PALUBA
June 21, 2024, 12:54:51 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik foruma PALUBA.Info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 [385] 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 ... 473   Go Down
  Print  
Author Topic: Tenk M-84  (Read 2267976 times)
 
0 Members and 3 Guests are viewing this topic.
Bandzi
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 333


« Reply #5760 on: October 26, 2020, 08:12:42 am »

A da li se transmisija sastojala od multiplikatora i dva mjenjača, kao kod M-84 ili je bila drugačije ustrojena?
Transmisija u bloku ili neko drugo rješenje?


Transmisija je sa dva bočna planetarna menjača, elektro-hidrauličnim upravljanjem i novim prenosnikom snage. Na tenkovima M-84 se prenos snage od motora ka transmisiji obavlja mehanički, putem multiplikatora. Prenos snage na Vihoru je modifikovan, kako tačno, ne znam. Možda S.Palestinac zna nešto više o tome.
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #5761 on: October 26, 2020, 04:01:26 pm »

https://obris.org/hrvatska/morh-ide-u-remont-motora-za-tenkove/


MORH ide u remont motora za tenkove

26.10.2020.

Ministarstvo obrane RH danas je objavilo natječaj, odnosno poziv na nadmetanje za usluge remonta-popravka tenkovskih motora. Kroz pregovarački postupak s prethodnom objavom MORH namjerava zaključiti ugovor o javnoj nabavi usluge remonta/popravka tenkovskih motora V-46-6, procijenjene vrijednosti 400.000,00 kn bez PDV-a. Prema dostupnoj dokumentaciji, Ministarstvo obrane će po potpisivanju ugovora odabranom ponuditelju staviti na raspolaganje tenkovski motor pripremljen za generalni remont, a odabrani ponuditelj će isti preuzeti u skladištu Remontnog zavoda u Zagrebu ili u vojarni “treće gardijske brigade Kune” u Đakovu. Nakon preuzimanja motora sav rizik (za propast, gubitak ili oštećenje motora) prelazi na ponuditelja uključujući i osiguranje motora prema vrijednosti jednog komada u iznosu od 100.000,00 kuna. O kojem broju motora se radi trenutno nije moguće sa sigurnošću definirati, napominje se u dokumentima, jer će se „ugovorom definirati jedinične cijene za pojedine vrste usluga vezanih za remont/popravak tenkovskih motora. Usluge će se nabavljati temeljem nastale potrebe i u količini za koju su osigurana financijska sredstva u proračunu MORH-a za godinu u kojoj se realizira ugovor. Ugovorom će se definirati jedinične cijene usluge za svaku stavku po tipu motora”.

Zahtjev za sudjelovanje dostavlja se do 16. studenog  2020. godine do 13 sati. Kriterij odabira ponude je ekonomski najpovoljnija ponuda (ENP) s relativnim ponderom cijene 100% (najniža cijena) i zadovoljenje svih traženih zahtjeva javnog naručitelj. Novac za remont uplaniran je u Financijskom planu Ministarstva obrane za ovu godinu.

Planirano je da sam remont motora teče kroz 3 faze rada:

(1) obvezni radovi generalnog remonta i ispitivanja motora V-46-6  koje potrebno provesti pri svakom generalnom remontu motora, (2) radovi na motorima V-46-6 za koji se prilikom defektacije utvrdi da zbog oštećenja nije moguće generalno remontirati, te (3) dodatni radovi u generalnom remontu motora V-46-6 koje MORH neovisno naručuje na pojedinim motorima, a koji ovise o tehničkom, parametarskom i funkcionalnom stanju svakog motora posebno, kao i njegovih vitalnih sklopova.

Tenkovski dizel motor V-46-6 proizvod je ruske tvornice Chelyabinsk Tractor Plant – Uraltrac Ltd (Челябинский тракторный завод; УРАЛТРАК (ЧТЗ)) i pitanje je ima li u Hrvatskoj kapaciteta za remont ovog motora.


Srbija je, primjerice, remont svojih tenkovskih motora ugovorila s Tvornicom motora specijalne namjene na Palama, a ugovor za remont 10 motora bio je – prema izjavama tadašnjeg srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina iz 2017. godine – vrijedan 63 milijuna RSD. Ugovor je sklopljen tek 17. prosinca 2018. godine za 539.000 eura, međutim u veljači 2019. godine Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu otvorio je stečajni postupak na Tvornicom motora specijalne namjene. Početkom ove godine tvrdilo se da će ova tvornica svakako oživjeti, jer je za to zainteresirano i Ministarstvo obrane Srbije, koje bi u njoj radilo remont motora, što u Srbiji nije moguće. No od oživljavanja, kako se čini, i dalje nema ništa.

Što se Republike Hrvatske tiče, ove godine bi se trebao okončati i dugogodišnji projekt generalne revizije tenka M-84 iz sastava OS RH (započet 2013. godine), nakon čega bi, barem prema dosadašnjim najavama, trebao uslijediti puno zahtjevniji i skuplji projekt njihove modernizacije.

Slavonskobrodski „Đuro Đaković“, koji je do sada radio generalnu reviziju M-84, napravio je i program modernizacije tog tenka, koji među ostalim uključuje i ugradnju novih dizel motora od 1.000 KS  s turbopunjačem i dva hidraulički upravljana mjenjača. No s obzirom na trenutno stanje državne blagajne, kao i natuknute proračunske rezove koji su vrlo vjerojatno neizbježni i za obrambeni proračun, upitno je hoće li tenkovi iz sastava HKoV-a u skorije vrijeme ući u neki novi tako veliki projekt modernizacije i usklađivanja s NATO-sustavima – koji bi po svim procjenama lako mogao biti i puno skuplji od dosadašnjeg postupka njihove revizije.
« Last Edit: October 26, 2020, 04:36:31 pm by Brok, Reason: ubačen tekst » Logged
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 471

malo je generala u toku bitke, previše posle bitke


« Reply #5762 on: October 26, 2020, 06:34:21 pm »


Upravo su uradili ono što mi nismo u stanju da uradimo!

Sličnu varijantu smo mogli realizovati sredinom 90-desetih
Kad je dokumentacija stigla u 14 oktobar izrađeni su delovi po njoj a sklapanje su radili  naši radnici i tehnolozi koji su pretoga sklopili 5 kom tenkova za izvlačenje M-84ABI.
Na montaži tenkova u ĐĐ bio sam dugo glavni tehnolog i važilo je pravilo ako ja nemam rešenje za neki problem onda smo stvarno u problemu, tako da mi nije bilo teško da uočim sve nedostatke.
Neke od njih smo morali odma ukloniti da bi sve funkcionisalo a kako je ugovorena cena  (cenu  ugovorili Hadžići )same grupe za ino partnera bila  120-125.000 $ što je otprilike bila tadašnja tržišna vrednost za motor i 2 menjača a grupa je bila skalamerija težine oko 5 t. Rekao sam da to ne treba raditi bez korekcije cene a to je naljutilo rukovodstvo a posebno one koji su videli priliku za devizne dnevnice.

Kad je sa Kinezima sklopljen posao za MPG 1000 sugerisao sam nekoliko izmena( uvođenje balansera za kočnice, promenu položaja prečistača rad lakšeg održavanje..) ponudio mom tadašnjem direktoru da stane na čelo ekipe a ja mu garantiujem da ću to isto kao što sam tenk za izvlačenje uspešno realizovati.
Posao su dali drugoj službi a iz moje službe su uzeli 4 obučena inženjera a mene su nakon što sam izradio tehničko upustvo za grupu prebacili na novi program ,,Plamen S raketni lanser vber na tamovom kamionu).
Pošto me grupa i dalje zanimala a tamo su radili i moji saradnici iz VTI-a Zlatko.itd Ja sam iz hobija radio za sebe na varijanti da se grupa može smestiti u prostor M-84 tj da se zadrži osno rastojanje između motora i transmisije kao na M-84.
Sve sam prilično dobro složio a prostora je bilo jer su Hadžići pri izradi kopirali položaj sklopova kao u tenku što je komplikovalo posao a ovde se moglo ako ste vešti u tom poslu dosta toga pojednostaviti.

Svoja rešenja sam zadržao za sebe jer sam bio prilično ubeđen da će posao sa kinezima propasti pa sam to hteo posle toga realizovati.
Pošto su me i dalje držali dalje od onoga što sam najbolje znao nakon moje tehnoekonomske analize da se na T-55 ugrad ruka bagera BGH 600 što je uspešno prošlo na Vojnom Savetu nisu se udostojili da me pozovu na svečanost iako sam bio većim delom autor svega odlučio sam da napustim firmu.
Pozvao sam moje bivše saradnike iz ĐĐ koji su već bili u Kuvajtu i zatražio da mi nađu mesto u ekipi za 5 dana dobio sam vizu i kartu za Kuvajt. 
Logged
kukimiro
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 390


« Reply #5763 on: October 26, 2020, 07:03:29 pm »

Kao što se autor teksta pita: Da li R Hrvatska ima sposobnosti remonta tenkovskih motora?

Da bi se remont mogao odraditi okvirno bi trebalo osigurati slijedeće uvjete:

1. Posjedovanje tehničke dokumentacije za remont motora:
Ukupna dokumentacija se sastoji od tri dijela -

Dio I. Prihvaćanje, rastavljanje, sastavljanje i ispitivanje dizelskih motora
(dvije knjige).

Knjiga 1 sadrži tehničke uvjete za prijem, rastavljanje, montažu i ispitivanje dizelskog motora.

Knjiga 2 sadrži montažne sheme i crteže.

II dio. Tehnički uvjeti za defektažu i popravak kvarova
(dvije knjige).

III dio. Crteži za popravak (posebna knjiga).

2. Da li ponuđač raspolaže s majstorima koji su osposobljeni za provedbu remonta?
3. Gdje bi ponuđač nabavljao dijelove za zamjenu kao i specijalni alat za remont?

Na kraju se treba upitati da li je cijena novog motora u visini cijene remontiranog, jer ipak je novo - novo.
Logged
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 869


« Reply #5764 on: October 26, 2020, 11:55:50 pm »
   Izgleda da će MORH morati da se obrati svom starom partneru SDPR-u ako hoće da jeftino a kvalitetno remontuje motore.


Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #5765 on: October 27, 2020, 07:00:26 am »
   Izgleda da će MORH morati da se obrati svom starom partneru SDPR-u ako hoće da jeftino a kvalitetno remontuje motore.
Poslao sam link direktoru fabrike Famos Pale, pa da vidim da li mogu uraditi remont. Inače, ako mi kažu nadležni u ĐĐ, već dugo rade sa preduzećima iz Srbije na remontu dijelova za tenk.

Pozdrav

Vlado
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #5766 on: October 27, 2020, 10:34:15 am »

Raspitao sam se malo o ovome tenderu za remont motora tenka M84.

Kako kažu moji izvori podataka, tender je namješten za neku firmu iz Šibenika koja radi remont brodskih motora. Imaju dijelova za motor tenka M84, ali sve je to slabo i nikakvo. Još nikad nisu sklopili motor tenka.

Famos se je prijavljivao na ovakve tendere Ministarstva odbrane već tri puta, ali vijek je posao dobijala firma iz Šibenika.

Famos Pale, iako je u fazi stečaja, može da uradi remont ovih tenkovskih motora.

Pozdrav

Vlado
Logged
Bandzi
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 333


« Reply #5767 on: October 27, 2020, 10:37:03 am »

Stečaj ne mora nužno značiti da je firma u raspadu, već je moguće da se sprema njena dokapitalizacija ili prodaja.
Logged
janezek67
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 719


« Reply #5768 on: October 27, 2020, 01:31:24 pm »

Raspitao sam se malo o ovome tenderu za remont motora tenka M84.

Kako kažu moji izvori podataka, tender je namješten za neku firmu iz Šibenika koja radi remont brodskih motora. Imaju dijelova za motor tenka M84, ali sve je to slabo i nikakvo. Još nikad nisu sklopili motor tenka.

Famos se je prijavljivao na ovakve tendere Ministarstva odbrane već tri puta, ali vijek je posao dobijala firma iz Šibenika.

Famos Pale, iako je u fazi stečaja, može da uradi remont ovih tenkovskih motora.

Pozdrav

Vlado

Brodogradilište u Šibeniku je kupila Iskra g. Šešoka. Nekad je ova firma pravila remonte vojnih brodova. Pa možda če na kraju čak slovenci da prave remont tenkova. Neznam jedino, dali ta firma iz Šibenika ima veze sa Iskrom. Možda.
Logged
pp5d6 posejdon
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 606


« Reply #5769 on: October 27, 2020, 03:27:44 pm »

To je ta firma, nekadašnji NCP, iliti ranije remontno brodogradilište V. Škorpik.
Tvrtka radi novogradnje za Norvežane (preko 100 katamarana u aluminiju) a sad rade povećane, ali na električni pogon.Uglavnom za ribarsku industriju i marikulturu u Norveškoj.

I dalje glavna baza za remont brodova HRM-a.
Nezamjenjiva za remont i ugradnju brodskih motora MTU i M 5042B.
Upravo ugrađuju nove ruske motore, novog naraštaja u RTOP klase Kralj.
Nezamjenjivi za remont brodskog topničkog oružja, uključujući i generalni remont SAK 57 mm.

Samu u vrijeme točke 11 remontirali i nadogradili sa 780 na 1000 KS preko 100 tenkovskih motor, točnije 104.
Postoje još neke tvrtke  u HR koje mogu odraditi remont tenkovskog motora. Nije to ništa posebno u odnosu kakvi se motori remontiraju i proizvode u HR.
Logged
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 471

malo je generala u toku bitke, previše posle bitke


« Reply #5770 on: October 27, 2020, 07:38:18 pm »


Transmisija je sa dva bočna planetarna menjača, elektro-hidrauličnim upravljanjem i novim prenosnikom snage. Na tenkovima M-84 se prenos snage od motora ka transmisiji obavlja mehanički, putem multiplikatora. Prenos snage na Vihoru je modifikovan, kako tačno, ne znam. Možda S.Palestinac zna nešto više o tome.
Mnogo vremena je proteklo od tada. Razvojem se bavio VTI koji je imao dobre kontakte u svetu, dobru opremu i stručnjake sa zavidnim poznavanjem ove problematike.
Zbog prepotentni napisa na ovom i sličnim forumima stvara se pogrešna slika kako su neki proizvođači komponenata maltene autori vihora a oni su samo učestvovali u razvoju onog dela što su proizvodili  pod nadzorom VTI-a.

Da vihor je imao multiplikator i dodatni mehanički prenosnik za dva ventilatora, motorni prostor je povećan za nekih 0,7m3 a težina tenka za 3,5t
To je bio ozbiljan projekat a sam tenk je trebalo da se razlikuje  za preko70% od orginala i 60% od M-84.
Prema zadanim taktičko-tehničkim zahtevima 95god. trebali smo imati tenk koji bi nas svrstao u sam vrhu svetski proizvođača.

Kako bi se ubrzao proces napravljen je prototip sa modifikovanim hodnim i mototransmisionim delom sa njim je pređeno oko 3000km kako bi se proverile sve vozne karakteristike.
Lansirana je proizvodnja komponenata za 2 probna komada koja su trrenbala biti završena i ispitana do karaja 94g.
Dosta od tih delova je već bilo stiglo u ĐĐ do kraja 91 god.
Aktivnosti na ovom programu bile su dostupne samo onim koji su se bavili time tako smo i mi u ĐĐ kada se radio prototip ogradili prostor u koji su ulazili samo oni koji su se time bavili.


Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #5771 on: October 27, 2020, 08:32:43 pm »

Tekst koji je napisao Bartol Jerković, direktor fabrika Đuro Đaković, Specijalna vozila
 Citat: Đ.Đ. D-man za Novembar 24, 2010, 10:37:03 pm
gospodo,
 zaboravite bilo kakvu zajedničku proizvidnju.

i mislim da su motori u nekoj maloj prednosti, u Šibeniku su "navučeni" na nekih 1000 KS ali nakon par godina su dušu ispustili... Znam da su u sva 3 mjenjani... dali zbog neodržavanja ili ovog "tuniranja" neznam, nije moje područje.
 


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Maloprije sam pričao sa prijateljima koji se bave remontom tenkovskih motora. Tender je namješten za neku firmu iz Šibenika, a na prošlom tenderu se je javila i neka radionica iz Karlovca.

Prijatelj (visokopozicioniran u nekih hrvatskim službama bezbijednosti i odbrane) mi je rekao da se mogu javiti i firme iz inostranstva.

Pošto sam dobio tekst ovoga natječaja (što bi neko rekao tendera), a javan je, objavljujem ga ovdje.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Pozdrav

Vlado* Screenshot_20201027-181557_Messenger.jpg (394.51 KB, 720x1560 - viewed 62 times.)
* DoN-MV-UR-201-20-777-REMONT-TENOVSKIH-MOTORA-23.-10.-2020.doc (602.5 KB - downloaded 22 times.)
Logged
Bandzi
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 333


« Reply #5772 on: October 27, 2020, 09:10:13 pm »

Ne znam kako su u Hrvatskoj mislili da V46-6 naguraju na 1000 KS a da im takav motor ostane pouzdan. Osim ako se ne radi o konverziji motora V46-6 u motor V46-TK.

Rusi su uspeli da V-46-6 pojačaju do 840 KS i takav motor nosi oznaku V-84MS. Sve preko te snage zahteva između ostalog i turbo punjač, a ne centrifugalni kompresor. Kod nas je to V46-TK a kod rusa V-92S2.

U Srbiji je takođe urađen pojačani V46-6 od 840 KS. Negde sam pročitao da motor u stvari razvija 860 KS, ali se zbog pouzdanosti snaga ograničava na 840 KS.
Logged
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #5773 on: October 27, 2020, 09:20:28 pm »

Dali je tenkovski motor V46-x stvarno "takav state of art" da ga nitko u svjetu ne može nadgraditi/remontirati/popraviti ?

Ipak je to tehnologija iz 70-tih ili najbolje 80-tih.. a u zadnjih 40 godina dizel motori su napredovali.. i u autima i u mehanizaciji.
Logged
Bandzi
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 333


« Reply #5774 on: October 27, 2020, 09:37:08 pm »

Naravno da nije, ali je potrebna originalna tehnička dokumentacija i kvalifikovani stručni kadar. Originalni ili licencirani delovi se podrazumevaju.
Logged
Pages:  1 ... 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 [385] 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 ... 473   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.037 seconds with 23 queries.