PALUBA
April 16, 2024, 05:55:43 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Ovde možete pogledati te poručiti knjigu "Ešalon" jedan od autora je srpski podoficir i naš global moderator Kubovac
"Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije"
 
   Home   Help Login Register  
Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 [468] 469 470 471 472   Go Down
  Print  
Author Topic: Tenk M-84  (Read 2182608 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 470

malo je generala u toku bitke, previše posle bitke


« Reply #7005 on: December 09, 2023, 10:20:48 am »

Proizvođač tenka daje preporuke i upustva za korišćenje a na korisniku je da li će to uvažavati ili ne.
U garantnom roku ako se pojavi problem a proizvožač utvrdi da se nisu poštovala pravila za rukovanje naplaćuje intervenciju.
Tako je nekada funkcionisala i naša servisna služba

Prema nekim Ruskim analizama tenkovi u mirnodopskim uslovima koriste oko 45% svojih mogučnosti.
Naši tenkovi na sreću služe samo kao paradni a pošto su prilično stari što manje ih čačkamo duže će trajati.

Jedan magistar iz naše službe na sastanku je rekao našem šefu ,,ja sam ovde meso a na tebi je šta ćeš od njega praviti,, tj: mi smo vam prodali proizvod a ostalo je na vama.
Logged
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 833


« Reply #7006 on: December 10, 2023, 01:07:52 am »
   U potpunosti se slažem sa Vama u vezi preporuka proizvođača. Problem je samo što tog proizvođača od pre 40 godina više nema a tehnologija napreduje. Da su u ono vreme imali današnje antifrize sigurno ne bi dva puta godišnje menjali tečnost za hlađenje. Mada, u to vreme su sve vojske bile masovne sa mnogo vojnika koje je trebalo nečim uposlit,i a i vojni liferanti su lepo zarađivali snabdevajući vojsku pa što onda da se ne vrši zamena što češće. Pri svakoj zameni izgubi se nekoliko litara i tu je ta zarada, a i vojska ne sedi dokona.


Logged
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 470

malo je generala u toku bitke, previše posle bitke


« Reply #7007 on: December 10, 2023, 12:47:28 pm »

U to vreme u vojnim strukturama postojala je generalna inspecija ,,GINA,, koja je blia prilično profesionalna i stroga pa je i rizik za bilo kakve manipulacije bio veliki.
Vojska je imala definisane zalihe rezervni delova ulja goriva i maziva ... koje su se zanavljale tada je dosta toga bilo transparentno, propisima definisano i prilično kontrolisano.
Funkcionisao je sistem a malo se pitao pojedinac.

I tada su tenkovi koji su mirovali (čuvani kao rezerva ) cele godine imali antifriz za hlađenje.
Tenkovi koji su bili namenjeni za Libiju (Vrhnika) bili su popunjeni sa antifrizom a o njihvom održavanju i konzervaciji brinula se servisna služba ĐĐ.
Sa prvom ekipom koja je to radila ja sam išao, (bio sam šef profilaktike i servisne službe) a za naredni pregled ekipu je predvodio kolega koji je došao za šefa Servisa ĐĐ.

Tehnologija je svakako napredovala verovatno da danas ima antifriza sa aditivima koji omogućavaju da se koristi u svim uslovima.
Pretpostavljam da su to proverile i odobrile nadležne stručne tehničke službe.
Te provere se vrše na maksimalnim opterećenjima i visokim temperaturama.
Logged
PakleniVuk
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 081


Ko laje zlo ne misli


« Reply #7008 on: December 11, 2023, 10:26:34 am »

Proizvođač tenka daje preporuke i upustva za korišćenje a na korisniku je da li će to uvažavati ili ne.

Trebalo bi da zapišem jednu ispravku na koju mi je ukazao jedan naš član na forumu privatnom porukom,ali preskočiću to na trenutak,pa ću u narednoj objavi da probam da zapišem još neke stvari koje su se u međuvremenu dogodile i tu ispravku ujedno ( koristim pravo da "goustujem" na temi - "goustovanje" bi u Internet žargonu trebalo da znači da "izigravam duha" to jest "namerno puštam da se događaji razvijaju dalje" Wink ) .

A to ,samo zbog jednog razloga . Imam nedoumicu vezano za vozilo Zastava 750 u narodu poznatu kao Fića. Hteo sam da ugradim u Fićka motor sa Poršea 911 bokser , obzirom da oba vozila imaju pogon na zadnjim točkovima, međutim po zakonu moram da tražim "odobrenje proizvođača" za ugradnju tog motora da bi mogao kasnije da ga registrujm i vozim po gradu. Pošto je Fićko rađen po Fijatovoj licenci,da li da tražim od Fiat grupe Torino dozvolu za prepravku ili od Zastave Kragujevac?

Ova dilema važi i za prepravku M-84 Grin.
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 477


« Reply #7009 on: December 11, 2023, 10:42:23 am »


У Фићин моторни простор тешко може стати нешто много веће, 6цилиндрични боксер сигурно не може због габарита, оптерећења вешања и сл. Можда може мотор од Југа? Од Поршеовог мотора и кад би стао унутра, јадни Фићек би се просто распао. Атест се тражи ваљда од надлежног државног органа, а ако и од произвођача, онда од Заставе.
Logged
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 833


« Reply #7010 on: December 12, 2023, 01:01:35 am »
   Pokojni kolega koji je bio doktor za mehaniku mi je pričao da je kao srednjoškolac 80-tih sa grupom entuzijasta sličnih njemu učestvovao u ubacivanju Stojadinovog motora (i menjača) u Fiću ! I to friziranog, abartovanog motora koji se koristio u auto-trkama 1100 ccm , otprilike oko 100 KS! Od pregršti problema najveći je bio hladnjak od kog nikako nije mogla skroz da se zatvori zadnja hauba, što kod trkačkog Fiće i nije bilo potrebno, svaki je imao podignutu haubu. Kleo se da je mogao da dostigne 200 km/h i da je ostavljao iza sebe sve limuzine toga doba kada bi ga isterali na auto-put. Još je tvrdio da je Peglica još zgodnija za takve karabudževine zbog većeg motornog prostora i boljih tehnoloških rešenja, kao i čvršće limarije. Početkom 90-tih sam imao i Fiću i Peglicu u jednom periodu tako da sam dobro zapamtio njegovu priču. Na žalost rat i sankcije su pokretale takve priče jer nije bilo mogućnosti za kupovinu kvalitetnih auta već smo vozili krševe i maštali kako da ih unapredimo.


Logged
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 833


« Reply #7011 on: December 12, 2023, 02:06:21 am »
   Apropo ove teme, tenkovski motor je nešto sasvim drugo. Čak i kod Fiće ste imali paletu različitih motora koji su ugrađivani od varijante do varijante. Jeste da su se razlikovali samo po karburatoru i izduvu ali je tu bilo nekoliko opcija. Današnji automobili imaju pogon na benzin, TNG, metan, dizel a možete uzeti i sa električnim motorom na baterije. Opreme i konjskih snaga možete da birate i kombinujete do mile volje.

    Kod tenka i drugih borbenih vozila, pa čak i teretnih ako se koriste u vojsci toga nema. Osim one Vladimirove priče da Kinezi proizvode tenkove na traci i da vam naprave ono što želite u zavisnosti koliko ste spremni da platite. Fordova tržišna politika u proizvodnji tenkova, ovde mislim na kvalitetne i efikasne tenkove, ne može da prođe. Tenk se projektuje od nule na osnovu TT zahteva naručioca i konstruktorski tim radi na tome da izvuče maksimum uz što niže troškove, a da vozilo bude apsolutno pouzdano, lako/jeftino za održavanje (pošto tenkovi 99 posto životnog veka provedu u hangaru) i borbeno efikasno/jednostavno za upotrebu. Polazi se od 3-4 pa i više rešenja koja vremenom iz ovog ili onog razloga bivaju odbačena dok se apsolutno sigurno ne utvrdi najbolje rešenje u tom trenutku koje postoji u ponudi. Nekada se desi da posle nekoliko decenija izraubovani agregat ili sklop ( Ili svi sklopovi) bude zamenjen novim, savremenijim, što velike armije primenjuju prilikom generalnog remonta tako da se vozilo preinačava u napredniju varijantu, ali male zemlje bez jake tehnološke podrške kao što su zemlje bivše SFRJ jedva mogu i da remontuju sklopove po isteklom resursu.

    Zgodan primer je BVP M-80 koji je projektovan i proizveden velikim delom sopstvenim snagama, a ne licencno iz dobijene dokumentacije sa delimičnim uvođenjem domaćih rešenja kao M-84. Mislim da se na primeru osvajanja i serijske proizvodnje ovog vozila najbolje može predstaviti naš tehnološki nivo dostignut u SFRJ a ne toliko hvaljeni M-84 za koga su svi čuli. Ono što nismo sami imali, kupili smo od stranih proizvođača a dosta su primenljivana tehnološka rešenja sa drugih naših borbenih sistema. Motori su uzeti gotovi i licencno se proizvodili u Famosu ( Mercedesov sigurno a za Hispano nisam siguran da li se pravio kod nas). Uređaj za električno pokretanje kupole iz Francuske , kao i farovi koji se menjaju kompletni bez mogućnosti zamene samo sijalice poput savremenih ksenonskih farova. Elevator topa koji služi za hranjenje granatama je Švajcarske konstrukcije i originalno se koristio na borbenom avionu Jastreb ili neki sličan. Top je izvorno PA 20 mm proveren i proizvođen decenijama u našim fabrikama. Spregnuti mitraljez 7,62mm je licencni PKT kao i POVR Maljutka sovjetskog porekla. E sad oko ovih agregata i oružnih sistema su naši konstruktori izgradili sopstveno oklopno telo, menjač i transmisiju, gusenično platno koje omogućava plivanje, kupolu za smeštaj operatora i svog naoružanja, elektronskih i električnih uređaja kao što su radio i interfonski uređaj, dnevno-noćna nišanska sprava i IC periskopi vozača i komandira, dozimetar, uređaj za izbacivanje barutnih gasova, puškarnica sa zagrevanjem stakla, FVU, PP uređaj koji odvojeno gasi požar u motorno i borbenom odeljenju,Yugo-Webasto grejač za motor i borbeno odeljenje itd. Posebno bih istakao hidrostatički pogon ventilatora HSPV koji omogućava pokretanje turbine ventilatora putem hidrauličnog motora za hladnjak koji stoji na krovu iznad motora na desnoj strani vozila. Sve ove zadatke su naši konstruktori uspeli da reše sami bez kopiranja stranih rešenja čime je BVP u potpunosti plod domaće pameti.

   Voleo bih kada bi se u temi o BVP-u M-80 i M-80A pokrenula tema o razvoju i osvajanju proizvodnje poput ove o tenku M-84. Verujem da bi se i tu moglo čuti raznih interesantnih, do sada nepoznatih detalja.


Logged
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 470

malo je generala u toku bitke, previše posle bitke


« Reply #7012 on: December 13, 2023, 10:51:34 am »

Кад је добра координација, дефинисане надлежности и одговорности, а све то перманентно и квалитетно контролисано онда можете правити самостално тенкове.
Тенк смо освајали и производили у пост-Tитовском периоду кад су националне економије и земља клизиле ка независности.

Можда се из писања по форумима стиче утисак да је то био неки ,,хо-рук,, систем у ком су појединци имали некакве главне улоге али тога до 91г. није било.
Носиоци посла су била 24 предузећа (директни кооперанти) свако је имао аутономију да ради оно што му је додељено.
За развој, усаглашавање, одобрење било какви измена и израду прописа квалитета производа за све системе и тенк у целини био је искључиво надлежан ВТИ.
Наравно они су то радили у тесној сарадњи са произвођачима компонената и финалистом.

Свако је био оспособљен да самостално извршава своје обавезе и одговара за свој производ.
Монтажа тенка и сва испитивања и провере су рађене у посебној јединици Монтажа Специјални Возила ЂЂ.
Целокупни процес  је самостално обављан а кооперанти (произвођачи склопова) су могли доћи само  на наш позив.
Све измене на компонентама су морале бити достављене у ЂЂ, а ако је нешто требало мењати унутар склопова исти су враћани произвођачима на дораду.
И у оквиру произвођача постојали су Војни контролори који су морали верификовати квалитет производа.

Сви недостаци уочени у процесу монтаже су евидентирани а ако се радило о системском проблему позиван је произвођач да се увери на лицу места.
Заједничким ангажовањем провераван је целокупан  процес од производње до уградње спорне компоненте.
За сложеније проблеме формирана је стручна група а укључивао се и ВТИ.
Logged
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 833


« Reply #7013 on: December 14, 2023, 01:24:51 am »
   Za postupak osvajanja proizvodnje M-84 nemam primedbi i pretpostavljam da je sve bilo po propisu i standardu. Sovjetskom GOST-u pošto je Jugoslavija kupila licencu i dobila kompletnu tehnološku dokumentaciju neophodnu za proizvodnju T-72od SSSR-a. Nekoliko železničkih vagona knjiga, nacrta, šema i uputstava za koje je najveći problem bio prevesti ih i klasifikovati. Dobijeno je sve sažvakano samo je trebalo to primeniti u industriji. Navedena dokumentacija je bila na sličan način davana i Poljacima i Čehoslovacima koji su takođe proizvodili licencno T-72 tako da se moglo i sa njima konsultovati a više delegacija naših konstruktora je putovalo tamo da se na licu mesta upozna sa pojedinim procesima. Da nije samo reč o pukom kopiranju svedoče i sistemi koje su razvili naši stručnjaci, nešto isključivo sopstvenim snagama a nešto u saradnji sa stranim proizvođačima. SUV je unapređeni opitni SUV sa T-55 projekat Igman proizvodnje Erikson iz Švedske, koji naša komisija nije prihvatila za pomenuti tenk ali je prepravljen i uspešno primenjen na M-84. Radio uređaj i sistem interfonske veze RUT-1 razvijan je u kooperaciji sa Rumunijom u okviru međudržavnog projekta saradnje YUROM u okviru kojeg je nastao i avion Orao. Tu su i FVU, sistem za ABHO detekciju i zaštitu DRHT, sistem za PP zaštitu, nišanska sprava i periskopi komandira i vozača itd. koji su do skora bili superiorni za sovjetske sisteme od kojih su izvedeni.

   Skrenuo sam pažnju na pomalo zapostavljeni BVP M-80 koji je u mnogo većoj meri izgrađen sopstvenim znanjem od nule i na svetu ne postoji slično vozilo da se može reći da je kopirano. Koncepcijski, najpribližniji je BMP-1 ali samo grubo jer ni jedan motorni ili transmisijski deo nisu međusobno zamenljivi kao ni oklopno telo i sve ostalo, za razliku od T-72 i M-84. Zato bih voleo ako ima bivših radnika iz Hrasnice ili VTI-ja koji se sećaju detalja o osvajanju ovog u potpunosti domaćeg borbenog vozila da to podele sa nama.


Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 477


« Reply #7014 on: December 14, 2023, 08:09:45 am »Пок. Милорад Драгојевић тврди да иако је СССР послао вагоне документације за Т-72М1, та документација није била комплетна и да су наши стручњаци морали много шта сами израчунавати и препројектовати. Нарочито су спецификације употребљених материјала биле непотпуне, што уопште није мала ствар, да не говоримо о СУВ, јер Т-72 тада није имао целовит СУВ. Наводно су разлике између Т-72 и М-84 на крају дошле до око 60% разних измена и доградњи. Ово по: М. Драгојевић, "Развој наших оклопних возила, преносници као судбина".
Logged
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 470

malo je generala u toku bitke, previše posle bitke


« Reply #7015 on: December 14, 2023, 12:36:21 pm »

Као неко ко се 20 година бавио монтажом тенка испитивањима тестирањима и обукама свакако могу да пишем веродостојно о томе.
Моје референце су и златна значка ЂЂ, кадровски стан у ЂЂ, кадровски стан у 14 Октобру и стан у Београду од средстава које сам зарадио у Кувајту.
У области коју сам покривао (прилично обиман део тенка) у ЂЂ је важило неписано правило кад се појави сложенији проблем ,,ако ПАША (тако су ме звали) нема решење онда и нема,,.

Лично сам обрадио преко 70 технолошки поступака монтаже, неке са руским подлогама а један део њих није ни стигао у ЂЂ са руско документацијом.
Технолошка документација је интерна документација намењена да се дефинише поступак монтаже и испитивања, прилично важна за серијску производњу, поготово овако сложених производа.
Моје колеге и ја смо то тако студиозно обрадили практично проверили па смо у својој области били цењени и поштовани.
Лиценцодавац је био обавезан да испоштује квалитет техничке документације (цртежи, технички услови) а не и да достави ажурну технолошку документацију.

Ништа није било сажвакано, оно што је дошло користило је али смо ми пуно тога направили и додали да би то функционисало.
И данас сам поносан на своју технологију 75М ,,испитивање и подешавање разводни механизама (мењач),,.
Урадио сам је без Руске подлоге и овладао тако добро материјом да сам у П. Петолетци исправио грешке на испитном столу и поништио измену коју им је дао ВТИ.

Пољаци и Чеси су раније почели били чланови Варшавског пакта али смо их ми превазишли  у броју произведених тенкова а наша монтажа је била на вишем нивоу у односу на њих.
Logged
PakleniVuk
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 081


Ko laje zlo ne misli


« Reply #7016 on: December 14, 2023, 05:42:31 pm »

I eto dadoste mi odgovor na pitanje da li da tražim od Zastave ili Fiat Torino dozvolu . Licenca kupljena od Rusa za T-72 seriju tenkova je toliko izmenjena da slobodno može da se kaže da M-84 nije jednako što i T-72 (iako koristi elemenate T-72 , a ono i Fića koristi elemenate Fiat proizvodnje pa nije Fijat i Lazar 3 isto i M-80 koji je spominjan ...) , što znači dalje da po raspadu SFRJ naslednik te države je Srbija (nasledili smo i dobro i loše da se neko ne oseti uznemiren zbog toga ,u ovom slučaju dobro,a po pitanju kredita SFRJ koji su pali na nas ,loše ) , a takođe VTI kao nosilac razvoja i vlasnik patenta ( jer drug Paša i drug Vlado su radili za državne firme/firmu i sve što su tokom radnog veka razvili pripada državi odnosno državnoj firmi - tu se ne računa ono što su sami kod kuće razvili za svoj "ćef" ,samo ono gde su koristili resurse koje im je obezbedila firma ) je zapravo pravi i stvarni i jedini vlasnik tenka M-84 .

Ovo sa Fićom sam napisao smisleno jer u par objava Palestinac navodi "proizvođač tenka je dao preporuku" ...u trećem licu ,kao da se odnosi na Ruse (po sadržini ne bi rekao da se odnosi na ĐĐ koji je bio finalizator proizvodnje) , a u suštini , druže Pašo,vi ste bili proizvođač,što o sebi govorite u tećem licu ? Grin  Odatle I razlika u oznakama tenkova. Mi imamo i T-72 i M-84 u vlasništvu Vojske Srbije. Nikad T-72 nije prozvan za M-84 i obrnuto .

(P.S. ovo me podsetilo na Čkalju u seriji Kamiondžije koji daje izjavu kod sudije pa kaže "Paja je drug,a vi ste kum" Grin ).

Ispravka koju dugujem jeste da se tvrdoća vode ne izražava u PH (kako sam ranije napisao ) nego u DH (na koji sam ja mislio ali nisam očigledno dovoljno u materiji sa ribicama,pa ću morati da nabavim neki akvarijum sa dvonožnim ribicama da osvežim sećanje jer....) koji je u međuvremenu promenjen u mmol kalcijum karbonata po litru vode (mmol CaCO3/L) ...

Zapisaću kasnije (kada budem imao vremena,jer misli i dalje brže cirkulišu od ruke koja treba nešto da zapiše) nešto poduže o sadašnjem i budućem periodu ovog tenka i izmenama koje to prate , voleo bi da pročitam malo više i o ovome :


И данас сам поносан на своју технологију 75М ,,испитивање и подешавање разводни механизама (мењач),,.
Урадио сам је без Руске подлоге и овладао тако добро материјом да сам у П. Петолетци исправио грешке на испитном столу и поништио измену коју им је дао ВТИ.


...Jer PPN (Prva Petoletka Namenska) je dobila zadatak da osvoji  neke elemente tenka za sadašnju modernizaciju (grubo navedene kao : sistem hlađenja motora,sistem podmazivanja ,sistem vazduha pod pritiskom ,horizontalni i vertikalni pogon ,pumpe za ulje i DUBS) ...pa da probamo tu da "ukrstimo znanje" o tome šta kaže "stara škola" ,a šta "nova"(gde bi smestio sebe ,jer sam mlađi od tenka iako nisam tako mlad kao što prelepo izgledam uživo Grin) . Možda baš neki komentari budu od koristi .
« Last Edit: December 14, 2023, 05:48:59 pm by PakleniVuk » Logged
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 470

malo je generala u toku bitke, previše posle bitke


« Reply #7017 on: December 14, 2023, 09:25:56 pm »

Ja sam radio u okruženju gde se slobodno prezentuju mišljenja a rezultati mere i poštuju.
Moja generacija je bila pomalo buntovnička a naš moto je bila Bregina pjesma ,,šta bi dao da si na mom mjestu, da te mrze al da ti se dive,,
Iz tvojih tekstova teško je zaključiti šta je pesnik hteo da kaže ali kako se radi o ipak mladom pesniku ima vremena!
Logged
PakleniVuk
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 081


Ko laje zlo ne misli


« Reply #7018 on: December 15, 2023, 11:06:16 am »

Da neko ne shvati pogrešno, po pitanju ovog dela :

"Ja sam radio u okruženju gde se slobodno prezentuju mišljenja a rezultati mere i poštuju"

Ja svakako poštujem sve ono što je urađeno ranije i što je izneto do sada na forumu ! Ako je neko stekao drugačiji utisak , pogrešno je razumeo .

Mislim da su Mića i Kumbor shvatili na šta sam ukazao (možda ne u potpunosti,ali su na istoj "talasnoj dužini" )  ali ću ipak precizirati.

Pisano je o "poštovanju Sovjetskog GOST standarda" da citiram Miću :

"   Za postupak osvajanja proizvodnje M-84 nemam primedbi i pretpostavljam da je sve bilo po propisu i standardu. Sovjetskom GOST-u pošto je Jugoslavija kupila licencu i dobila kompletnu tehnološku dokumentaciju neophodnu za proizvodnju T-72od SSSR-a. Nekoliko železničkih vagona knjiga, nacrta, šema i uputstava za koje je najveći problem bio prevesti ih i klasifikovati. Dobijeno je sve sažvakano samo je trebalo to primeniti u industriji."

Pa je govoreno o "poštovanu preporuka proizvođača " , citiram S Palestinac:

"Proizvođač tenka daje preporuke i upustva za korišćenje a na korisniku je da li će to uvažavati ili ne."
"


I Kumbor je dao opasku u tom pravcu ,citiram :

"Пок. Милорад Драгојевић тврди да иако је СССР послао вагоне документације за Т-72М1, та документација није била комплетна и да су наши стручњаци морали много шта сами израчунавати и препројектовати. Нарочито су спецификације употребљених материјала биле непотпуне, што уопште није мала ствар, да не говоримо о СУВ, јер Т-72 тада није имао целовит СУВ. Наводно су разлике између Т-72 и М-84 на крају дошле до око 60% разних измена и доградњи. Ово по: М. Драгојевић, "Развој наших оклопних возила, преносници као судбина"."

Iz pisanja gospodina Palestinca sam stekao utisak da su tokom postupanja sa tenkom poštovali SSSR standard i licencnu dokumentaciju (kao obrazac kako treba postupati sa tenkom) ,ali su u isto vreme i narušili i promenili licencu toliko da naš tenk nema veze sa licencom za T-72 ( u tom slučaju nema smisla poštovati propise SSSRa) ?

Jer iz pisanja sam stekao utisak da se govori o "proizvođaču koji je iz Rusije (tada SSSR) i on daje preporuke da li će se sipati antifriz ili demineralizovana voda ,a mi to poštujemo " .

Dodatno na strani 466 stoji : Par slika MPG-1000,
Na ovoj grupi su napravljene neke izmene u odnosu na MPG-780 po mojim sugestijama.
Kad sam napravio ozbiljniju analizu  i došao do kompaktnijeg rešenja za grupu direktori su se zadovoljili sa postojećim.
Smatrali su da su ovladali materijom pa su me premestili da se bavim sa  Plamenom S. a kasnije preradom T-55 u vojnu građevinsku mašinu. "

I fotografije: https://www.paluba.info/smf/index.php?action=dlattach;topic=1473.0;attach=1205458;image
https://www.paluba.info/smf/index.php?action=dlattach;topic=1473.0;attach=1205460;image
https://www.paluba.info/smf/index.php?action=dlattach;topic=1473.0;attach=1205462;image


Što dovodi do pitanja opet oko licence i GOST : ako poštujemo licencu onda ne sme da se menja ništa na motoru ,a ipak evo fotografija sa izmenama ?

Mislim da je to zamrsilo tok razgovora.


 Što se tiče pesme ,Duki je ostavio šaljivi  komentar u vidu pesme ovde.
Logged
S.PALESTINAC
Stručni saradnik - OMJ
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 470

malo je generala u toku bitke, previše posle bitke


« Reply #7019 on: December 15, 2023, 01:42:07 pm »

Licenca je kupljena pa nismo morali po svaku cenu odstupati pa makar i lošije, da nas neko ne bi proganjao ili da bi pak pokazali kako smo mi nešto samostalno napravili.
Niko nije radijo tenk po GOST standardu jer standardi su univerzalni propisi i preporuke za robu koja ima široku upotrebu.
Na tenk se ugrađivala i standardna roba poput vijaka navrtki materijala isl. koja je po Gost standardu ali sno mi to sve preveli na naš JUS.
Prevođenje ćete lakše uraditi ako imate licencni standar koji propisuje tehničke zahteve za nešto a vi nađete sličan ili bolji svoj standard.

Mi sa tenkovima nismo imali iskustva, vremena, niti privilegiju da po svetu putujemo na nekakve obuke, obično to rade u početku oni koji se kasnije manje bave operativnim poslovima.
Da naša grupa je kopala po licencnoj dokumentaci, svi smo znali ruski i bez prevodioca pisali naše postupke a paralelno radili crteže za specijalne alate.
Svakako sam ponosan što smo u kratkom roku sve to odradili i za 4 godine ušli u serijsku montažu tenkova.
U grupi za montažu su bila 4 oficira imali su svog koordinatora pa se VTI nije pojavljivao kod nas kao stručna pomoć.

Bio sam par puta U PPT Namenska u to vreme lepo smo sarađivali, ponekad se nismo slagali, a u slučaju koji sam predhodno pomenuo napravili smo kompromis da oni jedan komplet odrade po svome a drugi po mojim zahtevima.
To smo sve doneli u ĐĐ ugradili na isti tenk i probali izmeriti parametre tako sam dokazao da sam upravu.
Nisam ponosan zbog njihove greške već zbog toga što su po tom pitanju pre mene išle u PPT dve stručne grupe iz ĐĐ ali se problem povremeno i dalje pojavljivao.
Nakon mojih sugestija oni su poništili izmenu KD, napravili promenu na ispitnom stolu i problem je trajno rešen.
Kako bi danas ta saradnja izgledala ja verujem da bito bilo na obostrrano zadovoljstvo.

Mnogo trošenja reči oko ,,vode u tenku,, pa ja sam vam izneo podatke kako je tenk koncipiran to se možete uveriti ako uđete i pogledate na bilo kom tenku.
Da li ćete koristiti cele godine antifriz to je stvar korisnika.
Da li imate adekvatan antifriz koji će se u letnjim uslovima uklapati u zadate parametre i hoće li se to poštovati to je stvar korisnika.
Svojevremeno sam sa ekipom išao da otklonimo kvar na tenku koji se koristio za snimanje filma.
Kad smo probali da upalimo motor vidimo da pomoćna uljna pumpa ne obezbeđuje pritisak, njihov odgovor je bio da oni već 1,5 meseci tako startuju tenk.
Odradili smo svoj posao napravili zapisnik i fakturisali našu uslugu.
Logged
Pages:  1 ... 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 [468] 469 470 471 472   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.044 seconds with 23 queries.