PALUBA
July 13, 2024, 01:13:47 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu Paluba.Info novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati do 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 778 779 780 781 782 783 784 785 786 787 788 789 [790] 791 792 793 794 795 796 797   Go Down
  Print  
Author Topic: Građanski rat u Siriji  (Read 2229387 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #11835 on: June 11, 2022, 02:24:28 pm »
Rusija kritikovala Izrael zbog napada na aerodrom u Damasku


Rusija je oštro kritikovala Izrael posle napada pred zoru u petak na aerodrom u Damasku za koji je okrivljena jevrejska država.

Izraelski mediji navode da je kritika bila neuobičajeno oštra, a ;satelitska kompanija je prethodno objavila snimke velike štete na pistama, zbog koje su obustavljani svi letovi.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je sinoć osudilo, kako je saopštilo, „opaku praksu“ izraelskih napada na civilnu infrastrukturu za koje je rečeno da su provokativni i da predstavljaju „kršenje osnovnih normi medjunarodnog prava“.

Izrael često napada postrojenja i konvoje oružja proiranskih milicija, a oslanja se na takozvani „mehanizam dekonflikta“ dogovorenog sa Moskvom kako bi se izbegli direkni sukobi s ruskim snagama u Siriji, podsećaju izraelski mediji.

Odnosi Izraela sa Rusijom su još ranije narušeni zbog rata u Ukrajini, ali sinoćnja osuda Rusije napada na Siriju pokazuje da napetost raste.

Sirijski državni mediji su najpre javili da je Izrael rano u petak iz vazduha napao neke vojne položaje južno od Damaska, da je jedna osoba ranjena i ima materijalne štete. Nekoliko sati kasnije Sirija je obustavila sve letove za medjunarodni aerodrom i kao razlog navela tehničke smetnje. Izrael nije zvanično komentarisao napad.

Kompanija Imidž sat internešenel (ImageSat International) je navela da su u napadu „potpuno onesposbljene“ obe aerodromeske piste, te da je svaka pogodjena tri puta.

U raketnim napadima u aprilu i maju, koji se takodje pripisuju Izraelu, oštećeni su drugi delovi pista.

Kako je saopštila satelitska kompanija ti napadi su skratili dužinu jedne piste i umnogome onemogućili sletanje velikih aviona. Napad u petak je „onesposobio čitav aerodrom dok se ne popravi“.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #11836 on: June 12, 2022, 11:23:50 am »

Quote
Turkey plays its strong hand as it prepares incursion into Syria
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #11837 on: June 14, 2022, 10:57:53 am »

Ruski teretni brod sa 27.000 tona žitarica prošao je Bosforski moreuz na svom putu od Sevastopolja ka Siriji.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* ruski brod.jpg (191.32 KB, 1280x769 - viewed 8 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #11838 on: June 14, 2022, 01:17:57 pm »Quote
Khanaser-Aleppo Road

Tiger forces members
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Tiger forces.jpg (173.19 KB, 795x1024 - viewed 14 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #11839 on: June 16, 2022, 10:53:15 am »
Operacija turskih oružanih snaga:

Situacija u severnoj Siriji za 14-15.06.2022.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* sirija--.jpg (439.42 KB, 1600x1168 - viewed 14 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #11840 on: June 17, 2022, 04:01:01 pm »
Rusija: Učinili smo sve da odvratimo Tursku od operacije u Siriji


Rešavanje sukoba u Siriji je glavni zadatak, a potencijalna operacija Ankare na severu Sirije neće rešiti probleme. Učinili smo sve da ubedimo tursku stranu u kontraproduktivnost tog koraka, koji može imati dalekosežne negativne posledice, izjavio je u intervjuu za Sputnjik specijalni predstavnik predsednika Rusije za Siriju Aleksandar Lavrentjev.

U Kazahstanu su 15. i 16. juna održani pregovori zemalja-garanata (Rusija, Iran, Turska) u Astanskom formatu , a učestvovali su i predstavnici vlade i opozicije Sirije, kao i Ujedinjenih nacija.

Ranije su mediji preneli da je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan najavio novu antiterorističku operaciju na severu Sirije.

U pozadini Astanskih pregovora odvijali su se razgovori o mogućoj operaciji Turske na severu Sirije u cilju borbe protiv kurdskih grupa. Da li ste uspeli da odgovorite tursku stranu od sprovođenja operacije?

- Odluka nije doneta, Turska je samo izrazila spremnost da sprovede operaciju radi osiguranja svoje bezbednosti stvaranjem „zone bezbednosti“ u dužini od trideset kilometara i oslobađanjem oblasti Manbidž i Tal-Rifat.

Nisu upitni rezultati te operacije, ni to da je turska vojska jedna od najvećih u Evropi koja je sposobna da odgovori na postavljene zadatke. Radi se o tome da sama operacija neće rešiti probleme, već će dovesti do novih bezbednosnih pretnji po Tursku, jer i Radnička partija Kurdistana i Sirijske demokratske snage neće prestati da postoje i da deluju protiv Ankare nakon te operacije.

Oni će, svejedno, nastaviti da kontrolišu veliki deo teritorije na severoistoku Sirije.

Ispravniji put je traženje mirnog rešenja tog problema. Ruska delegacija je uložila sve napore da ubedi tursku stranu u kontraproduktivnost tog koraka, koji može imati dalekosežne negativne posledice.

Da li je Turska predlagala Rusiji da to pitanje reši pregovorima sa Kurdima?

- Turska ne želi da pregovara sa Kurdima na severoistoku Sirije, a mi, sa svoje strane, pokušavamo da ubedimo Kurde da komuniciraju, razvijaju odnose sa Damaskom, nađu kompromisna rešenja, postignu dogovor o obnavljanju jedinstva Sirije i da uključe Sirijske demokratske snage u redove nacionalne armije. Sve što bi moglo da spreči negativni scenario.

Da li je Turska predložila neke uslove za odustajanje od operacije?

- Za sada ništa nije odlučeno, a mi se nadamo da će se turski predsednik uzdržati od sprovođenja operacije, uzimajući u obzir negativan stav praktično svih arapskih država prema njoj. Arapski svet nije zainteresovan da jedan deo arapskih zemalja pređe, faktički, pod kontrolu Turske.

Ako operacija ipak počne, kakav će biti odgovor Rusije?

- Rusija ne planira da ratuje sa turskom vojskom i sirijskim nacionalnim snagama, koje se nalaze pod okriljem Ankare. Mi tamo nemamo borbene jedinice.

Da li može doći do direktnog sukoba između snaga Turske i Damaska?


- Nije isključena ni ta varijanta.

Moskva ne planira da zbog toga poveća brojnost ruske jedinice u Siriji?

- Ne, brojnost ruske jedinice je optimalna i održava se uzimajući u obzir potrebu rešavanja nekih konkretnih zadataka.

Zbog specijalne operacije u Ukrajini, brojnost jedinice u Siriji nije smanjivana?


- Ne, nije smanjivana i u to želim da uverim sve koji sumnjaju. U toku je rotacija kadrova.

Da li se i kako odluka Turske da zatvori vazdušni prostor za ruske avione u Siriji odrazila na rad ruskih vojnika i baza u Siriji?

- To je imalo određeni negativni efekat, čija su posledica određene logističke poteškoće u snabdevanju naše jedinice. Generalno, postoje drugi načini da se obezbedi sve što je potrebno i drugim kanalima, samo to oduzima mnogo više vremena.

Da li Moskva i Ankara komuniciraju na tu temu i da li je Turska spremna da ukine tu odluku?


- Naravno da komuniciramo i nadamo se da će turska strana ipak u najskorije vreme otvoriti svoj vazdušni prostor za prelet ruskih aviona. Izrazili su spremnost, ali iz određenih razloga to još ne čine.

Zemlje garanti osudile su napad Izraela na teritoriju Sirije. Ranije je bio napadnut i aerodrom u Damasku. Da li Rusija planira da pojača sirijsku protivvazdušnu odbranu? Postoji li odgovarajući zahtev od Damaska?

- Sirijska PVO je dovoljno moćna i nema posebne potrebe za povećanjem njenog potencijala. Druga stvar je što se neko naoružanje ne upotrebljava, jer niko ne želi eskalaciju napetosti.

Kako komentarišete ranije objave zapadnih medija, koji su se pozvali na ukrajinsku ambasadu u Libanu i objavili da je Rusija izvezla sa teritorije Ukrajine oko 100 hiljada tona žita i poslala ga Siriji?

- To je još jedna lažna vest, koja nema veze sa stvarnim stanjem. Ruski brodovi nemaju pristup lukama u kojima se skladište glavne zalihe, jer se nalaze pod kontrolom Ukrajine. U Marijupolju nema silosa, tek je skoro deminirana luka dovedena u koliko-toliko normalno stanje, tako da ni o kakvim stotinama hiljada tona ukrajinskog žita nema govora.


Sukob u Siriji i Astanski format

Oružani sukob u Siriji traje od 2011. godine. Krajem 2017. godine objavljena je pobeda nad terorističkom organizacijom DAEŠ (Islamska država) u Siriji i Iraku. U pojedinim delovima zemlje nastavlja se čišćenje od terorista. Trenutno je u prvom planu političko rešavanje problema, obnavljanje Sirije i povratak izbeglica.

Od 2017. godine u Nur-Sultanu vode se pregovori, poznatiji kao Astanski format, po ranijem nazivu glavnog grada Kazahstana. U januaru 2018. godine Soči je bio domaćin kongresa nacionalnog dijaloga Sirije, koji je bio prvi pokušaj od početka sukoba da se okupi širok sastav učesnika. Glavni rezultat kongresa bila je odluka o stvaranju ustavnog komiteta koji deluje u Ženevi i čiji je glavni zadatak priprema ustavne reforme.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #11841 on: June 20, 2022, 10:00:19 am »Rusija je izvršila udare na američku bazu u Siriji. SAD strahuju od slučajnog sukoba dve sile - VSJ


Quote
SAD su zabrinute zbog ruskih akcija u Siriji, jer bi „pogrešna procena mogla da eskalira u sukob“.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije napadaju položaje na kojima Amerikanci obučavaju lokalne militante, piše Vall Street Journal. Izvršeni su vazdušni udari na garnizon.

Ruska vojska je u junu izvela niz operacija protiv koalicije predvođene SAD u Siriji, uključujući jednu ove nedelje u strateški važnoj bazi u južnoj Siriji blizu granice sa Jordanom, gde Amerikanci obučavaju lokalne militante, Pentagon je rekao za VSJ.[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* 2022-06-20_105441.jpg (99.89 KB, 1154x683 - viewed 4 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 571


« Reply #11842 on: June 20, 2022, 08:11:52 pm »

Колико сам схватио из медија, Руси су пре напада упозорили Американце да ће то урадити, па су они из нападнуте базе померили своје трупе.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #11843 on: June 21, 2022, 07:48:36 am »
Ukrajina prosleđuje oružje sa Zapada u Siriju?


Prvi zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN, Dmitrij Poljanski, izjavio je da se oružje koje Zapad šalje Ukrajini sve češće pojavljuje u Siriji.

"Zapadno oružje se sve češće pojavljuje u Idlibu jer ga prodaju korumpirani ukrajinski zvaničnici", rekao je Poljanski u ponedeljak na sastanku Saveta bezbednosti UN, preneo je TAS S.

"Uzavrelo crno tržište oružja u Evropi nije samo riznica za njih, već i za radikalne islamiste širom Bliskog istoka", istakao je Poljanski.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #11844 on: June 28, 2022, 10:27:29 am »Američka vojska izvela napad


SAD su izvele u ponedeljak napad u sirijskoj pokrajini Idlib, čiji je cilj bio visoki vođa militantne grupe sa Al Kaidom, saopštila je američka vojska.

Napad je bio usmeren na Abu Hamzaha al Jemena, višeg vođu Al Kaide Huras al-Dina, dok je putovao sam na motoru, navodi se dalje u saopštenju američke vojske, prenosi Rojters.

Dodaje se i da prve informacije ne ukazuju na to da je bilo civilnih žrtava.

Humanitarna organizacija Sirijska civilna odbrana objavila je na Tviteru da je nešto pre ponoći ubijen muškarac nakon što su na njegov motocikl ispaljene dve rakete. Naveli su i da je telo prevezeno na odelenje za forenziku u gradu Idlib.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #11845 on: June 29, 2022, 07:07:10 am »
Ubijeno više od 300.000 civila


Organizacija Ujedinjenih nacija objavila je danas da je tokom deset godina konflikta u Siriji ubijeno više od 300.000 civila.

Prema izveštaju Kancelarije za ljudska prava UN, u Siriji je od 1. marta 2011. do 31. marta 2021. ubijeno 306.887 civila.

Pretpostavlja se da su u istom periodu poginule desetine hiljada vojnika i pripadnika oružanih grupa. U broj ubijenih civila nisu uključeni oni koji su sahranjeni bez znanja vlasti.

"To su ljudi ubijeni u direktnim ratnim operacijama. Broj ne obuhvata mnogo, mnogo više civila umrlih zbog gubitka pristupa zdravstvenoj nezi, hrani, čistoj vodi i drugim osnovnim ljudskim pravima", saopštila je visoka komesarka za ljudska prava UN Mišel Bašle.

U izveštaju se navodi da je pojedinačno dokumentovano da je bilo 143.350 ubijenih civila, dok je statistički procenjeno da je u ratu u Siriji poginulo još 163.537 civila.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #11846 on: July 03, 2022, 06:24:34 am »
Izrael napao Siriju; ima ranjenih


Izraelski lovci F-16 izveli su raketni napad na objekte na teritoriji sirijske pokrajine Tartus, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Saopšteno je da ima ranjenih, kao i da je pričinjena značajna materijalna šteta.

Prema rečima zamenika rukovodioca ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji, kapetana Evgenija Gerasimova, izraelski avioni ispalili su četiri rakete u istočnoj akvatoriji Sredozemnog mora.

Ranjena su dva civila.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #11847 on: July 06, 2022, 06:39:52 am »Novi napad – Moskva "oštro osudila"


Moskva je osudila napad iz vazduha koji se pripisuje Izraelu kraj ruskog uporišta tokom vikenda, ocenivši da su takvi napadi "kategorički neprihvatljivi".

"Mi oštro osuđujemo takve neodgovorne akcije koje krše suverenitet Sirije i osnovne norme međunarodnog prava i zahtevamo da bezuslovno prestanu", saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, preneli su izraelski mediji.

Meta napada u subotu bilo je područje kraj sirijskog grada Al-Hamidijah južno od Tartusa, gde se nalazi glavna ruska pomorska baza u regionu.

U napadu je ranjeno dvoje civila i pričinjena je znatna šteta civilnoj infrastrukturi, saopštila je Moskva.

Sirija je takođe optužila Izrael za taj napad, a izraelska vojska nije odgovorila na optužbe u skladu sa svojom politikom da ne komentariše vojne operacije u toj susednoj zemlji.

Izrael je više stotina puta napao mete u Siriji tokom godina, ali retko preuzima odgovornost, podsećaju agencije.

Izraelski lideri su ranije govorili da su mete baze proiranskh milicija poput libanskog ekstremističkog Hezbolaha, čiji se pripadnici bore na strani snaga predsednika Sirije Bašara Asada, te isporuke oružja iranskim saveznicima u regionu.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Velikoj Britaniji, navela je da je meta napada u subotu bilo oružje namenjeno Hezbolahu, ali to nije potvrdila nijedna druga organizacija.

Sirijska državna novinska agencija SANA je javila da su u subotu izraelski borbeni avioni iznad Sredozemnog mora ispalili rakete zapadno od libanskog grada Tripolija.

Izraelska vojska napada mete u Siriji uglavnom noću, a ovog puta se napad dogodio oko 6.30 i SANA navodi da je ciljana farma pilića. Sirija često tvrdi da mete izraelskih napada nisu vojne.

Izraelski napadi se nastavljaju u sirijskom vazdušnom prostoru koji uveliko kontroliše Rusija iako su veze sa Moskvom pogoršane u proteklim mesecima. Izrael sve više podržava Ukrajinu u ratu sa Rusijom, ali teži da održi slobodu kretanja iznad Sirije.

Rusija je prethodno oštro osudila Izrael posle napada 10. juna na međunarodni aerodrom Damask koji se takođe pripisuje izraelskoj vojsci.

Zbog štete pričinjene u tom napadu aerodrom je bio zatvoren dve nedelje.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #11848 on: July 06, 2022, 11:43:25 am »

Konvoj turske vojske sa desetinama oklopnih vozila i kamionima za gorivo ušao je danas u predgrađe Al Baba u provinciji Alepo.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Al Bab.jpg (183.91 KB, 1068x708 - viewed 3 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #11849 on: July 06, 2022, 01:59:25 pm »
Quote
3 bombardera Tu-22M3 u vazdušnoj bazi Rus Hmeimim u Siriji. Obično nisu tamo.

Slika je od kraja juna.[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 3 x Tu-22M3 - Hmeimim.jpg (226.56 KB, 1600x961 - viewed 4 times.)
Logged
Pages:  1 ... 778 779 780 781 782 783 784 785 786 787 788 789 [790] 791 792 793 794 795 796 797   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.028 seconds with 22 queries.