Kritika je poželjna u svakom poslu, ona vas tera da se ne uspavate, da čujete i druga mišljenja o svom radu, korigujete i poboljšate neke stvari zato je netreba izbegavati već analizirati.
Najbolja odbrana od kritike je transparentno predstaviti rezultate svog rada i biti spreman da to neko sa strane objektivnije proceni.
Priznajem ja sam nekada bio prilično buntovan (jedan potpukovnik je na sastanku rekao: ,da ja što napravim jezikom upropastim,) to sam primio k znanju ali sam i dalje branio svoje stavove dok sam verovao da sam upravu.
Sadašnje generacije svakako stvaraju nove vrednisti u skladu sa svetskim dostignućima i to pozdravljam i očekujem od Vas.
Malo mi smeta previše reklamiranja poslova koji su tek otvoreni bez vidljivi i transparentni rezultata i kvaliteta.
Reklama često služi da podigne cenu nečemu što je lošije ili prosečnog kvaliteta a to je danas pogodno jer ljudi sve manje razmišljaju a više konzumiraju ono što im se nudi.
Prikazana je lepa i velika hala sa kranom, nove mašine čista radna mesta, tu je par radnika za snimanje.
Ceo prostor je malo neracionalno iskorišćen i u njemu se verovatno još ništa neradi.
Sumnjam da je Yugoinport kupio opremu od svojih sredstava već je pare uzeo iz budžeta.
Danas je važno pare izvući iz budžeta a to se svakako neradi transparentno a još manje se kontroliše kako se te pare troše i koliko se ti sredstava vrati u budžet.
To su ipak pare nas poreski obveznika ili krediti uzeti u ime nas i naše dece a ne pare onih koji ih trenutno olako dele.
Samo jedna kratka napomena.
Od mene lično ne možete očekivati ništa.
Ja radim za stranu firmu, i za stranog klijenta.
Nikakve veze nemam sa sistemom odbrane, sa razvojem u sistemu odbrane, sa projektima unutar sistema.
Protivno onom što većina ovde veruje, a to je da sam deo SDPR-a, ili vojnih obaveštajnih struktura, ili ne znam čega.
Moja jedina veza sa istim je da sam tokom regularnog vojnog roka služio u jedinici koja bi se mogla smatrati delom bezbedonosnih struktura. Ali ja sam u datoj jedinici bio redovan vojnik, odradio svojih godinau dana časno, i vratio se kući svom životu i svojim problemima.
Sada, vi ste dovoljno iskusan inženjer da shvatite zašto sam pitanje postavio. Dobar deo toga što sam u pitanju konstatovao ste na ovaj ili onaj način konstantovali i sami.
Moj problem ovde je pristrasnost da li u jednom ili drugom smeru.
A pristranost ne valja, niti je korisna, kada raspravljamo o stvarima i kojima raspravljamo ovde. Čak je i kontra produktivna.
Opet, ovde jedan kolega forumaš kaže, mi nemamo proizvodnju ovoga ili onoga. Ok, samo jedno pitanje. Opet, ne uzimite za zlo, ja nisam mašinac, već elektronac. Da li se trupac za cev određenog kalibra stajanjem kvari?
Ako, recimo, ja znam da u sledećih 5 godina dolazi xyz tenkova M-84 kojijma moram uraditi remont, ili zameniti topovske cevi, jer su ugrađene istrošene, ili imam bateriju haubica NORA, u kojoj moram da zamenim cevi u sledećih 6 meseci, da li će boleti ako nagomilam recimo 1000 trupaca koje mogu obraditi za cevi kalibra 125 i 1000 čeličnih trupaca koje mogu obraditi za cevi kalibra 155 milimetara, i ostaviti ih da stoje u skladištu dok se ne ukaže potreba da se iskoriste? Da li će se isti trupci pokvariti?
Ajmo ovako. Ovde se diskusije kreću od veličanja do propasti. Ja pokušavam da nađem sredinu, i objektivno ocenim da li postoji neki plan, i da li postoji neka logika koja će na kraju dati rezultat.
Pri tome me apsolutno zabole da li neko u sistemu pripada ovoj ili onoj partiji, zanima me šta radi i koji su rezultati njegovog rada. Pogotovu što prirodom posla, a hvala bogu firma za koju radim posluje u skladu sa zakonima ove države, pa su porez i ostali doprinosi uredno plaćeni, sredstva koja se za porez i doprinose na moju platu izdvajaju nisu mala, pa mi samim tim nije baš sve jedno kako se troše.
E sada, imajući to u vidu, i imajući u vidu moje usmerenje, u mom smeru vidim da se mnoge stvari rade planski i sa tendencijom da se ono što se nabavlja nabavlja po nekom planu, i u skladu sa zacrtanim ciljevima i sposobnostima koje se žele dostići.
Kako je u ostalim, ne mogu da tvrdim ništa, ali smatram da imam dovoljno znanja iz nekih opštih predmeta koji su zajednički svim tehničkim fakultetima da mogu prepoznati kuda stvari idu. Svakako, ja ne mogu o određenim stvarima raspravljati na nivou na kome može gospodin S.Palestinac, ali mogu prepoznati ideju.
I koliko god hteo da budem kritičan, ali ne bez osnova, sve više prepoznajem da postoji neka generalna ideja i pravac u kome se želi ići, i da se sve što se radi radi u tom smeru i ka nekom cilju. I koliko god da je Miloradović meni lično antipatičan, pošto je godinama na poziciji na kojoj je, da se igrači iz vlasti smenjuju, ali da on ostaje tu kao konstanta, lagano stvari posle godina koje su ličile na čekanja Godoa, lagano dolaze na svoje.
Recimo ovako, nisu komunisti svojevremeno izmislili petoletke za džabe. Koliki je vremenski okvir cilklusa od predstavljanja neke ideje do neke njene konkretne realizacije.
Pri tome imam u vidu i raspad bivše države, i smene generacija, gde su neki bivši igrači dopustili da mnogi inženjeri u cvetu svog istraživačkog i naučnog potencijala odu iz određenih naučnih instituta, obrazovnih i istraživačkih ustanova, što dobrovoljno, što prisilno, pa ovu novu generaciju inženjera nema ko da dočeka i da ih spreči da prave glupe greške koje sve nas skupo koštaju. Znači, da je postojao postavljeni sistem, da isti nije bio razbijan, i da je funkcionisao, ove mlade inženjere bi prihvatili stariji, i sprečili ih da prave greške, ali pošto ih se neko rešio na ovaj ili onaj način, nema stariijih kao korektivnog faktora i nekog ko će usmeravati mlađe i sprečavati ih da prave banalne, ali skupe greške.
I da to, pored drugih faktora, znatno usporava stvari, i dovodi do kašnjenja u mnogo čemu. Jer, greške koje je neko napravio i skupo ih platio, sada se moraju praviti ponovo, jer nema korektivnog faktora odozgo koji je iste stvari prošao i zna na osnovu ličnog iskustva kuda stvari idu, i zbog čega ne treba ni pokušati ići voim ili onim putem, jer je isto kontraproduktivno i mnogo košta.
Zato sam i pitao šta sam pitao.
I voleo bih da čujem objektivne odgovore, pogotovu od ljudi kao što je S.Palestinac.
Pozdrav!