PALUBA
January 18, 2025, 10:56:02 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Dobrodošli na balkanski vojni forum Paluba.Info!

Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 701 702 703 704 705 706 [707] 708 709 710 711 712 713   Go Down
  Print  
Author Topic: Tenk M-84  (Read 2415701 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*

Last Login:Today at 01:30:57 am

« Reply #7060 on: February 04, 2024, 01:38:44 am »

1) Senzori su inače najosetljiviji delovi oklopljenih vozila s tim što meteosenzor i FLIR moraju biti uzdignuti radi bolje preglednosti i eliminisanja uticaja oklopnog tela samog tenka na njihov rad. Pa šta im Bog da. Može se uspešno gađati i preživljavati i bez njih.
       Pozicija DUBS-a je s razlogom iza luka komandira pošto on upravlja njom a takođe uvodi novi redenik kada se prvobitni potroši i otklanja eventualne zastoje, spreda zaštićen lukom.

2) Panorama komandira može biti bilo gde, a iza luka nišandžije ima dovoljno mesta plus na krovu kupole je. Tu inače stoji i toranj sa turelom panorame i kod T-72 MS pa ne treba mnogo filozofije kad su Rusi to mnogo detaljnije i mnogo ranije prostudirali.

3) Vozač kod ovog tipa tenka inače teško ulazi i izlazi na luk vozača zato što je upravno odeljenje u sredini prednjeg dela oklopnog tela a neposredno iznad je kolevka topa sa blendom. Na modifikaciji sa dodatim kutijama aktivnog oklopa na prednjoj gornjoj kosoj ploči to je još teže pošto ploče štrče desetak santimetara. Zato se cev drži horizontalno ili još bolje sa max elevacijom prilikom ukrcavanja posade dok se pri havarijskom isključenju motora i hitnom napuštanju tenka npr. usled požara ili pogotka kupola okreće u levo upravo da bi vozač mogao da pobegne. Biti tenkista nikad nije bilo lako i komforno!

4) Pretpostavljam da ste mislili na neku vrstu minoistraživača koji bi po Vama trebao biti integrisan u prednju ploču tenka kao zaštita od PT mina. Za vozilo koje se u borbi kreće 30-40 km/h i teško je više od 40 tona potrebno je nekoliko metara da bi se zaustavilo, a tada je već nagazilo na minu koju bi taj detektor otkrio tako da je iluzorno razmišljati u tom pravcu. Druga stvar je osetljivost sonde u čijoj neposrednoj blizini je tolika količina metala od kojeg je tenak sačinjen, što bi sigurno drastično smanjilo osetljivost i domet detekcije. To što niko do sada nije ugradio minoistraživač na tenk verovatno ima razlog.
DusanC
desetar
*

Last Login:Yesterday at 02:50:19 pm

« Reply #7061 on: February 07, 2024, 12:34:04 pm »

1) Senzori su inače najosetljiviji delovi oklopljenih vozila s tim što meteosenzor i FLIR moraju biti uzdignuti radi bolje preglednosti i eliminisanja uticaja oklopnog tela samog tenka na njihov rad. Pa šta im Bog da. Može se uspešno gađati i preživljavati i bez njih.
...

2) Panorama komandira može biti bilo gde, a iza luka nišandžije ima dovoljno mesta plus na krovu kupole je. Tu inače stoji i toranj sa turelom panorame i kod T-72 MS pa ne treba mnogo filozofije kad su Rusi to mnogo detaljnije i mnogo ranije prostudirali.
Баш зато и питам пошто су сензори најосетљивији зашто нису удвојени тј. редундантни? Дететктор ласерског зрака је лако могао бити у подножју панораме командира а такав заједнички модул се могао налазити по један на обе стране куполе, као што су и бацачи димних кутија.
      Pozicija DUBS-a je s razlogom iza luka komandira pošto on upravlja njom a takođe uvodi novi redenik kada se prvobitni potroši i otklanja eventualne zastoje, spreda zaštićen lukom.
Да слажем се да треба да буде иза али погледајте, баш је кутија са муницијом са супротне стране ДУБС-а од поклопца командира. Оно што сам предложио је да ДУБС исто остане позади али да се налази у оси куполе а не са једне стране.

4) Pretpostavljam da ste mislili na neku vrstu minoistraživača koji bi po Vama trebao biti integrisan u prednju ploču tenka kao zaštita od PT mina. Za vozilo koje se u borbi kreće 30-40 km/h i teško je više od 40 tona potrebno je nekoliko metara da bi se zaustavilo, a tada je već nagazilo na minu koju bi taj detektor otkrio tako da je iluzorno razmišljati u tom pravcu. Druga stvar je osetljivost sonde u čijoj neposrednoj blizini je tolika količina metala od kojeg je tenak sačinjen, što bi sigurno drastično smanjilo osetljivost i domet detekcije. To što niko do sada nije ugradio minoistraživač na tenk verovatno ima razlog.
Мислио сам на активаторе магнетних или мина са пипалицом а не миноистраживач.
Нпр. ТМТ-К http://www.army-guide.com/eng/product5911.html
PakleniVuk
zastavnik I klase
*

Last Login:November 10, 2024, 12:59:03 am

Ko laje zlo ne misli

« Reply #7062 on: February 07, 2024, 01:29:32 pm »

1. Метеосензор са детектором ласерског зрака ...

Na meteo senzoru se nalaze kamere koje pokrivaju 360 stepeni. Detektor laserskog ozračenja je pored dimnih kutija. "Za kamere 360 stepeni" je razvijen softver koji služi za raspoznavanje vozila i/ili ljudi (isti softver može i u dronove - jer softver je softver "mož' de' oćeš" da ga učitaš Wink ) . Evo ga u prilogu dole PDF o tome. Za sada ima 40+ vozila koja može da raspozna...dodaće još kako bude usavršavan. Wink

Pisaću još ,kada budem imao više vremena, sada sam u"trku". Uglavnom ima još...

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

* SoftverZaPracenjeObjekataVTI.pdf (1289.25 KB - downloaded 17 times.)
DusanC
desetar
*

Last Login:Yesterday at 02:50:19 pm

« Reply #7063 on: February 07, 2024, 01:56:44 pm »

1. Метеосензор са детектором ласерског зрака ...

Na meteo senzoru se nalaze kamere koje pokrivaju 360 stepeni. Detektor laserskog ozračenja je pored dimnih kutija. "Za kamere 360 stepeni" je razvijen softver koji služi za raspoznavanje vozila i/ili ljudi (isti softver može i u dronove - jer softver je softver "mož' de' oćeš" da ga učitaš Wink ) . Evo ga u prilogu dole PDF o tome. Za sada ima 40+ vozila koja može da raspozna...dodaće još kako bude usavršavan. Wink

Pisaću još ,kada budem imao više vremena, sada sam u"trku". Uglavnom ima još...

Хвала. Сад сам тек уочио да је испред димних кутија детектор ласера и то има два, леви и десни.
pvanja
kapetan korvete
*

Last Login:January 14, 2025, 05:02:29 pm

« Reply #7064 on: February 07, 2024, 10:30:13 pm »

Modernizacija tenka M-84

...
Лаичка размишљања и питања:

2. Исто питање као 1 и за панораму командира.

Po meni panoramska sprava komadnira bi trebala da se sjedini sa nisanskom na dubsu. Nema potrebe a ni mesta na krovu za obe i da obe imaju dobru preglednost bez mrtvih zona.

3. Колико видим возач може ући само у једном положају куполе? Има ли неки Т72 са реактивним оклопом где је то боље решено?

Cini mi se da su rusi na nekoj od modernizacija T-72B3 ili T-90 stavili ERU koja moze da se podigne i spusti kako bi vozac mogao da ulazi i izlazi iz tenka.

Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Today at 09:47:12 pm

Gde je sloga tu je i pobeda!

« Reply #7065 on: February 14, 2024, 07:42:44 pm »

Ne znam gde smo diskutovali šta po novom duži posada tenka M-84 umesto "škorpiona", izvukao sam fotke iz posta koji je postavio Kubovac u temi o prikazu naoružanja u Nišu:

Liči mi malo na AP M-21 ali nisam siguran, sa teleskopskim kundakom, što je još bolje nego da je sa preklapajućim.

* evo sta duzi posada tenka od oruzja.jpeg (212.27 KB, 1218x725 - viewed 20 times.)

* sta duze tensisti.jpeg (141.36 KB, 1142x852 - viewed 23 times.)
Bandzi
zastavnik
*

Last Login:Yesterday at 03:03:51 pm

« Reply #7066 on: February 14, 2024, 07:53:38 pm »

Ovo je bez veze...

Čudi me da je načelnik generalštaba, kao tenkista, prihvatio i dozvolio ovako nešto. Ovaj automat je preglomazan za posadu tenka. Trebali su da kupe u inostranstvu nešto mnogo kompaktnije i u kalibru 9mm, ako već Zastava ne ume da napravi.

Recimo, Heckler & Koch MP5K  https://hk-usa.com/hk-models/mp5-k/
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*

« Reply #7067 on: February 14, 2024, 09:32:22 pm »

Meni se ne sviđa što ima ovaj rukohvat ispod cevi. To dodatno komplikuje odlaganje puške u tenku, mada verujem da to može da se izbaci.
AP M-70AB2 mi se čini da je nekako manja i kao stvorena za tenk, možda je moja ocena i subjektivna. Bitno je da nema Škorpiona.

Kada je pomenuta kraća cev, mislio sam da će biti ovako neka varijanta

* AP kraca cev.jpeg (48.17 KB, 253x163 - viewed 353 times.)
Bandzi
zastavnik
*

Last Login:Yesterday at 03:03:51 pm

« Reply #7068 on: February 14, 2024, 10:35:10 pm »

Brok, znaš i sam da se lično naoružanje ne odlaže u tenku, već se uvek nosi sa sobom. Zbog toga lično naoružanje posada OMJ mora da bude veoma kompaktno.

Ova Zastavina automatska puška sa kratkom cevi koju si naveo ima oznaku M92.

Međutim, ona je i dalje prevelika za lično naoružanje OMJ.

Zastava je početkom devedesetih razvila svoju verziju kratkog automata 9mm, koji je između ostalog trebao da bude zamena za Škorpion. Ali, neki znalci u vojnom vrhu su taj automat odbili i ostalo se na davno prevaziđenom Škorpionu.

Oznaka mu je Zastava Master FLG

Tenkovske posade bi ga mogle nositi ispod pazuha, kao recimo ovo rešenje za nošenje H&K MP5K

Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*

« Reply #7069 on: February 14, 2024, 11:09:36 pm »

Brok, znaš i sam da se lično naoružanje ne odlaže u tenku, već se uvek nosi sa sobom. Zbog toga lično naoružanje posada OMJ mora da bude veoma kompaktno.

Znam, nego gledam i sa te strane kada ta pravila "manje važe", mislim u ratnim uslovima, mada po terenima nigde bez puške nisam mrdao, čak ni do WC-a, ne šalim se ni malo, ako je velika nužda a terenski uslovi, čučnem, ali pušku bar u jednoj ruci držim, ma nisam je ispuštao.
Zastava je početkom devedesetih razvila svoju verziju kratkog automata 9mm, koji je između ostalog trebao da bude zamena za Škorpion. Ali, neki znalci u vojnom vrhu su taj automat odbili i ostalo se na davno prevaziđenom Škorpionu.
Nisam za ovo znao da je planirano još '90-tih.
Mislim da bi ovo bila najbolja varijanta za posadu, mislim na Zastava Master FLG (dužina 385 bez kundaka - 597-620 sa kundakom mm), dobro je što je u 9 mm kalibru, jedino mi nije jasno da li je poluautomatska ili automatska?

Ovaj H&K MP5K takođe nije loš (dužina 680 mm), ali da nema rukohvata ispod cevke, jer je upravo to što može da zakačinje po tenku.
Ipak bih prednost dao M-92, stvarno i lepo izgleda što nije važno ali nije ona toliko velika (sa kundakom 800mm bez kundaka 550 mm). Obzirom da joj je kraća cev ne znam koliko je precizna.
Nosila je ih civilna policija jedinica Crvene beretke.

* M92.jpg (476.92 KB, 3774x1518 - viewed 9 times.)
Pages:  1 ... 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 701 702 703 704 705 706 [707] 708 709 710 711 712 713   Go Up
  Print  

Jump to: