"Шта сам нисам узео у обзир па се ово већ није десило?"
Ovo ti je najskuplje pitanje od svih veruj mi.
-2x40mm teži slučaj iako se čini jako moćno .
-top 57mm nemamo ,zato se za vozila Lazanski i čeka kupovina od Rusa DUBS AU220 .
-most,vozilo za izvlacenje i sve ostalo...može i treba ,ali treba i neki sistematičniji pristup svemu
-po pitanju toga "da li tockasi treba da imaju prednost u Srbiji zato što Srbija ima dobru putnu infrastrukturu " odgovor je -NE. Idealno bi bilo 50-50 da bude odnos guseničar i točkaša,a još idealnije je da ima više guseničara.
Danas je Kubovac na temi o Abramsu postavio tekst o Američkoj modernizaciji tog tenka pod nazivom "Abrams X" ...
https://www.paluba.info/smf/index.php?topic=21581.msg650546;topicseen#msg650546 Da vidite kako Amerikanci detaljno čitaju ovu temu i primenjuju ono što mi pišemo
. Njihov tenk su olakšali,dodali mu hibridni motor , stavili top 30mm (I TO NA SREDINU KUPOLE DA NE REMETE CENTAR MASE ) , samu kupolu su učinili da bude DUBS ,a telo tenka su verovatno neznatno modifikovali ali u osnovi ostavili sve kao što je i bilo pre 50 godina .
I time su nam zadali domaći zadatak jer su sve ono što su pokupili kao "dobra iskustva" sa raznih strana (čak smem da se kladim i da su od Ukrajinaca "pokrali znanje" jer je jedan od Ukrajinskih tenkova pre sukoba sa Rusijom bio u Jumi isto kao i naša haubica Nora ,na testiranju ) i sklopili to što su nazvali "Abrams X" .
To je "danak neiskustvu" koji muči nas u Srbiji . Jer kao što se i zna ...Srbija ima dve opcije ,prvu da prati Amerikance i da pokuša da zameni kupolu na M-84 sa DUBS (ali i da večno zaostaje za njima) ili da razvija novo sredstvo od nule (to je taj deo koji je upoređen sa oklopnim telom Armate gore na Wikipedia linku). Naš predlog modernizacije objektivno gledano jeste najbolji u klasi vozila na bazi tenka T-72 ,ali ima još prostora za bolje . Sve ono što bi radili kao neke "terminator" verzije ,ja bi okarakterisao kao akrobacije.