PALUBA
May 24, 2024, 02:18:16 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 796   Go Down
  Print  
Author Topic: Građanski rat u Siriji  (Read 2185961 times)
 
0 Members and 3 Guests are viewing this topic.
Рашо
Stručni saradnik - RV i PVO
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 905« on: April 25, 2011, 03:45:06 pm »

Vojska upala u sirijski grad Deru

25.04.2011.

Oko 3.000 vojnika, potpomognuti tenkovima, rano jutros su upali u sirijski grad Deru, zauzeli položaje u centru i razmestili snajperiste po krovovima, tvrde demonstranti u telefonskoj izjavi AFP-u.

"Mrtvi i ranjeni se ne mogu prebrojati, jer se zbog vatre snajperista do njih ne može stići", tvrde oni, ali je AFP-u jedan očevidac rekao da ima najmanje petoro mrtvih. U gradu nema struje, a telefonske linije su gotovo u prekidu.

Drugi aktivisti tvrde da su snage bezbednosti izvele danas napade i u gradovima Duma i Al-Muadamijah u blizini Damaska.

Demonstranti u Siriji protestuju od 18. marta, tražeći ukidanje vanrednog stanja koje je na snazi 48 godina, odlazak predsednika Bašara el-Asada i demokratske reforme.

Vanredno stanje nedavno je ukinuto.

Procenjuje se da je u proteklih 48 sati u sukobima policije i Bašarovih pristalica, s jedne, i demonstranata, s druge strane ubijeno više od 130 ljudi, a u proteklih pet sedmica više od 300 ljudi.

Izvor: www.tanjug.rs
« Last Edit: April 25, 2011, 03:57:18 pm by rasho » Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 509« Reply #1 on: April 26, 2011, 12:03:17 am »

Nema gde da klizi, već je skliznula! Vojska je upala u Deru, a premaneslužbenim informacijama poginulo je oko 350 ljudi. Spremaju se napadi i na demonstrante u Homsu, Latakiji i Hami. U napadima učestvuju Republikanska garda i 4. mehanizovana divizija, kojom komanduje Bašarov brat Maher al-Asad. Obe jedinice su pretežno popunjene Alavitima.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2 on: April 27, 2011, 02:55:57 pm »

Ban Ki Mun osudio nasilje u Siriji


27.04.2011.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun osudio je Siriju zbog intervencije tenkovima i bojevom municijom protiv demonstranata i zatražio je nezavisnu istragu najnovijih ubistava, uz napomenu da su sirijske vlasti dužne da poštuju ljudska prava i da samo “sveobuhvatni dijalog i istinske reforme” mogu da predstavljaju odgovor na legitimne zahteve sirijskog naroda i da vrate mir i red u društvu.

Sirijska vlada već mesec dana nastoji da uguši prodemokratske proteste u ovoj zemlji, a izveštaji o nasilnim intervencijama protiv demonstranata se umnožavaju.

Savet bezbednosti UN za sada nije uspeo da se složi oko zajedničkog saopštenja o Siriji, ali danas bi ponovo trebalo da se pozabavi ovim pitanjem, a Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Portugal su već sastavili nacrt teksta kojim se osuđuje nasilje protiv civila i podržava Banovo zalaganje za “transparentnu” i nezavisnu istragu o ubijanju demonstranata.

D.M.
Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3 on: April 28, 2011, 11:00:38 am »

Savet bezbednosti bez dogovora oko osude nasilja u Siriji


28.04.2011.

Savet bezbednosti UN nije se složio oko predloženog saopštenja zemalja članica EU kojim bi se osudilo nasilno gušenje antivladinih demonstracija u Siriji.

Predlog Francuske, Velike Britanije, Nemačke i Portugala naišao je na sinoćnoj sednici na protivljenje nekoliko članica ovog 15-članog tela UN, a Rusija je insistirala da dogadjaji u Siriji ne predstavljaju opasnost po međunarodni mir.
   
"Prava opasnost po regionalnu bezbednost mogla bi da nastane usled stranog mešanja u unutrašnju situaciju u Siriji, uključujući pokušaje da se nametnu gotova rešenja ili stane na neku od strana", rekao je ruski ambasador u UN Aleksandar Pankin.
   
Sirijski ambasador u UN Bašar Džafari istakao je da se vlada u Damasku protivi stranom mešanju u njena unutrašnja pitanja, javio je Bi-Bi-Si (BBC). Kina i Indija su pozvale na politički dijalog i mirno razrešenje krize, ali nisu izričito osudile nasilje.
   
S druge strane, SAD i EU su upozorile da će zatražiti dodatne sankcije za Damask ukoliko se ubrzo ne obrati pažnja na zahteve za sprovođenje reformi u Siriji.


Izvor: www.tanjug.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4 on: April 28, 2011, 01:47:36 pm »

Vlasti u Siriji tuku, hapse i ubijaju


28.04.2011.

Sirijski predsednik Bašar al Asad poslao je juče vojsku u prestonicu Damask, dok su njegovi tenkovi već tutnjali ulicama Dare kako bi ugušio demonstracije protiv njegove autokratske vladavine.
 
Protesti širom zemlje
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

U trenutku kada je organizacija za ljudska prava Savasija saopštila da su snage bezbednosti do sada ubile najmanje 400 civila, ogroman deo Sirije ponovo su preplavile snage režima. Bez obzira na to što je posle skoro pola veka konačno ukinuto vanredno stanje, zemlja i danas liči na militarizovanu zonu, a analitičari upozoravaju da se Sirija nalazi na ivici totalnog građanskog rata.

 - Iz belih autobusa izlaze vojnici u punoj ratnoj spremi - izjavio je za Rojters očevidac iz Dume, predgrađa prestonice, odakle su demonstranti protekle dve sedmice pokušavali da uđu u centar, ali su dočekivani mecima. I danas to područje vrvi od vojnika.

 - Više od 2.000 pripadnika snaga bezbednosti raspoređeno je u Dumi, gde su podignuti kontrolni punktovi da bi vojska mogla da legitimišu demonstrante i hapsi simpatizere opozicije - kazao je bivši vojnik, koji nije smeo da se predstavi. On je ispričao da je na ulici video nekoliko kamiona s teškim mitraljezima i tajnu policiju u civilu s jurišnim puškama. To su, po njegovim rečima, pripadnici Republikanske garde, najlojalnije Asadove jedinice. Diplomate kažu da je Asad u ponedeljak poslao u Daru Četvrtu mehanizovanu diviziju, pod komandom svog brata Mahera, u očajničkom pokušaju da zavede red i smiri narod, koji zahteva njegov odlazak sa vlasti i demokratske reforme.

 Porodica Asad vlada Sirijom od kada je Bašarov otac, pokojni predsednik Hafez al Asad izvršio puč i došao na vlast 1970. godine. Asad mlađi nimalo nije promenio autokratski politički sistem koji je nasledio 2000. Jedan zapadni analitičar opisuje predsednika, čije ime u prevodu znači “lav”, kao čoveka snažnog stiska ruke, prijatno plavih očiju, odevenog u savršeno skrojeno odelo, besprekornih manira i odličnog engleskog jezika, oftalmologa po struci, generala po vokaciji, a trenutno jednog od najopasnijih diktatora današnjice. Asad je alavitski musliman, pripada jednoj od najnaprednijih islamskih verskih zajednica. Oko tri miliona alavita strahuju da će, ukoliko predsednik bude zbačen s vlasti, postati žrtve progona od strane većinskih sunita.

Posle očeve smrti, Sirija je na Zapadu u sve većoj meri sticala ugled faktora stabilnosti u regionu. Činjenica je, međutim, da Sirija održava bliske odnose sa Iranom, osim toga, kontroliše islamsku terorističku organizaciju Hezbolah u Libanu i podržava antiizraelski teroristički režim Hamasa u pojasu Gaze. Kako je ustanovila komisija UN na čelu sa nemačkim državnim tužiocem Detlevom Melisom, ubistvo libanskog predsednika Rafika al Haririja 2005. navodno je lično naredio Asad. Međutim, Asada ipak teži uspostavljanju mira s Izraelom.

Iako Sirija ima jedan od najrepresivnijih bezbednosnih aparata u arapskom svetu, faktor straha više ne postoji i danas desetine hiljada Sirijaca zahteva svrgavanje vlade. Suprotno Asadovim tvrdnjama, nije reč o stranoj zaveri. Favaz Gerges, profesor za bliskoistočnu politiku na Londonskoj ekonomskoj školi, kaže:

 - Reč je o unutrašnjoj pobuni, koja je zahvatila mnoge segmente društva: visokoobrazovanu srednju klasu, borce za ljudska prava, siromašne koji su nezaposleni i pogođeni višegodišnjom sušom i pripadnike uticajnog pokreta Muslimansko bratstvo. Svi oni su razočarani zbog toga što ni 10 godina po dolasku na vlast Asad mlađi nije sproveo obećane reforme, pre svega nije ukinuo monopol vladajuće partije Baas.

 Koliko dugo još može da opstane Asadov režim? Profesor Folker Pertes, direktor fondacije Nauka i politika u Berlinu, ističe:

 - Trenutno smo svedoci početka kraja Asadove diktature. Asadov klan, međutim, uživa znatno veću podršku u vojsci, nego što je to bio slučaj s Mubarakom u Egiptu, pa nije čudo što je 45-godišnji Asad samouvereno tvrdio da plima arapskih revolucija ne može da stigne do Sirije sve dok nisu izbili neredi u Dari. Zapad treba da izbegava sve što liči na napad spolja. Ujedinjene nacije treba da zauzmu jasan stav, ali ulogu posrednika verovatno mogu da preuzmu samo države poput Turske, Egipta i Saudijske Arabije. Svet je na početku uzdržano kritikovao Asada, ali se retorika sada zaoštrava. Evropske vlade su pozvale Siriju da prekine nasilje. Vašington je saopštio da razmatra uvođenje posebnih sankcija, dok je holandski šef diplomatije Uri Rozental predložio da EU obustavi pomoć Damsku i nametne embargo na oružje i sankcije zvaničnicima.

Jasna Stojković, Maja Anastasijević
Izvor: www.blic.rs* 137545_0601-sirija-foto-ap_f.jpg (36.42 KB, 470x270 - viewed 629 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #5 on: April 28, 2011, 01:49:01 pm »

Džon Mekejn : Vojna intervencija u Siriji bila bi riskantna


28.04.2011.

Američki senator Džon Mekejn (John McCain) rekao je danas da bi vojna intervencija u Siriji bila riskantna i ne veruje da bi mogla da zaustavi sirijskog predsednika Bašara Asada u nasilnom suzbijanju antivladinih protesta.

 Bivši američki predsednički kandidat je posetio Libiju prošle nedelje i žustro podržao medjunarodne vazdušne udare na snage libijskog vodje Muamera Gadafija, međutim kada je reč o Siriji Mekejn kaže da ne vidi kako bi tamo moglo da se vojno interveniše.

"Mislim da bi bilo vrlo riskantno i ne znam da li možemo da zaustavimo užasno ponašanje (sirijskog predsednika) Bašara Asada", rekao je Mekejn danas u intervjuu za francusku televiziju Frans-24. Mekejn koji je ove nedelje u poseti Parizu založio se za uvodjenje sankcija i pritiske na Siriju preko Saveta bezbednosti UN.

Više od 450 ljudi poginulo je u Siriji od početka vladinog suzbijanja demonstracija, prema proceni nevladinih organizacija.


Izvor: www.beta-press.com
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #6 on: April 28, 2011, 01:52:12 pm »

Dvesta članova sirijske vladajuće stranke podnelo ostavke


28.04.2011.

Zbog nasilnog gušenja pro-demokratskih protesta u Siriji, 200 članova vladajuće stranke Baat podnelo je ostavke, javili su mediji.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

"S obzirom na negativan stav koji je zauzelo rukovodstvo Arapske socijalističke partije Baat prema dogadjajima u Siriji i Deri kao i smrt i ranjavanje hiljada ljudi u intervenciji raznih snaga bezbednot, podnosimo kolektivnu ostavku," navedeno je u saopštenju članova partije.

Reč je pretežno o članovima Baata iz područja Dere na jugu zemlje gde je tokom šest nedelja, prema izveštajima, ubijeno 450 ljudi, javio je BBC.
   
Premda se ne radi o ličnostima visokokg ranga, javna ostavka članova Baata i osuda represije su veoma značajni s obzirom na monolitno ustrojstvo partije koja vlada Sirijom od puča 1963, ocenio je britanski radio. Njihova ostavka usledila je posle jučerašnje vesti da je 30 članova Baata iz Banijasa podnelo ostavku iz istog razloga.

Vlada je ove nedelje poslala tenkove i vojnike u Deru, a u gradu se i noćas mogla čuti pucnjava.

Sirijska organizacija za ljudska prava Savasia saopštila je danas da su snage bezbednosti u toj zemlji dosada ubile 500 civila u nasilnom pokušaju da spreče "mirni demokratski ustanak."


Izvor: www.tanjug.rs


* 128723_sirija-aaa-afp_f.jpg (35.93 KB, 470x270 - viewed 596 times.)
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 509« Reply #7 on: April 28, 2011, 10:21:40 pm »

Izgleda da su se pobunjenici u Deri domogli protivtenkovskog naoružanja, što podrazumeva zauzimanje barem neke od kasarni u tom gradu. Još pobunjenika sa PO naoružanjem (uglavnom ručnim bacačima raketa) je viđeno u mestima Banias i Jableh. Napad ne Deru predvode elementi 134. brigade 4. mehanizovane divizije, kojom komanduje Maher al-Assad. Granica sa Jordanom je zatvorena. Prema još nepotvrđenim informacijama, trupama lojalnim Bašaru ASadu komanduju Iranci.
Izvor: Debka
Linkovi:
http://debka.com/article/20876/
http://debka.com/article/20870/

Baš me interesuje, o čemu se sada diskutuje u generalštabu u Ankari?
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 509« Reply #8 on: April 28, 2011, 10:33:15 pm »

Evo i linka za državnu TV Sirije: http://wwitv.com/tv_channels/7044.htm
Program mi izgleda kao prikazivanje svih mogućih dostignuća klana al-Assad, uz nezaobilazno prikazivanje arheoloških iskopina. Jel' zna neko arapski?
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 455


« Reply #9 on: April 28, 2011, 11:15:54 pm »

Око догађаја у Сирији сви из свог угла имају неке резерве. Како они који би да интервенишу, тако и они који би да не интервенишу. Лично мислим да у НАТО-у и САД
размишљају по народнј пословици "много је мачку говеђа глава". Односно немају снага ни могућности да делују на више фронтова. У сирији ће се тек закувати, мада ми није до краја јасно ко стоји из немира. Знам да клан АСАД одавно има доста противника, али не знам ко их предводи.
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 509« Reply #10 on: April 29, 2011, 07:50:44 am »

Po svemu sudeći, demonstracije su spontane i neorganizovane. Među demonstrantima u različitim gradovima nema nikakve koordinacije, što olakšava režimu da ih uguši. Dobar deo demonstranata se nalazi na ulicama iz prostog razloga što su im snage bezbednosti uble nekog bliskog. Što se NATO i SAD tiče, tu se slažem, ali Turska i Jordan se graniče sa Sirijom, i baš me zanimaju njihove reakcije, ako se ova pobuna ne završi uskoro, i preraste u otvoreni građanski rat.
Logged
Рашо
Stručni saradnik - RV i PVO
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 905« Reply #11 on: April 30, 2011, 01:46:02 pm »

Ubijeno 62 ljudi, Damask šalje još tenkova na jug zemlje

30.04.2011.

DAMASK - Sirijske vlasti poslale su danas u opkoljeni južni grad Deru još vojnika, a demonstranti tvrde da su najmanje 62 osobe ubijene u sukobima tokom protesta desetina hiljada demonstranata širom zemlje.

Jedan stanovnik Dere rekao je da je jutros video četiri tenka i 20 oklopnih transportnih vozila kako ulaze u grad, koji je u središtu šestonedeljnih antirežimskih protesta i pod opsadom vladinih snaga od ponedeljka, javio je AP.

Prema podacima Sirijske organizacije za ljudska prava, najmanje 33 civila ubijena su u Deri i oko ovog grada, 27 civila ubijeno je u Homsu, severno od Damaska, a još dvoje ljudi je ubijeno u mediteranskoj luci Latakiji.

Sirijske vlasti su saopštile da su juče "terorističke grupe" ubile devet pripadnika snaga bezbednosti, a da je uhapšeno 156 osoba, javio je AFP.
U međuvremenu, turski mediji su javili da je 238 Sirijaca, među kojima je veliki broj žena i dece, ušlo na teritoriju Turske, u području južne pokrajine Hataj, bežeći od nasilnog gušenja demonstracija.

Državljani Sirije u Tursku su ušli noseći turske zastave i uzvikujući: "Želimo demokratiju", "Želimo da živimo kao Turci", a turske vlasti smestile su ih u jednu sportsku dvoranu i obećale da će im pružiti odgovarajuću pomoć.

Prema pojedinim izveštajima, od početka protesta u Siriji ubijeno je 500 ljudi.
Vašington je od juče blokirao finansijska sredstva brata sirijskog predsednika Bašara al-Asada Mahera, koji komanduje Četvrtom oružanom divizijom, kao i sredstva nekoliko drugih zvaničnika i obaveštajnih službi.

Evropska unija saopštila je da je pokrenula proceduru za uvođenje embarga na oružje i opremu koji se koriste za represiju u Siriji i da će hitno razmotriti druge odgovarajuće mere kako bi sirijsko rukovodstvo brzo promenilo svoju politiku.

Izvor: www.tanjug.rs
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 107


« Reply #12 on: April 30, 2011, 07:21:43 pm »

Nemaju sirijski demonstrantni šansu, umešala se Turska ili ne. Da imaju malo nafte i koju luku, kao Bengazi na primer, već bi se našao po koji avion i bomba da pomogne, ovako - mrka kapa, zla prilika.
Logged
brodarski
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 255« Reply #13 on: April 30, 2011, 08:23:26 pm »

 Nemaju luku? Moj stric je potpisao ugovor o izgradnji luke u ime Pomgrada Rijeka sa sirijskom vladom. Ta luka je i izgrađena.
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 107


« Reply #14 on: April 30, 2011, 09:00:19 pm »

Nemaju luku? Moj stric je potpisao ugovor o izgradnji luke u ime Pomgrada Rijeka sa sirijskom vladom. Ta luka je i izgrađena.

Ma znam da imaju Brodarski, zove se Latakija i ogromna je, ali je ne drže oni kao libijski što drže Bengazi. A i da drže Latakiju, džabe - nema nafte, plina - nema bombi. Demokratski i gotovo.
Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 796   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.047 seconds with 22 queries.