https://jeemaz.wordpress.com/2015/10/01/russiant-90ms-tank-completes-trial-in-kuwait/Za one koji ne znaju, nedavno sam bio u Kuvajtu. Naravno zbog posla oko tenkova. Moji prijatelji sa FB-a mogu vidjeti detalje na FB-u.
Može biti dobro, a može biti i loše za M-84. Bez obzira na pripadnost istoj "familiji", pitanje je koliko M-84 može biti kompatibilan sa T-90 radi remonta / apgrejda "naših" tenkova. Mislim da je verovatnije da će ovo ubrzati otpis M-84.
Neće ubrzati otpis, nego je moja ekipa ponudila modifikaciju tenkova M84 u Kuvajtu. Pošto je Ministarstvo odbrane Kuvajta zabranilo bilo kakav kontakt sa SDPR-om zbog, kako kažu u Ministarstvu odbrane Kuvajta, "kriminalnog ponašanja", moja ekipa je ponudila veći broj rješenja za ovaj tenk.
O tim rješenjima koje smo ponudili ne bi mogao da govorim. Ali mislim da je najbolje rješenje koje smo nedavno napravili u jednom institutu u Beogradu mjerenje daljine do cilja (tenka) bez lasera, odnosno, ne otkrivajući svoj položaj ciljanom tenku.
Takođe izbacujemo skoro čitav sistem upravljanja vatrom iz tenka. Nešto zadržavamo. Manji dio. Zbog problema nabavke rezervnih dijelova napravili smo nova rješenja. Pola pojačavačke kutije je u stvari napajanje žiroskopskih motora. Novi žiroskop je sasvim drugog tipa, laserski (zahvaljujem profesoru, doktoru iz jednog poznatog instituta u Beogradu), pa više nema potreba za takvom velikom kutijom, te smo skoro sve smjestili u razvodnu kutiju K1-M.
Takođe zahvaljujući nekolicini prijatelja sa Palube počeli smo saradnju sa određenim "vojnim krugovima" sa teritorije bivšeg SSSR-a, te imamo i sa te strane pomoć, a normalno i osigurane dijelove.
Zahvaljujući SDPR-u propala je vojna industrija Srbije. Svima je poznato da je SDPR naduvavao cijene za naoružanje. Cijene opreme koju je dobivao od proizvođača množio je da brojem 5 ili 6 i po toj cijeni nudio u inostranstvo. Negdje je to moglo proći. Tamo gdje je radila Vlada Srbije sa Vladom neke druge zemlje. Nisu se znale kupoprodajne cijene. Veliki dio je odlazio za mito ministrima i članovima Vlade.
Tako da je cijena opreme koju je nudio SDPR bila idiotski velika. U svijetu se zna pošto može biti neki dio vojne opreme, i može se procijeniti šta može koliko da košta, ali kad je cijena veća pet puta od očekivane, normalne cijene, ili od cijene koju je ponudila druga zemlja za sličan proizvod, normalno je da će ponuda SDPR-a da otpadne. I tako je malo po malo uništena vojna industrija Srbije, jer je SDPR predvođen gomilom nesposobnjakovića zastupao tu vojnu industriju Srbije.
I sad da SDPR zastupa vojnu industriju koju je uništio pravi svoj pogon u Velikoj Plani.
Što se mene tiče najvažnije da je zaključena istorija SDPR-a u Kuvajtu.
Kuvajtu za održavanje M84 sigurno trebaju novi topovi. U bivšoj SFRJ prave se u Srbiji, u Velikoj Plani, firmi koja je vlasništvo SDPR-a, u BiH, u Novom Travniku u i Sloveniji u željezari Ravne. Kuvajt će ih kupiti tamo gdje dobije najbolje uslove za kupovinu. Cijena i kvalitet. Međutim, poznato je da SDPR naduvava cijene nekoliko puta. I normalno da ih neće prodati tamo gdje postoji nekoliko ponuda. Ali onda se postavlja pitanje da li SDPR prodaje te iste topove Vojsci Srbije po tim naduvanim cijenama, te ima li tu nekih mutnih radnji.
Takođe, za održavanje tenkova M84 u Kuvajtu treba nova oprema, dijelovi i alati. I kupiće se tamo gdje se dobiju najbolji uslovi. Nema više naduvavanja cijena.
Itd, itd
Pozdrav
Vlado