Spiralne cevi od tečnosti za hlađenje prolaze kroz rezervar ulja motora pa kad uključite predgrejač onda zagrevate i ulje motora.
Ovu operaciju sa toplom vodom možda prvenstveno koriste u sklopu sa uređajem za grejanje usisnog vazduha pri brzom startu.
Tako možete zagrejati ulje motora i pomoćnom uljnom pumpom ubrizgati ulje u motor ostvarivši pritisak od min 2 bara.
Omekšanu vodu možete koristiti i zimi samo je bitno da je posle rada motora potpun ispustite.
Nisam imao čast da radim u SDPR-ovoj ekipi u Kuvajtu.
Istina dok sam radio u 14 oktobru do mene je dospeo spisak problema koji se tamo javljaju, rekao sam da bi to mogao rešiti ali moram neke stvari proveriti na licu mesta, do toga nije došlo.
Zoću Severka nisam upoznao ako je radio u Severu onda je svakako čuo za mog kolegu Tipuru koji je bio jedan od najbolji stručnjaka za AP
Nije zoća već zaća, zastavnik, i mislim da nije bio u sklopu SDPR-a u Kuvaj već putem JNA, mislim da je tako, nemoj me držati za reč.
Hteo sam da ga "dovedem" na Palubu, još pre 4-5 godina, ali još u to vreme je doživeo moždani udar, ne nije bio rad a ni baš u najboljoj kondiciji da sedi ispred računara i kucka.
Dakle moguće je da to nije samo tenkovska "bajka". Ima smisla, kada se startuje grejač (ne pišem Paša ovo tebi, ti si naravno upoznat) prvo se zagreje rashladna tečnost, onda se grejač gasi gasi i čeka se da se temperature rashladne tečnosti i motornog ulja izjednače, potom ide start motora.
Uh, zaboravio sam dosta toga, za razliku od tebe bio sam običan tenkista, k-dir tenka M-84, i nije bilo potrebe (nije ni predviđeno) da imam tvoje znanje, mada smo učili i što treba i što ne treba, a najviše smo poklanjali pažnju raznim vtstama zastoja automatskog punjenja topa i uopšte zastojabilo koje vrste, do te mere, da smo uvežbavanjem mogli da prelazimo u poluautomatski režim punjenja topa žmureći i to bukvalno. Recimo scenario, neće kaseta da se podigne iz OT-a, pa onda vitla k-dir ručno kasetu, pa scenraio neće lanac da napuni top, k-dir gura barutno punjenje dok ne zabravi zatvarač težak 80 kg, pa scenario neće OT da se okreće po pozivu granate, opet k-dir tenka preko ručica "vesla" i šeta OT. K-dir (po pravilu) vrši popunu tenka, on je u tenku dok mu nišandžija i vozač kroz luk dodaju projektile i barutna punjenja, tako da je komadir najveći fizički radnik na tenku M-84, i najodgovrniji je ako bi nešto krenulo po kako ne treba, kako za posadu tako i za tenk. Sada ako bih mogao da biram, bio bih nišandžija, zapravo i mogao bih biti obzirom da imam sva tri VES-a za tenk M-84 i M-84A. Bio sam više puta u ulozi nišandžije po terenima.
Jedino što komandir ne vadi akumulatore kada idu na kondiciranje, već to radi vozač, ali i nižandžija i komandir pomažu. Imali smo na pojedinim tenkovima po deset godina starije akumulatore od tenka, ili su to možda bili reparirani akumulatori iz sredine '70-ih godina prošlog veka.
Paša, da li si nekim slučajem imao bojeva gađanja iz topa na tenku M-84?