pvanja
kapetan korvete
|
 |
« Reply #940 on: July 28, 2011, 11:47:32 am » |
|
Koliko sam video i shvatio vise se nedie na Pasuljane da se gadja tenkovima iz jedinica vec na samom poligonu je odredjen broj tenkova koji sluzi za gadjanje.
Da li neko moze ovo da potvrdi ?
|
|
|
|
|
|
|
Bandzi
zastavnik
Last Login:February 18, 2025, 04:38:13 pm
|
 |
« Reply #941 on: July 28, 2011, 12:39:30 pm » |
|
Ranije je bilo da se recimo na Pasuljanskim livadama koriste tenkovi iz 252. okbr. a na poligonu Međa tenkovi iz 211. okbr. Naravno, ne koriste se uvek jedni te isti tenkovi, već se po određenom redosledu tenkovi uzimaju iz bataljona koji nije u pripravnosti.
|
|
|
|
|
|
|
rotring
zastavnik I klase
Last Login:December 02, 2022, 12:19:57 pm
Najkraci put do ludnice!?Jednostavno,samo skrenes!
|
 |
« Reply #942 on: August 02, 2011, 01:43:35 pm » |
|
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
I ovde se vidi vec pominjano zatezanje sajle poklopca nisanske sprave. Da li je neki novi "trend" u pitanju posto se vidi na vise razlicitih tenkova....? Ko bi ga znao zasto.....
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
Da sam nomalan, poludio bih.
|
 |
« Reply #943 on: August 02, 2011, 03:37:43 pm » |
|
Pogledaj cijev u koju se uvlači sajla. Samo što se nije otkinula od velike kape nišanske sprave. Već je nakrivljena, a držač cijevi se već rastegao.
Druga priča je meteosenzor.
Ovo je neodgovarajuća šelna na meteosenzoru, a nedostaje i vijak na nosaču. M6x20 JUS.M.B1.130 pocinčani. Ako me pamćenje još služi.
Pozdrav
Vlado
|
|
|
|
|
|
|
rotring
zastavnik I klase
|
 |
« Reply #944 on: August 02, 2011, 06:58:50 pm » |
|
Pogledaj cijev u koju se uvlači sajla. Samo što se nije otkinula od velike kape nišanske sprave. Već je nakrivljena, a držač cijevi se već rastegao.
Druga priča je meteosenzor.
Ovo je neodgovarajuća šelna na meteosenzoru, a nedostaje i vijak na nosaču. M6x20 JUS.M.B1.130 pocinčani. Ako me pamćenje još služi.
Pozdrav
Vlado
Upravo zbog neodgovarajuce duzine sajle dolazi do krivljenja cevi/vodjice sajle.......Sta se tice selne....vazi ona seci usi krpi ..... Zavrtanj je ocigledno ispao "majstoru" pa ga je mrzelo da se sagne i podigne. Segrt je imao preca posla......
|
|
|
|
|
|
|
brodarski
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
Last Login:May 03, 2025, 07:52:17 am
|
 |
« Reply #945 on: August 02, 2011, 07:47:58 pm » |
|
A ljudi gledate svaku sitnicu. Zamislite T 34 na brdašcu. Ispušteno ulje iz motora, bez ciljničkih naprava. Nepokretan. Za jedne bez borbene vrijednosti a za druge dar s neba.
|
|
|
|
|
|
|
rotring
zastavnik I klase
|
 |
« Reply #946 on: August 02, 2011, 08:02:23 pm » |
|
Kod ovakvih stvari vazi Marfijev zakon.....otkaz se pojavi u najgore vreme....ili ti po narodski, crce taman kad ti najvise zatreba. 
|
|
|
|
|
|
|
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
Last Login:May 21, 2025, 02:14:53 am
|
 |
« Reply #947 on: August 03, 2011, 12:41:56 am » |
|
Pa ipak je to tenak.Moze godinama stajati na otvorenom i rdjati ali se jako brzo moze osposobiti, kad zatreba.Uvek je lakse popraviti nego napraviti.Sta mislite da je NATO tolike godine rovario i cepao deo po deo SFRJ da bi nasi tenkovi i danas blistali i bili bolji od njihovih.Do nedavno je komandant NATO-a za jugoistocnu Evropu svako jutro morao na svom stolu da ima pregled gde se tacno nalazi svaki od 1050 srpskih tenkova i u kakvom su stanju.Kada se krene na Pasuljane morao je da zna kada je krenula kompozicija, koliko je cekala u Markovcu na zamenu lokomotive i kako se zove masinovodja.Danas to samo nas zanima a on se bavi drugim pitanjima.Citajuci vase postove covek bi stekao utisak da smo posle 20 godina postali planeta majmuna i da nema vise ko da pokrene nesto sto smo nekad sami proizvodili i prodavali.Mozda je to tacno a mozda se samo tako cini.Cenim iskustvo i veliko znanje clanova ovog foruma, ali ne treba traziti dlaku u jajetu.Imao sam priliku da vidim i njihove tenkove uzivo npr. Celendzer i Leopard i mogu vam reci da nisu nista bolji od nasih sto se tice izgleda i stanja. I njima pisa ulje, nemaju svi blatobrane, losi akumulatori pa se slepaju da upale, al retrovizore i merdevine za penjanje na tenk imaju svi.Valjda kad budu bezali da vide unazad i da mogu lakse da sidju sa njih posto su veliki ko kuca i imaju po 60-tak tona svaki.Svugde je gorak tenkovski lebac pod nebeskom kapom.Drugo je bilo nekad kada su bili novi iz DJ.DJ. pa na komandantskom rasiris ceradu preklopljenu na pola (10x5 m) a na njoj sve iz sanduka i sitan i krupan RAP, ne mozes maticu vise da stavis koliko toga ima.Sada ceradu samo razrolas i dovoljno je mesta.Sada tenkista zna da uvek ide prvi gde je najtvrdje i da ih se dosta ne vrati, pa mu taj sitni RAP i nije ceo neophodan vec je bolje u spoljasnje sanduke nasuti peska do vrha radi izolacije.Tako je kako je i ne treba kukati niti sitnicariti a ova tema moze sigurno pomoci novom narastaju da sazna mnogo toga sto ne pise u pravilu i uputstvu a i te kako valja.Ko zna mozda i ovaj moj napis nekome pomogne, u svakom slucaju ne moze da skodi. A sto ne skodi to je odmah i korisno, sto rece Lane Gutovic.
|
|
|
|
|
|
|
fubar
desetar
Last Login:July 24, 2014, 11:23:43 pm
|
 |
« Reply #948 on: August 03, 2011, 10:49:48 am » |
|
Razlika je da li je stroj konzerviran ili zapusten. Velika. Ovaj drugi dio je dobar... Mislim da ni ovalni ured nije ispijao kavu prije nego im nacrtaju polozaje svih 1050 "jugoslavenskih", pardon srpskih tenkova...takodjer ni Dow Jones nije otvaran za biznis prije izvjesca brojcanog stanja...Jednom su pobrojali 1049, nastala prava frka na burzi posebno kod trgovaca motornim uljima...a regiju da ne spominjem, u Srbiji susjednim zemljama ljudi su trcali po brasno, ulje i rizu u ducan...nitko nije znao gdje je taj 1 panzer maslinasto rdjave kamuflaze... U svakom slucaju, zasladio si bar moju jutarnju kavu  Hvala
|
|
|
|
|
|
|
kukimiro
vodnik
Last Login: Yesterday at 12:40:53 pm
|
 |
« Reply #949 on: August 03, 2011, 11:44:43 am » |
|
Nisam čuo da netko nešto može nešto popraviti ako nema pričuvnog dijela ili taj pokvareni dio može popraviti nečim improviziranim. Gospodin Vlado ne govori o onim šelnama samo tako. Više govori činjenica zašto nije zamjenjeno novim pravim dijelom. Na kanalu Viasat explorer ponekad su emisije o obnavljanju tenkova (starih) pa se mogu vidjeti problemi oko obnove tih starih tenkova.
Nekada su posade mogle obavljati dio radova održavanja i popravke tenkova sukladno TU I i II, jer su imale dijelove u RAP-u. Kako će ih popravljati ako nemaju RAP.
Mislim da ima jako malo pravih stručnjaka za M-84 a jako puno onih koji misle da su stručnjaci. Njih lako eliminiram pitanjem - Za što služi mala kutijica ispod papučice gasa?
Imao sam priliku obnavljati stari oklopnjak iz 1959. godine. Morao sam pročitati 3 upute na engleskom i non stop gledati redoslijed skidanja i postavljanja. Da ne spominjem nedostatak alata (engleske mjere za ključeve) i drugog specijalnog alata.
|
|
|
|
|
|
|
|