Вођене ПО/ПА/ПХЕ ракете за топ 125мм би требало да због мање почетне брзине и мањег погонског пуњења мање и да утичу на трошење цеви? Баш ме занима детаљније објашњење тврдње С.Палестинца да ракете више троше цев.
Informaciju mi je dao dobar poznavalac tenka i izuzetan praktičar, kad sam mu dao primedbu da cev dotičnog tenka nije baš za prikaz.
Ako neko ima neke relevantne podatke rado bi to pogledao.
Sa upotrebom vođenih raketa na tenku upoznao sam se u Belorusiji kad su nam prikazali T-80B koji je imao instaliran sistem ,,Kobra,,.
Istina moj posao je bio vezan za druge aktivnosti ali sam čuo nešto i o ovom sistemu.
Zvanično Rusi ovaj sistem koriste od 1976g i privobitno je za navođenje koristio radio komande.
Sistem je imao određeni nedostataka (rusi su kasnili sa elektronikom u odnosu na zapad i tog su bili svesni).
Kasnije su izbacili nekoliko varijanti a najpoznatija je pod nazivom ,,Refleks,,, ima vođenje laserskim zrakom.
Ova raketa ima ,,uređaj za izbacivanje,, koji drži raketu u cevi i daje joj početnu brzinu.
Pošto je količina pogonskog goriva smanjena to ukazuje da je bilo problema koji su na ovaj način otklonjeni.