za upozorenje i ometanje raketa. Uvođenje aktivnog oklopa izazvalo je pojavu Tandem raketa pa je to uslovilo uvođenje aktivnog oklopa i Slot rešetkaste zaštite. Povećanje oklopne zaštite uvođenjem  ovih kontramera dovelo je do povećanja kalibra tenkovskog topa da bi mogao da nosi jaču granatu na veću daljinu. To automatski vodi povećanju prečnika venca kupole koji treba da izdrži veći pritisak HES-a na oslonac,  što vodi ka povećanju širine i spoljnih dimenzija tenka. I tako redom...

   Ozbiljne vojske pomno prate dešavanja svuda u svetu i analiziraju sve segmente zaraćenih strana, prvenstveno oklopne jedinice kao nosioca vatre i udara. Uočene nove taktike i tehnike se izdvajaju i planira kontra-mera ili zaštita od njih. U laboratorijama, a kasnije na poligonima za testiranje se u tajnosti proverava učinak kontramera i priprema njihovo uvođenje u regularne jedinica. Sve to ide sporo jer zahteva puno resursa i tehnologije, pogotovu ako konkretna zemlja nije direktno ugrožena. Međutim, svedoci smo trenutne ekspanzije Ruske vojne industrije koja dnevno izbacuje desetak tenkova T-72B3M i T-90 Proriv opremljenih najsavremenijom tehnologijom, a čiju efikasnost ćemo ubrzo imati priliku da ocenimo. U ovome se ogleda jačina jedne Supersile koja relativno brzo odgovara preorjentisanjem na ratnu proizvodnju na zahteve fronta.
Logged
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 471

malo je generala u toku bitke, previše posle bitke


« Reply #6777 on: April 02, 2023, 07:41:35 am »

Који је рок трајања тенка?
Životni vek tenka dosta zavisi od pravilnog korišćenja, redovnog održavanja i same eksploatacije.
Ako ga povremeno koristite ili pri skladištenju pravilno i redovno konzervišete može trajati više desetina godina.
Tenk  tehniči zastareva ali ako nemate druge mogućnosti dobro ga održavajte poslužiće, to se vidi i iz današnji sukoba.

Malo tehnički podataka!
Pojedini agregati imaju svoj eksploatacioni vek ali i tu ima odstupanja na osnovu kvaliteta izrade.
Na tenku  prvo stradaju gumeni delovi jer guma stari pod atmosverskim uticajem pa je predviđena njihova zamena na pređenih 6000 km ako se još sećam na koje delove se to odnosu napisano je u TU.

Na tenkovima se najćešće interveniše radi rešavanja otkaza ali je potrebno izvoditi prvi tehnički pregled na 2500 pređeni km a drugi na oko 4500 km.
Kad smo u Kuvajtu preuzeli 98 g. održavanje tenkova mi smo na svim napravili kombinovano I ili II tehnički pregled.
Naša ekipa je bila znatno brojnija od predhodne pa smo to mogli efikasno izvesti, tako smo prilično produžili njihovu upotrebu posle našeg odlaska.

Postoje ruske preporuke da se srednji remont izvodi na oko 8000 km i generalni 12-14 hiljada km.
Obim ovih aktivnosti definiše stručna grupa koja na osnovu snimanja parametara stvarnog stanja proceni šta je potrebno uraditi.

Ko želi da se ozbiljno posveti ovoj problematici mora prilično poznavati funkcionisanje agregata, uređaja i sistema za njihovo snabdevanje, a onda će za sve naći rešenja, tako sam ja radio!

Logged
Bandzi
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 338


« Reply #6778 on: April 03, 2023, 01:05:52 am »

Pored osnovne literature TU I i II postojale su 4 dopune tih istih knjiga a zasebno su bile knjige radioničko održavanje. Bilo bi dobro kada bi netko pobrojao sva pravila koja su bila vezana za tenk M-84.


Tehnička uputstva:

TU-I/1 (opis, rukovanje, osnovno i tehničko održavanje, knjiga 1)
TU-I/2 (opis, rukovanje, osnovno i tehničko održavanje, knjiga 2)

TU-II/1 (radioničko održavanje i remont, knjiga 1)
TU-II/2 (radioničko održavanje i remont, knjiga 2)


Dopune TU-I i TU-II

Dopuna D1 za 1. i 2. seriju. Dopuna D2 za 3. i 4. seriju. Dopuna D4 za 5. seriju tenkova (M-84A) i odnosi se samo na TU-I/1 i 2. Za dopunu D3 nemam informaciju da li postoji. Pošto je D4 štampana 1991. godine, moguće da D3 koja bi se za 5. seriju odnosila na TU-II (radioničko održavanje i remont) nije stigla da se završi.
Pravila, priručnici, uputstva:


Pravilo tenk M-84 i T-72 , prvi i drugi deo (štampano 1988)

Tenk M-84 (T-72) priručnik za vojnika (štampano 1991)

Uputstvo za sistem upravljanja vatrom tenka M-84 (štampano 1987)

Rukovanje naoružanjem tenka M-84, karton praktičnih radnji (štampano 1990)
Logged
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 471

malo je generala u toku bitke, previše posle bitke


« Reply #6779 on: April 03, 2023, 11:04:41 am »

Trebalo bi da postoji i TU-III katalog rezervni delova.
U prvom delu navedeni  su nomenklaturni-vojni skladišni brojevi uz orginalne brojeve delova sa brojem slike i pozicije na njoj .
Drugi deo je sadržao prostorne crteže (aksonometrija) sistema i agregata onako kako su postavljeni u tenku.

Podloge u rukopisu sa crtežima  za TU I, II i III i njihove dopune obrađene su u ĐĐ SVO (moja služba je bila zadužena za TU-II).

Preturajući po ruskoj dokumentaciji dok sam radio na tehnologiji  razmeštaja IK (indivudualni komplet alata i rez delova) pronašao sam manju brošuru koja je sadžavala slike delova , njihove brojeve i kratak opis namene.
To sam preveo obradio i predvideo da se isporučuje u torbi uz tenkove. Kad je naša konstrukcija malo ojačala to je predato njima u nadležnost.
Logged
Pages:  1 ... 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 [452] 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 ... 473   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.043 seconds with 22 queries.