PakleniVuk
zastavnik I klase
Last Login:November 10, 2024, 12:59:03 am
Ko laje zlo ne misli
|
|
« Reply #6850 on: April 26, 2023, 01:21:07 pm » |
|
@BSD U razvoju modernizovanog tenka M-84AS Jugoimport učestvuje samo sa izradom gusenica koje se otkrivaju u njihovom kovačkom centru (za sada). Visi u vazduhu duže vreme nagoveštaj izrade cevi za tenkove M-84 pošto imaju tu mašinu za obradu istih (jedini u ovom delu Evrope i to uveženu iz Nemačke uz saglasnost njihovog Bundestaga ... Takva je nekada bila procedura za to). Ne znam da li bi na primer bilo dovoljno istaći da na razvoju tenka radi i (na primer) žena koja je doktor nauka ,a predavač je na Prištinskom univerzitetu, trenutno smeštenom u Kosovsku Mitrovicu (i pri tome još ima i plavu kosu )? Jel to dovoljno da se uspostavi poverenje u taj posao ? Ona radi na zadatku vezanom za ugradnju komunikacijske opreme u tenk kojom će se prenositi slika,poruke (slične SMS porukama) i zvuk kako u tenku (između članova posade) tako i na nivou više tenkova sa komandom (pisao sam o tome par reči ranije u onom "opširnom" komentaru") . Na MCM forumu je neko uslikao jedan od elemenata tog sistema koji služi za geolokacijsko pozicioniranje tenka u realnom vremenu [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] evo linka ka toj fotografiji https://www.mycity-military.com/slika.php?slika=473856_186937496_Screenshot_20230425_174020.jpg .
|
|
|
|
BSD
vodnik
Last Login:December 02, 2024, 11:04:50 pm
|
|
« Reply #6851 on: April 26, 2023, 07:51:30 pm » |
|
To uopste nije tacno. Nemci nisu hteli da im prodaju masinu, pa je kupljena na drugom mestu. Bila je prica kao licno im je Merkelovica naredila, uopste nije tacno. Kada ta gospodja ima vremena da ide za Mitrovicu drzi predavanja i radi na tenku (da ne komentarisem kadar, upoznao sam ih vise). Tacno ces da me ubedis da vise nikada ne pogledam ovu temu! Nema od toga, ama bas nista, osim da se uzme neka lovica. Jadan ovaj narod, sta sve placa! Narod je najbogatiji, on na kraju sve plati!
|
|
|
|
|
|
|
PakleniVuk
zastavnik I klase
Ko laje zlo ne misli
|
|
« Reply #6852 on: April 26, 2023, 08:59:56 pm » |
|
Kada ta gospodja ima vremena da ide za Mitrovicu drzi predavanja i radi na tenku (da ne komentarisem kadar, upoznao sam ih vise). Tacno ces da me ubedis da vise nikada ne pogledam ovu temu! Nema od toga, ama bas nista, osim da se uzme neka lovica. Jadan ovaj narod, sta sve placa! Narod je najbogatiji, on na kraju sve plati!
Gospođa koju sam spomenuo je učestvovala svojim znanjem u izradi IRITEL-ovog uređaja čija je antena na fotografiji. Ona ne izvodi radove šrafcigerom (normalno) . Uređaj je testiran u samohodnoj haubici Gvozdika tokom procesa modernizacije tog sredstva (tamo je integrisan balistički računar ,novi sistem komunikacije putem pomenutih uređaja koji su nazvani VTI-P i VTI-C) ,na uređaj se konektuje šlemofon . Da ne bi kukali na temi o novcu i kadrovima ,odlučio sam da vam podelim tu informaciju . Da probam i malo da idemo u tehnički deo priče ,ponovo ,a da novčani deo ostane po strani (u Sputnjikovom tekstu ,gore na linku ,postoji i taj deo ,kao neka vrsta svedočanstva . Čini mi se da je Mića napisao da "nismo znali da kopiramo komunikaciju sa tenka Beli Orao" .... Možda nismo ni hteli da kopiramo ,napravili smo naše kako nama odgovara . Uređaj se vidi na snimcima Gvozdika sa prethodno održanih vežbi koje je prenosio RTS,a izgleda ovako .... [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] P.s. Ne treba mešati Babe i Žabe . Jugoimport je preduzeće za sebe . Tenkovi M-84 su u vlasništvu Vojske Srbije. Tako da Jugoimport ne može da raspolaže sa njima bez odluke Vojnog vrha . A takva odluka ne postoji . Remont će se vršiti u Čačku u vojnom zavodu ,a ne u civilnom . A potuno je treće to što političari učine sve to da bude "bljutavo" i na kraju nam svima zagorčaju život ....to je priča za sebe... Da je Vlado ovde na Palubi (što ne znači da ne prati temu) sasvim sigurno bi slično pisao kao i kolega BSD . Ali ne treba padati baš u očaj. Treba razumeti da jedan čovek koji učestvuje u radu na tenku (ili na bilo kom drugom vojnom sredstvu) paralelno radi pre podne na Vojnoj akademiji kao predavač,popodne je u VTI radi na nekom od sistema ,a uveče je na poligonu u Nikincima gde to isto treba da proveri u praksi ,a nikad nije na spavanju ili odmoru (što isto piše u tekstu sa linka ka Sputnjikovom tekstu u rečenici o "planiranju porodice poručnika") . Takođe treba znati i da je TRZ Čačak odradio modernizacije radara Žirafa, PASARSa ,kod njih je ugrađena i oprema za kontrolne stanice za besposadne letilice Pegaz .....već spomenuta Gvozdika ....ali su i jedno desetak tenkova T-55 poslali u parkove i na raskrsnice i mermerne spomenike iako je ministar Stefanović javno rekao (a stoji i na sajtu ministarstva odbrane) da će ih "remontovati" (remontovani su trajno na mermerni spomenik). Zaključak: postoji i crno i belo . Svako bira ono što voli.
|
|
« Last Edit: April 26, 2023, 09:13:43 pm by PakleniVuk »
|
|
|
|
|
Bandzi
zastavnik
Last Login:December 01, 2024, 07:37:46 pm
|
|
« Reply #6853 on: April 26, 2023, 09:14:20 pm » |
|
Po običaju, @PakleniVuk iznosi netačne i senzacionalističke informacije. Fabrika u Velikoj Plani nema zaokruženu proizvodnju topovskih cevi, već radi finalizaciju cevi. Finalizacija podrazumeva mašinsku obradu čeličnog trupca na zadate specifikacije. Iskovan i termički obrađen čelični trupac se kupuje u inostranstvu, a proizvode ga za to specijalizovane čeličane. Nema javnih podataka, ali se pretpostavlja da se čelični trupci kupuju u Sloveniji. Mašine za obradu topovskih cevi 155mm i 125mm su kupljene u Italiji, dok su za manje cevi kupljene od domaćeg proizvođača. https://www.tacchi.it/company-profile/?lang=enhttps://strugovi.com/srTakođe, gusenice ne proizvodi Kovački Centar u Valjevu, već Zastava Kovačnica u Kragujevcu.
|
|
|
|
|
|
|
PakleniVuk
zastavnik I klase
Ko laje zlo ne misli
|
|
« Reply #6854 on: April 26, 2023, 09:28:04 pm » |
|
Po običaju, @PakleniVuk iznosi netačne i senzacionalističke informacije. Fabrika u Velikoj Plani nema zaokruženu proizvodnju topovskih cevi, već radi finalizaciju cevi. Finalizacija podrazumeva mašinsku obradu čeličnog trupca na zadate specifikacije. Iskovan i termički obrađen čelični trupac se kupuje u inostranstvu, a proizvode ga za to specijalizovane čeličane. Nema javnih podataka, ali se pretpostavlja da se čelični trupci kupuju u Sloveniji. Mašine za obradu topovskih cevi 155mm i 125mm su kupljene u Italiji, dok su za manje cevi kupljene od domaćeg proizvođača. https://www.tacchi.it/company-profile/?lang=enhttps://strugovi.com/srTakođe, gusenice ne proizvodi Kovački Centar u Valjevu, već Zastava Kovačnica u Kragujevcu. Da citiram sam sebe "svako bira ono što voli" . Bandži voli da lovi greške u citatima ili slovne greške i slično. Bez obzira gde je mašina kupljena Italija ,Nemačka,Turska ,Grčka ili je sastavljena na licu mesta u Velikoj Plani od delova zatečenih tamo , kako to osporava čunjevi da je na njoj moguće uraditi cev 125mm ? Nikako . Što je (eto paralele i kuku Lele) Stefanović dok je bio ministar i sam tamo na licu mesta u fabrici izgovorio ....
|
|
|
|
|
|
|
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
Last Login:December 02, 2024, 01:23:39 am
|
|
« Reply #6855 on: April 26, 2023, 11:35:31 pm » |
|
Kada ta gospodja ima vremena da ide za Mitrovicu drzi predavanja i radi na tenku (da ne komentarisem kadar, upoznao sam ih vise). Tacno ces da me ubedis da vise nikada ne pogledam ovu temu! Nema od toga, ama bas nista, osim da se uzme neka lovica. Jadan ovaj narod, sta sve placa! Narod je najbogatiji, on na kraju sve plati!
Gospođa koju sam spomenuo je učestvovala svojim znanjem u izradi IRITEL-ovog uređaja čija je antena na fotografiji. Ona ne izvodi radove šrafcigerom (normalno) . Uređaj je testiran u samohodnoj haubici Gvozdika tokom procesa modernizacije tog sredstva (tamo je integrisan balistički računar ,novi sistem komunikacije putem pomenutih uređaja koji su nazvani VTI-P i VTI-C) ,na uređaj se konektuje šlemofon . Da ne bi kukali na temi o novcu i kadrovima ,odlučio sam da vam podelim tu informaciju . Da probam i malo da idemo u tehnički deo priče ,ponovo ,a da novčani deo ostane po strani (u Sputnjikovom tekstu ,gore na linku ,postoji i taj deo ,kao neka vrsta svedočanstva . Čini mi se da je Mića napisao da "nismo znali da kopiramo komunikaciju sa tenka Beli Orao" .... Možda nismo ni hteli da kopiramo ,napravili smo naše kako nama odgovara . Uređaj se vidi na snimcima Gvozdika sa prethodno održanih vežbi koje je prenosio RTS,a izgleda ovako .... [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] P.s. Ne treba mešati Babe i Žabe . Jugoimport je preduzeće za sebe . Tenkovi M-84 su u vlasništvu Vojske Srbije. Tako da Jugoimport ne može da raspolaže sa njima bez odluke Vojnog vrha . A takva odluka ne postoji . Remont će se vršiti u Čačku u vojnom zavodu ,a ne u civilnom . A potuno je treće to što političari učine sve to da bude "bljutavo" i na kraju nam svima zagorčaju život ....to je priča za sebe... Da je Vlado ovde na Palubi (što ne znači da ne prati temu) sasvim sigurno bi slično pisao kao i kolega BSD . Ali ne treba padati baš u očaj. Treba razumeti da jedan čovek koji učestvuje u radu na tenku (ili na bilo kom drugom vojnom sredstvu) paralelno radi pre podne na Vojnoj akademiji kao predavač,popodne je u VTI radi na nekom od sistema ,a uveče je na poligonu u Nikincima gde to isto treba da proveri u praksi ,a nikad nije na spavanju ili odmoru (što isto piše u tekstu sa linka ka Sputnjikovom tekstu u rečenici o "planiranju porodice poručnika") . Takođe treba znati i da je TRZ Čačak odradio modernizacije radara Žirafa, PASARSa ,kod njih je ugrađena i oprema za kontrolne stanice za besposadne letilice Pegaz .....već spomenuta Gvozdika ....ali su i jedno desetak tenkova T-55 poslali u parkove i na raskrsnice i mermerne spomenike iako je ministar Stefanović javno rekao (a stoji i na sajtu ministarstva odbrane) da će ih "remontovati" (remontovani su trajno na mermerni spomenik). Zaključak: postoji i crno i belo . Svako bira ono što voli. Samo da proverim. Gore navedeni sistem IRITEL se koristi baš u Gvozdikama tj. samohodnim haubicama ili samo u KOT-ovima? Svojevremeno sam modifikovao sistem veze na pomenutim oruđima u jednom divizionu, a znam da je TRZ Čačak pre nekoliko godina izmenio originalni sovjetski sistem veza na preostalim Gvozdikama pa me zanima ovaj podatak.
|
|
|
|
|
|
|
PakleniVuk
zastavnik I klase
Ko laje zlo ne misli
|
|
« Reply #6856 on: April 27, 2023, 07:45:42 am » |
|
I u jednom i u drugom koliko je meni poznato (i u samim vozilima i u KOT 1B13 i 1B14). U svakom vozilu imaju balistički računar,ovaj novi uređaj za komunikaciju preko koga primaju informacije o cilju (a povratno ka višem nivou ide informacija o izvršenju dodeljenog zadatka i informacije o poziciji svakog vozila u odnosu na komandno vozilo ) . Uređaj VTI-C ima mogućnost prenosa podataka brzinom od 100 megabajta u sekundi potrošnju od 25W do 85W (25W je potrošnja samog uređaja bez konekcije uređaja VTI-P ,a 85W je maksimalna potrošnja kada je spojeno šest uređaja VTI-P na koje se konektuje šlemofon) . Uređaj VTI-C ima dva VHF i jedan VF interfejsa ,uključi/isključi prekidač, led diodni pokazivač obaveštenja na prednjoj strani uređaja ,komunikacija u vozilu je zasnovana VoIP tehnologiji i šlemofonima je dodata mogućnost (kroz ova dva uređaja) da umanje ili možda je bolje rečeno blokiraju buku koju emituje vozilo i buku koja nastaje opaljenjem i sprečavaju da se ta buka prenese sa jednog šlemofona na drugi ili ako vrše komunikaciju sa višim nivoima komandovanja da se buka iz vozila ne prenese kroz šlemofon dalje . Uređaji su testirani i po SORS standardu i po MIL-STD 461F i drugim.
P.s. što se samog tenka tiče ,kako stvari stoje ,ugradnja elekronskih sistema očigledno da nije veliki problem (počevši od kamera ,komunikacijskih uređaja ,daljinski upravljivih stanica i slično ) . Najveći problem je mehanički (motor i opterećenje samog tenka) . Ako se to premosti na lep način,dobiće se dobar paket modernizacije.
|
|
« Last Edit: April 27, 2023, 07:54:09 am by PakleniVuk »
|
|
|
|
|
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
Last Login:December 02, 2024, 09:09:15 pm
malo je generala u toku bitke, previše posle bitke
|
|
« Reply #6857 on: April 27, 2023, 10:39:55 am » |
|
Nije problem vozni deo (motor, menjači, hodni deo) za dodatnu elektroniku sve to ne povećava znatno masu pa rezerve koje poseduju ovi sistemi mogu to bezbolno prihvatiti. Problem predstavlja dodatna reaktivna oklopna zaštita čija se težina kreće od 1,2-4,2 t, tu treba dobro balansirati. Za novu elektroniku je problem unutrašnji prostor tenka gde šta smestiti i kako obezbediti da same elektrokomponente ne ometaju jedna drugu u radu. Ako se za novu elektroniku koriste kao izvršni organi postojeći mehanički sistemi ponekad njihova konstrukcija (zazori) ne mogu pouzdano doneti očekivana poboljšanja. Ovo su otežavajuće okolnosti ali ne i dovoljni razlozi da se do sada nije nešto napravilo na tenkovima.
U današnje vreme biti angažovan na više poslova ne znači automatski da iza toga stoje veliki rezultati. Po svim procenama čovek može efikasno da radi 5-6 h u toku radnog vremena. Pošto se danas uglvnom ne mere rezultati rada posao se razvlači kako bi se preko produženog vremena zaradilo nešto više para i obezbedila pristojnija primanja.
|
|
|
|
|
|
|
PakleniVuk
zastavnik I klase
Ko laje zlo ne misli
|
|
« Reply #6858 on: April 27, 2023, 10:52:56 pm » |
|
Po običaju, @PakleniVuk iznosi netačne i senzacionalističke informacije. Fabrika u Velikoj Plani nema zaokruženu proizvodnju topovskih cevi, već radi finalizaciju cevi. Finalizacija podrazumeva mašinsku obradu čeličnog trupca na zadate specifikacije. Iskovan i termički obrađen čelični trupac se kupuje u inostranstvu, a proizvode ga za to specijalizovane čeličane. Nema javnih podataka, ali se pretpostavlja da se čelični trupci kupuju u Sloveniji. Mašine za obradu topovskih cevi 155mm i 125mm su kupljene u Italiji, dok su za manje cevi kupljene od domaćeg proizvođača. https://www.tacchi.it/company-profile/?lang=enhttps://strugovi.com/srTakođe, gusenice ne proizvodi Kovački Centar u Valjevu, već Zastava Kovačnica u Kragujevcu. "Kao po običaju" iskopao sam metodom "deep drillinga " (ne kucajte ove dve reči na Google ako nemate više od 18 godina mogu vas šokirani nalazi ) kakve i koje mašine se nalaze u BSS za obradu metalnih trupaca . Jedna od mašina zaista liči na Tacci ali nema načina da to potvrdimo 100% jer je očigledno prefarbana i sve oznake sa nje su uklonjene (ne znam zašto ali je tako)? To je ova mašina [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Ovako izgleda Tacci ali sem što je plava ili nije isti tip ili je neki drugi proizvođač u pitanju ? Tamo stoji fotografija za "single deep " mašinu https://www.tacchi.it/deep-hole-drilling/?lang=en [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Sem nje u BSS se nalazi i Češka mašina (nju sam nazvao Nemačkom ,a nisam mnogo ni pogrešio ) koju proizvodi TOV Varnsdorf i zove se WRD 150Q Evo i nje [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Takođe imaju i više HAAS strugova i glodalica (vidi se u gornjem levom uglu znak crveni znak "H") [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] A postoji i još jedna novija ,sive boje , takođe meni nepoznatog proizvođača [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Skrinsotovi su iz ovog videa A SIJ ima puno proizvoda svi su klasifikovani ovde https://steelselector.sij.si/html/cold_work_steels.html
|
|
« Last Edit: April 27, 2023, 11:06:13 pm by PakleniVuk »
|
|
|
|
|
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
Last Login:December 02, 2024, 01:23:39 am
|
|
« Reply #6859 on: April 28, 2023, 12:33:08 am » |
|
I u jednom i u drugom koliko je meni poznato (i u samim vozilima i u KOT 1B13 i 1B14). U svakom vozilu imaju balistički računar,ovaj novi uređaj za komunikaciju preko koga primaju informacije o cilju (a povratno ka višem nivou ide informacija o izvršenju dodeljenog zadatka i informacije o poziciji svakog vozila u odnosu na komandno vozilo ) . Uređaj VTI-C ima mogućnost prenosa podataka brzinom od 100 megabajta u sekundi potrošnju od 25W do 85W (25W je potrošnja samog uređaja bez konekcije uređaja VTI-P ,a 85W je maksimalna potrošnja kada je spojeno šest uređaja VTI-P na koje se konektuje šlemofon) . Uređaj VTI-C ima dva VHF i jedan VF interfejsa ,uključi/isključi prekidač, led diodni pokazivač obaveštenja na prednjoj strani uređaja ,komunikacija u vozilu je zasnovana VoIP tehnologiji i šlemofonima je dodata mogućnost (kroz ova dva uređaja) da umanje ili možda je bolje rečeno blokiraju buku koju emituje vozilo i buku koja nastaje opaljenjem i sprečavaju da se ta buka prenese sa jednog šlemofona na drugi ili ako vrše komunikaciju sa višim nivoima komandovanja da se buka iz vozila ne prenese kroz šlemofon dalje . Uređaji su testirani i po SORS standardu i po MIL-STD 461F i drugim.
P.s. što se samog tenka tiče ,kako stvari stoje ,ugradnja elekronskih sistema očigledno da nije veliki problem (počevši od kamera ,komunikacijskih uređaja ,daljinski upravljivih stanica i slično ) . Najveći problem je mehanički (motor i opterećenje samog tenka) . Ako se to premosti na lep način,dobiće se dobar paket modernizacije.
Pomodarstvo ne donosi uvek najbolja rešenja! VoIP je možda dobra tehnologija za besplatne razgovore preko interneta ali za vojsku nije. Jednostavno ću obrazložiti ovu moju tvrdnju. Za sve navedene novotarije kao i pomenuti DNR (dinamičko prigušenje buke) potrebno je analogni signal pretvoriti u digitalni pa potom na prijemniku digitalni u analogni. Prilikom samo ove konverzije, a pretpostavljam da mora biti još stepena obrade signala, dolazi do neminovnog kašnjenja signala. Prost primer je mobilna telefonija. Ako nazovete broj telefona koji je u blizini i po uspostavljanju veze stavite jedan na jedno uho a drugi na drugo i izgovarate glasove primetićete da do drugog telefona stižu sa zadrškom. Nekoliko delića sekundi ali dovoljno da bude primetno i da kao eho remeti koncentraciju i iole duži razgovor. E sad zamislite da komandir baterije /diviziona izda komandu ,,PALI'' koja stiže do izvršioca sa zadrškom! Može da bude veliki problem zar ne? Uz to treba imati na umu da pomenuti digitalni uređaji rade u štetnom okruženju, na visokim temperaturama, sa varirajućim naponom kolske mreže, pregršt elektičnih i elektronskih uređaja u neposrednoj blizini koji takođe emituju, varniče, isijavaju... I onda se desi da komunikacija počne da baguje a nalazite se u žaru borbe! Još pride, vozilo zapadne u blato pa morate da izađete i da ga čupate pa posle tako kaljavi uđete natrag i unesete sa sobom nekoliko kila istog po podu vozila ali i po uređajima koje dodirujete! Ponoviću po ko zna koji put . Kompjuter treba da stoji u sobi na stolu a ne u autu, traktoru ili tenku!
|
|
|
|
|
|
|
|