Ajd da nastavim.
Омогућава довођење оруђа на правац циља, у сектору 360º – хоризонтално и од –8º до +12º вертикално.
Komandir može da navodi kupolu samo po horizontali. Nikad nije mogao po vertikali.
Ovaj izgleda nikad nije ušao u tenk. DNKS-2 ima desni okular za dnevno osmatranje, a lijevi za noćno. Tako da nema stereoskopskog osmatranja sa DNKS-2. A ovaj navodi
На кончаници се налазе три скале: за стереоскопско мерење даљине до циља висине
2,7 m (од 800 до 3.000 m),
Електронски балистички рачунар аутоматски мери ...угао нагиба рамена топа до 15º.
Do 12 stepeni. Na 15 stepeni je maksimimum mjerenja, i tad sistem ide u poseban režim.
Mislim da sam ne zna šta je napisao
Електронски балистички рачунар аутоматски мери и уноси податке ... промене почетне брзине пројектила до ±50 m/s (при температури ваздуха +16º);
U računar se ručno mogu unijeti promjene početne brzine zrnazbog istrošenosti topvske cijevi, zbog težinskih oznaka na zrnu itd. To se ne može unijeti automatski.
Što se tiče ovih 16 stepeni temperature vazduha, to je referenca u balistici. Nula. Početno stanje. Kad je vanjska temperatura npr 20 stepeni računar na displeju pokazuje 4 stepena. Računa se i prikazuje razlika od referentne tačke.
Veoma glupo. Mjesto da prikazuje na displeju temperaturu kolika je stvarna ( aneka računar računa kako god hoće) na displeju se postavlja podatak koji je zbunjujući za vojsku.
I opet što bi rekli u vojsci: Opet su se ovi iz VTI-ja proseravali. Prave se pametni tamo gdje to nije potrebno.
атмосферски притисак у распо у од 135 до 400 милибара, у одно су на нормални (1.000
милибара);
nedostaju mu preznaci za meteosenzor i mjerenje pritiska, normalni atmosfrerski pritisak je 1013 milibara, a nominalni 1000 milibara.
бочни ветар до ±40 m/s (каснији модели до 25 m/s).
Pa što nije napisao da samo prve serija tenka M84 (meteosenzor A20XMBL na nosaču na preklapanje, ukupno urađeno 55 komada) ima mjerenje vjetra u dvije ose sa maksimalnim brzinama mjerenja do 40 m/s, a kasnije serije tenkova (sa meteosenzorom na uvlačenje A10XMBL) imaju opseg mjerenja 25 m/s i mjere samo bočni vjetar.
Puno puta sam vidio da se na tenk prve serije montira meteosenzor druge serije. To uopšte nije kompatibilno, a takav tenk može da puca. Da gađa ne može.
Аутомат за пуњење топа (РО „Север” Суботица) прима 22 дводелнa метка у два нивоа (10 ТФ – тренутно-фугасних, осам поткалибарних – ПКО и четири кумулативна – КОП),
Ne znam da li je ikad neko ovako napunio transporter. Napuni ga sa onim što imaš. Jednom sam u toku "Član 11" imao samo kumulativno zrno. I napunio transporter samo sa njim. I išao u akciju.
Na ovoj blok šemi SUV-a ima toliko grešaka da je bespredmetno komentarisati.
За топ је развијена и домаћа муниција („Први партизан”– Ужице, Лучани):
U toku "Član 11" prilikom borbi oko Sarajeva išao sam na tenku T72 u fabriku Pretis u Vogošći gdje sam uzimao municiju 125 mm za tenk direktno sa trake i popunjavao ga. Dakle, municija je razvijena i u Sarajevu.
Уместо РУТ-1 може да се користи оригинални Р-123М или новији домаћи – ПД-9.
Nije tačno. U M84 se ne može koristiti ruska radio stanica R123. Dio RUT-1 je primopredajnik PD9. Ovaj zaista ne zna šta piše.
Ovdje je zaista počeo da lupa.
Код тенка М-84, по детаљима споља, код прве
серије, уочавају се: преклапајући метео-сензор, ИЦ фар
командира (Л2АГ) и нишанџије (ОУ3ГК), већи отвор
нишанске справе, распоред БДК (5+7), четири металне
лајсне на оклопу испред возача. На другој серији нема
ИЦ фарова, а БДК су распоређени 6+6 на обе стране
куполе. На трећој серији измењен је метео сензор и ИЦ
фар возача. У четвртој серији изоставњен је ИЦ фар
возача ФГ125С, замењен пасивним перископом ППВ-2,
а десни фар за вожњу ноћу је исти као и леви, ФГ127С.
Otvor nišanske sprave je uvijek bio i ostao isti. Nosač meteosenzora je promijenjen u drugoj seriji.
према условима ПКП (провера квалитета и поузданости)
PKP je skraćenica za propis o kvalitetu proizvoda., a ne provera kvaliteta i pouzdanosti. To je definisano bivšim Standadom narodne odbrane 4703 (SNO 4703)
савремени систем убризгавања горива (пумпа П-505 притиска 1.150 бара)
,
svi motoraši su govorili da ova boš pumpa uopšte nije za ovaj motor. Da je sasvim pogrešno odabrana.
(доказано на испитивању тих тенкова у Пакистану и ратној пракси у Кувајту и Ираку), а имао је и мање застоја и отказа у таквом амбијенту.
Ovaj tenk nema ratno iskustvo iz Iraka.
Били су присутни пуковник М. Драгојевић, директор пројекта „Капела”, потпуковник В. Јанковић, руководилац полигонских испитивања и други из ТОЦ-а, ВТИ-а и СВО „Ђуро Ђа ковић”).
Viđao sam Voju jankovića do prije neku godinu u Banja Luci. Po početku rata u SFRJ preselio se u Banja Luku gdje mu je živjela porodica. Nisam ga odavno vidio.
У М-84АБ уграђени су клима-уређаји и прилагођени су пречистачи ваздуха пустињским условима
U Kuvajtu u tenkovima nema klima uređaja.
ен глески натписи на уређајима.
U Kuvajtu su natpisi na arapskom jeziku.
Govori o tenku za Kuvajt, pa o razlikama, te navodi
Основни тенк имао је жиро-компас ГПК-59 за оријентацију.
To ima i tenk za JNA
Испоручена су три командна тенка M-84ABK препознатљи ва по двема антена ма на куполи.
Tenk M84ABK ima tri antene na kupoli.
Strana 20
Дигитални балистички рачунар аутоматски израчунава
све балистичке параметре, податке о муницији (изабрани
метак), метео-податке, температуру барутног пуњења,
даљину до циља, претицање, нагнутост рамена колевке,
брзину тенка и циља и истрошеност цеви топа.
Brzina tenka je zanemariva u odnosu na brzinu topovskog zrna, te se ne uzima u računicu.
Strana 28 slika
Инструктори ЈНА са Пакистанцима у пустињи Тар 1990. године
A na slici tenk M84AB sa Jovanom Želčevićem prevodiocem za arapski jezik. Slika iz Kuvajta.
Oko Pakistana mogu da napišem dugačak tekst jer sam tamo radio na drugim tenkovskim projektima.
Sve u svemu, jako puno grešaka i netačnosti.
Gospodine generale, na popravnom očekujem bolje rezultate.
Neke dijelove teksta nisam komentarisao jer će moja ekipa uskoro ponuditi Kuvajtu neka druga, nadam se bolja, rješenja. za tenk M84.
Pozdrav
Vlado