Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
Gde je sloga tu je i pobeda!
|
 |
« Reply #790 on: April 20, 2011, 08:22:37 am » |
|
Kako li je ispaljena granata i koja granata je u pitanju bila ako se ko seća takvih detalja. 91' sam još bio "kod" Džumbe a tek naredne godine prešao "kod" Vlade. 
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
Da sam nomalan, poludio bih.
|
 |
« Reply #791 on: April 20, 2011, 08:57:44 am » |
|
Naravno da se sjećam. Kad su mi javili kakve gluposti rade u kasarni u Petrovaradinu, moj tadašnji šef, a juče ste mu vidjeli sliku, me pozvao i rekao da su tražili iz SSNO-a da im hitno održim kurs. Po povratku sa terene, iz Azije, u petak, nakon dva dana, u ponedeljak sam bio u Petrovaradinu gdje sam oko petnaestak dana držao predavanja i praktičnu nastavu iz tenka M84 u VP 4001 Petrovaradin.
Ispaljena je TF granata. Kasnije se Dakić žalio da je samo ušao u tenk i da je granata sama ispalila. Kod rukovanja tehnikom u kojoj se ne zna u kakvom je stanju, prvo se ugase svi osigurači sa lijeve strane kupole, gdje je i osigurač "EL.OKID", otvori se zatvarač topa, vidi šta je unutra, pregleda se mitraljez i eventualno isprazni. Sa gašenjem navedenog osigurača isključuje se bilo kakva mogućnost opaljenja osim mehaničkog opaljenja. Moglo se desiti da je stao nogom na polugu za mehaničko opaljenje, ali sada je velika vremenska distanca da bi razgovarali o tome šta je bilo i kako je bilo.
Ovdje nije niko stradao sem jedne kuće, sujete i ugleda "stručnjaka". I naravno, ogromne količine stakla i prozora.
Dakić se sada bavi nabavkom hrane za jedan restoran.
|
|
|
|
|
|
|
pvanja
kapetan korvete
|
 |
« Reply #792 on: April 20, 2011, 09:19:06 am » |
|
@dzumba To su bile te nesretne godine, kad je moglo sve i svasta da se desi i da niko neodgovara. Neznam da li se secas negde u to vreme (1991.) se desilo na Topcideru u bataljonu VP da je BOV zgnjecio vojnika VP prilikom parkiranja.
Bilo je bas svega tih godina.
|
|
« Last Edit: April 20, 2011, 09:28:00 am by pvanja »
|
|
|
|
|
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #793 on: April 20, 2011, 09:46:54 am » |
|
Pored EL.OKID-a kod ovih trenaža ili popune tenka treba obavezno isključiti i APR.UPR osigurač. Barem sam ja tako popunjavao i vežbao.
Kako se top napuni. Obično smo vežbali na tenku jel trenažer nije radio. Izabci se iz kasete projektil i radi se punjenje topa samo sa barutnim punjenjem ili se uzme vežbovna municija.
Za vežbovnu municiju opet treba juriti dokumentaciju, trebovanja i na kraju dođe i neko zafrkava te što si uzeo vežbovnu municiju kada je planom i programom za taj dan predviđena pešadijska obuka atomski s' leva, atomski s' desna, i onda se i radilo ovako sve sa bojevom. Mada se ni sa vežbovnim projetilom ne vrši punjenje topa već samo neke sekvence punjenja do guranj lanca u cev a sve kada se simulira zastoj vežbe radi.
Da ne završih, kako je drugar četni napinuo top. Probao je više puta samo sa barutnim punjenjem, naučio nešto malo oko nišanske sprave, da nuluje, laseruje i slično i ubedi nas da zna kako treba i da ne moramo da pazimo više na njega. Prelazio na mesto k-dira, šta je radio ko to zna, trenutak naše nepažnje i tras top je napunjen a problem stvoren.
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
|
 |
« Reply #794 on: April 20, 2011, 10:38:00 am » |
|
Kad ugasiš "EL.OKID" sasvim se gasi elektronika automata punjenja, tako da si mogao sa "APR.UPR" radiš šta hoćeš. I da ga držiš uključenog ili isključenog. Automatski osigurač istog imena i prezimena "EL.OKID" ima i na lijevoj i desnoj tabli sa osiguračima. I kod komandira i kod nišandžije. Sasvim je svejedno koji će se isključiti. Za rad moraju biti oba uključena.
A sad nagradno pitanje za bolje poznavaoce tenka M84.
Kako vozač tenka M84 može da onemogući opaljenje iz topa. O ovome još nisam govorio, niti pisao. Odgovor tipa "da isključi masu" i slično se ne uvažava.
Za nagradu plaćam turu piva kad se nađemo. Bez obzira kada.
Vlado
|
|
|
|
|
|
|
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #795 on: April 20, 2011, 11:03:20 am » |
|
Kad ugasiš "EL.OKID" sasvim se gasi elektronika automata punjenja, tako da si mogao sa "APR.UPR" radiš šta hoćeš.
Ovo nisam znao. Mene su drugačije/pogrešno učili i ne samo mene. Automatski osigurač istog imena i prezimena "EL.OKID" ima i na lijevoj i desnoj tabli sa osiguračima. I kod komandira i kod nišandžije. Sasvim je svejedno koji će se isključiti. Za rad moraju biti oba uključena.
Za ovo znam. Iz nekih mera preostrožnosti uvek smo isključivali azerova na obe strane. Tako te nauče, uđe ti u krv i tako teraš i ako znaš da ne mora. Čim ti daješ ovako javno turu pića pitanje je teško. Ustvari teških pitanja i nema nego ili ga znaš ili ne. Jedno potpitanje. Da li se samo podrazumeva električno okidanje ili može da spreči i mehaničko/ručno? Jel nema veze možda kada vozač preuzima komanadu pri prinudnom napuštanju tenka. Ma nije to, nema to veze sa okidanjem topa.
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
|
 |
« Reply #796 on: April 20, 2011, 11:31:38 am » |
|
Imaš turu piva od mene.
U slučaju akvizicije komandira ili vozača nema mogućnosti za opaljenje. Uslov za opaljenje je i da nema akvizicije.
Da bi došlo do opaljenja topa mora bit ispunjeno više uslova. Zatvoren zatvarač prekidači aut-ruč na pultu komandira i nišandžije u aut-u nema akvizicije, komandira i/ili vozača spuštena kaseta u donji položaj i zatvorena vrata za izdavanje projektila uvučen lanac donosača spušten ram izbacivača danceta top u prednjem položaju (nije u trenutku opaljenja, ili ostao u prednjem položaju iz drugih razloga) poziciona greška unutar dozvoljenih granica podrazumijeva se da su ovi svi osigurači uključeni spušten poklopac za izbacivanje danceta da bi poziciona greška bila unutar određenih granica, tj, da bi bio ispunjen uslov za kapiju vatre, mora biti uključen pogon po elevaciji i azimutu, sistem na KBN-u, da bi uključio pogon po azimutu mora biti odblokirana kupola i spušten poklopac vozača. Da bi uključio pogon po elevaciji mora biti uključen pogon po elevaciji, odnosno gornji osigurač u prvom redu osigurača na tabli sa osiguračima od nišandžije. Na topu, na strani komandira tenka, poluga za mehaničku blokadu opaljena mora biti u položaju za gađanje.
I normalno da svijetli led dioda u nišanskoj spravi "GOTOV" ili TOP NAPUNJEN" zavisno od serije tenka.
Ne znam jesam li šta zaboravio, ali to je to.
Komandir može da spreči mehaničko oplajenje iz topa sa polugom o koju sam upravo naveo.
Imaš turu piva.
Vlado
|
|
|
|
|
|
|
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #797 on: April 20, 2011, 11:54:59 am » |
|
Hvala tebi na kratkoj, brzoj i efikasnoj lekciji.  Zaboravlja se, a ovi ne zovu u rezervu i ako još uvek nemam punih četrdeset godina. Kako stvari stoje ne verujem da će uopšte i zvati. Trebalo bi mi dva dana bukvalno i sve bi se vratilo na svoje mesto za ove rtunske stvari, a za komplet ne više od pet radnih dana ili 40 sati.
|
|
|
|
|
|
|
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #798 on: April 20, 2011, 08:23:25 pm » |
|
Stariji i mladji brat... [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
|
|
|
|
|
|
|
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
Last Login:April 24, 2025, 08:55:51 pm
|
 |
« Reply #799 on: April 20, 2011, 10:36:39 pm » |
|
Наравно да памтим разне глупости. Сада када су Пвања и Влада објаснили сетио сам се, али сам мислио да се то десило на другој локацији. Сетио сам се ове Владине мисије (био је неки извештај о догађају са поуком). Када смо код тога сећам се и неких трагичних догађаја са тенковима. Неки несретник на једној вежби задремао испод гусенице (служила му као наслон за главу). Возач ушао у тенк, нешто чачкао и покренуо тенк и несретника прилепио за земљу. Е, сад да баш нико није одговарао, није баш. Било је ту (за оно што Пвања помиње) бар дисциплинске одговорности. Ако све прође без повреда то се можда мало и прескочи, ово друго, мало теже.
|
|
|
|
|
|
|
|