S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
Last Login:December 02, 2024, 09:09:15 pm
malo je generala u toku bitke, previše posle bitke
|
|
« Reply #6880 on: May 12, 2023, 10:58:17 am » |
|
Još malo o M-84TZI Neki su proizvoljno pisali po internetu i foruima da su došli Poljaci i montirali TZI-ove. Istina sve smo brzo radili da bi se ugovor nastavio sa Kuvajtom, pa kad su se pojavili problemi oko komandi za upravljanje radnici su rekli direktoru a on odmah pozvao Poljake.
Došla dva poljska majstora mučili se dva dana sa mojim tehnologom i majstorima ali nisu rešili problem. Siđem u radionicu, snimim problematiku, posumnjam u jedno okretište, snimim mu uglove i nazovem saradnike u poljskoj fabrici da nađu crtež kako bi proverili deo. Utvrdili smo da su nam poslali pogrešan deo (od predhodne varijante), da je ugao trebao biti drugačiji, odmah su poslali odgovarajuće delove. Toliko o učešću Poljaka. Pošto je TZI bio namenjen izvozu u ove aktivnosti nije bio direkno uključen VTI, samo je Vojna kontrola bila angažovana za proveru kvaliteta proizvoda.
Sa dobrim mojim podlogama i kontaktima, prethodnim iskustvom, pomoću još (2 stručnjaka i 1 radnik) iz ĐĐ, uz maksimalno angažovanje kadrova i radnika 14 oktobra sve smo sami odradili. 14 oktobar je ustupio prostor u Beogradu za Direkciju ,Kapele, ( ranije bila u ĐĐ) koja je nastavila svoje aktivnost kako bi ovo što uspešnije prebrodili. Uz pomoć dugogodišnji saradnika iz Vojni struktura, VTI-a i pojedini kompanija iz programa dosta toga je brzo obezbeđeno. Ubedili smo i one koji su u početku sumnjali, da možemo preuzeti ulogu finaliste tenka, a i rezultati su bili tu.
|
|
|
|
|
|
|
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
Last Login:December 02, 2024, 01:23:39 am
|
|
« Reply #6881 on: May 12, 2023, 11:20:51 pm » |
|
Mislim da se TZI na bazi M-84 sada označava kao M-84 ABI. Koliko znam na ovom vozilu montiran je kompletan kran Poljske proizvodnje zato što nije bilo vremena za projektovanje i razvoj domaćeg.
|
|
|
|
|
|
|
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
|
|
« Reply #6882 on: May 13, 2023, 10:27:56 am » |
|
Што се тиче ознаке самог тенка она би требало да буде М-84АИ Слово Б у називу на тенковима означава варијанту која има пустињску боју, арапске натписе за употребу, Ракал радио уређај, навигацију Телдикс, гумене наплатке на гусеницама и још неколико измена на захтев Кувајта. Варијанта за Кувајт је имала ознаку М-84АБИ
Не само дизалица већ и витла, купола и оклопно тело су увоз из Пољске по првобитном уговору са ЂЂ као финалистом, а ја сам допунио уговор са ходним делом (потп.точкови, погонски точкови, торзионе осовине...). Перископе сам набавио (авантура, ценкање, комерцијални директор и ја) приватним каналима Чешка, Словачка, Украјина.
Урађена је Техноекономска анализа за производњу ТЗИ-а за ВЈ, ту су обрађене две варијанте, увоз домаћа производња.
|
|
|
|
|
|
|
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
Gde je sloga tu je i pobeda!
|
|
« Reply #6883 on: May 16, 2023, 03:57:42 pm » |
|
|
|
|
|
|
|
|
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
|
|
« Reply #6884 on: May 17, 2023, 10:27:06 am » |
|
Video deluje kao dobra reklama, a koliko će toga biti ostvareno i u kom vremenskom periodu nisam baš optimista. Pored ove nadogradnje (modernizacije) trebalo bi te tenkove delimično remontovati a to je malo duži proces. U vreme proizvodnje tenkova TRZ Čačak je bio učesnik u procesu ako se još sećam radio je poluge komandi, sedišta i nešto od navlaka. Verovatno je kao podizvođač radio i neke druge podsklopove ali nije značajno učestovao na programi. Bio sam u TRZ-u nekoliko puta pa nisam baš siguran da oni imaju kapacitete (prostorne i ljudske) da ovo izvedu u celosti u obećanom roku.
Predpostavljam da su napravljeni taktičko-tehnički zahtevi (TTZ) za prvu i drugu fazu pa bi se iz njih moglo naslutiti šta ćemo stvarno dobiti. Verujem da je VTI u dosadašnjim ispitivanjima uspeo da potvrdi kvalitet većeg dela ove modernizacije. Malo me čudi da je za drugu fazu planirano povećanje motira sa 780ks na 840ks a ne tko davno smo se hvalili da imamo pogonsku grupu 1200ks koja se može smestiti u prostor tenka.
Ova reaktivna zatita mi deluje masivno verovatno je i prilično teška pa sve to znatno povećava težinu što je dodatno opterećenje za pojedine sklopove. U samim sistemima postoje određene rezerve ali one nisu velike pa bi se pouzdanost mogla narušiti. Očekujem moguće probleme sa menjačima, motorom a možda čak i hodnim delom.
Pored toga što naše revolucije jedu svoju decu one uništavaju i predhodne strukture i kadrove, nadam se da su TRZ i VTI uspeli da sačuvaju kontinuitet. Ako jesu lakše će rešavati sve probleme koji će se javljati.
|
|
|
|
|
|
|
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
|
|
« Reply #6885 on: May 17, 2023, 11:02:21 pm » |
|
Navodno, ove kutije sa antikumulativnom zaštitom nisu skroz ispunjene eksplozivom već je u njima eksploziv u vidu savijene folije čime se smanjuje težina, a u velikoj meri povećava sila odbacivanja kumulativnog projektila. U svakom slučaju masa tenka je povećana za dve tone i to moraju da kompenzuju motor i transmisija da bi vozilo zadržalo pokretljivost. Večita borba i balansiranje konstruktora zarad unapređenja i povećanja zaštite ali i ubojitosti.
|
|
|
|
|
|
|
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
|
|
« Reply #6886 on: May 18, 2023, 07:53:38 am » |
|
Генерално, постоји унутрашња челична плоча, спољашња плоча и слој експлозива. Елемент ЕРО мора бити довољно масиван и заштићен да не реагује на стрељачку муницију, па ни на муницију до 20-30мм калибра.
|
|
|
|
|
|
|
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
|
|
« Reply #6887 on: May 18, 2023, 11:32:04 am » |
|
Evo na ovo sam mislio. Slika sa sajma Partner 2019. sa Palube
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
|
|
|
|
|
|
|
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
|
|
« Reply #6888 on: May 19, 2023, 08:05:33 am » |
|
Mi prilično dugo razvijamo ERO. Još 90-ih smo pokušavali da to osvjimo ali su tada imali problem da nako aktiviranja kaseta aktiviraju se i susedne kasete pa tenk ostaje bez dela zaštite. To sam tada čuo od stručnjaka koji su radili na tome, nadam se da je to prevaziđeno.
Balans između pokretljivosti i reaktivne zaštite mora biti ostvaren a to znači da se mora voditi računa o dodatnim opterećenjima. Radi se ipak o jednokratnoj zaštiti pa nakon aktiviranja iste morate brzo izmanevrisati i promeniti položaj. Autori trebaju računati da je borbena masa tenka veća. Mi smo kod ispitivanja tenkova koristili dodatnu tehnološku borbenu masu.
|
|
|
|
|
|
|
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
|
|
« Reply #6889 on: May 20, 2023, 01:52:31 pm » |
|
Kad smo prešli na ugradnju motora 1000 ks dosta sistema vezani za motor je menjano da bi sve funkcionisalo. Menjač je ostao skoro isti a ozbiljnije izmene su izvršene na bočnom prenosniku zbog povećanja brzina (60 na 65km).
Kod prijema prve serije tenkova M-84A za JNA uočeni su problemi sa menjačem pa Vojna kontrola nije htela da da konačnu potvrdu o ispravnosti za isporuku tenkova. Formirana je stručna ekipa VTI, Famos menjači i finalista ĐĐ koja je analizirala problem. Tad sam radio nešto za inostranstvo pa mi rezultati istraživanja nisu poznati ali zaključci su bili da se uveze ulje za menjače kao i da se 14 oktobar uključi kao parelelni proizvođač menjača.
Po tom osnovu je za ugovor sa Kuvajtom 30% menjača je dolazilo iz 14 oktobra Kš a korišćeno je uvozno ulje za menjače. Prema pregledu koji je napravio šef ekipe SDPR u Kuvajtu sa danim 30. 8. 96 g u Kuvajtu je za remont (havarisano) bilo 16 levih i 11 desni menjača . Tenkovi su do tada prešli u proseku 2500 km.
Mene je ovaj izveštaj zanimao jer sam imao zadatak da za Kuvajtskog poslodavca napravim tehno-ekonomsku analizu za remont menjača i motora u našoj režiji u Kuvajtu. Veliki broj otkaza iz spiska svakako je zahtevao ozbiljnije analize, kuvajtske posade su svakako loše obučene ali sam uočio i neke propuste koji su se morati otkloniti a neki istražiti.
|
|
|
|
|
|
|
|