I od tad do danas ulje na svim tenkovima širom bivše SFRJ nije ni menjano
Odakle ti ovakav podatak. Kako da nije menjano, sve u skladu sa pređenim kilometrima i moto času.
Ono što je mene začudilo, je da se filteri kod tenka ne menjaju, već se samo operu od nečistoća i vrate na mesto, mislim da smo ih prali u nafti, može biti da je bio benzin, znaće neko.
Isto to bi veoma jednostavno moglo da se primeni i u putničkim vozilima, ali mora da žive i proizvođači rezervnih filtera.
Ono što je nas izluđivalo na terenu što grejači nisu hteli da rade. Baš je bila zima, temperatura minus 27˚. Dođu majstori, i po pravilu mora tenk da se isprazni sa municijom, ma neće da uđe mehaničar u tenk dok ima i jedna granata u njemu. Šta da se radi, po takvoj zimi, prazni tenk, da bi mehaničari izvršili zamenu celog grejača, pa opet vrši popunu... što i nije baš jednostavno na takvoj hladnoći.
Zamenjen grejač, kad ujutru opet neće da startuje grejač

, i na "prevaru" startujemo motor bez grejača kombinovano (vazduh+struja), kada i na drugom tenku u vodu neće grejač da startuje.
I tu opet muke, prazni tenk, nije ni mehaničarima bilo lako, zamene grejač, ali opet sutra neće od tri tenka u vodu dva da startuju grejač.
Nekako ih startujemo bez grejača (što nije po pravilu, ali tako je naređeno) i pošto je sutra planiran marš, naređenje je bilo da se motori na tenku startuju na svaka dva sata, dok ne postigne radnu temperaturu.
Kada smo stigli u matičnu kasarnu, tj tehnika nam je bila još uvek na vučnom vozu (pola je bilo maršovanje a pola vučni voz) doznamo veliku istinu od milion dolara.
Problem je bio u mikronskom filteru grejača, izgleda da nije dovoljno sipano aditiva da nafta ne ledi, a prva prepreka kada se grejač pusti u rad je upravo taj mikronski filter u grejaču, koji se odvije i malo razbuši da ga ne bi parafin od nafte zapušio, što smo i uradili na nekoliko tenkova na vučnom vozu jer opet nismo mogli da startujemo grejače.
Eh da su to znali i mehaničari i mi u posadama daleko bi lakše prošli, ovako smo sve morali na mišiće. Kako god, zadatak uspešno obavljen, težim putem.