Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
Da sam nomalan, poludio bih.
|
|
« Reply #3645 on: August 03, 2016, 07:42:00 am » |
|
Slunj pamtim po najljepljivijem mogućem blatu na svijetu. Bukvalno se na čizme zalijepi po nekoliko kila blata koje onemogućava svako hodanje, i to kod male kiše.
Ali ovdje nije bitno da li je ovo Slunj ili nije.
Na slici je prepravljeni tenk T72 u M84 i to, najvjerovatnije, u Đuri Đakoviću. Đuro Đaković je kupio od Fotone 33 sistema za upravljanje vatrom SUV Omega i ugrađivao je to u tenkove M84 koje nije mogao ili nije znao da popravi. Ali ovo na slici nije M84, nego tenk T72 koji je prepravljen u M84. Moja firma je davno napravila sistem upravljanja vatrom koji se ugrađivao u originalni tenk T72 i Indija je kupila 1000 komada tog SUV-a, ali prva isporuka je prekinuta zbog rata u BiH. Neki dan sam gledao taj SUV koji je demontiran sa tenka T72. Još uvijek upotrebljiv.
Tenk T72 reg. broj 20642, na kojem je bio taj SUV, je isječen u dijelove, ali SUV još uvijek u ispravnom stanju.
Međutim, na ovom hrvatskom tenku je moralo biti metalurških zahvata na kupoli, dok na ovome T72 nije trebalo bušiti dodatnu rupu za smještaj nišanske sprave.
Pozdrav
Vlado
|
|
|
|
|
|
|
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
Last Login:February 16, 2023, 08:29:39 pm
|
|
« Reply #3646 on: August 03, 2016, 11:30:36 am » |
|
Fotonin SUV je postojao i u verziji za T-72.
Zanimljivo bi bilo videti, koliko su unutra prepravljali.
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
|
|
« Reply #3647 on: August 03, 2016, 03:29:35 pm » |
|
Gledam ovaj slovenački tenk i točkove na njemu. U totalnom raspadu.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Izgleda da ne znaju da je Tigar Pirot osvojio nabacivanje gume na točkove. Inače to rade za Vojsku Srbije.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Pozdrav
Vlado
|
|
|
|
|
|
|
Solaris
kapetan bojnog broda
#vragu i rat#
|
|
« Reply #3648 on: August 03, 2016, 03:36:00 pm » |
|
Sta mu je ovo ispod mitraljeza?
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] poz.
|
|
|
|
Perun
Počasni član foruma
poručnik fregate
Last Login: Today at 05:21:12 am
|
|
« Reply #3649 on: August 03, 2016, 04:00:13 pm » |
|
Modifikovani tenk T72 u M84 hrvatske vojske. Na tenku se vide detalji koje ima samo tenk T72. Na tenku se vide i detalji vezani za hrvatsku verziju tenka M84. Koliko me pamćenje služi ovo je poligon Slunj.
Pozdrav
Vlado
jel to stara modifikacija ili nesto novo zna li netko odgovor na ovo pitanje
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
|
|
« Reply #3650 on: August 03, 2016, 04:25:54 pm » |
|
Na ruskom tenku T72 taj maii kontejner je protivpožarni aparat. Ali ako je tenk T72K, komandni, onda je u tom kontejneru boca za dekontaminaciju od bojnih otrova.
Podatak dobio od komšije, zastavnika u penziji, člana ovog našeg foruma. Komšija je bio čitav radni vijek tenkista i koji je dužio T72 od prvog dana dolaska tenka u JNA do odlaska u penziju.
Što se tiče ove modifikacije iz T72 u nešto što sliči M84 raspitaću se kod prijatelja koji se bave tenkovima M84 u Hrvatskoj. Inače na sajtu Fotone stoji da mogu da rade ovakve modifikacije.
Pozdrav
Vlado
|
|
|
|
|
|
|
janezek67
stariji vodnik
Last Login:October 11, 2024, 09:10:19 pm
|
|
« Reply #3651 on: August 03, 2016, 09:14:18 pm » |
|
Gledam ovaj slovenački tenk i točkove na njemu. U totalnom raspadu.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Izgleda da ne znaju da je Tigar Pirot osvojio nabacivanje gume na točkove. Inače to rade za Vojsku Srbije.
Pozdrav
Vlado
Slovenačku armiju je financijska kriza upropastila ko i cjelu zemlju. Sada je čak u lošijem stanju kao Srbska vojska po pitanju održavanja i nabavke novih sredstava.
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
|
|
« Reply #3652 on: August 04, 2016, 11:29:47 am » |
|
Gladan ovu hrvatsku modifikaciju tenka T72 na M84. Ima više vrsta takve modifikacije.
Čajevac je 1989 napravio SUV za tenk T72, a Indija je kupila 1000 komada te modifikacije. Moja malenkost je trebala biti glavni i odgovorni za sprovođenje te modifikacije u remontnom zavodu u Indiji, ali sve je rat prekinuo. Takođe je kupljeno i 1000 komada slične modifikacije za tenk T55. Sva ispitivanja su sprovedena, i sve je prošlo bez ikakvih problema. pare su dobijene, ali roba nije isporučena. Još je uvijek sve spakovano.
Ovo je ta modifikacija na tenku T72 reg. broj 20642 na Manjači.
Prije nekoliko dana gladam dijelove ovog sistema, spakovani u sanducima, ispravni, nekorišteni.
Neka mi tuga dođe,
Pozdrav
Vlado
|
|
|
|
|
|
|
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
|
|
« Reply #3653 on: August 04, 2016, 11:57:29 am » |
|
Vlado, a gdje su spakovani, ako nije tajna? U kojoj državi i kojoj firmi?
Inače, mislim da Hrvatska ima samo tri T-72 i da su sva tri prošla ovu modifikaciju.
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
|
|
« Reply #3654 on: August 04, 2016, 12:22:54 pm » |
|
U BiH. Na prodaju su. U nekoliko firmi. Nedavno smo imali razgovore sa nekim trgovcima, ali razgovori još nisu završeni. Velika je potražnja u svijetu za SUV za T72.
Ovo je noćna nišanska sprava koja je bila na ovome gornjem tenku T72 20642
Pozdrav
Vlado
|
|
|
|
|
|
|
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
|
|
« Reply #3655 on: August 04, 2016, 03:21:59 pm » |
|
Zar Indija ne potražuje te sustave obzirom da su plaćeni?
|
|
|
|
|
|
|
Trifko
Prijatelj foruma
poručnik korvete
Last Login:September 01, 2024, 09:55:10 pm
Од свих ратника најјача су два: време и стрпљење.
|
|
« Reply #3656 on: August 04, 2016, 04:17:49 pm » |
|
Zar Indija ne potražuje te sustave obzirom da su plaćeni?
Potražuju ke$
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
|
|
« Reply #3657 on: August 04, 2016, 05:48:08 pm » |
|
Bili su u Banja Luci inkognito Ministar odbrane Indije i ambasador Indije u Mađarskoj na razgovorima oko potraživanja ovog duga, a još neki indijski zvaničnici su bili ove godine u Banja Luci oko naplate ovih 60.000.000 dolara. Međutim, dio tih para koje su bile uplaćene na račun Čajevca je 1992 godine podigao tadašnji direktor Čajevca Petar Kolarević sa računa Čajevca u singapurskoj banci i nestao u americi.
Njemu i tim parama se tad gubi svaki trag.
Da bi prikrio taj kriminal generalni direktor Čajevca dao je Čajavec u stečaj.
Što bi se reklo, pojeo vuk magarca.
I tako je priča završena.
Pozdrav
Vlado
|
|
|
|
|
|
|
Perun
Počasni član foruma
poručnik fregate
Last Login: Today at 05:21:12 am
|
|
« Reply #3658 on: August 04, 2016, 08:14:03 pm » |
|
al glavno da se mi medjusobno lako zavadimo...malo van teme al svima nama blisko, nazalost
|
|
|
|
|
|
|
davi
mladji vodnik
Last Login:October 10, 2024, 09:50:16 pm
|
|
« Reply #3659 on: August 05, 2016, 01:36:18 am » |
|
Ovo je tekst za Vladu
Završetkom fabrike u Novakovićima bivši RRT na čijem je čelu bio Gojko Obradović se preformira u dva djela: Računarski i Radarski. Prvi je bio formiran s ciljem da se nastavi razvoj i počne proizvodnja dva sistema upravljanja vatrom za tekove M-84 i T-55 kao dio njegovog unapredjenja. Razvoj novog SUV-a za M-84 je bio baziran na prethodnom razvoju sistema za tenk T-55 kojih je u tom momentu bilo najviše u naoružanju mnogih zemalja koje su kooperirale ili kupovale vojnu opremu od bivšeg SSSR-a.
Na razvoju T-55 SUV radili su inžinjeri Reuf Kovačević, Fuad i njegov brat Mirsad, Mance Davor od elektroničara a od mašinaca Dragan Lovrić, Proko Kovačević i veća grupa mladjih inžinjera i tehničara, tehničkih crtača. Po završetku objekata i preseljenju i formiranju novih OOUR-a na čelu Računarske tehnike bio je postavljen Žiža Ostojić, kasnije Pero Kolarević, a na čelo Radarske tehnike Nikola Vuksan koji je bio jedan od bliskih saradnika Gojka Obradovića. Nisam siguran kako je Vito Rakić postavljen za rukovodioca proizvodnje SUV-a jer je čini mi se u isto vrijeme bio i direktor OOUR-a Prostorne tehnike. U proizvodnji su se nalazili Dragan Bogojević kao rukovodilac pogona, Hamza Ćosić kao rukovodilac - poslovodja hemijske laboratorije, još jedan izuzetni radnik kojem sam zaboravio ime a vodio je proizvodnju testiranje svih štampanih ploča za SUV te uredjaja koji su se ugradjivali na helikopter a vodili računa o ravnomjernom lansiranju raketa.
Osim proizvodnje tu su se nalazile klima komore za testiranje sistema, kako tenkovskih tako i avio, s vibracionim stolovima koji su omogućili kompletno testiranje pojedinih uredjaja koji su ulazili u sistem SUV-a. Tom laboratorijom su upravljali tehničari koji su usko saradjivali sa kontrolom kvaliteta i laboratorijom u gradu u centralnoj zgradi RO PE koja je imala mnoge slične komore kao i barometričke komore i vibracione stolove. Tu je bila i planska priprema koju je vodio Vojo Burgić a tada su instalirani i prvi kompjuteri za praćenje nabavki, zaliha i potreba planske pripreme. Osim toga bila je služba pakeraja i otpreme na cijem je celu bio Pero, prezime sam zaboravio.
U drugom objektu gdje se nalazila dva stenda za simulaciju kretanja tenka po terenu pri testiranju i integraciji sistema SUV-a M-84 u koji je osim elektronskih uredjaja proizvedenih u RČ vršeno testiranje nišanske sprave proizvedene kooperacijom Teleoptika i Zraka Sarajevo, te žiroskopske kutije proizvedene u Teleoptiku Beograd. Sa strane kontrole vodeći tehničar je bio Vlado Ivanović uz inzinjera Marića koji je vodio kompletnu grupu tehničara i montera SUV-a.
|
|
|
|
|
|
|
|