PALUBA
April 13, 2024, 02:42:24 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Ovde možete pogledati te poručiti knjigu "Ešalon" jedan od autora je srpski podoficir i naš global moderator Kubovac
"Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije"
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 [99] 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 ... 472   Go Down
  Print  
Author Topic: Tenk M-84  (Read 2179583 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #1470 on: October 15, 2012, 06:21:14 am »

Ljudi, taj zatvarač neko treba da izvadi. Neko treba da popuni OT. Neko treba da podigne polopac motora, popravi gusjenicu. Izvadi sjedište komandira, sjedište vozača, akumulatora iz tenka. Da ne govorim o načinu vađenja akumulatora ako su počeli da cure. Ako neko ne može da uradi te i ostale radnje bio muško ili žensko nije mu tu mjesto. Malo koje muško može da rastavi i sastavi udarnu iglu na zatvaraču topa M84. Treba znanje i snaga. Ako se ne uspije sastavljanje udarne igle iz prvog puta za sva kasnija sastavljanja gubi se snaga i sve je manja vjerovatnoća da će se udarna igla postaviti na svoje mjesto. Treba savladati oprugu napinjanja igle.

Nagledao sam se svega. Viđao sam gospođice koje mole druge vozača da im upale tenk.

Vi možeta da pišete o ovome koliko želite. Ali molim da o ovome ( o gospođicama) pišu samo oni koji su viđali gospođe i gospođice u tenku.

Kad ovo pišem, ne mogu a da se ne sjetim, gospođe Vesne S. iz TRZ Čačak. Zaslužila je svo moje poštovanje. Dok je radila u TRZ Čačak u Srbiji nije bilo rashodovanih tenkova M84. Otišla je u drugu firmu u Čačku. Bolji uslovi, bolja plata, a odmah je i dobila stan. Mogla je zamjeniti udarnu iglu. Sada u Srbiji ima rashodovanih tenkova M84. Ne znaju ih popraviti. Možda ću biti malo indiskretan, ali Vesna je bila moj najveći obožavaoc. Znala je satima i satima da sluša moja predavanja i objašnjavanja o svakom sklopu i načinu rada pojedinih uređaja u tenku. Znala je preči stotine kilometara ako je saznala da sam negdje blizu, u Srbiji.

Zajedno smo dobili Veliku plaketu za zasluge...

Usput moram i reći da je znala staviti udarnu iglu, a i da je išla redovno na bodi bilding.

Molim, bez ikakvih komentara o njoj. Svo poštovanje.  pravilo

Pozdrav

Vlado
Logged
kukimiro
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 390


« Reply #1471 on: October 15, 2012, 02:42:50 pm »

Slažem se s gospodinom Vladom. Viđao sam i muške članove posade koji s svojih 60 kg težine nisu uspjevali sklopiti zatvarač. Neću pričati o tome da ga se izvadi van kupole tenka. Izraelske snage imaju ženske instruktore u centru oklopništva a ne u borbenim postrojbama a da bi postale instruktori trebale su dosta toga proći i drugo one su profesinalni sastav a ne na služenju vojnog roka.
Napuniti tenk temeljem normi (na vremensku normu) za posadu tenka M-84 je iscrpljujuće za posadu. Ne samo popuna okretnog transportera već i ostalih projektila unutar kupole, tijela tenka.
Logged
Trifko
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 814


Од свих ратника најјача су два: време и стрпљење.


« Reply #1472 on: October 15, 2012, 03:30:17 pm »

Ima li gdje slika tog "legendarnog" zatvarač i igle???
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18 940


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #1473 on: October 15, 2012, 03:40:25 pm »

Evo Trifko
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Ovo prvo sa desne strane je udarna igla.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Zatvarač sa objašnjenjem delova

Prilikom skidanja zatvarača u predelu polukruga se montira ručica koja olakšava vađenje (dizanje) zatvarača sa k-dirovih krila van tenka kroz luk (otvor) k-dira.

U slučaju prinudnog napuštanja tenka k-dir tenka je dužan da skine udarnu iglu i time onesposobi top.* delovi zatvaraca.jpeg (29.37 KB, 458x517 - viewed 410 times.)

* zatvarac.jpeg (89.33 KB, 619x537 - viewed 419 times.)
Logged
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 833


« Reply #1474 on: October 15, 2012, 03:43:05 pm »
   Dobro, na položaju vozača gđice se nisu nešto pokazale, mada pri vožnji ne možete primetiti da je za komandama žensko. Čak šta više, ne događa im se da nešto otkinu ili polome. Druga stvar je to što ne mogu vaditi akumulatore, sastavljati gusenicu ili podizati poklopac transmisije bez asistencije. Koleginica gđice sa slike koja je svojevremeno bila vozač, je nišandžija na M-84 i tu mislim da bi mogla da parira muškarcima. Postoji problem vađenja zatvarača i mehaničkog okidanja topa npr. ali to je inače misija i za muškarce. Neki rezultati su postignuti na eksperimentalnom nivou a posledica je što je sve manje ženskih tenkista.
   Problem je mnogo veći u našem odnosu i nepripremljenosti za rad sa nežnijim polom. Evidentno je da ni mnogi muški tenkisti ne mogu da izvrše baš sve radnje sa lakoćom tako da njihova manja fizička izdržljivost nije toliko ograničavajući faktor. Veći problem je što im se povlađuje i svi generalno spuštamo kriterijume kada su žene u pitanju, tako da provere i testiranja prolaze bezbolnije u odnosu na kolege. Pogotovo ako su usamljene u četi i nemaju konkurenciju među sebi ravnim. U njihovom prisustvu su svi džentlmeni tako da gospođice lakše obavljaju i svakodnevne obaveze. Možda bi pravi potez bio da se formirala četa u kojoj bi pola nišandžija bilo muško, a pola žensko pa da vidimo ko bi postigao bolje rezultate. Tvorci ovog eksperimenta su znali kakav bi bio rezultat da je vršen na ovakav način pa su pustili po jednu ženu u svaku četu očekujući da će ova ubrzo pobeći glavom bez obzira. Pri tom smatram da bi ženska osoba određene konstitucije i psihofizičke spremnosti uspešno parirala muškarcima uglavnom na mestu nišandžije i kasnije eventualno na mestu komandira, mada je ovo mesto fizički i psihički najopterećenije. Pri istim kriterijumima i istim uslovima realno bi moglo da se proceni koja kandidatkinja bi zadovoljila a koja ne, istovremeno sa proverom muških kandidata. Verujem da bi se mnogi iznenadili rezultatima u korist ženskih kandidata. Ovako ćemo ostati uskraćeni za podatak da li žene mogu biti tenkisti i kakvi.


Logged
Bandzi
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 330


« Reply #1475 on: October 15, 2012, 05:24:56 pm »

Dizanje poklopca transmisije može da uradi jedan čovek, samo ukoliko su opruge dovoljno jake i ukoliko ta osoba zna "fintu". Ako su opruge oslabile ili nešto drugo koči, pre će se iskriviti pajser, nego podignuti i zabraviti poklopac transmisije.

Problem kod tročlane posade je taj što se ne mali broj fizički zahtevnih radnji obavlja u duetu, a neke zahtevaju aktivno učešće sva tri člana posade. Ako je jedan član posade fizički slab, onda ova dvojica ima da se "opuče". A tek u nekoj borbenoj situaciji, kada bi neko od te dvojice bio povređen ili ranjen, onda možeš samo da sedneš i plačeš od muke.
Logged
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #1476 on: October 15, 2012, 06:47:20 pm »

Mislim da smo več negde pričali o prednosti 4 člane posade naspram 3 člane.

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 348


« Reply #1477 on: October 15, 2012, 08:06:35 pm »

Micho@, браво за нализу проблема. Потпуно се слажем да је већи проблем уствари код мушкараца који непотребно повлађују женама војницима.
Logged
trpe grozni
Stručni saradnik - KoV
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 208« Reply #1478 on: October 15, 2012, 08:37:51 pm »

Ima li gdje slika tog "legendarnog" zatvarač i igle???

Trifko, mislim da M-84 nema udarnu iglu, to brate vise lici na ekser. Grin Grin
Logged
Crockett
mornar
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 32« Reply #1479 on: October 15, 2012, 09:51:19 pm »

Zato je T34 bio zakon. Pet člana posade. Ova trojica u kupoli brinu o topu/čiste ga, vrše popunu i dopunu borbenog kompleta, čiste mitraljeze... Vozač nakon završetka svojih poslova sedi, pije pivo i gleda ove kako guslaju piketom kroz top  Grin . Lepo zvuči majku mu  angel Cool .
Msm, treba biti kolegijalan i pomoći uvek. Hoću da kažem kako su te posade bile rasterećenije i mogle bolje da se organizuju  Smiley .
Logged
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 833


« Reply #1480 on: October 15, 2012, 10:58:32 pm »
   Naročito u Crvenoj Armiji gde je mitraljezac često bila žena, a ujedno je pomagala vozaču u vožnji pri menjanju stepena prenosa. Na T-34 i T-55 je nešto teže očistiti top pošto imaju izolučene cevi koje em se više prljaju, em zbog trenja teže prolazi čep od namotane košulje. Na T- 72/84 je glatka cev i čišćenje ide mnogo lakše, mogu je dvojica čistiti dok kod T-55 bez četvorice ne počinje. Popuna zato ide nešto brže kod starijih tenkova prvenstveno zato što je jednodelni metak koji je ipak nešto teži od pojedinačnih projektila i barutnog punjenja. Na novijim tenkovima je lakša i manipulacija npr. sanducima od IK-a pošto se lakše otvaraju i zatvaraju i neki su na kupoli pa ne treba izlaziti skroz napolje, luk vozača se lakše otvara, poklopac transmisije takođe itd. Pri gađanju SUV daleko brže stabiliše cev u odnosu na Ciklon pa je i gađanje daleko uspešnije, pogotovu što je tu balistički računar i laserski daljinomer spregnuti sa meteosenzorom.
   Zaista nisam šovinista, mada volim da se šalim na ovu temu, ali neka zanimanja jednostavno ne mogu biti obuhvaćena tzv.rodnom ravnopravnošću ( ovaj izraz je uveden da se transseksualci ne bi osetili ugroženim sa svojih pola promila pripadnika, inače se misli na polnu jednakost ). Tako za sada kod nas žena još uvek nema u artiljeriji, uostalom kao što nema ni muškaraca patronažnih babica. Grozio sam se kada su svojevremeno nadobudne aktivistkinje ženske ravnopravnosti tražile izmenu zanimanja u skladu sa polom lica koje ga obavlja. Setite se samo predloga : sudkinja, piškinja . Malo rogobatno i neprirodno kao što bi u to vreme zvučala nova reč muškog pola za prostitutku, babicu i sl.
   Ne znam kakva su iskustva Rusa i Ukrajinaca o uvođenju žena u tenkiste. Možda bi njihovo iskustvo bilo nama približnije, pogotovu što oni odavno imaju u svojim redovima i žene vojnike. Zašto izmišljati nešto što već postoji?Logged
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #1481 on: October 15, 2012, 11:50:21 pm »

Nebi se složio oko žena i artilerije. U SV postoje žene i u OKMB u Pivci (vezistke, vidio razgovarao) i dale mi potpuno konkretne odgovore (pošto recimo znam neke osnove radiskih komunikacija). Tako da ne vidim tu problema.
Nisu u tenku, ali su u sklopu tenkovske jedinice.

LPB
Logged
janezek67
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 719


« Reply #1482 on: October 16, 2012, 07:00:24 am »

Ima žena, koje su fizičko sasvim ravnopravne muškarcima. Inače je razlika između muškaraca u fizičkoj moči, pa kako smo več ovdje kazali, vjerovatno su žene bolje u nekim poslovima, a muškarci u drugim poslovima.

Ruski tenkovi sigurno nisu baš najergonomičniji, pa je tu poželjna fizička snaga kod onoga, ko upravlja tenkom.

Inače imam jednu drugo pitanje. Koji tenk u JNA je bio najlakši i najpouzdaniji za popravke, održavanje i koliki jim je bio vek rada između okvare (takozvani MTBF).
Logged
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 833


« Reply #1483 on: October 17, 2012, 12:44:00 am »
   Za popravku je ubedljivo najlakši bio T-34 na kome je sve bilo mehanika a to znači veliki čekić, tenkovski pajser i udri. Pametniji popušta. Posadi nije trebalo puno ispomoći od strane tehničkog obezbeđenja, osim snabdevanja jer je princip rada bio veoma jednostavan i pouzdan. Unutar tenka je osim 5 mesta za članove posade bilo mesta dovoljno da se kolo može igrati. Za upravljanje i opsluživanje je bio rudnik. Mislim da mu je međuremontni resurs motora i transmisije bio najslabiji iako su na Ruskim tenkovima korišćenim kod nas maltene isti motori.

   T-55 je uz MIG-21 i AK-47 bio bestseler izvozne industrije SSSR-a pa i to nešto govori. Danas ima mnogo boljih ali ne i pouzdanijih i jeftinijih tenkova. Prvi u svojoj generaciji sa potpunom stabilizacijom topa i mogućnošću gađanja ciljeva u pokretu bio je krupan tehnološki iskorak u odnosu na 34-ku. Samim tim je bio i komplikovaniji za održavanje, naročito elektronskog i el. mehaničkog dela stabilizatora za čiji remont se morala angažovati ozbiljnija log. podrška ( doduše to mu se nije često kvarilo i uz malo brige funkcionisalo je savršeno ). Ostalo je prava posada mogla sama da popravlja što se tiče motora, transmisije i hidraulike. Malo krpe i paljene žice i teraj. Elektronika primenjena na ovom tenku je većinom cevna uz manju primenu Germanijumskih tranzistora u novijim varijantama ovog tenka, a koja je bila robusna i otporna na velike temperaturne razlike, vlagu, vibracije i špiceve u napajanju. Uopšte celokupan sistem je izuzetno pouzdan uz relativno brzo otklanjanje zastoja radom samo posade. Neosetljiv na uslove smeštaja, dobro funkcioniše u blatu i prašini. Zahteva nešto više rada na redovnom održavanju što se tiče podmazivanja, dolivanja exp.tečnosti, prelaza sa zimske na letnju eksploataciju i sl. Boljka su mu pomenute trake koje neobučen vozač može jako brzo da uništi, kao i kvačilo nakon čega je potrebno angažovati pokretnu radionicu pojačanu Colles dizalicom da reši kvar. Međuremontni resurs je nešto viši od T-34 a za otklanjanje kvarova u težim slučajevima angažuje se brigadna logistika koja može sve da otkloni na terenu, uključujući zamenu motora i transmisije, sve osim zamene topa i kupole. Savremeni tenk, upotrebljiv u eventualnom ABH ratovanju, male mase od 36 tona, pouzdan i lak za eksploataciju i održavanje. Svojom brojnošću nadoknađuje kvalitet.

   M-84 je pravi as među našim, a i  svim tenkovima uopšte, pa je samim tim u svemu bolji od svojih prethodnika. Savremenim tehnološkim rešenjima gde su primenjeni start-generator, obrtni transporter sa automatskim punjenjem topa, balistički računar sa laserskim daljinomerom i meteosenzorom, pasivni IC periskopi i nišanska sprava, pojačani motor sa dva 7-stepena linijska menjača za svaku gusenicu posebno i drugo čine ovaj tenk najbržim, najpreciznijim i najžilavijim u borbi. Zato je njegovo održavanje skuplje i potrebno je dosta angažovanja stručne log.podrške jer se ovde radi o ( još uvek ) sofisticiranom komadu borbene tehnike. Zastoji  po pitanju moto-tehnike su minimalni ili ih uopšte nema, ali za iole ozbiljniju intervenciju, nekada čak i zbog pucanja creva mora se vaditi motor zbog nepristupačnosti usled potrebe da se sve spakuje u motorno odeljenje. SUV mora redovno pregledati i proveravati stručnjak , uključujući i ostalu elektroniku. Automat i punjač takođe. Posada ima daleko odgovorniju ulogu na ovom tenku nego na svim ostalim uz izuzetno poznavanje svakog dela ovog sistema da se ne bi desila havarija. Zato je na njemu komandir uvek bio starešina, dok je na T-55 mogao biti i redovni vojnik desetar. Podatak da još nije u potpunosti osvojena tehnologija za generalni remont veš samo za parcijalnu popravku govori o njegovoj komplikovanosti. Uz to zbog dosta primenjene elektronike tranzistorske i integralne, dosta je osetljiv na vlagu i to ne u eksploataciji već pri čuvanju. Na otvorenom brzo stradaju senzori i blokovi koji nisu toliko otporni na vlagu. Kao pravi as, jeste najbolji ali zahteva i najviše pažnje i nege.

Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #1484 on: October 17, 2012, 07:17:12 am » Podatak da još nije u potpunosti osvojena tehnologija za generalni remont veš samo za parcijalnu popravku govori o njegovoj komplikovanosti. Uz to zbog dosta primenjene elektronike tranzistorske i integralne, dosta je osetljiv na vlagu i to ne u eksploataciji već pri čuvanju. Na otvorenom brzo stradaju senzori i blokovi koji nisu toliko otporni na vlagu. Kao pravi as, jeste najbolji ali zahteva i najviše pažnje i nege.
Juče je bio tekst u dijelu Hrvatska vojna industrija.
https://www.paluba.info/smf/index.php?topic=6303.msg245552#msg245552

Spominje se Boro Pecić. Kasnije sam dodao da je sjedio sa Bartolom Jerkovićem u kancelariji. I još nekoliko momaka (tada smo bili momci). Sa izuzetkom Bartola koji je tada već imao troje djece.
Na raspisan konkurs za izradu ove dokumentacije koju navodiš (održavanje i remont) javio sam se ja kao šef ekipe sa gore pomenutim strućnjacima. I ponudio cijenu za izradu. Međutim, konkurs se poništava i na naknadnom konkursu se javlja druga ekipa od nekoliko pukovnika koji kasnije uzimaju posao i dobivaju avans od oko 100.000 njemačkih maraka. Dali smo apsolutno istu ponudu za posao kao i ova ekipa i to i prvi i drugi put. Međutim, lobisti su uradili svoje.

Posao nikad nije urađen. Pare su uzete. Tadašnji veliki šef, pukovnik Dragutin Bošković, sad je u Banja Luci predsjednik Udruženja potrošača. Ne znam koga vara. Zadnji direktor firme koji je tako odlučio kasnije je prodao firmu svojim partijskim prijateljima, tako da se tamo gdje se pravio prvi mikroprocesor u SFRJ sada rasađuju kaktusi. I da ne nabrajam više.
Zadnji direktor firme ima u dupleksu kuću sa drugim direktorom firme. Kuća spada u dimenzije dvorca. Treći direktor se ujutro kupa u bazenu na prizemlju svoje kuće. Najgore je što je za vrijeme izrade kuće za direktora ispred bila tabla na kojoj je pisao izvođač, cijena, dimenzije i bio je izložen plan kuće. Naročito je bio bitan dio sa bazenom i teretanom.
Pukovnik koji je uzeo pare za ovu dokumentaciju o tenkovima sada se odmara u svom stanu u Poreču koji je kupio od ovog avansa.

Ne prave se više zato tenkovi, Orkani, rakete, upaljači, maljutke, radio oprema, kripto oprema, lanseri, PVO sistemi, avioni, ABHO oprema, te ostala oprema koja je već navođena na ovom forumu, a koja je pravljena ovdje.

Što se tiče pukovnika Dragutina Boškovića, sadašnjeg zaštitnika prava potrošača ima jedan interesantan detalj. Dok je bio u službenoj posjeti Boforsu u Štokholmu, 1983 godine, spavao je u studentskom hostelu da bi uštedio nešto para. Dođe po njega službeno vozilo Boforsa sa uniformisanim vozačem, a on izlazi iz hostela. Sva ekipa koja je tada išla u Štokholm imala je stomačne probleme jer su jeli neke konzerve, a na kojima je bio tekst na švedskom. Nisu znali da pročitaju da je to hrana za pse. Zamisli pukovnika koji spava u hostelu i stalno trči u wc zbog stomačnih problema.

Što bi rekao jedan drugar sa foruma... Događa se i najboljima....

Pozdrav

Vlado

Malo je off, ali kad si napiso onaj dio da nema dokumentacije....
Logged
Pages:  1 ... 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 [99] 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 ... 472   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.037 seconds with 23 queries.