PALUBA
January 21, 2026, 01:53:34 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Dobro došli na balkanski vojni forum Paluba.Info!

Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 [380] 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 ... 714   Go Down
  Print  
Author Topic: Tenk M-84  (Read 2559074 times)

TheJA and 2 Guests are viewing this topic.
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
*

Last Login:January 12, 2026, 10:33:43 pm

malo je generala u toku bitke, previše posle bitke

« Reply #3790 on: September 14, 2016, 08:52:54 pm »

Malo smo se zanijeli gospodo!

Tenk je u to vreme bio prilično složen proizvod njegovo osvajanje i osavremenjavanje išlo je paralelno.
Pravila ponašanja su bila dobro definisana timski se radilo sve kontrolisalo prema propisanoj dokumentaciji.

SUV je bio sistem u razvoju bio sam ispred ekipe ĐĐ na ispitivanjima probne partije kada su se Pevac (VTI), Mance i Fudo (RČ) ozbiljno trudili da postignu preciznost pogodaka iz pokreta.
Oni su u to vreme došli do nekog rezultata koji je zadovoljavao kriterijume da se ide na nultu i I seriju.

Za sledeću seriju došlo se do novih rešenja pa su pravljene izmene na nišanskoj spravi, SUV-u kao i na drugim sklopovima gde smo imali bolja rešenja.
Da su otkrivene sistemske greške svakako bi bile rešene na već isporučenim tenkovima ali izmene koje su donosile poboljšanja nisu sprovođene na predhodnim serijama već su važile od tog datuma.

VTI je možda u početku kaskao ali se kasnije dobro opremio i razvio u ozbiljnu instituciju.
Postao je nosilac razvoja svih sistema a proizvođači su bili samo karika u tom lancu.
Kada bi neko i danas mogao da sva ta njihiva dostignuća stavi u funkciju mislim da bi smo imali sasvim solidan tenk.

Dok je postojala SFRJ sve reklamacije za isporučene tenkove u garantnom roku išle su preko ĐĐ.
A ĐĐ je po potrebi pozvao proizvođača komponenata za otklanjanje kvarova ili dostavlao sklopove na popravku.
Mislim da nikakvog soliranja nije bilo jer bi to bila anarhija a vojska nije tako funkcionisala.

Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*

Last Login:January 19, 2026, 02:26:19 pm

Da sam nomalan, poludio bih.

« Reply #3791 on: September 14, 2016, 09:45:24 pm »

Moj zvanični posao je bio kontrola kvaliteta. Bio sam povratna veza od korisnika (nisam samo na tenkovima radio) nazad do proizvođača, odnoso do moje firme.

Ali ovje je bio problem u nečemu drugom. VTI nije smio da prizna da je pogriješio. Mi smo stalno pisali i tražili, molili za neka promjene, ali smo nalazili na tvrdolinijaše. U razvoju softvera za tenk paralelno su radili Čajavec i VTI, a na kraju je VTI dobio zadatak da odluči čiji je softver bolji, i naravno da je odlučio da je VTI pametniji.

Puno puta su iz JNA, oklopnjaci, davali primjedbe na tačnost gađanja i neke druge detalje vezane za tenk. Negdje krajem 1988 godine, na znam tačno kada, ali je bila gadna zima, pa sam se smrznuo kao nikada u životu, na Krivolaku, je bilo gađanje koje je inicirano stalnim greškama u gađanju, a i ostalim greškama u SUV-u, a koje su nastale zbog softvera. Na gađanju je bio vrh VTI-ja, uprave OMJ, direkcije Kapela, ĐĐ, Čajavec, Zrak i još nekoliko firmi. I tu je nakon nekoliko godina problema opet dokazan problem sa softverom na tenku. I opet se je VTi izvlačio iz problema. Međutim, ja sam već dosta toga rješio sa zamjenom softvera u tenkovima. Stavljao sam čajavečko rješenje. Čak sam na nekoliko tenkova u Kraljevu stavio i softver sa autodijagnostikom koji sam pokaže na displeju TRK podatak i broj eventualne greške u SUV-u. I opet VTI ništa nije uradio.

Međutim, to mi je jedno od nezaboravnih gađanja. Spavali smo u hotelu u Negotino  i te sve ekipe su izašle naveče u jednu poznatu kafanu koja se nalazi između Negotina i Kavadaraca. Bila je naka dobra muzika, dnevnice bogovske, te smo počeli malo lumpovati ja i Barto Jerković, kasniji direktor ĐĐ. Malo smo lumpovali, ali smo razbili sve što je bilo čaša u kafani. Pjevaljka na stolu, trubači na uvce,....

Sutradan smo pošli na poligon, pa smo svratili ujutro na kafu u tu istu kafanu. Svratiti na kafu znači popiti po neko piće. I nas nekoliko traži pivo i donese nam konobar pivo, ali bez čaša. Pitamo ga šta je bilo, što nema čaša (taj konobar nije bio prošlu veče), a on odgovori:"Ma bili bre neki Bosanci, sve su nam čaše u kafani razbili".

Kasnije smo taj čajavečki softver koristili u Kini gdje je tenk bio precizan kao snajper. Međutim, u taj softver smo dodali pamćenje podataka o zadnjih deset opaljenja topa, vrsta municije, daljina, korigovani tablični ugao, bočni i uzdužni nagibi, pritisci, temperature, tačno vrijeme i datum opaljenja itd. Bio je dodan i broj uključenja, vrijeme i datum uključenja SUV-a, ukupno vrijeme rada, ukupan broj opaljenja po vrsti zrna i još dosta toga. Ovo sam morao uraditi jer su Kinezi čačkali po tenku kad mi odemo sa tenka.

Prije neki dan sam našao taj softver u kući kad sam se spremao za ovaj posao koji sam počeo raditi prije neki dan. Imam čak i opis softvera sa postupcima isčitavanja podataka o opaljenjima.

Evo ga jedan klasični problem koji nije rješen još od početka druge serije tenka. Mislim, sad je rješen u ovoj jedinici gdje sam radio ovih dana.

Radi se o meteosenzoru. Zašto je crklo više od stotinu komada meteosenzora u drugoj i trećoj seriji. U samom meteosenzoru postoji senzor atmosferskog pritiska. Veoma osjetljivo integralno kolo koje ima "dimnjak" na sebi sa super osjetljivom membranom.

I meteosenzor se uvuče u nosač i na to se navuče ova gumena kapa. Mi smo to gumeno navlakalo zvali drugačije, ali ne bih sad išao u detalje.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

I šta se desi. U nosaču se poveća količina vazduha za ovu količinu vazduha kolika je zapremina ovoga gumenog navlakala. Odnosno, poveća se atmosferski pritisak jako puno. van svih limita koje može da izdrži senzor pritiska vazduha. I na kraju je crklo preko stotinu meteosenzora. Ne sjećam se više tačno.

To je samo jedan od problema sa nosačem. Pucanje sajle za izvlačenje i uvlačenje senzora, oštećenje spiralnog kabla u nosaču sa spiralnom oprugom koja je u oko tog kabla, ulazak vode itd, itd.

I VTI to nikad nije rješio. Kao i puno toga ostalog.

* IMG_20160913_110500.jpg (993.88 KB, 2592x1944 - viewed 58 times.)

* IMG_20160913_110504.jpg (1025.46 KB, 2592x1944 - viewed 49 times.)
Elminstter
razvodnik
*

Last Login:November 24, 2025, 11:49:20 am

« Reply #3792 on: September 14, 2016, 10:58:08 pm »

Sve ovo sto vi pricate je jako dobro, i svima nama je lepo da citamo ove teme zbog toliko zanimljivosti i detalja uz iskazano veliko znanje  u resavanju problema i smisljanju novih proizvoda i resenja.

Ali,
U razvoju softvera za tenk paralelno su radili Čajavec i VTI, a na kraju je VTI dobio zadatak da odluči čiji je softver bolji, i naravno da je odlučio da je VTI pametniji.
Međutim, ja sam već dosta toga rješio sa zamjenom softvera u tenkovima. Stavljao sam čajavečko rješenje

ne uzimajuci u obzir da je vojska i portrebno resiti problem da radi, pa kako kod, ali ovo je sa strane 'biznisa' (pa mozda i profesionalizma, sta znam mozda i postovanja ugovora) ono 'kupljeno' je jedno resenje ja sam ugradio 'konkurentsko'. A postignuto da 'kupljeno' radi (iako ustvari to nije to).
Verovatno je uz odabrano resenje stiglo i neko upustvo za koriscenje odrzavanje,  i dodje neko drugi da odrzava tenk, krene po uputstvu, proceduri, kad se ono ne slaze nista, moze ostavi i upustvo i tenk ...
miodrag2
desetar
*

Last Login:Today at 08:32:11 am

« Reply #3793 on: September 15, 2016, 05:58:55 am »

Verovatno je uz odabrano resenje stiglo i neko upustvo za koriscenje odrzavanje,  i dodje neko drugi da odrzava tenk, krene po uputstvu, proceduri, kad se ono ne slaze nista, moze ostavi i upustvo i tenk ...

Upravo tako.

A to onome ko je samovoljno primenio "resenje" moze da dozvoli sve i svasta. Smiley

Osim ako se neko, citajuci sve ovde napisano, ne doseti da na svim tenkovima ponovo instalira originalni softver. Odnosno zadnju verziju sa svim poboljsanjima koja su uvedena. I da onda nastavi da poboljsava isti, resavajuci zaostale probleme.

Mada je danas pitanje koliko je to isplativo. Po meni je isplativije uraditi razvoj novog SUV-a, koji ce omoguciti tenku da ostane operativan sledecih 30 godina, barem sto se SUV-a tice.
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*

« Reply #3794 on: September 15, 2016, 06:32:44 am »

Nema šanse da korisnik primjeti da je u tenku drugi softver. Sem ako nije skinuo eprome, pa uporedio. Ono što korisnik može da vidi je veća tačnost gađanja i ispravan rad računara. Sve drugo je sasvim isto.

Samo sam jednom oficiru čiji je posao i održavanje ovih tenkova, članu Palube, objasnio postupke otklanjanja problema sa softverom. Kako da ga prepozna, odakle da uzme softver, iz kojeg tenka u njegovoj jedinici, kako da ga kopira i instalira.

Molim tog člana Palube da ovo ne komentariše. Ne znam ko sve ovo čita.

Problem je u softveru koji se nalazi u ovim pločama sa slike.

Sliku sam uzeo iz kataloga rezervnih dijelova za Kuvajt.

Nema tu konkurencije. Softver nije radio, ja našao rješenje i rješio problem. I sada sve radi. Niko to nije dodatno platio.

Prije neki dan sam objavio da u jednom američkom Fort...(zaboravio sam ime) postoji tenk M84A ofarban u pustinjsku žutu boju. U školi oklopnih jedinica negdje u americi. Stoji u dijelu "izložbe" gdje su svi neprijateljski tenkovi. Napisao sam tada pogrešno. Tenk nije tu, nego je u Fort Bis-u, ne znam kako se piše, najvećem tenkovskom strelištu u američkoj vojsci. Nadam se da ću uskoro dobiti broj šasije ovog tenka, a da vidim kako je otputovao u pečalbu.

A ovi iz ovoga Forta ili kako već, pošto njihovi predstavnika i "radnika" ima puno po svijetu, pa sigurno čitaju Palubu, mogu da im kažem da ako treba popraviti taj tenk mogu da me kontaktiraju preko Palube. Onda će morati da uzmu malo para iz Fort Knoksa da me plate.

Pozdrav
Vlado

* balistic computer parts.jpg (777.85 KB, 2000x1500 - viewed 114 times.)
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*

« Reply #3795 on: September 15, 2016, 11:27:24 am »

Jedna mala molba.

Prije neki dan se pojavio tekst na http://www.russiadefence.net/ o meni. Napisao ga je jedan moj prijatelj, ali ja tog prijatelja iz Novog Sada ne znam. Tako se predstavio. Kopirani su tekstovi sa Palube, kao i podatci koje sam ovdje objavio.

Zamolio bih sve koji "me poznaju" da kad žele da nešto pišu o meni da me prvo pitaju i pošalju mi tekst, jer je ovaj, malo duži, tekst koji je objavljen prije nekoliko dana pun netačnosti i proizvoljnog tumačenja.

Pozdrav

Vlado
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*

Last Login:January 15, 2026, 10:56:00 pm

« Reply #3796 on: September 15, 2016, 07:44:12 pm »

Е, мој Владо, "пријатељи" увек знају тебе Grin. Ти њих и не видиш Cheesy.
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Today at 11:05:53 am

« Reply #3797 on: September 15, 2016, 07:56:37 pm »

Vlado, ne sekiraj se, za dobrim konjem se prašina diže, za ragom nikada.

Neka samo pišu, pa makar i delimično tačno.
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*

« Reply #3798 on: September 16, 2016, 08:02:20 pm »

Softver za tenk M84. Ovo je filmovana verzija jednog od 42 softverska modula koji će se uskoro ubacivati u tenkove. Kompletan softver je bio i zadovoljio testiranja u jednoj velikoj zemlji.

micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*

Last Login:January 19, 2026, 12:09:35 am

« Reply #3799 on: September 16, 2016, 09:07:06 pm »

Upravo tako.

A to onome ko je samovoljno primenio "resenje" moze da dozvoli sve i svasta. Smiley

Osim ako se neko, citajuci sve ovde napisano, ne doseti da na svim tenkovima ponovo instalira originalni softver. Odnosno zadnju verziju sa svim poboljsanjima koja su uvedena. I da onda nastavi da poboljsava isti, resavajuci zaostale probleme.

Mada je danas pitanje koliko je to isplativo. Po meni je isplativije uraditi razvoj novog SUV-a, koji ce omoguciti tenku da ostane operativan sledecih 30 godina, barem sto se SUV-a tice.

Softver je specifičan zbog svog oblika i nepostojanja fizičke komponente. Lako se može prenositi sa medijuma na medijum ali i lako promeniti ili čak i uništiti. Zaštita intelektualne svojine u ovom slučaju je teško izvodljiva, pogotovu u vojnoj industriji gde svi kradu od svakoga. Što se tiče SUV-a on je još uvek obavijen velom tajne, toliko da za njega ne postoji na primer Tehnička knjižica kao obavezan dokument propisan Pravilom tehničke službe. U tehničkom uputstvu i uputstvu za radioničko održavanje je jako šturo objašnjeno njegovo funkcionisanje i to samo fizičke komponente delova sistema, bez elektronskih šema a o samom programu nema ni reči. Tom tematikom se bave D. Petković i T. Stanković, instruktori u nastavnom centru Kruševac u svojim separatima iz pomenutih uputstava sakupljenim u dve knjige o Sistemu automatskog upravljanja i automatu posebno kao uputstvo namenjeno licima koja se bave samo ovim delom sistema. Ni u ove dve knjige nije napisan kod tako da se softver može iščitati  jedino hardverski pod uslovom da znate kako da to uradite i da imate pristup tenku. Remontni zavodi imaju tu tehnologiju i jedino oni mogu to da urade ako izuzmemo privatnu firmu specijalizovanu za ovaj posao.

Prilikom korišćenja i održavanja SUV-a ne možete ni na koji način razlikovati varijantu softvera učitanu u računar, osim ako imate opremu upravo za taj posao pa očitate izvorni kod i uporedite ga sa npr. originalnim iz VTI-ja. O kapacitetima pomenute kuće ne bih komentarisao, već je dovoljno rečeno a kao primer mogu navesti SONG-T za koji godinama nisu mogli da naprave softver koji bi se koristio u obuci na simulatoru a kada su ga napokon napravili bio je na tehnološkom nivou tek jedan korak iznad simulatora za obuku operatora na BVP-u na sistemu KPNo napravljenog ranih 90-tih. Oni softver za SUV sigurno ne mogu unaprediti ili nadograditi.

Da treba napisati novo pravilo i uputstvo se potpuno slažem, ali ko će to danas uraditi? I to besplatno. Ono što je Vlado svojevremeno uradio je potpuno opravdano a za to saznajemo nakon 30-tak godina, pa ako je do sada radilo u svim T. 11, 12, itd. znači da je dobro. To što nije urađeno po naređenju i što nije odobreno od uprava čiji članovi sada sede u upravnim odborima firmi koje se bave proizvodnjom i održavanjem naoružanja (znači konkurentskim ili zainteresovanim za ovu materiju) manji je problem nego da top stalno prebacuje a niko ne zna zašto. A tenkistima uopšte nije bitno što to nije uradio magistar ili doktor tehničkih nauka, bitno je da funkcioniše.

Pages:  1 ... 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 [380] 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 ... 714   Go Up
  Print  

Jump to: