PALUBA
May 23, 2024, 01:47:36 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jednu cifru, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 [427] 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 ... 473   Go Down
  Print  
Author Topic: Tenk M-84  (Read 2239120 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 471

malo je generala u toku bitke, previše posle bitke


« Reply #6390 on: January 23, 2022, 12:25:44 pm »

What does the manual say about it:
(Pravilo Tenk M-84 i T-72 Prvi Deo, Voijnoizdavacki i Novinski Centar, Beograd, 1988)
Navedeno pravilo je pisano za ceo tenk u dve knjige, dato je dosta detalja prvenstveno za korisnike tenka, možda za nove naše sisteme nema detaljniji podataka.
Ako Vas zanima ova materija evo jedne knjige koja se bavi SUV-om:
SISTEM UPRAVLJANJA VATROM M84 autor Dragan Petković  objavljeno 2005g 149 strana.
Autor je verovatno koristio radove VTI-a koji je bio nosioc razvoja SUV-a, ako je verovati nekom mom starom telefonskom rokovniku time su se bavili Jović, Dimitrijević, Pevac,..
Logged
StefanK
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 66


WWW
« Reply #6391 on: January 23, 2022, 02:47:25 pm »

Hvala na savjetu, zato ću držati oči otvorene.  Smiley
Logged
Dus510
razvodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 64« Reply #6392 on: January 24, 2022, 04:17:45 pm »

Quote
Nije dobijen softver za sistem, nego su obavještajne službe JNA ukrale softver od radnika Boforsa, koliko se sjećam u avgustu 1982 godine.

Ne znam zašto ali obožavam čitati ovu temu, samo hrabro naprijed.  

poz.

Mogao bi još i da napišem detalje, jer sam bio prisutan u toj "akciji". Možda jednom napišem kako se je Šveđanima probušila guma, "slučajno" na Volvu (onaj ko pozna Manjaču, na prvoj uzbrdici kad se krene sa poligona u Banja Luku, pored kontrolne tačke, tamo u blizini nekadašnjeg magacina municije), pa im se nakon nekih kilometar "slučajno" probušila i druga guma na Volvu, pa su onda prešli u naš kombić (mi smo išli malim kombijem), a neki "majstori" iz kasarne su preuzeli njihovo auto da zakrpe i zamjene gume. Tu onda ulijeće izvjesni Simo iz Beograda (izletio je tu negdje iz šume gdje se je drugi put probušila guma), otvara gepek od njihovog auta (brzinom najvećeg kriminalca iz auto mafije), uzima njihov softver i sjeda u auto koje ga tu čeka i vozi u Beograd. To veče smo imali zajedničku večeru (VTI, TOC, SSNO, Bofors, Čajavec, starješine iz kasarne, nišandžije tenka, kapetan Milijan Bogičević, tada stariji vodnik Milan Božić, vezisti, municijaši, oružari, neki profesori sa Mašinskog fakulteta iz Beograda, neki čika Branko (predavao je optiku na Mašinskom fakultetu u Beogradu) kojeg su svi nešto pitali i koji je sve znao, itd, itd)  u hotelu Bosna u Banja Luci gdje su bili i Šveđani. Pošteno su se napili, tako da su sutra krenuli na poligon oko podne. Za to vrijeme sva "akcija" je bila završena. Ali tu su bili i neki iz nekih službi o kojima se ne priča. Ti koji su "zbavili" softver.

Ispitivanja balističke tačnosti sistema SUV T55 vodio je pukovnik, magistar, Petar Vasković iz VTI-ja. Magistrirao je na meteorologiji, tj uticaju meteorologije na balistiku leta zrna.

Međutim, Šveđani su "razmišljali unaprijed", i očekivali su ovako nešto, te su u softver na veoma komplikovan način sakrili namjernu grešku u softveru. Ta namjerna, sakrivena, podmetnuta greška u softveru nas je veoma skupo koštala. Bofors je tražio 8.000.000 švedskih kruna za softver. To je bilo otprilike oko 8.000.000 tadašanjih njemačkih maraka. Zbog ovog softvera su izgubljeni poslovi u nekoliko država gdje bi zaradili ogromne pare, a gdje je na prikazima SUV T55 bilo jako loše gađanje. Sve dobro urađeno, sve dobro podešeno, sva matematika ispravna, ali tenk promašuje.
I negdje u februaru, martu 1992 godine sam pravio neku elektroniku da bi ubrzao ispitivanje sistema M84 u proizvodnji, a koristio sam mješano, uređaje od T55 i M84. I tad sam našao, uz pomoć sada pokojnog softveraša Rajka, grešku u softveru SUV T55.

Kasnije, kada sam radio u Kini na tenku T85-III imao sam takve neke greške u papirologiji, jer sam očekivao da će ukrasti šeme. U Kini, frka, trka, rokovi da tenk završimo, a oni nas vode nekih stotinjak kilometara daleko čitav dan na izlet.  To sam već doživio u Pakistanu kada sam radio na T59. Slična priča je bila i u Iranu kad sam radio na tenku M60. Svaki dan smo išli na ručak u lovačku kuću Šahovog brata u Teheranu koja je bila nekih 25 do 30 kilometara daleko od njihovog Vojno tehničkog instituta gdje smo radili, a nazad smo išli u tačno određeno vrijeme, iako smo ručak završavali oko pola sata ranije. Isto je bilo i kad sam predstavljao modifikaciju tenka M84 u Kuvajtu gdje smo predstavljali novi softver za tenk i elektroniku sa kojom je onemogućeno da top udari u zemlju ispred sebe, jer sam očekivao da će hijene iz SDRP-a ukrasti moje šeme i softver. I isto se je ponovilo kad sam ponio moje šeme u Iran kad smo radili na tenku Al Karar. Vode nas na bazen, u grad, nekih desetak kilometara daleko u šetnju, na spomenik palom vojniku itd.

Pozdrav

Vlado
ovo je priča za dobar film

Objavio ja ovaj tekst u jednoj našoj grupi koji smo radili na ovome. Pa su se onda još neki iz ekipe koji su bili tu sjetili još nekih detalja.

Artiljerijski majstor Neđo Čudić (njegov unuk Zoran bio kod mene kući prije neki dan, pa smo se baš ispričali) je taj dan uzeo kampanjolu, pa je otišao kod nekih seljaka u okolini poligona i kupio rakije. A ovi Šveđani piju gore od Rusa, te su pošteno popili. I svi su bili "malo pod gasom".
Kad smo krenuli nazad nije bilo ovog majstora. Tražili ga i odustali. One lokalne starješine rekoše da je najvjerojatnije otišao kod nekih seljaka u okolini na malo rakije.
Sutradan smo ga našli. Popio je dosta rakije, te je uzeo onaj vojnički gunj, ruski, za debelu zimu, a na kojem smo sjedili na poligonu, te je otišao na poligonu prema meti nekih 500 metara i zaspao. Na livadi. I tako je prenoćio na poligonu, a mi gađali preko njega i nismo ga mogli probuditi. Sutradan oko podne se je pojavio nazad, te smo saznali šta mu je bilo.

Bilo je tu i još nekih detalja na toj večeri, kad su se Šveđani pošteno napili, ali to sad nije ni bitno.

Međutim, jedan iz te naše ekipe je kasnije prešao na radar Žirafa i ispričao je nešto slično, a što do sada nisam znao.

Na ručku sa firmom Erikson na jezeru Bardača pored Srpca desila se je slična stvar. Šveđani su doletjeli do Zagreba, te su u Zagrebu uzeli rent-a-car, te sa njim došli u Banja luku. U autu su držali dokumentaciju od radara Žirafa, te su uvijek pazili na nju.

I za vrijeme tog ručka "neke službe", domaće, su došle do auta i nakon izvjesnog vremena dokumentacija je bila kopirana.

Ta dokumentacija je data jednom našem radniku koji je bio puno godina u Eriksonu, na obuci za Žirafu. On je to obradio, dao je to svojoj sestri Vesni. Ona je napravila softver za povezivanje Žirafe i topa Bofors, a Vesnin muž Ante je napravio hardver i tako je napravljen uređaj PPC, prijemnik podataka o cilju.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Pozdrav

Vlado
Dakle Šveđani nisu bili tu samo zbog SUP-a. Znam da je jedan primjerak Žirafe ostao u RH
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #6393 on: January 24, 2022, 04:42:02 pm »

Radari, rakete, topovi, oprema RRČ, optički kabeli, digitalne tel. centrale ...

poz.
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #6394 on: January 24, 2022, 08:32:10 pm »

Radari, rakete, topovi, oprema RRČ, optički kabeli, digitalne tel. centrale ...

poz.

Bio je tu i pukovnik Petar Škrbina. Prije 40 godina dobio je velike pare od nekih "naših službi" da podmiti inžinjere iz fabrike tenkova T72 Ural Vagon zavod i da sazna neke tehnološke tajne tenka T72.

Pare je potrošio na lična zadovoljstva, kupovinu muzičke opreme sebi, itd. Onda su ga neke druge "naše službe" uhapsile. Prekomandovan je u Skoplje, ali je ipak završio na vojnom sudu.
O njegovom slučaju mi je dugo i detaljno pričao moj drug iz razreda, nekadašnji sudija Vrhovnog vojnog suda  Janković Sretko.

Kad je nas nekoliko otišlo na školovanje za tenk T72 u čehoslovačku fabriku tenkova rekli smo Česima (ili Slovacima) da imamo neke probleme oko tenka, ali nam Rusi ne pomažu i stalno zavlače sa odgovorima. A pošto Česi (ili Slovaci) mrze Ruse sve što smo tražili dobili smo od Čeha (ili Slovaka). Bukvalno sve. Čak su nam davali i ono što nismo tražili. Samo su sastavnice svih crteže i dokumenata bile isječene. I tako smo rješili neke tehnološke probleme proizvodnje sistema za upravljanje vatrom. Jednog dana smo otišli kod njihovog glavnog inžinjera fabrike, inžinjera Zapletala kući na ručak. Inače smo u fabrici razgovarali isključivo na ruskom, jer su se tu muvali neki ruski bezbjednjaci. Van fabrike nisu htjeli govoriti ruski, nego smo razgovarali na njemačkom. I kod tog inžinjera Zapletala se je televizor gasio na tačku. Kao oni stari televizori sa katodnom cijevi. Što bi se reklo, oslabila katodna cijev. I ja mu tu popravim televizor za desetak minuta dižući napajanje katodne cijevi, uzimajući napon sa visokonaponskog transfomatora. Tri namotaja oko transformatora i rješen problem. Nakon toga smo imali svu dokumentaciju čehoslovačke fabrike tenkova "na izvolte", uzmite šta treba. Kad smo se vratili kući, nakon nekoliko dana smo rješili dosta problema u proizvodnji.


Može se to rješiti i na drugačiji način.

Radili smo u Pakistanu na predstavljanju tenka kojeg smo napravili u Kini. Tu su bili i tenkovi Al Khalid i ukrajinski tenk T80UD. Bilo je tu i nekih predstavljanja dijelova tenka, Al Khalid sa njemačkom transmisijom i sa ruskom transmisijom, te različite grupe stručnjaka iz raznih zemalja.

U razgovoru sa vojnicima i predstavnicima pakistanskih službi (nešto kao VTI i TOC) naiđemo na neke "muške" teme i vidim ja šta njih muči.

Nakon nekoliko dana se vratimo kući, a nazad u Pakistan se vraćamo za sedam dana. I u povratku, u Beogradu, u štampariji BIGZ-a, na Mostarskoj petlji, odem u prodavnicu BIGZ-a i kupim dosta porno časopisa. Najgori hard core. Kad sam došao na poligon u Pakistan podijelim to Pakistancima iz ovih njihovih službi. I zamislite reakciju Pakistanaca koji nikad u životu nisu vidjeli golu ženu. Tamo se žene kupuju i prodaju, pa ako nemaš para nema braka. Itd, itd. Neki su pali u nesvjest, ali to nije za daljnju priču. Nakon toga imao sam sve podatke o ispitivanju ostalih tenkova koji je tu radio pakistanski TOC i VTI.

Najveći je bio fazon na aerodromu Surčin. Pita mene gospođa carinik imam li šta prijaviti za carinu. I ja kažem da nemam. Otvorite torbu, ja otvorio, a ona samo što nije pala u nesvjest. Pozvala je nekog carinika da pregleda mene i prtljag, a ovaj se je smijao kao lud.

Itd, itd

Pozdrav

Vlado


Logged
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 471

malo je generala u toku bitke, previše posle bitke


« Reply #6395 on: January 24, 2022, 11:14:26 pm »

 Pomenuti P. Škrbina je radio u SV ĐĐ od samog početka bio je nadređen grupi oficira tehničke struke koja se bavila osvajanjem montaže tenka.
Pripadao sam toj grupi povremeno smo bili na sastanku kod njega da ga upoznamo dokle smo stigli i sa kakvim problemima se susrećemo.
Kao oficir više se oslanjao na vojna lica a bio je iskusan starešina.
Znao je da pita znaju li ovi civili nešto pošto smo se upustili bez predhodnog iskustva u vujnu tehniku.
Brzo je uvideo da smo uhvatili korak pa je promenio mišljenje.

Nas je bilo malo pa smo teško stizali da pregledamo dokumentaciju koja je legalno stigla po ugovoru.
Istina falilo je nešto tehnološke dokumentacije, jedan deo oko stacionarni (moj deo) i poligonski ispitivanja ali smo to prevazišli uz pomoć tehnički uslova i napomena iz konstruktivne dokumentacije.
Škribina nije premešten zbog razloga navedeni u predhodnom tekstu već iz drugih razloga.

Kad je u pitanju montaža tenka tim se bavila naša tehnologija montaže samostalno bez bilo kakve pomoći sa strane tako da sve priče o nekakvim licima i stručnjacima sa strane su samo dobro začinjene priče.
Jedan naš kolega je bio u Čehoslovačkoj kako bi se upoznao sa montažom Kupole. Ja sam tamo išao nekoliko sezona ali na skijanje
Šef kontrole i ja smo bili nešto kasnije u Poljskoj, ja sam to više shvatao kao nagradno a ne stručno putovanje.
Kad sarađujete sa ljudima koji se bave poverljivim poslovima onda ste sviesni opasnosti pa nećete dovoditi u opasnost svoje spoljne saradnike.

Ako imate dobre namere i korektan odnos druga strana će vam izaći u susret koliko proceni da je bezbedno.
Ovakvim pristupom sam obezbedio dokumentaciju za TZI (sve ono što je već bilo poslato u ĐĐ plus tehnološke postupke za specijalne uređaje) za 14 oktobar.
Lepo zvuče koje kakve priče o krađama ali je malo šta od toga tačno, ozbiljne firme proveravaju šta njihovi radnici iznose iz firme a goste koji dođu diskretno prate.
 
Logged
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 471

malo je generala u toku bitke, previše posle bitke


« Reply #6396 on: January 26, 2022, 11:58:14 am »

Ovo me podsetilo na našeg kolegu Fikreta koji je na žalost preminuo pre nekoliko godina.
Na sastanak koji se održavao svake sedmice kod p. Škrbine svi smo dolazili, nas 3+3 svako je imao svoju oblast a pokrivali smo celu montažu tenka.
Fiki je vodio montažu Kupole a Škrvina je sastanak vodio po temama.
U toku sastanka kad bi završili jednu temu Fiki je znao da se ,,isključi,, i nastavi svoje razmišljanje o toj temi pa kad donese neki svoj zaključak on se ponovo uključi i kaže svoje mišljenje i ako mi u tom ternutku obrađujemo sasvim nešto drugo.
Ovo je prilično nerviralo Škrbinu a nama je bilo simpatično jer je razbijalo dosta strogu atmosveru.

 Fiki je bio dobar stručnjak pomalo zatvoren dok je kod nas radio magistrirao je na Vojnoj akademiji u Zagrebu.
Tema mu je bila ljuljajuća platforma za kupolu koja imitira kretanje tenka u realnim uslovima.
Po njegovom projektu ova platforma je i napravljena i puštena u funkciju (Čajavec ili Bratstvo).
 
Logged
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 327« Reply #6397 on: January 26, 2022, 12:10:46 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
izvor: wikipedia


* Kuwaiti_M-84AB_tanks_in_a_Saudi_Arabian_base.jpg (2092.93 KB, 2800x1880 - viewed 10 times.)

* Kuwaiti_M-84AB_tanks_in_a_Saudi_Arabian_base_2.jpg (2077.17 KB, 2797x1897 - viewed 7 times.)

* Kuwaiti_main_battle_tanks.jpg (984.32 KB, 3000x2000 - viewed 12 times.)

* Kuwaiti_Tanks.jpg (2236.48 KB, 2800x1880 - viewed 11 times.)
Logged
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 471

malo je generala u toku bitke, previše posle bitke


« Reply #6398 on: January 26, 2022, 03:44:48 pm »

Lepo izgledaju, ko bi rekao da je to nekad davno samostalno radila jedna balkanska država.
Bilo je i ovde nekakvih kritika upućeni finalisti ,,ĐĐ,, možda su neki i poverovali u to ali nek pogledaju slike pa razmisle!

I ako je to bila prva serija u upotrebi sa motorom od 1000ks sa određenim slabim tačkama tenk se dobro pokazao.
Možda pouzdanost nije bila na nivou ruski tenkova na to su svakako uticale manje odgovorne kuvajtske posade.
Tu se nešto više moglo učiniti preventivnim održavanjem ali je i tu bilo problema jer su iskusni majstori iz ĐĐ do kraja 91 napustili ekipu.
Iskusna i  kompaktna ekipa bi permanentnim praćenjem stanja tenkova došla do neki zaključaka i preduzela preventivne mere.
Možda bi to uticalo i smanjilo broj otkaza.
Logged
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 327« Reply #6399 on: January 26, 2022, 03:50:47 pm »

S.PALESTINAC

Slažem se, fotografije su s početka 90ih, svašta se moglo da je bilo iole razuma al jbg sad je kasno, đaba mlatimo praznu slamu  angel

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* A_kuwaiti_M-84.jpg (1960.02 KB, 2806x1912 - viewed 17 times.)

* A_Kuwaiti_M-84AB_tank_crosses_a_trench_during_Operation_Desert_Shield.jpg (3411.89 KB, 2850x1910 - viewed 15 times.)

* Kuwaiti_M-84,_Operation_Desert_Storm.jpg (1299.28 KB, 2829x1901 - viewed 17 times.)
Logged
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 471

malo je generala u toku bitke, previše posle bitke


« Reply #6400 on: January 27, 2022, 12:19:50 pm »

Marta 1998- mart 2001 godine održavanje naših tenkova preuzela je naša ekipa sa eks YU prostora preko privatne Kuvajtske kompanije E.I.E.
Pored održavanja vršili smo i obuku njihovi majstora za održavanje i osposobljavanje ljuljajućih platformi za tenk.
Bilo je to još ,,rovito vreme,, sa prisutnim nacionalnim antagonizmom ali je profesionalizam preovladao.

Jedanput godišnje tenkovi su išli na vežbe u npustinju prema Iraku svakodnevno smo džipom putovali iz Abu Halife preko 100 km
U autu smo bili Cindro, Vekas i ja rano smo kretali nije bilo gužve pa su naši razgovori bili prilično zanimljivi ali nismo preterivali.
Pozdrav za moje saradnike i našu ekipu iz Abu Halife nadam se da neko od njih prati ovaj firum!
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #6401 on: January 28, 2022, 08:58:50 pm »

Za one koji ne znaju zašto služe ove četiri rupe na prednjem blatobranu tenka M84 da objasnim.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Tu su se na tenku T72 kačili bočni kumulativni štitnici. Na prvim serijama. Tada je to bilo pedviđeno da se iza tih štitnika krije pješadija koja ide uz tenk.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Evo slike jednog od prvih tenkova T72 isporučenih u SFRJ.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

I na osnovu ovih prvih tenkova T72 proizvođeni su tenkovi M84, sve do serije za Kuvajt kada su izmjenjeni prednji blatobrani.

Pa sam nazvao prijatelja koji je dužio ove tenkove, pa mi je ispričao sljedeće.

Tenkovi T72 koji su isporučivani u SFRJ dolazili su vozom, ali bez montiranih bočnih kumulativnih štitnika. Valjda zbog širine tenka na vagonu. U posebnim sanducima su dolazili kumulativni štitnici koji su se u kasarni naknadno montirali. Dolazili su i kao rezervni dijelovi, pa onda neko skinuo ovu verziju štitnika, sa slike, i stavio na ove tenkove štitnike kakve ih sada poznajemo. Ti prvi tenkovi T72 su bili sa stereoskopskom nišanskom spravom.

U isporuci tih prvih tenkova T72 bili su na vagonima u posebnim sanducima i zupčasti prstenovi pogonskog točka tenka, takvi da se mogu staviti na T72, ali da se na njih postave gusjenice sa tenka T55.

Drugi prijatelj mi je napisao.

Sto se tice tenkova OR-1 i OR-2,to nisu prvi tenkovi u JNA. Oni su dosli kada i svi ostali tenkovi T-72M krajem 81. Bio sam na prijemu tih tenkova i skolski sredstava u Pancevu. Ta dva tenka sam predao inzenjeru iz vti ili toc za ispitivanje i uporedjivanje sa nasim tenkovima. Nazalos vratili su ih u katastrofalnom stanju. Nisam ih hteo primiti sve dok ekipa iz DJure nije izvrsila servisiranje i kompletiranje. Prva dva tenka u SCOMJ su dosli polovinom 79 godine a prvi kurs sa Rusima je poceo 05.12.1979. Tenkovi koji nisu imali lasersku ns.

Eto, saznao sam nešto i od mojih komšija, vojnih penzionera.

Pozdrav

Vlado

* Rupe za bocni stitnik.jpg (213.49 KB, 800x600 - viewed 12 times.)

* Bocni kumulativni stitnici.jpg (62.28 KB, 800x520 - viewed 19 times.)

* Tenk T72 reg. broj 20269.jpg (122.37 KB, 615x443 - viewed 3 times.)

* 0_5a5d8_c56c8160_XXL.jpeg (115.33 KB, 1024x768 - viewed 5 times.)

* 0_5a5d9_831056ad_XXL.jpeg (106.36 KB, 1024x768 - viewed 4 times.)
Logged
galeb
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 695« Reply #6402 on: January 28, 2022, 09:42:10 pm »

S.PALESTINAC

Slažem se, fotografije su s početka 90ih, svašta se moglo da je bilo iole razuma al jbg sad je kasno, đaba mlatimo praznu slamu  angel

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
  Slika druga: je li ovo realna situacija ? U smislu, meni kao tenkovskom neznalcu čini mi se, da je ovo nemoguća situacija. T. j. još malo pa upadne unutra i gotovo. Ili ?
Logged
kosmonaut
Guest
« Reply #6403 on: January 28, 2022, 10:05:37 pm »

Pjesadija je nekada isla iza tenkova ( sto mozda nije cesto bilo dobro), pa se sa.ovim stitovima trebala kretati pored tenkova. Kako bi to trebalo.izgledati u realnoj brorbenoj situaciji. Ljudi su bili sagnuti ispod stita a djelovali bi po potrebi preko ploca? Noge su im izlozene cijelo vrijeme pa ne znam koja je svrha ako ces pokositi nekoga po nogama i izbaciti ih borbe? Tu imamo i problem da jedni drugima frontalno gledaju, ciljaju i pucaju preko glave sto nije dobro.
Logged
PakleniVuk
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 133


Ko laje zlo ne misli


« Reply #6404 on: January 28, 2022, 10:37:10 pm »

S.PALESTINAC

Slažem se, fotografije su s početka 90ih, svašta se moglo da je bilo iole razuma al jbg sad je kasno, đaba mlatimo praznu slamu  angel

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
 Slika druga: je li ovo realna situacija ? U smislu, meni kao tenkovskom neznalcu čini mi se, da je ovo nemoguća situacija. T. j. još malo pa upadne unutra i gotovo. Ili ?
Nije to ništa specijalno. Prođe kroz ovaj jendek od peska kao divlja svinja, razgrne sve levo i desno  Wink
P.s. tu je bitniji Vladin patent sprečavanja udarca cevi o tlo.

Pjesadija je nekada isla iza tenkova ( sto mozda nije cesto bilo dobro), pa se sa.ovim stitovima trebala kretati pored tenkova. Kako bi to trebalo.izgledati u realnoj brorbenoj situaciji. Ljudi su bili sagnuti ispod stita a djelovali bi po potrebi preko ploca? Noge su im izlozene cijelo vrijeme pa ne znam koja je svrha ako ces pokositi nekoga po nogama i izbaciti ih borbe? Tu imamo i problem da jedni drugima frontalno gledaju, ciljaju i pucaju preko glave sto nije dobro.

Ne pucaju jedan preko drugog. Svako kontroliše svoj deo prostora od napred pa prema boku levo ili desno  (zavisi sa koje strane bi se kretali ). Noge su nebitan deo tela, tu možeš biti ranjen, ali redje ako te baš pogode u levu nogu gde prolazi arterija možeš da stradaš. Abdomen je ipak mnogo komplikovaniji ako tu dobiješ metak zbog vitalnih organa.  Ni današnji štitnici koji se nose ne štite uvek noge .

Ovi branici baš i nisu našli upotrebnu vrednost jer je lakše koristiti telo tenka kao zaštitu , a ako mora štit onda je bolje po srednjevekovnom modelu na ruku, nego da te ovaj štitnik od pozadi opali po glavi ako se spotakneš i padneš.

U akcijama gde se koristi štit i danas uvek ide jedan napred sa štitom, a ostali su bez štita  (koriste zaklon od prvog) . Nepotrebno je imati za svakog po jedan.

Primer iz današnje perspektive [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Mene više od toga zanima gde su nastale Vladine fotografije 2 i 3 koje deluju mlađeg doba?  Smiley


* zandarmerijacover.jpg (95.76 KB, 777x407 - viewed 6 times.)
« Last Edit: January 28, 2022, 10:49:52 pm by PakleniVuk » Logged
Pages:  1 ... 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 [427] 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 ... 473   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.039 seconds with 23 queries.