PALUBA
February 29, 2024, 05:02:56 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Ovde možete pogledati te poručiti knjigu "Ešalon" jedan od autora je srpski podoficir i naš global moderator Kubovac
"Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije"
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 [467] 468 469 470 471 472   Go Down
  Print  
Author Topic: Tenk M-84  (Read 2139259 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
PakleniVuk
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 034


Ko laje zlo ne misli


« Reply #6990 on: November 26, 2023, 06:12:08 pm »

"suprotan start."Ili u narodu poznato kao "kontra paljenje" kada radilica promeni smer u kom se okreće . Događa se u situaciji kada se ,u ovom slučaju tenk,a svakom drugom slučaju vozilo, startuje na uzbrdici ili (što se u praksi događalo) kada umesto da poguraju vozilo unapred,posada bude u situaciji da mora da povuče vozilo unazad drugim vozilom,a ono se nalazi u brzini (nije izbačen menjač iz brzine ) . Taj pokret vozila unazad u trenutku kada startuje motor dovodi ili do lomova na unutrašnjim sklopovima ili do suprotnog starta (tada izgleda kao da motor radi normalno,ali se radilica i svi ostali elementi okreću u suprotnom smeru) a posledično to vodi u teške kvarove,ako se vozilo ,to jest njegov motor ne zaustavi.
Logged
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 470

malo je generala u toku bitke, previše posle bitke


« Reply #6991 on: November 27, 2023, 04:31:09 pm »

Naša grupa koja se bavila tehnologijom montaže je morala dobro da prouči licencnu dokumentaciju i da sve zahteve iz nje u praksi provede, prvo u probnoj partiji a zatim sve to potvrdi u nultoj seriji.
Moj kolega Čonda je ove opcije ,, suprotni start i prekoračenje broja obrtaja,, simulirao preko davača broja obrtaja (ako se još sećam D-4).

Meni se tada činilo da je verovatnoća za ,suprotan start, prilično mala pa sam predlagao da tu liniju za blokadu motora iskoristimo u korisnijem slučaju (pad pritiska ulja u motoru) ali su mi elektro inženjeri rekli da je to malo složeniji zahtev.
Pravilo je bilo da ako je nešto propisano licencom to treba i poštovati.
Koliko se ja sećam svi signali koji dovode do aktiviranja uređaja za zaustavljanje motora (MZM) moraju preko šlemafona zvčno upozoriti vozača.
Logged
kukimiro
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 386


« Reply #6992 on: November 27, 2023, 07:13:54 pm »

U grupi za zaustavljanje rada motora su BOD, MZM i davač obrtaja. Na prvoj seriji naziv je BOD a na drugoj i ostalima BOD-1S. Na prvoj seriji nema max. obrtaja motora na PV-76 već je to uvedeno sa BOD-1S koji to šalje na PV 76-50.
Logged
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 470

malo je generala u toku bitke, previše posle bitke


« Reply #6993 on: November 28, 2023, 08:50:59 am »

PV 76 je prenosni pult vozača sa signalnim sijalicama koje upozoravaju na druge  podatke.
МОД  ili MZM je elekttromagnetni mehanizam ugrađen na polugu gasa i kad ga aktiviraju navedeni signali on rastavlja polugu gasa i tako prekida dovod goriva u motor.
Posle 30 s ovaj mehanizam se može vratiti u radni položaj povlačenjem poluge gasa.


* ruske skraćenice.png (78.39 KB, 401x451 - viewed 6 times.)
Logged
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 470

malo je generala u toku bitke, previše posle bitke


« Reply #6994 on: December 03, 2023, 10:03:11 am »

Mhanizam za zaustavljanje motra (MZM) se aktivira i u slučaju nuklearne eksplozije preko
signala ,,A,, koga šalje Detektor radiološko-hemijski tenkovski (DRHT na T-72 GO-27).

DRHT je naša modifikacija GO-27 ali je uređaj za upravljanje izvršnim mehanizmima 3EC11-3 ostao isti prema licenci.

Za pravilno funkcionisanje uređaja DRHT u njegovom RAP-u se nalaze dve bočice sa elektrolitom i ZKF filteri.
Pošto elektrolit ima određen rok trajanja kada je naša ekipa u Kuvajtu htela da proveri funkcionalnost uređaja sistem nije radio.

Prilikom mog službenog puta na Pale (dogovor oko remonta motora i menjača za Kuvajt) dogovorio sam sa ,,R Čajevcem detektori,, da nam pošalju ispravan elektrolit radi provere i zamene svih kompleta.
Uzorak koji je kasnije stigao u Kuvajt takođe nije bio ispravan a detaljnijim pregledom bočice utvrdili smo da je istoj rok istekao pa su oni to obrisali i stavili novi rok (vidljivi tragovi skidanja starog roka).
Više nije imalo smisla kod našeg kuvajtskog poslodavca potezati ovu temu.
-
Logged
Prvačić
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 262


« Reply #6995 on: December 03, 2023, 08:18:39 pm »


Tehnologije su pisana na bazi ruski podloga u svaki tenk je sipana omekšana voda a samo zimi je upotrebljavan antifriz.

Суворов Сергей je u svojoj knjizi "Танк Т-64. Первенец танков второго поколения" pisao da je u Sovjetskoj armiji bilo problema sa pregrijavanjem T-64 zbog korištenja obične umjesto omekšane vode. Kaže da pri korištenju omekšane vode nije bilo problema. Pominje i neki pribor za omekšavanje vode pri njenom sipanju u T-64.

Kako se to omekšavanje radilo kod nas?Dok sam vodio servisnu službu u ĐĐ većina otkaza koja sejavljala po jedinicama bila je posledica nepravilnog rukovanja i lošeg održavanja.

U različitim tekstovima se navodi da su isti problem imali i sovjeti pri prelasku na T-64. I u naprijed pomenutoj knjizi, autor navodi da je T-64 došao na loš glas zbog pogrešne upotrebe i održavanja, a ne konstruktivnih nedostataka. Autor je završio Harkovsko tenkovsko oficirsko učilište, upravo na T-64 i na njima je radio na početku svoje karijere.
Nisu problem samo posade, već i oficiri koji komanduju tim jedinicama.
Logged
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 470

malo je generala u toku bitke, previše posle bitke


« Reply #6996 on: December 04, 2023, 11:36:11 am »Суворов Сергей je u svojoj knjizi "Танк Т-64. Первенец танков второго поколения" pisao da je u Sovjetskoj armiji bilo problema sa pregrijavanjem T-64 zbog korištenja obične umjesto omekšane vode. Kaže da pri korištenju omekšane vode nije bilo problema. Pominje i neki pribor za omekšavanje vode pri njenom sipanju u T-64.

Kako se to omekšavanje radilo kod nas?


Quote from: S.PALESTINAC on October 27, 2023, 10:52:56 pm

Nisam čitao tu analizu za T-64 ali obična voda izaziva koroziju i taloženje kamenca što ometa cirkulaciju u celom sistemu.
Od mog šefa sam preuzeo da obradim tehnologije za popunu sa radnim fluidima (tečnost za hlađenje ulja i gorivo).
Kopajći po ruskoj literaturi još 82 našao sam tehnički uslov 1130 koji se bavio montažom tenka.
Tu sam pronašao sastav trokomponentnog dodatka za omekšavanje vode:
-Trinatrijum fosfat
-Natrijum nitrit
-Kalijuim bihromat (hrom)
Pošto su bili i navedeni Gost standardi podatke sam dao inženjerki hemije koja mi je to prevela na JUS i pomogla da definišem celu proceduru.
Sećam se da je rastvor otrovan pa se pažljivo pripremana smesa pravila u 10l zagrejane vode za 1 tenk.

Naš zadatak kao tehnologa montaže bio je da napišemo tehnološke postupke za serijsku montažu i ispitivanja, definišemo radna mesta, normative i redosled izvođenja celokupnog procesa.
U probnoj partiji smo zajedno sa majstorima prošli celi proces napravili potrebne korekcije i sve to potvrdili u nultoj seriji.
Posle toga se uključila kontrola koja je pratila i overavala kvalitet izvođenja tehnološki postupaka i registrovala u kontrolnim knjigama koje smo mi definisali.Logged
PakleniVuk
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 034


Ko laje zlo ne misli


« Reply #6997 on: December 04, 2023, 06:05:28 pm »

"Možda zvuči blesavo ali ja sam uz pomoć ovog preparata mog unuka spasila,a sad sam ga i oženila"- rečenica iz jedne reklame kao uvod u ono što ću napisati.

U neka raanija vremena svakako je bilo teže doći do rastvora za omekšavanje vode (o čemu je ove reč). Prvo mora da se navede šta je to "tvrda voda " da bi se znalo šta se " omekšava". Tvrdom vodom se smatra svaka voda koja ima PH vrednost veću od 5,5( ta vrednost se smatra sredinom ). Tvrda voda izaziva pojavu kamenca ,posebno u situaciji kada se zagreva ,što je slučaj unutar motora. Kamenac se taloži u bloku motora u sistemu za hlađenje i na svim metalnim delovima koji dolaze u kontakt sa vodom ( u to spada i pumpa za vodu ).

U današnje vreme može jednostavno da se ode u prodavnicu kućnih ljubimaca u kojima prodaju ribice (akvaristika ) i da se kupe takva sredstva,jer oni to koriste za uzgoj različitih vrsta ribica . Postoje i trakice za utvrđivanje PH vrednosti vode. Kapne se malo vode,sačeka i ono po boji trakice pokaže koja je vrednost, a postoje i "PH metri" elektronski uređaji za merenje tih vrednosti.

Destilovana voda o kojoj je ranije pisano uglavnom nema probleme sa tvrdoćom jer tokom procesa destilacije kalcijum ostaje u destilatoru (pošto je težak i ne menja agregatno stanje) ,a omekšana destilovana voda izlazi na drugom kraju.

Destilacija vam je i proces proizvodnje rakije . Na jednom kraju u kazan se sipa kljuk, a na drugom izlazi rakija. Kada nema više alkohola u kazanu na luli počne da izlazi destilovana voda . Destilovana voda nije za piće! Onaj ko bi popio destilovanu vodu vrlo brzo bi preminuo jer u njoj nema minerala i elemenata koji su potrebni čoveku za život .
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 267


« Reply #6998 on: December 04, 2023, 07:33:01 pm »

Quote
Onaj ko bi popio destilovanu vodu vrlo brzo bi preminuo jer u njoj nema minerala i elemenata koji su potrebni čoveku za život .

Вероватно си хтео рећи да ако би у дужем временском периоду пио само дестиловану воду човек би могао да има здравствених проблема. Овако како си написао произилази да ако бих попио чашу дестиловане воде врло брзо бих преминуо... а то сигурно није тачно.
Logged
PakleniVuk
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 034


Ko laje zlo ne misli


« Reply #6999 on: December 04, 2023, 07:55:52 pm »

Nisam probao ,to moram da priznam, da bi znao pouzdano koliko je štetna po zdravlje,ali piše na pakovanju da nije za piće. I morska voda šteti bubrezima zbog soli koju sadrži ,a i destilovana se slično ponaša zbog nedostatka elementarnih supstanci. Ne verujem da bi ispijanjem jedne čaše prošlo bez posledica po zdravlje.
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 626


« Reply #7000 on: December 04, 2023, 08:01:04 pm »

Nisam probao ,to moram da priznam, da bi znao pouzdano koliko je štetna po zdravlje,ali piše na pakovanju da nije za piće. I morska voda šteti bubrezima zbog soli koju sadrži ,a i destilovana se slično ponaša zbog nedostatka elementarnih supstanci. Ne verujem da bi ispijanjem jedne čaše prošlo bez posledica po zdravlje.

Jedna čaša sigurno ne bi naškodila. Upotreba destilovane vode duže vreme (nekoliko dana) bi "izvlačila" mineralne soli iz tela i bila bi štetna, ali jedna čaša sigurno ne.
Logged
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 470

malo je generala u toku bitke, previše posle bitke


« Reply #7001 on: December 05, 2023, 10:07:46 am »

"Možda zvuči blesavo ali ja sam uz pomoć ovog preparata mog unuka spasila,a sad sam ga i oženila"- rečenica iz jedne reklame kao uvod u ono što ću napisati.

Možda je takođe zanimljivo da Rusi u instrukcijama za novije modifikacije tenkovskog motora V92s2 (instrukcija 1998) takođe kao tečnost za hlađenje leti koriste vodu sa istim onim komponentama-dodacima koje sam predhodno naveo.
Čak su i GOST standardi isti, ako nešto valja a zašto bi se menjalo.

Možda ipak pored zgodin ruskinja nemaju vremena za akva-ribice pa nisu upoznati sa tom varijantom!
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 437


« Reply #7002 on: December 05, 2023, 11:11:06 am »

Nisam probao ,to moram da priznam, da bi znao pouzdano koliko je štetna po zdravlje,ali piše na pakovanju da nije za piće. I morska voda šteti bubrezima zbog soli koju sadrži ,a i destilovana se slično ponaša zbog nedostatka elementarnih supstanci. Ne verujem da bi ispijanjem jedne čaše prošlo bez posledica po zdravlje.

Што се тиче морске воде, она није ни за какву употребу у механизмима. Ако бродоломник пије морску воду - то је најкраћи пут ка смрти неком врстом самоубиства. Ни у ком случају не пити морску воду ако си у опасности! Туриста на плажи може из шале попити гутљај морске воде или се загрцнути кад рониш и прогутати пар гутљаја. У сваком случају није леп осећај. ја имам неку врсту аутоматског биомеханизма, скоро да ми никад не уђе ни кап мора у нос. Нисам никад стискао нос кад роним, то раде само девојчице.

Вода за хлађење тенковских дизела је вероватно посебно припремљена деминерализована вода. Вероватно да у случају ратне нужде можемо користити обичну прокувану воду, али се не препоручује на дуже.
Logged
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 831


« Reply #7003 on: December 06, 2023, 01:11:38 am »
   Više puta sam pio destilovanu vodu a često smo na terenu njom kuvali kafu i čaj. Naime u pokretnoj radionici ukoliko se razvija akumulatorska stanica nosi se i plastično bure sa destilovanom vodom koja se doliva ako se pune akumulatori. I to samo ako fali u ćelijama jer tenkovski akumulatori se izvlače na luk vozača vertikalno i često iscuri nešto elektrolita kroz odušku na čepovima. Za neki duži teren od deset dana dovoljno je par litara ali po naredbi se nosilo bure od 100 litara. A kako znamo da su svi vojni poligoni u vukojebinama gde je voda najčešće neispravna za piće ili je uopšte nema, bure se jako dobro pokazalo. Jeste da vodi mnogo više treba da provri (a u kuvalu ne može  nikako) ali rešava problem. Za ovih trideset godina nas je dosta obolelo a neki su bogami prerano i umrli ali mislim da pijenje destilovane vode sigurno nije tome doprinelo. Kad nema babe, dobra je i devojka!


   Mislim da sam pojasnio da se voda više NE SIPA u hladnjak tenka M-84 i to više od 20 godina, bila ona tvrda, meka, mlohava ili razvodnjena. NIKAKVA. Na prelazu sa letnje na zimsku eksploataciju se samo proveri starost antifriza (do 3 godine, ako je stariji ispušta se i naliva novi a stari se šalje u rafineriju na regeneraciju) i tačka mržnjenja za slučaj da je neki talenat dosipao vodu preko leta. Voda se koristi isključivo za pranje tenkova i to po mogućnosti sa hidranta pod pritiskom.


   Što se tiče pijenja morske ili slane vode i to nije u potpunosti smrtonosno. Poznat je slučaj porodice iz Kalifornije koji su doživeli brodolom na Tihom okeanu i ostali u čamcu za spasavanje sa nedovoljnim zalihama vode. Otac, majka koja je bila medicinska sestra zaposlena na dijalizi i puno njihove dece, 4-5 koliko se sećam a svi maloletni. Majka je znala koliki procenat soli je maksimalan da bi organizam funkcionisao i da bubrezi ne bi stali, pošto joj je to bila struka i izračunavajući razmeru odmah napravila rastvor mešajući sve zalihe pijaće vode sa morskom da bi se dobila veća količina neophodna za njihovo preživljavanje na duže vreme. Racionalnom potrošnjom uspeli su da prežive određeni duži period (davno sam čitao o tome pa ne znam detalje ali bar nedelju dana) i da ostanu zdravi kada su spašeni. Znači žena je znala vrednost saliniteta u tim vodama, koliko procenat soli ljudski organizam može da podnese bez posledica i procentni račun. A morska voda sama po sebi je smrtonosna u većim količinama i inače nije za bilo kakvu upotrebu. Čak se ni beton ne vezuje u slanoj vodi već se ili koristi slatka voda ili dodaju aditivi.
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 437


« Reply #7004 on: December 06, 2023, 09:52:45 am »Za metro most u Moskvi, onaj koji vodi do Vorobjovih gora (gde je Univerzitet Lomonosova) priča se da su budale u pripremi betona koristili vodu mešanu sa morskom (sa Baltičkog mora, koja je inače upola manje slana od Jadranske). To da bi završili most do godišnjice Revolucije. Posle nekoliko godina, beton je počeo da se kruni i raspada, pa su morali da parče po parče zidaju ponovo. Majstori, majstori!
Logged
Pages:  1 ... 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 [467] 468 469 470 471 472   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.053 seconds with 22 queries.