Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
Da sam nomalan, poludio bih.
|
 |
« Reply #7136 on: November 09, 2025, 09:44:46 am » |
|
Ovaj KBN i tenk iz prve serije mogu lako biti nekompatibilni. Ovaj KBN je rađen za neku drugu verziju tenka, pa je malo prepravljen za M-84. Vide se razlike od standardnog KBN-a. Nakon zamjene, ovo je najvjerovatnije radio zastavnik V. iz kasarne u Sremskoj Mitrovici, želim mu sretan odlazak u penziju, trebao je na lokaciji 20 u računaru da ispita balističku kompatibilnost ovoga KBN-a, a nakon toga da na ostalim lokacijama u računaru da ispita opsege upravljanja, KBN lijevo-desno i gore-dole od 0000 do FFFF, a nakon toga da postavi kupolu u ravan položaj i da na lokaciji 40 to provjeri, nagib kupole treba biti od FFF0 do 000F. Ako je ovo tenk iz Kraljeva, tu sam mjenjao balistički softver nekoliko puta, pa da vidi koje su početne brzine za pojedina zrna, jer je u softveru koji je pravio VTI data pogrešna brzina za sva tri zrna. Negdje sam to izmjenio, a negdje nisam. Nekoliko puta sam radio razne izmjene u softveru, ali, iako sam našao kardinalnu grešku u softveru negdje 1989 godine nisam je mjenjao po tenkovima, jer sam tada, zbog moje svađe sa nekim direktorima prebačen da radim na raketnom sistemu Orkan. Na konkurs za izradu TU-II ja se javio, pa su poništili konkurs, pa se prijavio opet ja, ali i direktor koji je izabrao samog sebe, uzeo 100.000 tadašnjih DM avansa i od mene tražio da mu napišem TU-II besplatno, a ja ga poslao u rodni kraj (u P.M.). Međutim, ubrzo sam otišao u Zagreb predavati tenk Kuvajćanima.
Kad smo već kod Kuvajta, ovih dana se pripremam za sastanak sa njihovom delegacijom koja dolazi ovamo (opet je pokrenuta priča tenkovi, Kuvajt, Ukrajina, remont, održavanje, ali još nije vrijeme za priču o tome) i saznajem da je sve dijelova za tenkove, a i svu opremu, nišanske sprave, završene i nezavršene i alate iz fabrike Zrak Sarajevo, kupili posrednici i skoro sve je završilo u fabrici ĐĐ Slavonski Brod. Kao što mi juče reče jedan prijatelj (na podsjetnici mu piše SDRP, ...direktor..) Jbg, njihov Stjepan S. iz ĐĐ pametno razmišlja. Takođe, baš sam juče pisao u grupi Paluba/MCM expert group, sve što je kupljeno od firme Optel kad je otišla u stečaj, kupio je Angirević iz firme Zrak (privatna firma, u Tesliću ima još jedan Zrak u Tesliću, ali vlasništvo SDRP-a), i to sve je na kraju završilo u firmi ĐĐ Slavondki Brod. A zvao sam nekoliko mjeseci prije prodaje po Beogradu, po Ministarstvu odbrane Srbije, po Generalštabu da se ovo kupi na vrijeme, ali izgleda da njima tenk nije bitan.
|