PakleniVuk
zastavnik I klase
Last Login:October 30, 2024, 11:24:58 am
Ko laje zlo ne misli
|
|
« Reply #6750 on: March 03, 2023, 05:40:24 pm » |
|
|
|
« Last Edit: March 03, 2023, 06:31:31 pm by Brok, Reason: popravljen YT link »
|
|
|
|
|
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
Last Login: Today at 04:50:52 pm
|
|
« Reply #6751 on: March 06, 2023, 04:32:28 pm » |
|
Obuka tenkovskih jedinica Vojske SrbijeU tenkovskim jedinicama Vojske Srbije, u toku je intenzivna obuka profesionalnog sastava i vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka za borbenu upotrebu tenkova M-84. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Izvor
|
|
|
|
|
|
|
dark-bullet
zastavnik I klase
|
|
« Reply #6752 on: March 06, 2023, 06:20:29 pm » |
|
Obuka tenkovskih jedinica Vojske SrbijeU tenkovskim jedinicama Vojske Srbije, u toku je intenzivna obuka profesionalnog sastava i vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka za borbenu upotrebu tenkova M-84. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Izvor Fotografisano u Jarčujku.
|
|
|
|
|
|
|
stef74
zastavnik
mladji vodnik
Last Login: Today at 04:59:43 pm
|
|
« Reply #6753 on: March 28, 2023, 09:18:05 am » |
|
Palestinac, možeš li detaljnije opisati proces montaže M-84, u smislu šta je bio prvi korak, a koji je bio finalni i da li se redosled određenih faza mogao menjati?
Hvala
|
|
|
|
|
|
|
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
Last Login: Today at 08:19:47 am
malo je generala u toku bitke, previše posle bitke
|
|
« Reply #6754 on: March 28, 2023, 11:01:35 am » |
|
Proces montaže tenka i postavljanje linije montaže u dodeljeni prostor u ĐĐ izveli smo nas 4 (3 oficira i ja) na osnovu podloga koje smo pronašli u licencnoj dokumentaciji. Kad je u toku serijske proizvodnje došla ruska delegacija bili su vidno iznenađeni sa onim što smo mi napravili. Polovinom 80-tix bio sam u poseti poljskoj fabrici tenkova, delovala mi je skromnije i primitivnije u odnosu na našu iako su oni ranije startovali i svakako imali obimniju rusku pomoć. U toku svake serije mi smo otklanjali uska grla, korigovali (balansirali) normative i podizali kvalitet. Ovim poslom se bavila tehnologija montaže u kojoj je stalno radilo 6-8 inženjera a ja sam bio dugo godina glavni tehnolog koji se brinuo o rešavanju složeniji tehnički problema.
Kad sam prešao u 14 oktobar prema raspoloživom prostoru napravio sam kompletnu liniju za montažu tenka. Pošto sam imao dosta iskustva čak sam i neke stvari racionalizovao pa sam jedva čekao da zaživi planirani paralelni proces da se nadmećem sa mojom bivšom firmom. Početkom 90-ti u ĐĐ sam preuzeo koordinaciju oko projektovanja montaže i transvera tehnologije u Iran tasko da sam obnovio gradivo i prilično spreman došao u 14 oktobar. Kad su me u SSNO-u pitali da li ja mogi to da uradim rekao sam im stavite koga god hoćete sa druge strana ja ću biti efikasniji i pouzdaniji. Montažu bi mogao i danas postaviti tim sam se bavio oko 20 godina a na pitanje ,stef74, mogu nešto više reći u temi M-84 kasnije.
|
|
|
|
|
|
|
kukimiro
vodnik
Last Login: Today at 03:22:57 pm
|
|
« Reply #6755 on: March 28, 2023, 04:32:41 pm » |
|
Kuda gleda K 10 T kolimator na drugoj slici, da nemaju kao Nijemci pušku koja puca iza kuta? Na drugim slikama poklopac sprave spušten, cijev bez navlake a meteo senzor pod gumenom navlakom a baja nišanđija vjerojatno uključio elektroniku na KBN i ode senzor tlaka. Bar da pročitaju Vladine komentare na ovom forumu ili neka za javnost cenzuriraju slike od nekog stručnjaka.
|
|
|
|
|
|
|
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
Last Login: Today at 08:19:47 am
malo je generala u toku bitke, previše posle bitke
|
|
« Reply #6756 on: March 28, 2023, 05:49:23 pm » |
|
Svaki tenk u torbi RAP-a ima tehnička upustvo za rukovanje i osnovno održavanje gde je sve više nego detaljno objašnjeno. Vojne strukture su kasnije pravile kratke sadržaje gde su svi redosledi i postupci precizno navedeni tako da nikakva dodatna forumska pisanja nisu potrebna.
Mnogo toga iz te literature je prenošeno po forumima uglavnom od strane lica koja u vrema osvajanja i serijske proizvodnje nisu igrali neku zapaženu ulogu. Meni su forumi zanimljivi da čujem neke primedbe i iskustva od samih korisnika tenkova, naravno ponešto se da zakljućiti i od onh koji sakupljaju i obrađuju informacije iz drugih izvora.
Kad je projektovan tenk on je rađen tako da ga uspešno koristi vojnik koji je prošao obuku i ima korektan i odgovoran odnos prema tehnici. Dobro je čuti i neko mišljenje sa strane ali podcenjivati rad drugih institucija kako bi sebe nahvalili kod mene uvek izaziva sumnju pa obično potražim i dodatne informacije.
Meni više liči da su tenkovi na koje se odnosi predhodna primedba u marševskom položaju, top fiksiran, kupola fiksirana a u njima obučena i profesionalna posada koja zna kad i kako se SUV-uključuje. Mi jesmo pomalo aljkav narod ali ni tenk nije toliko osetljiv da se lako kvari, to je vojno sredstvo koje se mora koristiti u ratnim uslovima, kada su zbog psihičkog pritiska moguće i greške posade.
|
|
|
|
|
|
|
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
Gde je sloga tu je i pobeda!
|
|
« Reply #6757 on: March 28, 2023, 06:16:25 pm » |
|
Da pitam nešto što je trebalo da ima veze sa Vihorom. Na Vihoru je planirao (ako je info tačan) da se OT trebao okretati u obe smera, da bi našao što kraći put do biranog projektila i tako smanjio vreme punjenja topa. Koliko se sećam, OT kada se kreće samo u jednom smeru, treba mu 22 skeunde da okrneo ceo krug, što i nije malo. To bi trebalo rešiti na softverskom nivou, verovatno i u tehničkom smislu u vezi samog OT-a, pa se pitam, da li je to rešenje moguće uraditi na postojećim tenkovima M-84.
|
|
|
|
|
|
|
Bandzi
zastavnik
|
|
« Reply #6758 on: March 28, 2023, 06:52:16 pm » |
|
Ima jedan bitan detalj vezan za tenkove sa teleskopskim meteosenzorom (druga serija tenkova, pa na dalje).
U uputstvima za posadu tenka M-84 (prvobitno se zvalo Pravilo I i II deo, pa kasnije objedinjeno u jednu knjigu pod nazivom Priručnik za vojnika) nema reči o vijku za izpuštanje vode iz kućišta teleskopskog meteosenzora. Taj vijak se mora u određenom vremenskom intervalu odvrnuti i pustiti da se voda iscedi iz kućišta. Taj bitan detalj ne piše ni u jednoj verziji uputstva za posadu, već samo u nekom od tehničkih uputstava o održavanju i remontu tenka.
Tehnička uputstva ne čita posada, već stručna lica u radionicama i remontnim zavodima. U praski to znači da će se taj vijak odvrtati najranije na prvom tehničkom pregledu, a on se radi na pređenih 1600-1800 km. ili na odrađenih 160-180 moto-časova. Pošto su naši tenkovi za sve ove godine prošli sito i rešeto po ratištima i na otvorenom prostoru uopšte, te nisu svo vreme maženi i paženi u hangarima kao ulickani zapadni tenkovi, sakupljena voda je na određenom broju njih napravila problem. Od korodiranja opruge za izvlačenje meteosenzora, pa do slivanja vode niz kabal meteosenzora.
|
|
|
|
|
|
|
kukimiro
vodnik
Last Login: Today at 03:22:57 pm
|
|
« Reply #6759 on: March 28, 2023, 08:32:10 pm » |
|
TU nisu samo za tehničko osoblje već i za komandire koji provode osnovno održavanje. Održavanje meteo senzora piše u prvoj dopuni TU I i II i radi se na pregledu poslije upotrebe pogotovo ako je padala kiša a meteo senzor bio izvučen.
|
|
|
|
|
|
|
|