PALUBA
December 04, 2024, 04:49:19 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik za prenošenje vesti na forumu PalubaInfo

Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 [701] 702 703 704 705 706 707 708 709 710 711   Go Down
  Print  
Author Topic: Tenk M-84  (Read 2395222 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Yesterday at 10:14:46 pm

« Reply #7000 on: December 04, 2023, 08:01:04 pm »

Nisam probao ,to moram da priznam, da bi znao pouzdano koliko je štetna po zdravlje,ali piše na pakovanju da nije za piće. I morska voda šteti bubrezima zbog soli koju sadrži ,a i destilovana se slično ponaša zbog nedostatka elementarnih supstanci. Ne verujem da bi ispijanjem jedne čaše prošlo bez posledica po zdravlje.

Jedna čaša sigurno ne bi naškodila. Upotreba destilovane vode duže vreme (nekoliko dana) bi "izvlačila" mineralne soli iz tela i bila bi štetna, ali jedna čaša sigurno ne.
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
*

Last Login:December 02, 2024, 09:09:15 pm

malo je generala u toku bitke, previše posle bitke

« Reply #7001 on: December 05, 2023, 10:07:46 am »

"Možda zvuči blesavo ali ja sam uz pomoć ovog preparata mog unuka spasila,a sad sam ga i oženila"- rečenica iz jedne reklame kao uvod u ono što ću napisati.

Možda je takođe zanimljivo da Rusi u instrukcijama za novije modifikacije tenkovskog motora V92s2 (instrukcija 1998) takođe kao tečnost za hlađenje leti koriste vodu sa istim onim komponentama-dodacima koje sam predhodno naveo.
Čak su i GOST standardi isti, ako nešto valja a zašto bi se menjalo.

Možda ipak pored zgodin ruskinja nemaju vremena za akva-ribice pa nisu upoznati sa tom varijantom!
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Yesterday at 06:27:28 pm

« Reply #7002 on: December 05, 2023, 11:11:06 am »

Nisam probao ,to moram da priznam, da bi znao pouzdano koliko je štetna po zdravlje,ali piše na pakovanju da nije za piće. I morska voda šteti bubrezima zbog soli koju sadrži ,a i destilovana se slično ponaša zbog nedostatka elementarnih supstanci. Ne verujem da bi ispijanjem jedne čaše prošlo bez posledica po zdravlje.

Што се тиче морске воде, она није ни за какву употребу у механизмима. Ако бродоломник пије морску воду - то је најкраћи пут ка смрти неком врстом самоубиства. Ни у ком случају не пити морску воду ако си у опасности! Туриста на плажи може из шале попити гутљај морске воде или се загрцнути кад рониш и прогутати пар гутљаја. У сваком случају није леп осећај. ја имам неку врсту аутоматског биомеханизма, скоро да ми никад не уђе ни кап мора у нос. Нисам никад стискао нос кад роним, то раде само девојчице.

Вода за хлађење тенковских дизела је вероватно посебно припремљена деминерализована вода. Вероватно да у случају ратне нужде можемо користити обичну прокувану воду, али се не препоручује на дуже.
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*

Last Login:December 02, 2024, 01:23:39 am

« Reply #7003 on: December 06, 2023, 01:11:38 am »

Više puta sam pio destilovanu vodu a često smo na terenu njom kuvali kafu i čaj. Naime u pokretnoj radionici ukoliko se razvija akumulatorska stanica nosi se i plastično bure sa destilovanom vodom koja se doliva ako se pune akumulatori. I to samo ako fali u ćelijama jer tenkovski akumulatori se izvlače na luk vozača vertikalno i često iscuri nešto elektrolita kroz odušku na čepovima. Za neki duži teren od deset dana dovoljno je par litara ali po naredbi se nosilo bure od 100 litara. A kako znamo da su svi vojni poligoni u vukojebinama gde je voda najčešće neispravna za piće ili je uopšte nema, bure se jako dobro pokazalo. Jeste da vodi mnogo više treba da provri (a u kuvalu ne može  nikako) ali rešava problem. Za ovih trideset godina nas je dosta obolelo a neki su bogami prerano i umrli ali mislim da pijenje destilovane vode sigurno nije tome doprinelo. Kad nema babe, dobra je i devojka!

Mislim da sam pojasnio da se voda više NE SIPA u hladnjak tenka M-84 i to više od 20 godina, bila ona tvrda, meka, mlohava ili razvodnjena. NIKAKVA. Na prelazu sa letnje na zimsku eksploataciju se samo proveri starost antifriza (do 3 godine, ako je stariji ispušta se i naliva novi a stari se šalje u rafineriju na regeneraciju) i tačka mržnjenja za slučaj da je neki talenat dosipao vodu preko leta. Voda se koristi isključivo za pranje tenkova i to po mogućnosti sa hidranta pod pritiskom.

Što se tiče pijenja morske ili slane vode i to nije u potpunosti smrtonosno. Poznat je slučaj porodice iz Kalifornije koji su doživeli brodolom na Tihom okeanu i ostali u čamcu za spasavanje sa nedovoljnim zalihama vode. Otac, majka koja je bila medicinska sestra zaposlena na dijalizi i puno njihove dece, 4-5 koliko se sećam a svi maloletni. Majka je znala koliki procenat soli je maksimalan da bi organizam funkcionisao i da bubrezi ne bi stali, pošto joj je to bila struka i izračunavajući razmeru odmah napravila rastvor mešajući sve zalihe pijaće vode sa morskom da bi se dobila veća količina neophodna za njihovo preživljavanje na duže vreme. Racionalnom potrošnjom uspeli su da prežive određeni duži period (davno sam čitao o tome pa ne znam detalje ali bar nedelju dana) i da ostanu zdravi kada su spašeni. Znači žena je znala vrednost saliniteta u tim vodama, koliko procenat soli ljudski organizam može da podnese bez posledica i procentni račun. A morska voda sama po sebi je smrtonosna u većim količinama i inače nije za bilo kakvu upotrebu. Čak se ni beton ne vezuje u slanoj vodi već se ili koristi slatka voda ili dodaju aditivi.

kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*

« Reply #7004 on: December 06, 2023, 09:52:45 am »

Za metro most u Moskvi, onaj koji vodi do Vorobjovih gora (gde je Univerzitet Lomonosova) priča se da su budale u pripremi betona koristili vodu mešanu sa morskom (sa Baltičkog mora, koja je inače upola manje slana od Jadranske). To da bi završili most do godišnjice Revolucije. Posle nekoliko godina, beton je počeo da se kruni i raspada, pa su morali da parče po parče zidaju ponovo. Majstori, majstori!
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
*

« Reply #7005 on: December 09, 2023, 10:20:48 am »

Proizvođač tenka daje preporuke i upustva za korišćenje a na korisniku je da li će to uvažavati ili ne.
U garantnom roku ako se pojavi problem a proizvožač utvrdi da se nisu poštovala pravila za rukovanje naplaćuje intervenciju.
Tako je nekada funkcionisala i naša servisna služba

Prema nekim Ruskim analizama tenkovi u mirnodopskim uslovima koriste oko 45% svojih mogučnosti.
Naši tenkovi na sreću služe samo kao paradni a pošto su prilično stari što manje ih čačkamo duže će trajati.

Jedan magistar iz naše službe na sastanku je rekao našem šefu ,,ja sam ovde meso a na tebi je šta ćeš od njega praviti,, tj: mi smo vam prodali proizvod a ostalo je na vama.
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*

Last Login:December 02, 2024, 01:23:39 am

« Reply #7006 on: December 10, 2023, 01:07:52 am »

U potpunosti se slažem sa Vama u vezi preporuka proizvođača. Problem je samo što tog proizvođača od pre 40 godina više nema a tehnologija napreduje. Da su u ono vreme imali današnje antifrize sigurno ne bi dva puta godišnje menjali tečnost za hlađenje. Mada, u to vreme su sve vojske bile masovne sa mnogo vojnika koje je trebalo nečim uposlit,i a i vojni liferanti su lepo zarađivali snabdevajući vojsku pa što onda da se ne vrši zamena što češće. Pri svakoj zameni izgubi se nekoliko litara i tu je ta zarada, a i vojska ne sedi dokona.

S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
*

« Reply #7007 on: December 10, 2023, 12:47:28 pm »

U to vreme u vojnim strukturama postojala je generalna inspecija ,,GINA,, koja je blia prilično profesionalna i stroga pa je i rizik za bilo kakve manipulacije bio veliki.
Vojska je imala definisane zalihe rezervni delova ulja goriva i maziva ... koje su se zanavljale tada je dosta toga bilo transparentno, propisima definisano i prilično kontrolisano.
Funkcionisao je sistem a malo se pitao pojedinac.

I tada su tenkovi koji su mirovali (čuvani kao rezerva ) cele godine imali antifriz za hlađenje.
Tenkovi koji su bili namenjeni za Libiju (Vrhnika) bili su popunjeni sa antifrizom a o njihvom održavanju i konzervaciji brinula se servisna služba ĐĐ.
Sa prvom ekipom koja je to radila ja sam išao, (bio sam šef profilaktike i servisne službe) a za naredni pregled ekipu je predvodio kolega koji je došao za šefa Servisa ĐĐ.

Tehnologija je svakako napredovala verovatno da danas ima antifriza sa aditivima koji omogućavaju da se koristi u svim uslovima.
Pretpostavljam da su to proverile i odobrile nadležne stručne tehničke službe.
Te provere se vrše na maksimalnim opterećenjima i visokim temperaturama.
PakleniVuk
zastavnik I klase
*

Last Login:November 10, 2024, 12:59:03 am

Ko laje zlo ne misli

« Reply #7008 on: December 11, 2023, 10:26:34 am »

Proizvođač tenka daje preporuke i upustva za korišćenje a na korisniku je da li će to uvažavati ili ne.

Trebalo bi da zapišem jednu ispravku na koju mi je ukazao jedan naš član na forumu privatnom porukom,ali preskočiću to na trenutak,pa ću u narednoj objavi da probam da zapišem još neke stvari koje su se u međuvremenu dogodile i tu ispravku ujedno ( koristim pravo da "goustujem" na temi - "goustovanje" bi u Internet žargonu trebalo da znači da "izigravam duha" to jest "namerno puštam da se događaji razvijaju dalje" Wink ) .

A to ,samo zbog jednog razloga . Imam nedoumicu vezano za vozilo Zastava 750 u narodu poznatu kao Fića. Hteo sam da ugradim u Fićka motor sa Poršea 911 bokser , obzirom da oba vozila imaju pogon na zadnjim točkovima, međutim po zakonu moram da tražim "odobrenje proizvođača" za ugradnju tog motora da bi mogao kasnije da ga registrujm i vozim po gradu. Pošto je Fićko rađen po Fijatovoj licenci,da li da tražim od Fiat grupe Torino dozvolu za prepravku ili od Zastave Kragujevac?

Ova dilema važi i za prepravku M-84 Grin.
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*

« Reply #7009 on: December 11, 2023, 10:42:23 am »

У Фићин моторни простор тешко може стати нешто много веће, 6цилиндрични боксер сигурно не може због габарита, оптерећења вешања и сл. Можда може мотор од Југа? Од Поршеовог мотора и кад би стао унутра, јадни Фићек би се просто распао. Атест се тражи ваљда од надлежног државног органа, а ако и од произвођача, онда од Заставе.
Pages:  1 ... 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 [701] 702 703 704 705 706 707 708 709 710 711   Go Up
  Print  

Jump to: