Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #12020 on: December 08, 2024, 10:44:02 pm » |
|
Naleteo sam na jedan tweet (na platformi X) sa kojim se u većem delu slažem. Dakle nije moja "izvorna" misao, ali ću je preneti ovde uz neke manje modifikacije (po mom ukusu), jer mi se čini da u velikoj meri odgovara onome što se dogodilo i to ne samo sada nego i u nekim ranijim prilikama. Mi generalno volimo Rusiju i Ruse, očekujemo i nadamo se od njih izgleda previše, ali ovo su očigledno "neki novi Rusi" na koje ćemo se izgleda morati navići (ko ono reče nešto slično?).
@diogen23937884
"Turska je pobedila Rusiju u Jermeniji-Nagorno Karabahu i tamošnje hrišćane prepustili na milost i nemilost ekstremistima. Pravdali su to prozapadnom vladom u Jerevanu, slično kako su pravdali i odlazak sa Kosova (doduše nezvanično, prim. Kubovac). Turska sada pobeđuje Rusiju i u Siriji i tamošnje hrišćane opet ostavlja na milost i nemilost Turcima kao i na Kosovu i Nagorno Karabahu. Sada, pošto im je Asad bio veran saveznik i u Damasku nije bila prozapadna vlada govore u svojim medijima i svojim tviter nalozima da SAA ne želi da se bori. A protivnik SAA je samo Turska, Izrael, ISIS, Al Kaida...I dok na sva zvona objavljuju oslobađanje svakog kokošinjca u Donbasu i dok je Ukrajinska armija i dalje u Kursku očekujemo još jedan oštar tvit Medvedeva, mada lično verujem da će ovom prilikom izostati.
Još ako ruske baze ne budu napadnute tj. ako ostanu tamo gde su, imamo odgovor na pitanje šta se desilo."
Eto. I evo i jedna čini mi se prigodna pesma, dok Sirijci i u Latakiji i Tartusu ruše Hafezove statue, na kraju jedne ere:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fazan
Prijatelj foruma
poručnik fregate
Last Login:April 21, 2025, 09:05:23 am
|
 |
« Reply #12021 on: December 09, 2024, 02:04:42 am » |
|
Не бих повезивао ситуацију у Нагорно Карабаху са овим што се догодило у Сирији. Не може прозападна влада у Јеревану да буде разлог за кршење уговорених обавеза. Хајде да кажемо да је Нагорно Карабах био део Азербејџана, да оставимо по страни то што су те границе цртали совјетски комунисти, а Русији није падало на памет да их 1990. поправи у корист Јерменаца. Али 2020. године је Азербејџан директно напао међународно признату територију Јерменије. Русија и ОДКБ нису урадили ништа, мада је Јерменија тражила да испуне одредбе уговора. То је било пре рата у Украјини, а Азербејџан је држава без излаза на отворено море. Рекао бих да су се Руси водили искључиво својим интересима и то им није било први пут. Вероватно ни последњи.
Ово што се десило у Сирији се десило у другачијим околностима. Русија већ 2 године ратује у Украјини. У Сирији су сви ратовали против свих, није само САА имала више противника. Да ли су ове опозиционе снаге, које су ушле у Дамаск, биле боље наоружане од САА? Да ли су турски авиони нападали САА да би им пружили подршку? Каква је била ПВО опозиционих снага?
Асад је пропустио да искористи победу коју је извојевао у првој рунди. Могао је да преговара са позиције јачег и да направи неки компромис са опозицијом. Уместо тога, постао је лутка у рукама Ирана и Хезболаха. САА се једноставно превише ослањала на Хезболах и иранску Револуционарну гарду. Пораз Хезболаха у Либану је онемогућио неко веће и брже ангажовање у Сирији. Чак и да је Хезболах имао веће могућности да помогне - брзина којом се у Сирији све распадало би га предухитрила. У суботу ујутро, по америчком времену, нико није очекивао да ће Дамаск пасти за мање од два дана, без испаљеног метка.
Што се тиче Израела, Асад је имао деценије да потпише мировни уговор, као што су га потписали Јордан и Египат. Уместо тога, омогућио је противницима Израела да делују у Сирији и из Сирије. Израел није директно учествовао у обарању Асада, али је отвореним нападима на иранске циљеве у Сирији показивао да су Асад и његови савезници веома рањиви. То је вероватно могло имати психолошки утицај на припаднике САА. На крају је дошло и до сукоба у Либану, који је Хезболах прогласио победом. Људи у Сирији су вероватно видели како се тај сукоб завршио.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #12022 on: December 09, 2024, 09:54:02 am » |
|
Moj stav oko ponašanja Rusije mi je bio jasan nakon dešavanja oko Jermenije odnosno Nagorno-Karabaha (i pre svega naroda tamo, ne pričam ja toliko o toj para-državnoj tvorevini tamo, već o narodu ostavljenom na cedilu od mirotvoračke jedinice koja je tu bila da ih štiti, između ostalog). Sada se taj stav samo dodatno učvrstio i neću ja dalje u tu polemiku, svako ima pravo da formira neki svoj stav.
Sa druge strane, ta nova država "prerušenih glavoseča" će se tek susresti sa onim što je realna situacija na terenu i u geopolitici. Eno ih već Izrael tambura treći dan. Prvo su ušli u Golan da prošire tampon zonu (a dokle će ići, to samo oni znaju), a zatim su počeli nesmetano da bombarduju vojne baze u Dari i Suvajdi, a od juče i u Damasku. Sravnili su vazduhoplovnu bazu Meze sa brojnim Bukovima i avionima tamo. (to se videlo). Sada koliko čitam, tuku i baze u Tartusu i oko Latakije, a "nove vlasti" ne mogu da se načude otkud to tako sada, kada su oni "nova demokratska vlast".
Neće Izrael da dozvoli da se "prerušeni teroristi" šetaju okolo sa S-300, Bukovima, Pancirima, ali i Skadovima, Lunama, Točkama, Smerčovima, Fateh-110 i brojnim tenkovima (doduše većinom T-72 u raznim verzijama), ali ima i 2 bataljona T-90.....
Tako da će biti zanimljivo, sa vojno-tehničke strane, ono što će se dešavati dalje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #12023 on: December 09, 2024, 10:04:30 am » |
|
А спољна политика "нових власти по вољи народа" нам је за сада ионако непозната. Понашање Израела их може даље окренути према Русији.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
victoria
stariji vodnik I klase
Last Login:February 12, 2026, 08:17:22 pm
|
 |
« Reply #12024 on: December 09, 2024, 11:43:40 am » |
|
Ноу плејн креш ! Асад је у Русији,нове власти(ха ха ха . . каква црна власт.Тамо више нема ни Сирије а камоли власти у Сирији).Видећемо да ли ови мафиози у Кремљу имају било какав план за даље па чувају Башара или је ово само гест добре воље према заиста верном савезнику.Ја у Сирији руској војсци не замерам ама баш ништа.Са ограниченим контингентом су постигли заиста много и овде је подбацило Министарство спољних послова(или ко већ доноси спољно политичке одлуке) са одсуством било каквог политичког плана о будућности Сирије који су морали да имају још пре одлуке о интервенцији.Овако су гурнули војску у стилу Црног Грује.Сада идемо да се бијете,неки ћете да погинете а неки ћемо да преживимо.По свему је било јасно врло брзо након почетка побуне а су дани Сирије какву смо знали одбројани и морало се ићи у правцу лабаве федерације са тенденцијом амортизованог распада и унапред дефинисаним границама покрајина-будућих држава.Овако је тек сад густа чорба и то она која се крчка у правцу стварања Великог Израела.Многи су се смејали и тврдили да је то "теорија завере".Видећемо да ли ће им бити смешно када се настави територијална експанзија,овај башибозук нити може нити хоће да то спречи.Није ни намењен за то.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
victoria
stariji vodnik I klase
|
 |
« Reply #12025 on: December 09, 2024, 11:57:23 am » |
|
Опаа.Персијанци су упозорили Асада да предстоји офанзива "ребелса" и тим више су зачуђени неспособношћу САА да на исту одговори а поготово брзим колапсом.Занимљив интервју персијског министра спољних послова.Није дугачак па вам препоручујем да га погледате.Прича смирено али говор тела указује да је далеко од смирености.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #12026 on: December 09, 2024, 12:09:16 pm » |
|
@Victoria
Ne treba tako lako prenositi svakakve "click bait" vesti i YT linkove. Sad će svi "oprati i ruke i noge i međunožje" od Asada. Sva krivica će pasti samo na njega. Čovek je branio Siriju kao jedinstvenu i sekularnu državu koliko je mogao i uz saveznike koje je imao već 15 godina (gde je barem jedno vreme spadao i Iran). Za to vreme je primao stalne udarce od Izraela upravo i najviše zbog Irana i njihove paravojske Hezbolah u Libanu.
Narod će shvatiti u Siriji da će Asada, kakav god da je bio, uskoro "praviti od blata". Ali to je već njihov problem. Neka se sada vesele dolasku novog doba.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
victoria
stariji vodnik I klase
|
 |
« Reply #12027 on: December 09, 2024, 12:18:57 pm » |
|
Ја верујем да је ово тачно што каже персијски министар.Погледај говор тела,он ЈЕСТЕ изненађен овако брзим колапсом Асадовог режима.Персијанци нису издали Асада,учинио је то неко од његових,можда нису чак ни Руси.Да не заборавимо даје Асадов премијер дочекао на црвеном тепиху "ребелсе".Није бежао значи да је или лудо храбар или су они већ имали неки договор.Сигуран сам да је ово друго.Што се тиче Башара већ сам рекао да је он цивилизованиј од свог бабе Хафеза.Да је Хафез овако брзо пао са власти не би имали кога да ослобађају из затвора као што нам данас усхићене демократе приказују ослобађање из затвора.Хафез је израчунао да му је много економичније да противнике режима побије него да их храни у бајбоку.Сирији је једноставно истекао рок употребе као и СФРЈ,Чехословачкој,Ираку,Либији . . . и видећемо коме још.Башару замерам што то није схватио чак ни када су му главосече биле пре вратима палате пре персијски интервенције(њему у главу сачувалу Персијанци а не Руси који су дошли касније).Руске ВКС су му својим дласком и заиста неочекивано ефикасном интервенцијом(за онако мали контингент авиона) купили још неколико година да схвати као ствари стоје.Човек је све то погрешно схватио.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
victoria
stariji vodnik I klase
|
 |
« Reply #12028 on: December 09, 2024, 12:21:06 pm » |
|
Зашто би Персијанци издали Асада и помогли долазак ових загонетних личности(од ових маскираних сигурно има турских а можда и израелских војника или најамника) чији "лидер" у првој изјави каже да ће онемогућити снабдевање Хезболаха копном преко Сирије ?!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
victoria
stariji vodnik I klase
|
 |
« Reply #12029 on: December 09, 2024, 12:24:33 pm » |
|
По мени,преурањен је закључак да су ово баш све "маскиране главосече".Сигурно је да има и таквих али . .. нису главни за сада.Ово је спецоперација врхунски припремљена споља.Баш каква је требала да буде у фебруару 2022-е па није.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|